2024-01-16 1697 views
今日係黎試新cafe, 開左一段時間. 初開業時人唔多唔黎試, 家下已經到左lunch要等位先黎試.等左無耐. 入座, 雖然三人座真係有少少迫. 但枱面還是夠闊可以放三份餐.Menu好多選擇. 但點完餐後發現選擇原來唔多. 因為唔食辣. 所以辣的飛起. 是日無包. 所以全部漢堡無得選. 想食鰻魚都無. 最後要左個黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉. 唔好睇佢好似份量好細. 原來都好夠飽, 黑松露味好出, 重帶點點黑椒味. 不過唔算好辣. 可以接受. 菇同雞肉份量都好足夠. 意粉煮得剛剛好. 咖哩豚肉蛋包飯咖哩帶點點辣. 店員好細心, 當我地點呢個時有講豚肉係吉列豬扒. 黎到後個豬扒都幾厚切. 而且好味道. 蛋包飯的飯都唔係白飯. 好似有穀物係裡面. 好健康. 份量就超級夠. 男士應該夠飽, 女士應該會覺得好大份.All Day English Breakfast份量都係好足夠. 全部都夠熱新鮮. 煙肉份量有點多帶咸. 其他的味道無問題.除左主食外, 原來lunch都係包飲品. 最抵飲係伯爵茶. 因為係成壺上, 一壺沖到兩大杯. 重點係味道唔差. 茶味好香. 呢個好推介.最後若like & sha

黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉

雪糕

最後若like & share店家的社交網. 重可以得到雪糕一杯, 雪糕係甜甜的云呢拿味.
2024-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉
2024-05-10 63 views
午餐都幾多人幫襯聽朋友推薦揀左尼個牛油果燒雞漢堡份量都幾大,牛油果一半左右,燒雞不過不失,面板皮係軟淋同厚生,食唔到幾多啖就有啲滯,膩口。薯條外脆內沙沙地,但係凍咗之後就有啲硬,唔係咁好食伯爵茶茶濃度適中茶味細緻,輕滲柑橘果香
午餐都幾多人幫襯

聽朋友推薦揀左尼個牛油果燒雞漢堡
薯條外脆內沙沙地,但係凍咗之後就有啲硬,唔係咁好食

伯爵茶
茶濃度適中茶味細緻,輕滲柑橘果香
唔係第一次幫襯呢間cafe,食物質素可以。但今次體驗極度惡劣,簡直係俾錢買難受,以後唔打算再幫襯!!!亦已經叫身邊朋友唔好再幫襯。首先,女店員安排我哋坐吧枱高凳,同行朋友身材比較矮小,坐得有啲困難。後來另一個男侍應細心留意到👍🏻,已即時安排我地換到下面既枱。(一張圓枱和一張細一半的橢圓形枱)然後落單後,隔離圓枱嘅客人剛好離開了。一位短頭髮女侍應👍🏻,示意讓我們坐過一點,坐返兩張圓枱,等我哋坐得舒服啲。事隔不夠1分鐘,一位紮孖辮、左手帶玉鈪的女侍應👎🏻👎🏻👎🏻,黑面地要求我哋坐回原位,讓出一張圓枱。在我追問下,佢才表示為了可以安排一位吧枱的客人坐下來圓枱,然後再安排新的兩位客人入座吧枱。其間,態度極度惡劣,感覺完全不被尊重。先唔好講 我同朋友比其他客人更早入座,應該有揀枱嘅優先權。仲有點解店員唔可以安排吧枱嘅一位客人坐落嚟橢圓形細枱?而需要我地一再調位,麻煩客人係佢地既待客之道?最後,我同同行朋友好委屈,兩個人縮埋一齊,屈住個身咁食飯,食到成肚氣。而事隔5分鐘,亦都留意到一旁的圓枱陸續有客人離開,所以其實根本唔存在急於入其他客,而導致我同朋友嘅不便。是次體驗極度不快樂,導致我第一次在Op
唔係第一次幫襯呢間cafe,食物質素可以。
但今次體驗極度惡劣,簡直係俾錢買難受,
以後唔打算再幫襯!!!亦已經叫身邊朋友唔好再幫襯。

是次體驗極度不快樂,導致我第一次在OpenRice寫食評,亦都睇到曾經有客人反映侍應態度有問題,相信都係同一位女侍應。希望大家嚟呢間餐廳嘅時候自己斟酌,免得好似我咁,俾錢貼難受。

當日亦留意到,另外兩位同事亦有被該名孖辮女侍應責罵,懷疑佢係比較資深嘅同事,看來不止對客人態度差,對同事都惡意相向,並不懂尊重人。

最後,離開時,發現到另一枱客人被收錯錢,亦係出自同一位孖辮女侍應經手。需要重新void單,極度浪費客人等候時間。

希望餐廳見到我嘅評語,為該位女侍應進行再度培訓,希望佢下次會懂得正確嘅待客之道。不過我都應該唔會再幫襯呢間餐廳,對餐廳極度失望,完全唔推介大家嚟呢間餐廳。
I have been patronizing this cafe due to proximity to my office. The food is good but the price has significantly increased. The price range is no longer $50-100 as published on open price as the cheapest lunch can be easily over $100 and an all day breakfast costs over $120. The worst thing is the 45 min window for lunch which the waiter will remind u rudely once time is up. After waiting for the dish for 15 mins, it only leaves u 30 mins for finishing the lunch and drink. It becomes like a fast food which costs over $100 plus 10% service charge😮‍💨
2024-03-16 326 views
一直有幫襯,食物質素好,環境亦很舒適。多數會去食早餐,已變成本人飯堂。性有一樣野,最近突然價錢大幅增加,早餐加了8元,成接近20%。覺得有點😰😰,所以亦會減少到來。心態上,始終覺得現時經濟環境仍算低迷,加幅太大有點兒⋯。雖則如此,但始終要一贊佢哋嘅食物質素,明顯比其他餐廳用心,值得一贊!👍另外,支付方法稍為欠奉,經常要現金找數。現在這世紀,大多數人都用電子支付工具,身上隨時無現金,這點真的有需要再加以改善。以方便顧客。
  • 雞扒炒蛋早餐,或魚柳
来湾仔吃午餐路过这家cafe大排长龙,我也跟着排,等了一会儿就轮到了,效率还挺高的🥗H+全日早餐量也太大了!烟熏三文鱼滑蛋牛油果,都是我爱的,主打一个健康。配沙拉薯饼和优酪,午市套餐自选小菜甜点和饮料,人均百元的满足餐🍳鳗鱼蛋包饭好大一条鳗鱼!烤的好入味配酱汁酸甜开胃,好爱这滑蛋啊啊啊,又滑又creamy还好多汁☕️玫瑰咖啡/抹茶拿铁🍵这拉花水准,颜值也太高了!咖啡星人总算找到了离公司近的好喝的咖啡🤩午市套餐只要加💰8,这性价比难怪午餐时间人爆多,排队再久我也还会再来的!🧈檀岛牛油蛋卷买单的时候看到檀岛招牌的蛋卷,这家跟老字号檀岛竟然是同一家,带一盒回公司下午茶点心有了
🥗H+全日早餐
🍳鳗鱼蛋包饭
☕️玫瑰咖啡/抹茶拿铁🍵
🧈檀岛牛油蛋卷

2024-03-13
Type of Meal
Lunch
2024-03-06 180 views
今早11:30左右試左佢個all day breakfast,餐廳無其他食客。個人覺得比較好味就係個炸薯餅,香甜中間有栗子,其他配料無咩特別。每樣嘢份量好少,少量沙律菜,兩片三文魚,一件仔包,半個牛油果,一件薯餅,一份炒蛋,一小份乳酪,食唔飽,根本食唔飽,半day都撐唔到。嘢飲得咖啡同檸茶唔使加錢,其餘都要俾差價。價錢偏貴要$128而且要加一。佢另外有個英式all day breakfast,$118,食材種類唔同,數量差唔多。
2024-03-06
$141 (Breakfast)
2023-12-15 815 views
Lunch Set 牛油果🥑青醬雞肉意粉 配玫瑰🌹咖啡鋪頭環境舒適,燈光好氣氛佳,佈置得唔錯,可惜午餐時間太多人,walk in預要等15-30分鐘,入面既台與台之間太近,坐入面既行出去都幾牙煙,建議再排好d台既擺位。雞肉同菇菇既份量足夠,意粉硬度適中,唔會太淋或太硬,食完唔會頂住個肚,份量岩岩好。玫瑰🌹咖啡,跟餐+8蚊拉花好靚杯咖啡係有水準既,好滑溜,同creamy!!下次會試吓叫凍拖肥咖啡~~~
Lunch Set
牛油果🥑青醬雞肉意粉 配玫瑰🌹咖啡

玫瑰🌹咖啡,跟餐+8蚊
拉花好靚
~~~

2023-11-10 702 views
我由佢新開張嗰陣時,一路幫襯到而家我都仲幫襯緊每一次都覺得佢哋啲意粉及食品好好味😋尤其是意粉真係好有咬口,不是油淋淋的,但係都好夠味!今次我帶阿媽去食意粉,佢都話好味🤤like and share佢哋嘅社交媒體網站仲送咗小雪糕🍦好開心😁
我由佢新開張嗰陣時,一路幫襯到而家我都仲幫襯緊

每一次都覺得佢哋啲意粉及食品好好味😋尤其是意粉
真係好有咬口,不是油淋淋的,但係都好夠味!

今次我帶阿媽去食意粉,佢都話好味🤤

like and share佢哋嘅社交媒體網站
仲送咗小雪糕🍦好開心😁
2023-11-10
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
  • 虎蝦意粉
  • 蒜片欖油虎蝦炒意粉
  • H+全日早餐
2023-11-09 487 views
灣仔電車路旁嘅一間性價比高嘅小店,食過佢嘅早餐,意粉同蛋包飯,份量好足夠,味道好好,咖啡都好飲,匈牙利牛肉飯入邊仲有紅豆,健康之選。外賣仲有八八折,但留意只收現金。
2023-11-09
$110 (Tea)
2023-10-10 507 views
喺灣仔想食cafe lunch,依間都唔錯。點辣茄醬煙三文魚意粉時,店員問要唔要少辣,好彩叫左,少辣都幾辣,我覺得少啲辣至食到各樣野既原味。H+全日早餐轉牛角窩夫,蛋夠滑,紫薯餅入面有栗子蓉,幾特別又好味,窩夫夠脆,總括嚟講樣樣都唔錯。
喺灣仔想食cafe lunch,依間都唔錯。

2023-07-28 373 views
最近天氣好熱,同朋友起灣仔行下行下已經成頭大汗,咁岩見到呢間Cafe,裝修以白同木為主,咁舒服入去就食個午飯喇😝🍳H+全日早餐 $92除左有指定既滑蛋,煙三文魚,沙律,多士之外,呢間仲有埋吉列紫薯餅同埋牛油果🥑添😆每樣都唔錯,最好食既係吉列紫薯餅,夠哂脆,甜甜地😃入面既紫薯又唔完全係蓉,有點咬口,好吃😋😋😋🥗Salad Bar $78呢個沙律係自由配搭,可以揀一款醬料,一款指定配搭(比如雞胸,牛油果,煙三文魚等等),仲有2款蔬菜類(粟米,青瓜,薯仔沙律,烚蛋等等)😁我就揀左牛油果,粟米,車厘茄😊食落酸酸甜甜,最岩健康人仕😝還有跟餐的早餐茶🥰🍵

🍳H+全日早餐 $92

🥗Salad Bar $78

還有跟餐的早餐茶🥰🍵

2023-07-27 254 views
灣仔 tea一tea一早去左書展行到好攰又肚餓,就入左關cafe食late lunch la間嘢近軒尼斯小學 裝修係木系加植物都幾靚我叫左個咸蛋黃雞翼走薯條黎到係好熱辣辣 見到好多咸蛋黃醬包住 炸到脆卜卜咁好正朋友個burger大大個 好吸引呀個芒果芭菲我偷今左一啖 好香奶味呀以呢個價錢黎講都幾抵食,可以再去個咖啡只係加$4抵飲島.聚 (灣仔)灣仔莊士敦道199號德安樓地舖
灣仔 tea一tea
間嘢近軒尼斯小學 裝修係木系加植物都幾靚

我叫左個咸蛋黃雞翼走薯條

黎到係好熱辣辣 見到好多咸蛋黃醬包住 炸到脆卜卜咁好正

以呢個價錢黎講都幾抵食,可以再去

個咖啡只係加$4抵飲
島.聚 (灣仔)
灣仔莊士敦道199號德安樓地舖
2023-07-22 246 views
同個friend係灣仔行左成大半日,一路行到Tea Time,又係時候坐低食下野😆吉列魚柳漢堡 配沙律及薯條 $52成個餐睇落好大份,吉列魚柳漢堡比想像中大個,魚柳好大塊,又淋滿左蜜糖芥末醬,醬多到流出來,好惹味好好食😍薯條的份量很多,炸得非常香脆,仲落左五香粉,配埋茄汁無得輸。沙律菜都好新鮮,仲落左肥仔芝麻醬🤤鹹蛋黃炸雞翼 配沙律 $48雞翼炸得金黃香脆,鹹蛋黃味非常濃郁,雞肉食落非常juicy,配埋沙律菜清爽唔油膩😌跟餐飲品 伯爵茶 及 Cappuccino (+ $4)伯爵茶用twinings 茶包,飲落有d柑橘味。Cappuccino 味道好濃,連奶泡都好正🥰芒果雪糕芭菲 $56呢一餐的重頭戲,甚至可以話為左呢杯芭菲而黎呢間餐廳。芭菲的造型非常精緻,睇落好吸睛。佢用的雪糕係牛乳雪糕,雪糕的牛乳味超濃,感覺落足料。芒果肉好多,食落都好甜,雪糕下面的粟米片好脆身,食落口感十足。以呢個價錢黎講,呢杯芭菲性價比超高。島.聚 (灣仔)灣仔莊士敦道199號德安樓地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

吉列魚柳漢堡 配沙律及薯條 $52

鹹蛋黃炸雞翼 配沙律 $48

跟餐飲品 伯爵茶 及 Cappuccino (+ $4)

芒果雪糕芭菲 $56

島.聚 (灣仔)
灣仔莊士敦道199號德安樓地舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-07-01 216 views
☕️一杯咖啡係需要返工嘅繁忙工作天就係用嚟提神🥱但係同一杯咖啡係周末就會變🉐️輕鬆寫意嚕🥳呢個就係我放假鍾意去hea下cafe嘅原因✅📍呢間Cafe喺灣仔電車路旁邊🥳坐喺落地玻璃隔離嘆住咖啡☕️邊望住街上行人往來嘅感覺😍嘆住美食好寫意呢🥳🍴H+ 全日早餐 $96🌈 乜都想食啲嘅時候叫一份all day breakfast就最啱喇🥳佢哋呢度嘅all day 除咗🈶️煙三文魚、牛油果、炒蛋 、紫芋栗子薯餅 、沙律、酸種多士之外😋仲有埋乳酪添😍成份all day又好🍽️又健康呀🥳加多$4仲可以配埋杯榛子咖啡☕️感覺好relax呢❤️🥢鹽燒青魚十穀飯配涼拌秋葵豆腐 $82🌈日式嘅套餐都係我最鍾意嘅選擇😋估唔到佢呢條鹽燒青魚跟套餐嘅size都咁大條播👍青魚甘香肥美🐟再配埋健康嘅十穀飯同埋涼拌秋葵豆腐✅整體味覺、視覺都好享受喔🥳加多$4order埋杯玫瑰咖啡☕️perfect💯

🍴H+ 全日早餐 $96

🥢鹽燒青魚十穀飯配涼拌秋葵豆腐 $82