2022-05-08 1872 views
食物種類少,冷盤只有蝦仔,青囗,及帶子仔。菜系也少,只有西式及印度菜,沒有中日菜式,價錢500 多一位,物非所值。幸好家人給了贈卷,不用付費,感覺才好些,環境正常整潔,入坐也快,服務正常
2022-04-27 2504 views
多次在君悅食自助晚餐,今次試吓午飯,日間可以看清楚週圍嘅環境和裝修😀我和朋友都食三道菜套餐烤蕃茄湯好味但太稠,似蕃茄醬。麵包熱辣辣,洋蔥飽最好食,外脆內軟,有洋蔥粒。凱撒沙律買相平平,醃鯷魚唔濃味,醬汁清淡,好健康呢!和牛肉質幼嫩,好淋;配菜新鮮、爽脆;加埋濃濃的黑蒜汁,酸酸哋,餸飯一流。自助餐有食過,今次認真試清楚😂可能係秘製浸雞材料,雞皮比一般海南雞深色,味道亦有啲唔同。但價錢貴,自然會有要求,雞肉雖然嫩滑,個人覺得未夠出色。反而喜歡油飯的淡淡薑油香味,唔會搶走主角的味道!芒果芝士蛋糕:買相有啲似以前食嘅果醬奶油西餅,蛋糕上的芒果醬少少酸,食落冇咁漏。士多啤梨芝士蛋糕味雪糕:冇乜特別,只有酸味,唔覺有蛋糕味Cappuccino 配蝴蝶酥咖啡唔錯,蝴蝶酥好實,唔食冇損失!

我和朋友都食三道菜套餐

凱撒沙律買相平平,醃鯷魚唔濃味,醬汁清淡,好健康呢!
黑蒜炒和牛

,餸飯一流。
海南雞飯

自助餐有食過,今次認真試清楚😂

士多啤梨芝士蛋糕味雪糕:冇乜特別,只有酸味,唔覺有蛋糕味

Cappuccino 配蝴蝶酥
咖啡唔錯
,蝴蝶酥好實,唔食冇損失!
黑蒜炒和牛
2022-04-27 1530 views
홍콩 그랜드 하얏트호텔 뷔페 😍中文向下面👇🏻친구가 영국으로 이민하기 전에 송별회하러 그랜드 하얏트호텔 1박 입주. 호텔의 뷔페를 포함해서 넘 좋았다 ❤️ 레스토랑은 2시간 제한이 있어서 앉자마자 먹기 시작 ㅋ ㅋ ㅋ ㅋ 음식이 진짜 맛있고 자리도 편하게 앉을수 있다. 호텔의 뷔페를 유명해서 뷔페만 먹으러 와도 추천한다.호텔 뷔페 + 1박 패키지 ₩20만/인오늘메뉴:선택을 많아서 젤 맛있다고 생각 하는 것 추천한다.푸아그라 토스트!!!❤️❤️❤️두껍고 밖에 바삭바삭한다😍 넘 맛있어서 5개 먹었어요 ㅋ ㅋ ㅋ ㅋ랍스터 카레 볶음!!!!!처음에 먹는 요리예요😱 고소해서 많이 먹었어요 ㅋ ㅋ 장난 아니예요 ㅎ새우 덴푸라!!! 시켜야 바로 만든요리!!!! 뜨거워서 아직 바삭바삭한다. 뷔페에서 덴푸라를 보통 많이 만들어서 먹었을때 이미 식혀서 맛없어요. 여기는 문제가 없다!!!! 시키면 바로 만들어 주신다!❤️❤️❤️好耐無食酒店buffet啦😭耐到已經唔記得咗上次係幾時😂Grand Café 首先啲凍海鮮都ok,長
홍콩 그랜드 하얏트호텔 뷔페 😍中文向下面👇🏻

호텔 뷔페 + 1박 패키지 ₩20만/인

오늘메뉴:
선택을 많아서 젤 맛있다고 생각 하는 것 추천한다.

푸아그라 토스트!!!❤️❤️❤️

好耐無食酒店buffet啦😭耐到已經唔記得咗上次係幾時😂

Grand Café
首先啲凍海鮮都ok,長腳蟹有驚喜,自助餐嚟講都算好食。冇做功課,嚟到先發現呢度冇生蠔🤣🤣🤣

鵝肝多士,切得超級厚❤️成也厚敗也厚😂因為太厚,鵝肝食落唔夠香脆,好快就好膩。

扁皮鴨好食👍🏻用咗小划包着代替皮,新鮮感up

刺身選擇都好多,而且全部好食無伏!

最抵讚係基本上冇嘢要排隊,全晚用餐都算一切順利👍🏻👍🏻👍🏻

2022-04-25 8487 views
為靚靚媽咪慶生,疫情下一家四口決定選於灣仔「香港君悅酒店」潮玩staycation。酒店離灣仔地鐵站只需步行八分鐘左右,與香港會議展覽中心直接相連嘅入口(下圖右方位置)都好易搵。五星級酒店嘅大堂富麗堂皇。中央大大盆蘭花鮮艷有氣派。升級海景套房面積寬廣,睡房、客廳、浴室嘅空間感都一樣咁足,豪華得很。浴室延伸至睡房嘅設計尤其時尚。最煞食就係個無敵海景,日夜都咁迷人璀璨。辦妥好入住手續後,午餐就直接喺「君悅咖啡廳」度食。樓底高高嘅餐室十分開揚,空氣亦相當流通。於限聚令下,通道都一定有一點五米嘅距離,餐桌自然地分隔得夠開,而且張枱大極都只能擺出二人散座。相信中間嗰排紅色厚墊卡位應最為舒適。每位席上都擺有齊備嘅自用中西餐具、口罩套及濕紙巾。午市散點餐牌大大張,一邊中文,一邊英文。細啲嗰張為三道菜午市套餐嘅餐牌,同樣有齊底面嘅中英文版。場內嘅服務生其實都好熟手,只係碰巧滿座時難免會顯得人手不足。點好菜,先有麵包籃。四口子中,只有哥哥點選套餐,頭盤要凱撒沙律,主菜點阿根廷西冷,餐飲就揀咗杯特濃咖啡。當中甜品一環可於雪櫃內任揀一款西餅或自家製雪糕。大肥爸爸同靚靚媽咪喺隔離枱分咗三款輕怡版嘅香茅大蝦沙律
五星級酒店嘅大堂富麗堂皇
中央大大盆蘭花鮮艷有氣派。
浴室延伸至睡房嘅設計尤其時尚
最煞食就係個無敵海景
,日夜都咁迷人璀璨。
辦妥好入住手續後,午餐就直接喺「君悅咖啡廳」度食。
相信中間嗰排紅色厚墊卡位應最為舒適。
每位席上都擺有齊備嘅自用中西餐具、口罩套及濕紙巾。
午市散點餐牌大大張,一邊中文,一邊英文。
細啲嗰張為三道菜午市套餐嘅餐牌,同樣有齊底面嘅中英文版。
麵包籃
午市套餐:凱撒沙律、阿根廷西冷、特濃咖啡、甜品
當中甜品一環可於雪櫃內任揀一款西餅或自家製雪糕
午市套餐甜品選擇之西餅
午市套餐甜品選擇之自家製雪糕
大肥爸爸同靚靚媽咪喺隔離枱分咗三款輕怡版嘅香茅大蝦沙律($165)、新加坡喇沙湯麵($185)、越式生和牛檬粉($185)。
香茅大蝦沙律、新加坡喇沙湯麵、越式生和牛檬粉
XO仔應君悅推介試其招牌海南雞飯,落單時原來更可註明食黑肉定白肉
海南雞飯,時令蔬菜,蘿蔔雞湯,亞洲香料($310):招牌菜以木造托盤呈上,簡潔衛生,賣相絕對一百分。
海南雞飯,時令蔬菜,蘿蔔雞湯,亞洲香料
主角海南雞皮層鮮黃柔滑,雞肉軟嫩潤澤
,而且肥膏不多,絕對係
,唯一個人略嫌師傅落得唔夠香料,只差咁嗰陣清新嘅香氣!
海南雞
配料左起嘅黃色辣醬微辣惹味、反而甜豉油偏咸唔夠甜,薑蓉則清爽醒神。
亞洲香料
看似白飯嘅油飯粒粒飽滿肥美
,食落唔會成口油且好夠清香。
油飯
或許係自己食時點得太多醬汁,飯後飲嗰碗雞湯時覺得淡而無味
,蘿蔔粒亦唔夠腍。
蘿蔔雞湯
酒店餐廳「君悅咖啡廳」環境通爽潔亮,無奈抗疫期間服務生忙得有點兒吃力,五星級價錢預咗走唔甩,幸好招牌海南雞飯有水準,家人對其他菜式亦相當滿意,入住酒店後作為輕膳屬不錯之選。
2022-04-02
$375 (Lunch)
海南雞飯,時令蔬菜,蘿蔔雞湯,亞洲香料
海南雞
油飯
2022-03-23 2026 views
身為海南雞飯關注組嘅成員 一直好想試下被譽為全香港最出色嘅海南雞飯🐔 聽講海南雞用上三黃雞 我地叫左雞脾 果然好嫩滑 雞味濃郁 雞肉已去骨所以啖啖肉 但略嫌有d太碎🙈 雞湯用上赤肉、老雞、火腿、瑤柱、果皮等材料熬製而成 但味道太鹹 飲左兩啖就飲唔落了😔 醬汁方面有三款 分別係新加坡黑醬油、自家製薑茸同辣椒醬 最中意辣椒醬 酸酸甜甜夠惹味🌶 整體來說環境同服務真係好好👍🏻 但食物質素不過不失 個人認為差不多300元嘅海南雞飯可以做得更好!
2022-03-21 1497 views
.一見到餐廳名,可能你都知今次個post會介紹咩…冇錯,就係佢哋嘅招牌 - 海南雞飯!雞髀定雞胸都超嫩滑, 油飯有油香, 醬油夠濃夠稠身👍🏻唔敢講係咪全港最好食, 但應該係最貴🤓.🔻🍽 君悅咖啡廳📌 地址: 灣仔港灣道1號君悅酒店大堂.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforchinese

一見到餐廳名,可能你都知今次個post會介紹咩…
冇錯,就係佢哋嘅招牌 - 海南雞飯!
雞髀定雞胸都超嫩滑, 油飯有油香, 醬油夠濃夠稠身👍🏻
唔敢講係咪全港最好食, 但應該係最貴🤓
🔻
🍽 君悅咖啡廳
📌 地址: 灣仔港灣道1號君悅酒店大堂
2022-02-06 2365 views
沒有晚餐堂食,令到午餐不想求其,儘管食豪的彌補晚上的缺失。餐牌選擇多樣,基本需求都能滿足。套餐不多不過中西餐東南亞特色菜餚有齊,於是選擇套餐。龍蝦潛艇三文治。麵包印象不俗,竹炭麵包口感軟綿綿,稍微少些嚼勁,龍蝦青菜搭配得宜。薯條份量不少,三四人分享沒問題。西冷賣像些許單調,不過醬汁分開可以自行選擇合適口味。海南雞飯是這裡招牌飯,雞肉嫩滑,油飯有香氣。雞和飯都好吃。最後自己選擇甜品,甜甜味道配上咖啡,十分享受。

套餐不多不過中西餐東南亞特色菜餚有齊,於是選擇套餐。

龍蝦潛艇三文治

西冷賣像些許單調,不過醬汁分開可以自行選擇合適口味。
西冷

海南雞飯是這裡招牌飯,雞肉嫩滑,油飯有香氣。雞和飯都好吃。
海南雞飯

最後自己選擇甜品,甜甜味道配上咖啡,十分享受。
甜品
Cheese  cake
龍蝦潛艇三文治
西冷
甜品
Cheese  cake
上次介紹了中餐廳,這次介紹咖啡廳~下午一點還沒吃過東西,我們叫了兩份lunch set還有散叫了三文魚試試看(因為是當作brunch了,豪爽點)午時套餐 Set Lunch - 3 Courses HK$488/人前菜 Starter餐包 (附送) 普普通通,除了提子包其他的沒什麼味道,以前的比較好吃~ (後來塊提子包還被一隻蒼蠅。。。幸好我也沒要吃,實在太多東西要吃,顧不上了) ▪️凱撒沙律 Caesar Salad🥗很正宗,醬汁裡有加鯷魚來增加風味▪️紅燒烤麩 Braised Gluten有菇、黑木耳、杞子、青豆、筍、蟲草花,很甜但我喜歡 主菜 Main Dish▪️新加坡喇沙湯麵 Singaporean Curry Laksa:餡料很豐盛,有大蝦3隻、炸魚餅、油豆腐、雞絲、芽菜我本身不太能吃辣,但這少辣我也可以接受~麵是採用了油麵,煮得很軟Q🍜湯有濃郁的椰香味,不過再鹹一點或許更好 ▪️龍蝦潛艇三文治配薯條 Warm Lobster Sub w/ Fries竹炭麵包鬆軟,夾著油醋菜、牛油果和帶有蒜蓉加牛油香的龍蝦肉,所以吃起來不會很乾,也很有飽足感薯條就跟麥當勞的差不多吧~炸得可以,不想
上次介紹了中餐廳,這次介紹咖啡廳~

前菜 Starter
幸好我也沒要吃,實在太多東西要吃,顧不上了)

▪️凱撒沙律 Caesar Salad🥗

很正宗,醬汁裡有加鯷魚來增加風味

▪️紅燒烤麩 Braised Gluten

有菇、黑木耳、杞子、青豆、筍、蟲草花,很甜但我喜歡

主菜 Main Dish
▪️新加坡喇沙湯麵 Singaporean Curry

我本身不太能吃辣,但這少辣我也可以接受~
麵是採用了油麵,煮得很軟Q🍜
湯有濃郁的椰香味
,不過再鹹一點或許更好

▪️龍蝦潛艇三文治配薯條
Warm Lobster Sub w/ Fries

竹炭麵包鬆軟,夾著油醋菜、牛油果和帶有蒜蓉加牛油香的龍蝦肉
,所以吃起來不會很乾,也很有飽足感

薯條就跟麥當勞的差不多吧~炸得可以,不想吃太油炸的🍟

散叫 A La Carte
▪️挪威三文魚柳配香草水瓜柳忌廉汁 Norwegian Salmon Fillet HK$295

皮煎得香脆,魚肉嫩滑多汁,忌廉醬汁也很相配,加上旁邊還有半顆檸檬給客人加點檸檬汁,酸酸的帶點檸檬香氣,還有些油醋菜,吃起來也就不會過膩了😉

甜品 Dessert
本來想試試看他們的芒果糯米飯雪糕和荔枝雪葩,但服務員說已經售罄了,結果就選了下面這兩款~
▪️芒果百香果雪糕 Mango Passion fruit ice-cream
很清爽,芒果味和熱情果味都很突出,很絕配,沒有半點違和感

▪️椰子雪葩 Coconut Sorbet
充滿椰子香氣,其實味道也不錯,但個人還是比較喜歡芒果熱情果雪糕👅

餐飲 Drink
▪️冰咖啡:正常,沒什麼特別
▪️熱flat white:雖然拉花不是很好看😂,但味道還是不錯的,咖啡味很香濃,而且不酸,合我口味
(問了服務員才知道原來不用另加錢也可以點精品咖啡,叫普通餐飲冰咖啡的那位很後悔🤣🤣)

總括:
食物色香味俱全
服務:上菜效率還可以
環境悠閒舒適,剛好坐在遠離人群的位置,疫情期間滿有安全感的😂😂
Lunch
  • Hot flat white
  • 芒果百香果雪糕 Mango Passion fruit ice-cream
  • 挪威三文魚柳配香草水瓜柳忌廉汁 Norwegian Salmon Fillet
  • 龍蝦潛艇三文治配薯條 :wow:Warm Lobster Sub w/ Fries
  • 新加坡喇沙湯麵 Singaporean Curry
2022-01-15 1403 views
一月又再禁晚飯堂食唯有約朋友下午茶,但係一見到一個咁吸引嘅歺牌即刻轉軚,食咗一個勁滿足嘅三道菜「下午茶」如其散叫main course 加飲品不如食呢個三道菜套餐更抵,有前菜,主菜,甜品及咖啡/茶,$488絶對不算平宜但在Grand Hyatt 以呢個價錢食到一個three courses menu真係好抵,仲要係好好食冇欺場前菜可以揀Caesar salad或湯或烤麩, 主菜有六款可以選擇,有三文治、牛扒、意大利雲吞、和牛、咖啡廳最出名嘅海南雞飯同喇沙任擇,我怕太飽揀了🦞龍蝦潛艇三文治:麵包是鬆軟的竹炭麵包,搽上牛油再焗香氣四溢,再加豐富的龍蝦肉及牛油果同埋side dish薯條真係好滿足,朋友揀了份量十足的西冷最開心係佢哋嘅甜品無論賣相同味道都好精緻,我哋兩個人揀咗blueberry cheesecake 同rich chocolate mousse cake share食,今日嘅cheesecake 絕對有驚喜為成個歺完美作結,加上枱與枱之間空間十足,我哋由三點食到六點,真係好滿足,奈何一到六點便要離開,唯有盼望可以早日再有晩上堂食

2022-01-15
$550 (Tea)
2022-01-10 1269 views
Staycation package 包咗第2日breakfast buffet, 但之前一晚食得太飽,胃容量實在有限,唯有食得精簡啲,無樣樣試生果食少少開吓胃先雞絲粥粥底好綿,自己加咗好多幼切油炸鬼,少少榨菜剛剛好蝦餃燒賣食過酒店buffet最好食既點心,似酒樓即叫即蒸西式類薯餅應該係homemade 既,內有少粉黃色薯肉烤火腿咸香十足牛角包加熱食非常香脆豬肉腸無乜特別中式類炒粉麵飯酒店出品通常無乜特別,炒得夠乾身,唔太油就ok蜜椒雞翼脆面惹味

生果
食少少開吓胃先

雞絲粥
粥底好綿,自己加咗好多幼切油炸鬼,少少榨菜剛剛好
蝦餃燒賣
食過酒店buffet最好食既點心,似酒樓即叫即蒸

西式類
薯餅應該係homemade 既,內有少粉黃色薯肉
烤火腿
咸香十足
牛角包
加熱食非常香脆
豬肉腸
無乜特別

中式類
炒粉麵飯
酒店出品通常無乜特別,炒得夠乾身,唔太油就ok
蜜椒雞翼
脆面惹味
2022-01-05
Breakfast
Birthday
迷你蛋糕生日去Grand Hyatt staycation揀咗個package 包dinner buffet,因為舊年安排得唔好搞到dinner要食外賣pizza, 今年唔會重複犯錯燒牛肉熟度啱啱好粉紅色,唔會太生中湯正常老火湯粥金華火腿龍蝦粥,濃郁海鮮味沙律夠新鮮,加上自家醃製三文魚海南雞飯嫩滑雞肉配上乾爽雞油飯,就算再飽都會encore燒腩名牌5星酒店燒腩都零舍不同,減鹽食得更滋味叉燒瘦叉燒當然受叉燒控小蛋糕歡迎,應該食咗半條海鮮及刺身樣樣試少少,並不是重點和牛麻婆豆腐萵筍西蘭花炒龍蝦生果貼心將果皮批走,更易食用GRAND HYATT CLASSIC CHOCOLATE CAKE君悅經典朱古力蛋糕軟軟外層,內有脆脆,果然係名物雪糕迷你蛋糕食咗10球超快溶既雲呢拿送既birthday cake

燒牛肉
熟度啱啱好粉紅色,唔會太生

中湯
正常老火湯

金華火腿龍蝦粥,濃郁海鮮味

沙律
夠新鮮,加上自家醃製三文魚

海南雞飯
嫩滑雞肉配上乾爽雞油飯,就算再飽都會encore
燒腩
名牌5星酒店燒腩都零舍不同,減鹽食得更滋味
叉燒
瘦叉燒當然受叉燒控小蛋糕歡迎,應該食咗半條

海鮮及刺身
樣樣試少少,並不是重點

和牛麻婆豆腐
萵筍西蘭花
炒龍蝦

生果
貼心將果皮批走,更易食用

君悅經典朱古力蛋糕
軟軟外層,內有脆脆,果然係名物

雪糕
迷你蛋糕食咗10球超快溶既雲呢拿

送既birthday cake

2022-01-04
Dinner
2021-12-13 5125 views
上兩個月食咗都係Grand Hyatt嘅茶園自助餐非常高質,喜出望外聽人講Grand Cafe都有返咁上下水準所以趁staycation試一試結果就令我失望啦.餐廳款式種類係多嘅自助餐基本食物,刺身、凍海鮮、中西熱葷、甜品一定齊晒不過好食嘅真係唔多,先講咗啲失望位.失望位一:煎鵝肝食過茶苑嘅煎鵝肝,鵝肝好香配埋脆多士食好好味未食之前,諗住都係同一間酒店質素應該差唔多點知塊麵包係林㗎,食落去一啲都唔脆小插曲職員煎完鵝肝上碟後會放上架(張枱有兩個架),而另一個架亦都放咗一碟鵝肝然後加個牌寫住sample搞到好混亂,都唔知拎唔拎得個職員見到我哋企喺度,唔友善嘅態度問:「要乜阿?」答佢話想要鵝肝,佢就回覆:「咪喺度囉」再反一反白眼所以拎完一次都唔想再食.失敗位二:海南雞名過其實上網睇話呢度啲海南雞好出名所以佢個自助餐有得任食海南雞,啲人就話好抵食因此我對佢期望都好高然後食完…坦白講咪同出面栢檔(連鎖式海南雞餐廳)差唔多囉都唔知話栢檔質素高,定grand cafe唔係特別好食啲人捧到話,塊皮係脆Errr…食完咪又係咁唔係話唔好食,只可以話好一般.講完失望位,講啲好食又有印象.好食一:中式炒龍蝦龍
上兩個月食咗都係Grand Hyatt嘅茶園自助餐
非常高質,喜出望外
聽人講Grand Cafe都有返咁上下水準
所以趁staycation試一試
結果就令我失望啦

餐廳款式種類係多嘅
自助餐基本食物,刺身、凍海鮮、中西熱葷、甜品一定齊晒
不過好食嘅真係唔多,先講咗啲失望位

失望位一:煎鵝肝
食過茶苑嘅煎鵝肝,鵝肝好香配埋脆多士食好好味
未食之前,諗住都係同一間酒店質素應該差唔多
點知塊麵包係林㗎,食落去一啲都唔脆

小插曲
搞到好混亂,都唔知拎唔拎得
個職員見到我哋企喺度,唔友善嘅態度問:「要乜阿?」
答佢話想要鵝肝,佢就回覆:「咪喺度囉」
再反一反白眼
所以拎完一次都唔想再食

失敗位二:海南雞名過其實
上網睇話呢度啲海南雞好出名
所以佢個自助餐有得任食海南雞,啲人就話好抵食
因此我對佢期望都好高
然後食完…坦白講咪同出面栢檔(連鎖式海南雞餐廳)差唔多囉
都唔知話栢檔質素高,定grand cafe唔係特別好食
啲人捧到話,塊皮係脆
Errr…食完咪又係咁
唔係話唔好食,只可以話好一般

講完失望位,講啲好食又有印象

好食一:中式炒龍蝦
龍蝦彈牙,龍蝦汁調味適中
係食完會想再拎嘅菜式
同埋refill都算快,so far全晚冇乜點吉過

好食二:雲呢拿千層酥
記憶中茶苑冇呢一款甜品
千層酥好鬆脆亦好友牛油香,配埋雲呢拿忌廉食,好味

好食三:雪糕
Grand Cafe & 茶苑其中最出名就係自家製雪糕
食咗椒鹽啤酒味、芒果糯米飯味
睇到個名好似好奇怪,但食落去真係有個名所講嘅味,同埋係好食嘅

雪糕好滑,拎完要快啲食唔係好快融

Grand Cafe自助餐雖然好多嘢食,但大部分都好一般,然後記得好食嘅真係得三款
同埋做廚房嗰班態度真係唔多得,門面嗰班就正常,執枱都好快
不過食完之後真係有啲後悔點解唔揀茶苑

對比茶苑,兩間價錢差唔多
雖然茶苑食物款式冇咁多但最少每樣都好食
坐又坐得舒服啲,職員態度又友善啲
下次都係食返茶苑算

Dinner
2021-12-11 1669 views
環境乾淨舒服,服務幾好。坐窗口位,唔近食物台位置,靜靜地幾好。燒🦐不錯,羊架無試。龍蝦幾好。蟹鉗新鮮好味😋刺身都幾好,油甘魚好味👍🏻海鮮湯炒龍蝦,好味,推薦👍🏻👍🏻👍🏻鵝肝熱的時候好味,吃了3件😂😂蒸魚蒸扇貝,正常。天婦羅好好味,推薦👍🏻👍🏻👍🏻雪糕好好味😋拿破崙也不錯,其他無試咖啡廳係buffet穩陣之選。雖然款式唔多,但味道都不錯。星期六無信用卡優惠,兩大一細,差唔多$2100埋單。
燒🦐不錯,羊架無試。

龍蝦幾好。

蟹鉗新鮮好味😋

刺身都幾好,油甘魚好味👍🏻

海鮮湯炒龍蝦,好味,推薦👍🏻👍🏻👍🏻

鵝肝熱的時候好味,吃了3件😂😂

蒸魚蒸扇貝,正常。

天婦羅好好味,推薦👍🏻👍🏻👍🏻

雪糕好好味😋

拿破崙也不錯,其他無試

• 即炸天婦羅
  • 海鮮湯炒龍蝦
  • 雪糕
2021-12-09 1328 views
男朋友生日🎂,Book咗酒店staycation,Package包埋兩位酒店自助早餐。我一向都好鍾意食酒店嘅自助早餐,因為覺得款式好多,嘢食又好味😋一般我都覺得要預個半至兩個鐘慢慢嘆😂😂一開始都拎咗比較西式既早餐,有茄汁豆、炒蛋、煙肉、炸薯角、蘑菇、雞肉腸☺️執到成份all day breakfast😂仲拎咗杯熱情果西米露咁嘅嘢😋😋😋食完第一round,當然係未夠啦😂就去拎咗日式嘅湯,仲有拎左碗熱豆漿😍😍仲有啲比較中式嘅早餐,雞翼、炒麵、蝦餃、鹹水角、蒸餃同流沙包😋😋😋簡直超滿足唔好以為咁就完😂😂成日都覺得要食碗麵,咁就唔驚好快餓😂酒店有好多款麵俾你揀,我就揀咗波菜麵,加生菜同雲吞😋落咗兩滴辣椒油,熱辣辣好味😋最後,見到隔離枱食緊egg benedit😂😂我都食多個先😋蛋汁流出黎😋😋其實我印象中仲有好多其他嘢食,例如粥、乳酪類、麵包類同蛋糕類☺️但實在太多嘢款式,早餐黎講真係冇可能食得晒😋😋

2021-08-03
2021-11-30 1536 views
Grand Cafe環境舒服,地方寬敞,燈光稍為暗咗啲,不過都幾有情調。有幸被安排窗邊位,可以望到街嘅景色特別舒服食物方面質素幾好,但感覺食物選擇比較小。有沙律區、Cold Cut、海鮮區、燒烤區、壽司刺身區、海南雞飯、天婦羅區、熱葷區、甜品區等等。🔝呢度嘅Salami 同 Parma ham質素明顯比其他酒店好,仲有雞肝醬配脆餅。🔝沙律種類唔多只有三款選擇。🔝海鮮有五款選擇,分別有蝦、蜆、蟹、青口同龍蝦🦞質素一般,細心之處就係蟹鉗已經整碎咗方便客人食。🔝燒烤方面有牛、羊架、大蝦等等。另外亦有麵區、海南雞飯區、天婦羅區、仲有少量熱葷。🔝另外甜品種類唔算多,甜品大約有十一款,賣相比較一般,但味道就好好。另有八款自家製嘅雪糕仲可以配Crepe食。🔝龍蝦🔝色彩繽紛嘅丼飯🔝鵝肝🔝燒牛扒唔掂,一啲牛味都冇。另外有蒸龍躉、蒸扇貝就幾好食。🔝海南雞飯🔝天婦羅🔝好好食嘅拿破崙😋

🔝沙律種類唔多只有三款選擇。

🔝龍蝦

🔝色彩繽紛嘅丼飯

🔝鵝肝

🔝燒牛扒唔掂,一啲牛味都冇。另外有蒸龍躉、蒸扇貝就幾好食。

🔝海南雞飯

🔝天婦羅