趁今日中午無咁忙,一於就約埋成班好友歎返餐茶,一嚐優質既點心🤟🏻位於荔枝角嘅「大公館」點心同粵菜都好有水準✨重點係主廚常以創新手法,融和優質食材及傳統點心手藝,炮制出色香味俱全既點心,一於去撐下場先😋😋———————————————————🔹 黃椒醬鱈魚餃鱈魚餃皮薄餡靚,魚肉咬落鮮甜,肉質嫩滑,搭配特調既黃椒醬,微微酸辣,更能帶出魚肉鮮味!———————————————————🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣賣相夠晒精緻嘅燒賣,特別加入粒粒香脆既黑魚子混合肉餡,口感非常豐富~重點係流心鵪鶉蛋蛋漿,令成個組合入口寧舍綿滑,高質之選!———————————————————🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃材料豐富!龍蝦餃用上爽彈鮮味龍蝦肉,入口啖啖滿足,再結合金黃色既瑤柱絲及嫩滑菠菜苗,晶瑩剔透,層次感豐富~———————————————————🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃灌湯餃係我最期待既菜式!先講個湯底,清澈得黎,鮮味十足,中間既湯餃脹卜卜,餡料加入軟綿冬瓜蓉、瑤柱及肉碎等餡料,熱辣辣食落夠哂暖胃!———————————————————🔹 黑毛豬咸水角豬仔造型既水角,夠哂突出!外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬

🔹 黃椒醬鱈魚餃

🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣

🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃

🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃

🔹 黑毛豬咸水角
豬仔造型既水角,夠哂突出!
外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬汁濃郁,係一款懷舊傳統既點心!

🔹 麻辣鴨紅雞絲春卷
春卷就食得多啦,呢款加入麻辣鴨血嘅春卷,我就第一次試,估唔到咁出色!
餡料加入嫩滑既麻辣鴨血絲,口感滑順夠刺激,再加上木耳絲及雞絲等材料,味道特別香甜!

🔹 龍皇脆米腸粉
歎點心又點少得叫返款腸粉,咁至夠滿足!
龍皇脆米腸粉,材料層層分明,蝦肉爽彈鮮甜,結合埋嫩滑既腸粉及脆卜卜既脆米,香口又惹味!

🔹 金沙冬蓉手袋酥 及 金箔懷舊芝麻卷
最後當然要食埋傳統懷舊嘅點心甜品,為呢餐畫上完美句號!
首先係金沙冬蓉手袋酥,果然係巧手之作~手袋造型嘅酥皮包住香甜嘅冬瓜蓉,無論賣相及味道都冇得彈!
另一款金箔懷舊芝麻卷,而家都好少地方有得供應~芝麻卷口感夠哂軟糯,黑芝麻味道超濃厚,而且入口香甜,食落零舍滑順,超正!

🌟餐廳:大公館
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓
2024-05-02
2024-04-25 535 views
又到開心星期四放假喇喂!晏晝先同朋友嘆個靚茶再同老婆大人一齊去剪頭髮扮靚靚。就喺荔枝角做嘢嘅朋友所以約咗喺好食又方便嘅大公館嘆茶。都唔係第一次嚟不過呢道古色古香嘅裝修又真係幾鬼靚,仲有好多好靚嘅擺件地方靚嘢食都會加分啲。朋友未到嘆杯靚茶食住個前菜烤麩等,唔好以為餐前小食好hea啊呢個烤麩好入味口感好得㗎。四個人指手畫腳咁叫咗啲點心一齊食!呢個黃椒醬鱈魚餃好好味,不過如果你同我一樣唔食得辣就千祈唔好食面頭嘅黃椒醬,其實個醬先至係靈魂但係辣度實在唔惹少!我都係交俾老婆大人幫我搞掂佢。跟住呢個金瑤菠菜苗龍蝦餃就溫柔好多喇!煙煙韌韌嘅餃皮入面有爽口彈牙嘅龍蝦仲有滑嘟嘟嘅菠菜苗,有鮮味又有菜嘅甜味呢個餃好食喎。不過呢粒黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣仲頂癮!燒賣入面有一粒鵪鶉蛋當然唔係以前茶樓實的的嗰啲啦!咬開之後入面係隻流心嘅鵪鶉蛋,食落去除咗有肉香仲有蛋香,加埋黑魚子嘅鹹香呢粒燒賣真係好鬼和味。我兄弟姊妹多細個飲茶想食灌湯餃好難喇!不過有質素嘅灌湯餃而家都唔係周圍食到,大公館呢個瑤柱冬蓉灌湯餃我係有信心嘅。灌湯餃外皮唔會好厚入面除咗冬瓜蓉仲有好鬼鮮味嘅江瑤柱,加埋個清甜上湯呢個灌湯餃我鍾意喎。嚟呢度梗係
就喺荔枝角做嘢嘅朋友所以約咗喺好食又方便嘅大公館嘆茶。

嚟呢度梗係要食返個樣可愛到不得了嘅黑毛豬咸水角!鹹水角個皮幾香脆入面嘅餡係用黑毛豬肉,食落嗰朕肉味梗係濃香啲。

飲茶食腸粉是常識吧!我哋就叫咗口感豐富啲嘅龍皇脆米腸粉,又薄又滑嘅腸粉皮包住脆米同埋蝦肉,入口先係滑嘟嘟然後又脆卜卜咁好過癮。

不過講到今日嘅驚喜肯定係呢條麻辣鴨紅雞絲春卷!諗都冇諗過麻辣鴨紅可以做春卷餡,食落去有小小嘅辣味但又脆卜卜咁,呢個口感同埋味道又真係幾得意喎。

最後叫咗兩個甜品點心!呢個係金沙冬蓉手袋酥成個手袋仔咁好鬼cute,酥皮入面原來係鹹蛋黃冬瓜蓉,食落鹹鹹甜甜嘅味道都幾吸引㗎喎。

嚟呢度飲茶金箔懷舊芝麻卷係唔可以唔食嘅!入口又爽又滑仲有勁濃嘅芝麻味真係好鬼正。
2024-04-18
Lunch
2024-04-22 424 views
車爸爸每星期得一天假期所以我會安排好節目給他!擁有中國胃的他飲茶絕對是午餐的好選,Quota不多的我們當然要選一間有質素的來幫襯。位於荔枝角的大公館我們也挺喜歡,這天就約了朋友一起來嘆嘆茶。很喜歡大公館的瑰麗中式裝潢,就連餐牌也一絲不苟非常吸引。點好茶後選上大家喜歡的點心!不消一會美美的點心便來到我們檯上,此刻肚仔已經忍不住怪叫了。金瑤菠菜苗龍蝦餃$84綑上金邊賣相美絕!咬下去外皮煙靭內裏滿滿鮮甜味道,加上清新的菠菜苗平衡得非常吸引。這個黃椒醬鱈魚餃$92味道非常合我心意!辣勁十足的黃椒醬配襯香滑的鱈魚帶出鮮上加鮮的味道,可說是我近年品嚐點心當中最為驚喜的味道。黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣$92雪白燒賣上綴以黑魚子徒添矜貴!鵪鶉蛋躲在燒賣內弄破後蛋液如湧泉般流出,點心師傅計算蛋黃流心程度很到位超讚,吃下非常有口感嘴巴表示超滿足。從小至大也喜歡吃灌湯餃所以點來瑤柱冬蓉灌湯餃$78回味一番!內裏除了有清香的冬瓜蓉外還有惹味江瑤柱,加上濃郁的上湯這個灌湯餃味道合格有餘。黑毛豬咸水角$88的外層炸得香脆不油內裏則煙韌可口,餡料用上無臊味的黑毛豬肉味特別鮮香誘人。這個麻辣鴨紅雞絲春卷$76太合我口味了吧
很喜歡大公館的瑰麗中式裝潢,就連餐牌也一絲不苟非常吸引。

這個麻辣鴨紅雞絲春卷$76太合我口味了吧!香脆的春卷皮內裏包裹著麻辣鴨紅,這溫柔的麻香味道實在叫我回味不已。

龍皇脆米腸粉$78面層滑嘟嘟的腸粉好透薄,脆米內藏著彈牙的鮮爽蝦肉入口很有層次。

最後我們還點了兩款甜品來慰甜胃!金沙冬蓉手袋酥$76這手袋造型的賣相太討人歡心了吧!外層酥脆不油內裏餡料是甜美的冬瓜蓉,是既熟悉又有新鮮的感覺和味道。
最後還有金箔懷舊芝麻卷$64!充滿光澤的芝麻卷口感爽滑芝麻味超香濃,加上金光四射的金箔作點綴賞心悅目又好吃。

大公館食材和廚師團隊也非常高質喜歡吃高質點心的朋友可以去試試啊。
2024-04-18
Lunch
想於春日享受一場視覺+味覺沉浸式體驗,今晚黎到大公館同一眾好友品嚐春日菜式🍴由來自米芝蓮三星級餐廳且榮獲多項烹飪賽獎項之行政總廚陳偉庭師傅率領烹飪團隊主理‼️取材全球優質食材,帶來色、香、味多重享受既巧手佳餚,彰顯匠心巧思及手藝,今晚一大班朋友都食得好開心好滿足,值得推介比大家😘💗🥢淮山合桃山渣盒精緻手袋造型原來係山楂片,欣賞師傅心思及手藝!包裹著香滑淮山蓉及濃甜合桃,兩者味道完美融合,香甜味美!🥢鮮花椒慢煮蟶子皇第一次試慢煮蟶子皇,與傳統高溫熱水燙熟之烹調方式有別,估唔到口感係咁嫩滑彈牙!外層有爽甜萵筍,再以竹籤串起,賣相好可愛!菜式特別加入鮮花椒同煮,帶出蟶子皇鮮甜味同時令味道增添點麻辣香,層次更豐富~🥢玫瑰蜜餞燒雲腿有無諗過雲腿配玫瑰蜜餞?味道清香,食落雲腿又夠JUICY,而外層既饅頭皮更是酥脆不油膩,惹味可口,一口咬下雲腿、玫瑰蜜餞香氣四溢,帶來多重滋味~🥢花膠小青柑燉水鴨湯喜愛燉湯既朋友必試呢款花膠小青柑燉水鴨湯!選用新會小青柑,只保留其殼,填入水鴨肉及豬肉,獨特柑香令湯汁充滿豐富果香,飲落啖啖柑香怡人~同時加入厚身爽口花膠,養顏一流~而且燉水鴨更可養陰益胃,絕對係滋補之選!🥢

🥢淮山合桃山渣盒

🥢鮮花椒慢煮蟶子皇

🥢玫瑰蜜餞燒雲腿

🥢花膠小青柑燉水鴨湯

🥢百花羊肚菌炒龍蝦球
上枱時有原隻龍蝦殼作裝飾,充滿氣派!特選新鮮龍蝦球,爆炒後依然Q彈滑嫩,龍蝦肉厚飽滿,肉質口感細膩鮮甜!搭配百花羊肚菌,羊肚菌內釀入鮮香墨魚,味道鮮美,香氣醇厚,散發滿滿菌香~

🥢龍井煙燻脆皮白鱈魚
特選法國白鱈魚,先經過煙燻處理、沾上薄脆漿,用龍井茶煉制茶油炸香,外酥脆內嫩滑,鮮明茶香+煙燻香,賦予獨特風味,絕對有驚喜!

🥢金勾魚湯玉銀環
別緻玉銀環原來係來自日本既大根蘿蔔,柔軟清甜又多汁!中央位置釀入清香菠菜苗,面頭放上鮮味香濃虎蝦乾,底更有濃甜魚湯,鮮香奶白、味道醇厚~

🥢鳥巢鵪鶉蛋鹵肉拌手工麵
先將滷肉用香葉、八角等香料慢熬而成,再加入鹵水醃製過既流心鵪鶉蛋~中間有經過炸香處理既絲狀茶樹菇,打造成超可愛鳥巢!底有手工淮山麵爽滑彈牙,健康又滋味!

🥢雪燕牛油果燉牛乳
選用北海道3.6牛乳,口感特別綿密~中間有滑順牛油果醬,面頭再加入晶瑩剔透既雪燕,口感細滑帶彈性,營養價值高,推介比一眾女士們!

🥢金沙冬蓉手袋酥
將香口芝麻、鬆化椰蓉、濃香金沙鹹蛋黃及清甜冬瓜蓉釀入手袋狀麵皮中,製作考究,炸得金黃酥脆,內餡鹹香可口~

春日盛宴🌟
每位$788(週一至週四限定)
每位$1088 (週五至週日及公眾假期)
2024-04-12
前幾日同朋友去咗位於荔枝角嘅高級中菜館「大公館」,品嚐佢哋新推出八道菜嘅「春日盛宴」,由屢獲殊榮的烹飪團隊以時令食材,加上當代烹調手法為傳統粵菜賦予全新形象,色香味俱全呀🥰!🌸春日盛宴前菜:🌹玫瑰蜜餞燒雲腿以香脆多士夾住帶有玫瑰蜜餞味嘅雲腿,咸香中帶點玫瑰味嘅香甜,好特別!🤍鮮花椒慢煮蟶子皇蟶子好爽口,外層包上清甜嘅萵笋,加上鮮花椒帶點麻香點綴,食落好清爽!❤️淮山合桃山渣盒外層以山渣薄片砌成小手袋,內裏就包上合桃同淮山蓉,酸酸甜甜,底下仲有一片爽脆嘅淮山呢!💚花膠小青柑燉水鴨湯呢個湯好清甜,以小青柑釀上鴨肉同豬肉,好有特色,加上大大片嘅花膠,好滋補! 🦞百花羊肚菌炒龍蝦球賣相好吸引,有原隻龍蝦殻做裝飾,而龍蝦已超肉,好彈牙,肉質鮮甜,配上羊肚菌同爽脆蘆筍,味道一流呀!💛龍井煙燻脆皮白鱈魚白鱈魚脆漿好薄,炸得外脆內嫩滑,配上炸龍井茶葉和炸珍珠葉,更加香口!🐟金勾魚湯玉銀環以日本大根配上虎蝦乾、菠菜苗,大根好清甜又入味,加上虎蝦乾令魚湯更鮮甜!🧡鳥巢鵪鶉蛋鹵肉拌手工麵以炸茶樹茹絲做成鳥巢般,配上鹵水流心鵪鶉蛋,台式鹵肉同手工淮山麵,好惹味呀!甜品🥛雪燕牛油果燉牛乳燉牛乳好滑又香濃,上層加上
前幾日同朋友去咗位於荔枝角嘅高級中菜館
加上當代烹調手法為傳統粵菜賦予全新形象,
色香味俱全呀🥰!

🌸春日盛宴

前菜:
🌹玫瑰蜜餞燒雲腿
以香脆多士夾住帶有玫瑰蜜餞味嘅雲腿,
咸香中帶點玫瑰味嘅香甜,好特別!

🤍鮮花椒慢煮蟶子皇
蟶子好爽口,外層包上清甜嘅萵笋,
加上鮮花椒帶點麻香點綴,食落好清爽!

❤️淮山合桃山渣盒

💚花膠小青柑燉水鴨湯
呢個湯好清甜,以小青柑釀上鴨肉同豬肉,
好有特色,加上大大片嘅花膠,好滋補!

🦞百花羊肚菌炒龍蝦球

💛龍井煙燻脆皮白鱈魚
白鱈魚脆漿好薄,炸得外脆內嫩滑,
配上炸龍井茶葉和炸珍珠葉,更加香口!

🐟金勾魚湯玉銀環
以日本大根配上虎蝦乾、菠菜苗,
大根好清甜又入味,加上虎蝦乾令魚湯更鮮甜!

🧡鳥巢鵪鶉蛋鹵肉拌手工麵

甜品
🥛雪燕牛油果燉牛乳
燉牛乳好滑又香濃,上層加上牛油果蓉
同滿滿collagen嘅雪燕,好養顔呀!

👜金沙冬蓉手袋酥
外型設計成一個金黃色嘅小手袋,好可愛呀,
而內裏包上鹹蛋黃同冬瓜蓉,酥脆又香口!
Dinner
之前試了他們的春季菜單之後,擇日再試試他們的點心!醫院點心除了味道好之外,造型也非常重要,大廚在經典的點心上花心思配合不同的材料,在味道和造型上都夠創意!鵪鶉蛋燒賣是必食之選,鬆軟的豬肉內包含着流心的鵪鶉蛋,一咬立即爆漿! 【金瑤菠菜苗龍蝦餃】,內裏非常足料夠鮮味,頂端的金色部份非常細緻;配合清甜的冬瓜蓉灌湯餃,湯頭非常清澈,吃得到瑤柱的鹹鮮味炸物方面非常出色!豬豬造型的鹹水角實在太可愛,完全捨不得吃TwT用筷子輕輕畫過立即發出鬆脆的聲音,入口外脆內軟,釋出了黑毛豬的香甜味;用上了來自台灣的鴨紅,以麻辣作調味的春卷,金黃香脆;腸粉粉皮之下是酥脆的脆米紙,包裹着蝦肉,層次豐富!甜品方面,除了超可愛的手袋酥之外,懷舊芝麻卷的芝麻香夠濃郁,而且入口軟滑層次分明
之前試了他們的春季菜單之後,擇日再試試他們的點心!

用上了來自台灣的鴨紅,以麻辣作調味的春卷,金黃香脆;
腸粉粉皮之下是酥脆的脆米紙,包裹着蝦肉,層次豐富!

2024-05-15 92 views
位於荔枝角 D2 Place ONE 高層的大公館,大廚經驗豐富,以精湛的廚藝和創新的理念,為食客帶來耳目一新的點心體驗。大公館的點心菜式種類繁多,涵蓋蒸點、煎炸、腸粉、甜品等。蒸點之一的 瑤柱冬蓉灌湯餃,於原隻灌湯餃內包入一整粒瑤柱、冬瓜蓉等配料,再以上湯烹煮而成,清甜中帶著濃郁鮮味。龍皇脆米腸粉 則以海鮮粒和香脆的米紙製成,外層裹上腸粉米漿皮,一口能享受軟滑、香脆、彈牙三重口感。除了創新鹹點之外,大公館亦有提供經典甜點芝麻卷。被稱為「菲林筒」的芝麻卷工夫繁複,層次分明,厚薄一致,黑芝麻香氣撲鼻,香甜可口。Calling all dim sum lovers! Nestled at D2 Place ONE, Greater China Club is reimagining classic Cantonese dim sum with unexpected twists and turns, including must-try such as double-boiled winter melon purée canopy dumpling in superior broth, s
瑤柱冬蓉灌湯餃
龍皇脆米腸粉
芝麻卷
Calling all dim sum lovers! Nestled at D2 Place ONE, Greater China Club is reimagining classic Cantonese dim sum with unexpected twists and turns, including must-try such as double-boiled winter melon purée canopy dumpling in superior broth, steamed rice flour rolls with diced seafood & crispy rice paper, and sweetened black sesame rolls.
金瑤菠菜龍蝦餃
金瑤菠菜龍蝦餃
黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣
黃椒醬鱈魚餃
2024-05-13 88 views
食物一般 服務都好一般等待⌛️時間非常耐 仲耐過食法國餐你一早都知我哋嗌左套餐架啦 我見其他枱散叫仲食得快過我哋甘既價錢 甘既服務 甘既質素真係 難怪香港餐飲業無得救第一次食大公館 滿心期待又興奮 價錢吾平架大佬 無諗過甘失望咼😅有個senior 啲既staff仲可愛 你上菜咪就下啲位囉 你一定要兜個大圈先放個湯咩 得4位人兄食飯 你想點姐 面已經好黑架啦 我無迫你一定要賣笑 不過你出聲話我母親坐得吾好咼 我系甘玻璃心架啦你個場又細 又擺甘多圍 香港啲土地好貴架麻!我母親甘瘦 你竟然叫佢坐好啲 (點樣坐得吾好啊?請問)真系 火都黎😌阻住你上菜吾好意思咼 坐位你一早set好啦 你點放我點坐囉啲炒飯硬到。。。加啲黑蒜去炒 啲味怪到呢。。omg你啲侍應仲搞笑 下次可以叫佢吾好落 無下次啦你搞到甘☺️甘多好評 真心自己去試過就知 甘好🥰準時出席左 都話你無出席吾會有下次 都吾會介紹朋友去食
食物一般 服務都好一般
等待⌛️時間非常耐 仲耐過食法國餐
你一早都知我哋嗌左套餐架啦
我見其他枱散叫仲食得快過我哋
甘既價錢 甘既服務 甘既質素真係
難怪香港餐飲業無得救

啲炒飯硬到。。。加啲黑蒜去炒 啲味怪到呢。。omg
你啲侍應仲搞笑 下次可以叫佢吾好落 無下次啦你搞到甘☺️

甘多好評 真心自己去試過就知 甘好🥰
準時出席左 都話你無出席
吾會有下次 都吾會介紹朋友去食

炸雞雞
2024-05-09
Waiting Time
135 Minutes (Dine In)
$756.8 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2024-05-09 95 views
北上搵食成為大趨勢, 真係影響到香港好多食肆!平時要喺大公館假期前book到位食飯都幾難, 但今晚去到大公館見到只有四五枱客, 個心有啲酸!我哋真係自己book枱, 自費食評!今晚叫咗尊貴套餐, 其實每位都只係788蚊, 唔算好貴!頭盤有黑毛豬叉燒、黑魚子花雕醉南非鮑魚加麻香涼拌萵筍。叉燒好冧好好食; 個鮑魚真係不得了, 彈牙得嚟又好冧, 花雕味剛剛好😋;萵筍有淡淡嘅嘅麻辣味, 醒胃!魚汁白玉金勾花膠湯湯底好甜, 花膠真材實料!法國藍腳菇炒蘇格蘭蟶子皇啲菇炒得好香, 豉汁味亦都調教得啱啱好, 可惜只得一條聖子, 有啲意猶未盡!芙蓉豆酥蒸銀鱈魚球舊銀鱈魚好滑, 下面嘅芙蓉蛋白蒸得好Q彈😍鳳梨脆皮京都骨造型好可愛, 特製醬汁紅色好搶眼, 裏面舊豬扒其實係冇骨嘅而且好鬆化👍🏼, 下面嘅菠蘿用火燒過, 甜味大增!豆漿杞子黑腐竹浸時菜同埋金瑤櫻花蝦蛋白炒飯同樣高質素!見隔離嗰枱個啫啫雞煲好香, 我哋都忍唔住叫咗個🤪味道正常, 啲雞係雞柳, 唔係新鮮雞, 不過真係好香!甜品有造型可愛嘅南瓜金球, 唔係好甜, 煎堆皮亦都做得好靚!仲有童年回憶「菲林桶」金箔懷舊芝麻卷, 可惜啲芝麻味唔係好重!整體嚟講

今晚叫咗尊貴套餐, 其實每位都只係788蚊, 唔算好貴!

黑魚子花雕醉南非鮑魚

魚汁白玉金勾花膠湯湯底好甜, 花膠真材實料!

魚汁白玉金勾花膠湯

法國藍腳菇炒蘇格蘭聖子皇

芙蓉豆酥蒸銀鱈魚球

鳳梨脆皮京都骨

豆漿杞子黑腐竹浸時菜同埋金瑤櫻花蝦蛋白炒飯同樣高質素!

豆漿杞子黑腐竹浸時菜

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯

啫啫雞煲

整體嚟講, 成個套餐質素都好高, 價錢亦都好合理; 服務非常之好(唔知嗰日係咪太少人);裝修亦都好有中國特色而且座位寬闊, 地點亦都喺地鐵站隔離, 咁小食客真係有啲可惜!希望大家都一齊支持下有心嘅香港餐廳, 等佢哋可以繼續為大家提供美食!💪🏼💪🏼💪🏼
黑毛豬叉燒
金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
黑毛豬叉燒
  • 黑魚子花雕醉南非鮮鮑魚
  • 招牌黑毛豬叉燒
🌟餐廳:大公館📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:27438055今日lunch要對自己好啲,忙裏偷閑,約咗朋友仔歎返餐精緻點心💖💖我哋揀咗位於荔枝角嘅大公館✨由星級主廚創作特色點心料理,菜式屢獲殊榮,將傳統既粵菜以創新烹調手法呈現眼前,每次去都好有驚喜🥳———————————————————🔹 黃椒醬鱈魚餃用上優質鱈魚作為餡料,肉質緊致,鮮味十足!外皮晶瑩剔透,上層加入微微辛辣嘅黃椒醬點綴,令層次感昇華!———————————————————🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣燒賣肉餡特別加入黑魚子,好有咬口~流心鵪鶉蛋蛋漿味道濃郁,令整個燒賣入口特別Juicy,肉汁及蛋漿完美結合,好出色!———————————————————🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃用料上乘既點心!金瑤菠菜蝦餃,餡料豐富,夠晒飽滿!龍蝦肉彈牙又鮮甜,搭配一絲絲瑤柱及嫩滑嘅菠菜苗,層次感十足,超推介!———————————————————🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃灌湯餃係我嘅至愛!湯頭鮮味濃香,灌湯餃嘅
🌟餐廳:大公館
📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓
💰價位:~$100 - $200
📱電話:27438055

🔹 黃椒醬鱈魚餃
🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣
🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃
🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃
灌湯餃係我嘅至愛!湯頭鮮味濃香,灌湯餃嘅餡料加入冬瓜蓉,入口特別綿滑~而且瑤柱及肉餡份量豐富,食落大滿足!當然要搭配埋薑絲及紅醋,入口微微酸,更能提升鮮味!
🔹 黑毛豬咸水角
超可愛豬仔造型嘅鹹水角,賣相吸晴!鹹水角炸至香脆可口,咬落煙靭,味道帶點鹹香,惹味至極!
🔹 麻辣鴨紅雞絲春卷
令人驚喜嘅麻辣鴨血雞絲春卷!春卷外皮炸至酥脆,香而不膩!餡料加入嫩滑麻辣鴨血,搭配雞絲及木耳絲等材料,色香味俱全,層次感豐富,絕對係一款既創新又傳統嘅特色春卷!
🔹 龍皇脆米腸粉
呢款龍王脆米腸粉,製作過程繁複,值得一試!嫩滑嘅腸粉包裹彈牙蝦肉,中間再加入香鬆脆米片,咬落每一啖嘅口感都好豐富,特別係大蝦肉,入口啖啖肉,鮮味十足,大推!
🔹 金沙冬蓉手袋酥 及 金箔懷舊芝麻卷
呢度嘅點心甜品,值得捧場!金沙冬蓉手袋酥,點心師傅以迷你手袋造型設計,果然係巧手點心,酥脆既外層包裹住咸蛋黃及冬瓜蓉,鹹鹹甜甜,食得好滿足!
另一款金箔懷舊芝麻卷,夠晒傳統懷舊!芝麻卷口感好Q彈,芝麻嘅香氣爆燈,令人齒頰留香!
👅整體小總結
大公館主打嘅粵菜一向係高品質嘅保證!
用餐環境寬敞,裝修高貴優雅,成個氛圍好舒適!
食物方面,廚師用上各款高質食材,製作多款創新有傳統嘅粵式點心,無論賣相、味道及口感都令人驚喜,適合帶埋屋企人過嚟慢活一下,品嚐高質嘅精緻點心菜式!
2024-04-15
2024-05-05 58 views
諗住預早慶祝母親節,所以一家三口去左食晚飯。諗住叫個788 /pax 套餐,但係佢話假日只有四人套餐,叫我地試下,我問佢三個人點食到四人份量於是諗住散叫。問佢有乜好食,冇推介之餘,又無服務。完全九唔搭八。食物水準差但米芝連收費。唔係唔想撐香港啲食市,但係真係想撐,都撐唔落。大家千其唔好相信 openrice 食評. wanted to find a nice restaurant to celebrate Mothers day and found this restaurant with high rating. but end up super disappointed with sub-standard food and poor service. never again.

2024-05-05
2024-05-01 87 views
其實同屋企人都食咗幾次㗎啦 不過係而家先寫食評呢間餐廳都幾啱一家人嚟食 做生日飯都不錯點解擺呢個係第一張相?因為係必叫嘅甜品 雖然睇落好普通 但食落好重嘅芝麻味 又唔使點咬 每一層都好薄 如果想試嘅話,最好同餐廳留咗先 因為我試過有一次賣晒 食左HKD2033. 4個人食並沒有受過餐廳任何邀請試食呢個龍蝦脆米湯泡飯 係四至六位用 所以大家要量力而為 個湯幾甜 龍蝦好鮮味 仲有脆米 多重口感呢個小食呢就係話梅淮山 淮山好爽口 不妨可以點嚟做開胃小食呢個次次嚟到都要拍片嘅 因為好啱打卡 幾清新既一道小食西班牙火腿米皇浸時蔬菜 呢一個係次次嚟食都會嗌嘅 因為佢會俾你揀唔同嘅菜 睇你鍾意食啲咩菜 自由度高西班牙火腿連埋菜一齊食 好夾 今次叫嘅係菜心另外估唔到用茶葉熏雞都幾嫩
其實同屋企人都食咗幾次㗎啦 不過係而家先寫食評
呢間餐廳都幾啱一家人嚟食 做生日飯都不錯

如果想試嘅話,最好同餐廳留咗先 因為我試過有一次賣晒

食左HKD2033. 4個人食並沒有受過餐廳任何邀請試食

• 清香柚子凍鮑魚
  • 話梅鐵棍淮山
  • 西班牙火腿米皇浸時蔬
2024-04-27 62 views
衞生署研究發現本港的兒童及青少年的身高中位數過去30年長高了兩厘米,英國亦有研究證實,兒童在春天長高的速度,比冬天快將近3倍,原因為春天日照充足,若配合足夠運動量,能刺激生長激素的分泌。位於荔枝角全新創意地標D2 Place ONE最頂層的「大公館」是一間主打新派粵菜、以會員制度經營的餐廳,由屢獲殊榮的烹飪團隊率領。今年四月、五月,「大公館」隆重推出全新「春日盛宴」餐單,將春天的食材、色彩融入,同時強調菜色相佐互相烘托的美好,把春意盎然帶到餐桌上。環境:✨餐廳環境典雅舒適,裝潢融入東方色彩,落地玻璃設計更顯高雅,適合商務酬酢或親友相聚。服務:✨當日正值晚市,職員友善有禮。上菜速度亦見貼心,會照顧食客的用餐速度,用餐時間很足夠。筆者是日晚上享用了「春日盛宴」,每位$788 (星期一至四)/ $1,088 (星期五、六、日或公眾假期)。食物:🥢 大公館小碟✨法國玫瑰蜜醃火腿:甜蜜的吐司內夾着塗上法國玫瑰蜜的火腿,放置在紫蘇葉上,令人耳目一新,彷似在植物園中漫遊美好時光。✨鮮花椒慢煮蟶子王:彈口的蟶子及清新萵筍片交織,翠綠與白色相間,花椒的後勁來得很突然。✨淮山合桃山楂盒:利用新鮮淮山製作,

環境:

服務:

食物:
🥢 大公館小碟
✨法國玫瑰蜜醃火腿:

✨鮮花椒慢煮蟶子王:

✨淮山合桃山楂盒:
利用新鮮淮山製作,結合淮山泥及淮山片,口感相映成趣,可幫助消化。

🥣 湯
✨花膠小青柑燉水鴨湯:
作為一名「湯怪」,且平日生活繁忙,好需要湯水滋潤身心。矜貴的花膠、搭配散發果香的小青柑及水鴨,真材實料,燉出來的湯水清甜順喉,滋補養身。

🍽️ 主菜
✨百花羊肚菌炒龍蝦球:
除了影相震撼,吃起來更「啖啖肉」!主廚先把龍蝦拆肉,並將部分蝦肉釀入羊肚菌中,口感特別爽彈,風味獨特。

✨龍井煙燻脆皮白鱈魚:
採用法國香鱈魚,主廚先以龍井茶油醃魚,再裹上薄脆麵衣,外脆內嫩,底下鋪墊炸香的珍珠葉,傳來陣陣清香。

✨金鈎魚湯肉銀環:
特以日本大根為饌,清甜沒有筋,雪白的瓜環被浸淫在精心熬製的魚湯中,綴以菠菜苗、雜菌及虎蝦乾,味道更顯鮮香豐富。

🍚 主食
✨鳥巢鵪鶉蛋滷肉拌手工麵:
兩顆半熟流心鵪鶉蛋被藏在以茶樹菇酥炸成的「鳥巢」內,幾可亂真!拌以台式滷肉及淮山麵,飽腹感「UP」!

🍮 甜品
✨雪燕牛油果燉牛乳:
牛油果除了營養價值豐富之外,也是一款做法變化多端的食材,混合雪燕、牛奶做成甜點,馬上搖身一變成美顏養膚的幼滑滋味補品。

✨金沙冬蓉手袋酥:
再一次被賣相驚艷!咬下灑上芝麻的「Hermès包包」,層層鬆化的酥皮內,盡是加入鹹蛋黃炒香的清甜冬瓜蓉,可口美味。
2024-04-24 88 views
大公館🍵芹香鮮蝦金魚餃 正常的可愛蝦餃,啲蝦幾彈牙。翡翠帶子燒賣 豬肉燒賣上面有片帶子。黑毛豬咸水角 可愛豬仔樣嘅咸水角🐷外皮夠脆和軟糯,不過比較油🤔如果可以再瓊乾啲油份就更好啦,餡料嘅黑毛豬味就唔係好出。柑橘帶子脆網卷🍊 嘛嘛地🤔葡汁蘑菇蟹肉撻 牛油撻皮酥脆,不過略嫌油咗啲。餡料有淡淡葡汁同蟹肉嘅味道,撻面仲有隻蟹仔係度幾可愛🦀桂花蜜燒去骨鴨腳包(隻)係類似金錢雞嘅點心,用鴨腳包住啲肝同脂肪,上面再淋上有桂花香味嘅蜜糖。係一道好味嘅功夫菜。瑤柱蒸魚形蘿蔔糕魚型嘅蘿蔔糕🐟中意食煎蘿蔔糕多啲養生黑蒜蜜汁叉燒包又燒餡入面有好多黑蒜片,感覺好養生🤓薑蔥燒鵝腸粉正常🤔啲餡唔係好多三個人食咗七百幾蚊🤔都唔平#沒有接受用餐款待
大公館🍵

芹香鮮蝦金魚餃
正常的可愛蝦餃,啲蝦幾彈牙。

翡翠帶子燒賣
豬肉燒賣上面有片帶子。

柑橘帶子脆網卷🍊
嘛嘛地🤔

葡汁蘑菇蟹肉撻

桂花蜜燒去骨鴨腳包(隻)

瑤柱蒸魚形蘿蔔糕
魚型嘅蘿蔔糕🐟中意食煎蘿蔔糕多啲

養生黑蒜蜜汁叉燒包
又燒餡入面有好多黑蒜片,感覺好養生🤓

薑蔥燒鵝腸粉
正常🤔啲餡唔係好多

三個人食咗七百幾蚊🤔都唔平
#沒有接受用餐款待
春夏將至,又係時候約班朋友一齊食飯聚餐😘 😘今晚揀咗大獲好評既大公館✨環境典雅舒適,春日更特別推出多道限定佳餚💗嚴選全球優質食材,由來自米芝蓮三星級餐廳且榮獲多項烹飪賽獎項之行政總廚陳偉庭師傅及其屢獲殊榮的烹飪團隊主理👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳融合當代烹調手法,設計一系列色、香、味俱全既精緻春日菜式🎉 🎉🔹淮山合桃山渣盒有我最愛既淮山蓉配以合桃,更巧微地以山楂片砌成手袋造型,夠哂可愛!清爽滑順淮山蓉配香濃合桃,入口細嫩溫潤。🔹鮮花椒慢煮蟶子皇將新鮮爽脆萵筍包著鮮美蟶子皇,再用竹籤串起,別緻造型好吸晴!蟶子皇選用慢煮方式烹調,有別於一般用高溫熱水燙熟,食落除咗可以保留原汁原味,同時完美突出蟶子皇之鮮甜味。師傅更加入花椒,令入口帶點麻香,有驚喜!🔹玫瑰蜜餞燒雲腿嚴選高質雲腿,加入玫瑰蜜餞,獨有玫瑰芳香,好岩我口味!外層既饅頭皮炸至金黃香脆,入口酥脆、香而不膩,加上雲腿多汁夠JUICY,爆發多重滋味!🔹花膠小青柑燉水鴨湯無諗過小青柑都可以用以燉湯~師傅嚴選新會小青柑,只取其殼,釀入水鴨肉及豬肉,令湯頭帶濃香醇正柑味,更加入美顏必備既花膠,口感清香滑嫩,令水鴨湯充滿膠質,滋補又養生。🔹百花羊肚菌炒龍蝦球
🔹淮山合桃山渣盒
🔹鮮花椒慢煮蟶子皇
🔹玫瑰蜜餞燒雲腿
🔹花膠小青柑燉水鴨湯
🔹百花羊肚菌炒龍蝦球
伴碟有大大隻龍蝦殼相當奪目!選用新鮮龍蝦球,炒得好有鑊氣,蝦肉Q彈緊實,爽滑至極~搭配百花羊肚菌,將墨魚膠巧妙地釀入羊肚菌,鮮香羊肚菌包裹著彈牙墨魚,口感夠哂豐富!
🔹龍井煙燻脆皮白鱈魚
來自法國既白鱈魚經煙燻處理,再沾上薄脆漿,並以龍井茶煉制茶油炸香,外層酥脆、內裹魚肉嫩滑,茶香夾雜煙燻味,多重層次感令人一試難忘!
🔹金勾魚湯玉銀環
面頭有大大隻鮮香虎蝦乾,底有煨煮至軟嫩入味既日本大根蘿蔔,中間再有菠菜苗,底部魚湯更是清香鮮美,濃郁湯頭特別清甜!
🔹鳥巢鵪鶉蛋鹵肉拌手工麵
可愛鳥巢原是經過炸香處理既茶樹菇,入口香脆而不膩,面頭放上經鹵水醃製之流心鵪鶉蛋,切開緩緩流出 金黃色鵪鶉蛋黃,拌以底部既手工淮山麵,選料天然,口感爽滑,尤其彈牙,多重豐富口感超滿足!
🔹雪燕牛油果燉牛乳
第一次試牛油果燉北海道3.6牛乳,綿密口感提升味道層次!加入養顏雪燕,提供滿滿骨膠原蛋白,三層食材完美結合,一眾朋友全都大讚!
🔹金沙冬蓉手袋酥
香甜冬瓜蓉配鹹香金沙鹹蛋黃,再加入椰蓉、芝麻等食材,炸成色澤金黃之手袋酥,酥脆飽滿,充滿芝麻香,口感更是豐富美味!
💁🏻‍♀️春日盛宴星期一至日均供應,有興趣快啲訂位啦💋🤟🏻
💰每位$788(週一至週四限定)
💰每位$1088 (週五至週日及公眾假期)
2024-04-10