我記得第一次大約係七八年前喺🇯🇵日本嘅京都第一次食呢一間食呢一間既pancake🥞,佢個signature嗰陣時係限量每個鐘10份,咁啱我叫到最尾嗰一份,喺我印象中日本既gram係好好食嘅💖.隔咗咁多年都冇食過,今次喺香港再食返覺得一啲都冇失望,仲係同我印象中嘅味道一模一樣.🌟 Premium pancake🥞|$138👍🏻👍🏻👍🏻味度絕對對得住價錢有豐富既蛋香 🥚咬落似棉花糖般的質感有滿滿既空氣感Cream,牛油,同埋蜜糖🍯呢個最簡單嘅組合已經覺得好好食.🌟 士多啤梨火山流漿班戟🍓|$118拎起佢圍住嘅膠紙,啲士多啤梨漿會好似火山咁流出嚟有啲吉士醬喺中間會比較甜如果偏好食甜嘢嘅話,呢個就啱晒啦
🌟 Premium pancake🥞|$138👍🏻👍🏻👍🏻
味度絕對對得住價錢
有豐富既蛋香 🥚
咬落似棉花糖般的質感
有滿滿既空氣感
Cream,牛油,同埋蜜糖🍯
呢個最簡單嘅組合已經覺得好好食

🌟 士多啤梨火山流漿班戟🍓|$118
拎起佢圍住嘅膠紙,啲士多啤梨漿會好似火山咁流出嚟
有啲吉士醬喺中間
會比較甜
如果偏好食甜嘢嘅話,呢個就啱晒啦
可能好多人都識呢間Gram cafe 佢早幾年喺日本過江龍嚟咗香港嗰陣排隊排到勁誇張😂😂事隔多年 網上食評兩極 有人話好正 亦唔少人話佢伏😳等史努比試試佢先🤭Menu上面款式確實幾多 有啲都幾特別除咗甜嘅pancake之外 竟然仲有鹹嘅揀🤪一於試晒佢! 不過一鹹一甜會唔會生飛滋架🤣👍🏿蛋沙律巴馬火腿班戟 $98呢個系香港限定款~成份All day breakfast咁🤣都幾有創意嘅🤭最底部系pancake 味道下面會再細講~中間用咗一塊好薄身嘅pancake包住碎蛋沙律質感正常唔韌 但未至於話好軟綿綿碎蛋同醬嘅ratio啱啱好 依然keep到有蛋香 唔會太多醬太漏👍🏿On top就有啲沙律菜同Parma ham落咗啲沙律醬 食落帶少少酸味 正好refresh下味蕾🤭Parma ham就略鹹 食落冇乜油香同pancake一齊食感覺會好啲~Overall鹹甜鹹甜咁 其實幾過癮😂佢雖然唔系好好食 但史努比又唔覺好伏嘅正常啦~味道: 7/10性價比: 6.5/10👌🏿烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118而家嚟講下佢哋嘅pancake~總共有3塊 食落好似經典美式pancake咁🤔反而唔太似日式🫣質感
可能好多人都識呢間Gram cafe

除咗甜嘅pancake之外 竟然仲有鹹嘅揀🤪
一於試晒佢! 不過一鹹一甜會唔會生飛滋架🤣
蛋沙律巴馬火腿班戟

👍🏿蛋沙律巴馬火腿班戟 $98
呢個系香港限定款~
成份All day breakfast咁🤣都幾有創意嘅🤭
最底部系pancake 味道下面會再細講~
中間用咗一塊好薄身嘅pancake包住碎蛋沙律
質感正常唔韌 但未至於話好軟綿綿
碎蛋同醬嘅ratio啱啱好
依然keep到有蛋香 唔會太多醬太漏👍🏿
On top就有啲沙律菜同Parma ham
落咗啲沙律醬 食落帶少少酸味 正好refresh下味蕾🤭
Parma ham就略鹹 食落冇乜油香
同pancake一齊食感覺會好啲~
Overall鹹甜鹹甜咁 其實幾過癮😂
佢雖然唔系好好食 但史努比又唔覺好伏嘅
正常啦~
味道: 7/10
性價比: 6.5/10
蛋沙律巴馬火腿班戟

👌🏿烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118
而家嚟講下佢哋嘅pancake~
總共有3塊 食落好似經典美式pancake咁🤔

*另設加一服務費*

史努比覺得佢未去到啲人講到咁伏
但又稱唔上話好好食😅
估計食評兩極原因系有人期望過高
而turns out佢同日式pancake又真系差一段距離~
史努比冇話抱好大期望 所以亦唔失望🤣
可以話佢系正常水準啦~
不過呢個質素性價比就偏低啦😗

服務: 7.3/10
衛生: 8/10
抵食: 6/10
2024-04-22 32 views
掛住日本的疏乎厘,所以今日同朋友刻意到尖沙咀這間Cafe懷緬一下。首先必食招牌梳乎厘 Pancake,3層厚厚的班戟,上碟時動L動L,太有動感了。愛層金黃,內層鬆軟,可配牛油、忌廉、蜜糖一齊食,不亦樂乎這段時間還有期間限定的紫薯疏乎厘班戟,取開透明膠片,紫色的熔岩即應聲流下,真的太漂亮,又夢幻。😋Menu還有很多不同甜品未試,但今天的quota已到,唯有下次再來。很多身邊朋友說鹹班戟也不錯,下次一定要試。

見到menu除左食signature pancake之外, 原來仲有lunch set menu, 澱粉menu一d都唔貴呀🫨尖沙咀區$100唔洗食到個lunch, 仲要坐得舒服, 又傾計🍝蟹肉忌廉意粉蟹肉鮮嫩, 有淡淡嘅海鮮香氣, 最靈魂嘅忌廉醬汁, 濃稠滑順, 奶香四溢, 意粉煮至剛好Al dente, 吸盡忌廉醬汁濃郁嘅奶油味道和柔和的口感, 好滋味🤤話佢係carbonara嘅升級版都不為過😆🍳All Day Breakfast果然同呢間店嘅主角一樣, pancake好鬆軟, 配埋個炒蛋一齊食, 超好食👍

🍝蟹肉忌廉意粉

🍳All Day Breakfast

Happy Friday食完晚飯飽飽地,但係心思思又想食返個甜品喎行過Grams 諗緊食唔食好呢🤔🤭原來可以外賣喎咁外賣返去屋企食 等個晚餐落晒格先再食😜又可以同屋企人一齊開心share🤗Really a good choice😬石板街班戟🍫🥞意大利芝士蛋糕班戟☕️🥞賣相精緻 味道唔錯個人就比較鍾意食Tiramisu味😋包裝得幾靚,好貼心等外賣嘅時間又唔長 真係方便又快捷大家喺尖沙咀行完街 不妨買返件🥞返去食😜
Happy Friday食完晚飯
飽飽地,但係心思思又想食返個甜品
行過Grams 諗緊食唔食好呢🤔

Last Night Supper
  • 意大利芝士蛋糕班戟
  • 石板街班戟
2024-04-15 80 views
有朋友移民左一排,又返來香港探親,她超掛住日本,即係同佢去呢間過江龍超人氣甜品鋪,等佢唔洗掛住自己鄉下甘耐👅招牌梳乎厘 Pancake(原味)🥞🥞🥞來到呢到一定要試招牌甜品,3層厚厚的班戟,疊得好高的,上碟仲震滕滕,食甜品真係好開心,金黃的顏色,鬆軟的內層,真係相當吸睛,仲有少少牛油、忌廉、蜜糖一齊食,味道好豐富😍期間限定「紫薯疏乎厘班戟」🥞外型超靚,有夢幻紫色,見著紫色的熔岩係咁流出,呢款甜品好治癒,影相打卡一流,味道紫薯都好突出,十分推薦大家的甜品,真係少女心滿滿🤩下次試下佢的鹹班戟先,每次都都係食甜班戟🤤🤤

招牌梳乎厘 Pancake(原味)🥞🥞🥞

期間限定「紫薯疏乎厘班戟」🥞

下次試下佢的鹹班戟先,每次都都係食甜班戟🤤🤤
2024-04-13 40 views
明顯d粉未攪好就整,冇蛋味。甜的還好,但最底嗰層有鮮蛋黃,令人懷疑未係成品。咸的炒蛋+煙肉,但又咸又苦,超唔掂,又落勁多盬粒。難食到嘔。菜又唔新鮮。沒下次,永遠不會再食。
久違的一人午餐🥣默默走進了一家超好打卡的日本的梳乎厘班戟店整天都沒吃又累 就點了個 Set lunch 再+$15 一客餐湯及甜品豚肉咖哩蛋包飯 $88他們的咖哩有多濃的~~但又不到稠 輕鬆拌飯一片沾滿咖哩的豚肉 直接拌一口白飯和蛋片~~直接一人吃完整碗飯特別要說一下他們的咖哩 裡面加了青蘋果🍏~爽口 解膩餐湯及甜品 +$15喜歡💕這湯呢~~有夠creamy 湯裡偏稠 裡面還有點小塊南瓜🎃狀熱🔥騰騰喝 還滿暖胃的~~(如果+$15 就有這兩項還滿划的~不過這甜品🍮下桌 先笑死😆好小一顆 太可愛了吧但沒多久 就倒下了 嗚嗚嗚(可以吃是真的啦~~小版梳乎厘班戟 有像偏實在的乾淨蛋白蛋糕🧁配上他們特製的cream和士多啤梨🍓 醬 甜度剛好 好適合🈴️ 飯後吃 份量不大 又能滿足甜點胃PS 餐牌封面有個兒童套餐~好像好吸引~而其他的甜品🍮都想試(偷看到鄰座的~~想試呢~~
久違的一人午餐🥣默默走進了一家超好打卡的日本的梳乎厘班戟店
豚肉咖哩蛋包飯
豚肉咖哩蛋包飯 $88
他們的咖哩有多濃的~~但又不到稠 輕鬆拌飯
特別要說一下他們的咖哩 裡面加了青蘋果🍏~爽口 解膩
餐湯
餐湯及甜品 +$15
不過這甜品🍮下桌 先笑死😆好小一顆 太可愛了吧
但沒多久 就倒下了 嗚嗚嗚(可以吃是真的啦~~
甜品

PS 餐牌封面有個兒童套餐~好像好吸引~
而其他的甜品🍮都想試(偷看到鄰座的~~想試呢~~
2024-04-08
$103 (Lunch)
豚肉咖哩蛋包飯
餐湯
2024-04-09 73 views
呢間日本過江龍Pancake店位於The ONE,提供多款日式甜點,同時亦有主食供應。植物風格局,空間感十足,可堂食亦可外賣🥡 平日晚上到訪都有唔少人幫襯。Pancake份量大,一人一個當作宵夜就最合適不過了。賣相可愛,打卡一流,層次感豐富,咬落口感鬆軟,帶點空氣感,值得一讚嘅係味道唔算好甜,食完都唔覺得膩,越食越上癮。Rocky Road夾住朱古力醬、自家製cream、吉士、上面鋪咗草莓、藍莓同少量cream,呢款嘅口感比較實在,同坊間嘅感覺唔太一樣。Mixed Fruit就用咗多款新鮮水果,搭配朱古力醬同cream,呢款味道偏向大眾化,大人小朋友都唔會抗拒。會話兩款各有千秋,試試無妨。

2024-04-07 112 views
長假期留港消費天氣不似預期落雨又翳焗去尖沙咀 The One 食日本過江龍梳乎厘食啲甜品開心下超人氣招牌梳乎厘三件厚身 pancake震騰騰疊得好高,立即攞相機出嚟打卡,熱辣辣連上面件牛油都溶解,口感軟綿綿好香雞蛋味,加上香甜蜜糖 幼滑忌廉,最好趁熱食梳乎厘否則好快就會縮水😋😋朋友仔唔想食甜嘢,揀咗一個咸味“墨西哥辣豆醬pancake”肉碎豆好香似肉醬意粉味道,小小辣一條好好味嘅腸仔,外皮脆卜卜,薄薄pancake非常鬆軟餐牌除咗有梳乎厘,還有其他選擇雪糕/沙冰/果汁/汽水...餐廳有午市套餐提供
長假期留港消費
天氣不似預期
落雨又翳焗
去尖沙咀 The One 食日本過江龍梳乎厘
食啲甜品開心下

超人氣招牌梳乎厘
三件厚身 pancake震騰騰疊得好高,
立即攞相機出嚟打卡,
熱辣辣連上面件牛油都溶解,
口感軟綿綿好香雞蛋味,加上香甜蜜糖 幼滑忌廉,
最好趁熱食梳乎厘否則好快就會縮水😋😋

朋友仔唔想食甜嘢,
揀咗一個咸味
“墨西哥辣豆醬pancake”
肉碎豆好香似肉醬意粉味道,小小辣
一條好好味嘅腸仔,
外皮脆卜卜,
薄薄pancake非常鬆軟

餐牌除咗有梳乎厘,
還有其他選擇雪糕/沙冰/果汁/汽水...
餐廳有午市套餐提供
2024-03-29 119 views
偶爾也有一顆吃甜點的心!這次到訪在香港開業一段時間的 ɢʀᴀᴍɢʀᴀᴍ 位於 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 較高層的 𝟺 樓明亮的植物風格局商場公共位置還有舒適卡位餐廳主打各款梳乎厘班戟餐廳四周都掛滿招牌的厚身鬆軟班戟照片還有各款吐司 三文治等等輕食因應季節還會有冰品供應平日午餐還有性價比較高的午市套餐𓋪 石板街班戟𓋪 香蕉朱古力班戟跟朋友每人點了一個甜點再分享 雖然兩者都是班戟 但質感跟擺盤完全不一樣 香蕉朱古力款比較接近熱香餅的賣相焦糖脆皮香蕉配上富有蛋香的班戟薄薄三塊帶有煙靭口感 甜甜楓糖漿以及合桃更顯層次 石板街班戟則以厚實巧克力班戟疊起三層中間夾着豐富的奶油以及 ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ 醬獨自享用略嫌有點甜膩 建議二人分享ɢʀᴀᴍ 很適合在享用晚餐後到訪跟朋友分享飯後甜點下次想要嘗一下招牌的厚身梳乎厘班戟
偶爾也有一顆吃甜點的心!
這次到訪在香港開業一段時間的 ɢʀᴀᴍ

跟朋友分享飯後甜點
下次想要嘗一下招牌的厚身梳乎厘班戟
2024-03-20
2024-03-29 63 views
見到呢間咁多好評,令我心郁郁好想試吓😋食完之後,不愧為值得有咁多好評,因為真係幾好食😋🍽️超人氣招牌疏乎厘班戟呢款超人氣招牌疏乎厘班戟係限量供應,所以我哋喺門口等位嘅時候已經問定店員仲有冇呢一款班戟!好彩我哋問嘅時候都仲有。第一啖食落去覺得班戟口感鬆軟,而且但香味好濃又帶點空氣咁,配埋花蜜一齊食又唔會好甜,好夾😋不過一定要趁熱食,凍咗之後個疏乎厘會慢慢縮水😂🍽️蜜瓜雪花冰個Menu寫到明呢個蜜瓜雪花冰係福岡特產,食落去嘅時候覺得蜜瓜好甜,同埋口感好沙同有種好軟綿綿嘅感覺,而且中間嗰啲cream都幾滑同幾香,都幾特別嘅!
見到呢間咁多好評,令我心郁郁好想試吓😋
食完之後,不愧為值得有咁多好評,因為真係幾好食😋

🍽️超人氣招牌疏乎厘班戟

🍽️蜜瓜雪花冰
2024-03-26 90 views
是日早收工約左朋友去睇戲🎬因為大家都想睇戲前食啲甜嘢於是嚟左戲院下面商場食pancake🥞🌟超人氣招牌梳乎厘班戟因為係限量供應,所以一坐低就要問吓有冇好好彩仲有🤩可以食到呢個軟棉棉嘅pancakePancake口感鬆軟☁️空氣感之餘帶點點蛋香同優雅香氣的花蜜非常搭配🌼🍯不過最好趁熱食😂因為會好似疏乎厘咁擺耐咗會縮水🌟Chocolate Rocky Road 石板街朱古力pancake口感實在🍫有啲似朱古力brownie3層Pancake之間有cream同custard而石板街當然唔少得nuts同棉花糖上碟嗰陣成個layer cake咁🍰非常適合打卡-Pancake份量大🤤一人一個pancake已經好飽睇戲差啲食唔晒啲炮谷🍿😂餐廳有好多綠色植物,令人非常relax仲好舒適
是日早收工約左朋友去睇戲🎬
因為大家都想睇戲前食啲甜嘢
於是嚟左戲院下面商場食pancake🥞

🌟超人氣招牌梳乎厘班戟
因為係限量供應,所以一坐低就要問吓有冇
好好彩仲有🤩可以食到呢個軟棉棉嘅pancake

而石板街當然唔少得nuts同棉花糖
上碟嗰陣成個layer cake咁🍰非常適合打卡
Pancake份量大🤤一人一個pancake已經好飽
睇戲差啲食唔晒啲炮谷🍿😂
餐廳有好多綠色植物,令人非常relax仲好舒適
2024-03-25 83 views
Gram Cafe & Pancakes🇯🇵💴係來自日本大阪既人氣過江龍餐廳,主打多款班戟和輕食,有招牌石板街、Tiramisu、焦糖香蕉等口味,相信大家都唔會陌生😍😍今日突然間心血來潮、㷫烚烚想食下pancakes,兩個人一收工一窩蜂去!!🏳️‍🌈🥞雜果朱古力pancake $108厚厚既pancake 幾有好感煙靭,有豐富嘅牛油味道埋雞蛋味道,菜式繽紛見到都覺得開心🌈🍪焦糖脆脆 $118另一個pancake嘅質感完全唔同,係鬆泡泡彈吓彈吓,好fluffy一拎開個膠 就好似瀑布咁咁,cream cheese 醬料都流曬出嚟,少少鹹香嘅味道仲有好多餅碎,令到個pancake更加有口感❤️❤️😍

🥞雜果朱古力pancake $108

🍪焦糖脆脆 $118
仲有好多餅碎,令到個pancake更加有口感❤️❤️😍
2024-03-24 109 views
Premium Smile Pancake$138
招牌梳乎厘班戟
$138好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️工作上有個難題困擾我一段時間,終於解決了。剛好又是Happy Friday,所以放工就去吃久違了的梳乎厘班戟。這間日本🇯🇵過江龍班戟店,我分別在東京及香港🇭🇰也有試過,質素同樣高。今次2人點了2份班戟。好喜歡招牌梳乎厘班戟。3件厚班戟疊得高高的,震滕滕。儘管店員有叮囑要襯熱吃,但每次吃前也要震動一下碟,玩一翻,拍夠片才捨得吃😆。班戟是即叫即造,所以是熱熱的,熱得會見到班戟上的牛油🧈一直在溶掉。除了配牛油,亦可配忌廉及蜜糖吃。多個吃法供選擇,視乎你個人口味。記得以前招牌梳乎厘班戟一日只有3個時間才可點到,而且是限量的。所以如果要享用到,就要在指定時間提早去排隊。不過,原來現在是全天供應啦!實在是好消息!另一份點了美美的Premium Smile Pancake。3層班戟,每層是不同的料。最底層是流心蛋漿、中間那層夾著一片薄脆朱古力🍫,最高那層就是五顏六色的生果粒,包括士多啤梨🍓、奇異果🥝等
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
招牌梳乎厘班戟

另一份點了美美的Premium Smile Pancake。3層班戟,每層是不同的料。最底層是流心蛋漿、中間那層夾著一片薄脆朱古力🍫,最高那層就是五顏六色的生果粒,包括士多啤梨🍓、奇異果🥝等。個人覺得這份pancake 美得如像一個蛋糕🎂!