2024-01-16 614 views
以為Covid 後都吾執嘅餐廳都係有實力,咁就太天真,昨晚想食啤酒串燒咁啦⋯⋯就入咗呢間老字號(1)酒盜芝士一個前菜嘅小碟收$75 佢都幾識做生意(2)明太子蛋卷從未響日本餐廳度食過只有兩摺嘅蛋卷(3)什錦天婦羅之前2碟到咗之後嘅都冇乜期待果然個炸粉唔得(中式炸粉?)(4)串燒雞翼,牛舌牛舌系最好食因為落咗好多黑椒雞翼系瘦及冇乜調味啤酒X2杯$6xx 埋單你唔信就自己去試吓啦笨x做一次日本人至愛?他們喜歡食垃圾嗎?點解食評咁多good comment ????
(1)酒盜芝士
一個前菜嘅小碟收$75 佢都幾識做生意
(2)明太子蛋卷
從未響日本餐廳度食過只有兩摺嘅蛋卷
(3)什錦天婦羅
之前2碟到咗之後嘅都冇乜期待
果然個炸粉唔得(中式炸粉?)
(4)串燒雞翼,牛舌
牛舌系最好食因為落咗好多黑椒
雞翼系瘦及冇乜調味
啤酒X2杯
$6xx 埋單
你唔信就自己去試吓啦
笨x做一次
日本人至愛?他們喜歡食垃圾嗎?
點解食評咁多good comment ????
2023-10-31 1692 views
幾次經過八海山,都未有機會試,網上看到,話說由日本人經營,朋友放工約食飯,由於趕住上堂,近近哋,於是過來湊熱鬧⋯⋯未夠七點到來,未算多食客。一行三人,店員立即送上前菜漬物: 帶子群邊,竟然唔似一般要勁有𡁻頭,相信是處理過,筆者頗為歡喜。明太子蛋捲~味道比筆者想像中冇咁咸,略嫌蛋過熟。串燒~雞肝、雞軟骨、牛舌、大葱:大家都對以上很滿意,燒得剛剛好,筆者當晚最愛雞肝串燒。天婦羅魷魚絲~下酒小吃必點之選,魷魚絲帶點點甜味,會吃完一條又一條,筆者當晚很喜歡,係啤酒的好朋友。自家製忌廉薯餅$78~熱騰騰的忌廉可樂餅,creamy 正!壽司一款有六件,當晚點了鰻魚壽司及加州卷,中規中矩。湯烏冬~酒後完美的句號。由於趕住上堂,幸好當晚未算多食客,所以在短短的個半鐘飯局,也傾得很開心𣈱快。

未夠七點到來,未算多食客。

明太子蛋捲~
味道比筆者想像中冇咁咸,略嫌蛋過熟。
明太子蛋捲

串燒~
雞肝、雞軟骨、牛舌、大葱:
大家都對以上很滿意,燒得剛剛好,筆者當晚最愛雞肝串燒。

串燒

天婦羅魷魚絲~

天婦羅魷魚絲

自家製忌廉薯餅$78~
熱騰騰的忌廉可樂餅,creamy 正!

壽司一款有六件,當晚點了鰻魚壽司及加州卷,中規中矩。

湯烏冬~
酒後完美的句號。

2023-10-26
串燒
天婦羅魷魚絲
2023-10-08 1148 views
樣樣都好味,日本家庭的味道。牛腸鍋係食過咁多間日本野最好食!雖然同係日本食既味道係有少少分別,但呢個感覺係好家庭既味,足料又好食~非常好的體驗。魚生好食好新鮮,洋蔥沙律好新奇。明太子蛋捲都好好食😋
  • 雜錦魚生
  • 明太子煎蛋卷
  • 串燒
  • 牛腸鍋
2023-05-23 2252 views
前排同朋友去慶祝,當然要搵間高質餐廳黎食好西啦~朋友之前都食過話好高質,所以我都好期待😍原來八海山已經系老字號,平時亦都吸引吾少日本人黎食,咁一定信心保證啦👍🏻嗌左D 刺身、壽司🍣食物相當新鮮,海膽一啲苦澀味都冇,十分鮮甜😍刺身沙律,估吾到會有咁多刺身😍沙律汁酸酸味味,好開胃!帶子牛油燒,帆立貝系jumbo size 咁大粒😋 口感非常飽滿,好肥美!明太子露荀炒飯,呢個系朋友之前食過推薦的,果然炒到粒粒分明,十分乾身👍🏻佐酒小食,嗌左魷魚絲天婦羅&雞泡魚乾,OMG 個魷魚絲好食到我停吾到口🤣一口接一口,炸到好香口💯

嗌左D 刺身壽司🍣食物相當新鮮,海膽一啲苦澀味都冇,十分鮮甜😍

刺身沙律,估吾到會有咁多刺身😍沙律汁酸酸味味,好開胃!

2023-05-22 1502 views
新年食左咁多糕糕糕,同朋友食開年飯就專登揀左日本菜食。雖則係新年,但陸續都見有唔少人入座,座位舒適闊落,好有日式家庭料理店既feel~佢既燈光則比較暗,考你影相技巧呢XD坐低先叫左個2人份量既特上刺身盛再慢慢揀其他野~拼盤有海膽、帶子、赤身、三文魚、甜蝦、八爪魚同埋油甘魚,各款刺身都相當唔錯,新鮮肥美,海膽亦好新鮮完全無臭味,食完胃口大開即刻想試其他熟食!由於佢既menu實在係包羅萬有太多選擇,仲有個廚師推薦menu及店長推介時令刺身,2個人咩都想試哈哈,建議約多啲朋友一齊食就會大滿足。明太子玉子燒-玉子燒係薄身既,熱辣辣食最好味,又唔會太飽塞住個胃食唔到其他野。明太子味道相對較淡,唔會搶左玉子既蛋香,讚~串燒-分別叩左燒牛舌、燒豚肉同埋雞肉丸子。最值得一讚係燒豚肉,五花腩燒到外脆內軟,但又唔會覺得肥膩,令人想食完一舊一又舊呢~關東煮-最懷念既日本味道之一!佢既2人份量關東煮都好大份呢,味道清甜,食物又唔會煮到太淋無哂口感,3-4個人食也不為過哈哈~牛肉薯餅-本人係十分鍾意食牛肉薯餅既人,呢個100分!外面鬆脆又唔會話食落好吉口,裡面雖然係薯蓉但又不失口感,真係可以食好多好多~壽喜燒牛

壽喜燒牛肉鍋-正當食到已經7,8分飽之際,發覺原來叫左個牛肉鍋XD 店員好好,見我地張枱無位擺專登遲啲先上個鍋。牛肉份量不少,而且配埋生雞蛋,呢個簡直係食壽喜燒既精髓!成個湯底唔會死咸死甜,味道適中,就算已經8分飽就可以食得落。成餐飯最後可以食個熱鍋真係perfect!
2023-05-22 852 views
尖咀美食日本菜人氣美食日本料理日式拉麵,烏冬,日本直送刺身壽司,煎蠔煎帶子先上刺身盛,多款日本直送,包括海膽,魚肉鮮味甘甜,好味接住上炸物,天婦羅盛,脆口之餘不油膩!仲有牛肉鍋,牛肉份量多,仲可以加飯加烏冬,份量超大!煎蠔煎帶子,用牛油加黑椒帶出鮮味,味道更豐富!刺身特別好食最後仲有日本雪糕埋尾!GOOD!!! 收碟快,.服務好!尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖八海山 消費$800評分8/10值得一試
尖咀美食日本菜

人氣美食日本料理
日式拉麵,烏冬,日本直送刺身壽司,煎蠔煎帶子
先上刺身盛,多款日本直送,包括海膽,魚肉鮮味甘甜,好味
接住上炸物,天婦羅盛,脆口之餘不油膩!
仲有牛肉鍋,牛肉份量多,仲可以加飯加烏冬,份量超大!
煎蠔煎帶子,用牛油加黑椒帶出鮮味,味道更豐富!
刺身特別好食
最後仲有日本雪糕埋尾!GOOD!!! 收碟快,.服務好!
八海山
消費$800
評分8/10
值得一試
!!
2023-05-22 594 views
尖沙咀美食攻略 刺身 壽司 和牛 火鍋 八海山 日本料理專門店 日本直送食材 壽喜燒 a5和牛 Hakkaisan Japanese Restaurant 人氣美食 openrice 放題 拉麵手卷八海山日本料理尖沙咀美食攻略2023香脆可口既炸物,傳統口味日本料理日式火鍋牛肉嫩滑,配埋鳥冬一流日本刺身,新鮮日本直送💪海膽入口即化 刺身鮮甜牛肉鍋份量多,湯底偏甜👍仲有黑椒牛油帶子,煎得脆而香口八海山Hakkaisan Japanese Restaurant尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖Shop 1-4, G/F, Prat Mansions, 26-36 Prat Avenue, Tsim Sha Tsui#八海山日本料理 #八海山
八海山日本料理
尖沙咀美食攻略2023
香脆可口既炸物,傳統口味日本料理

日式火鍋牛肉嫩滑,配埋鳥冬一流
日本刺身,新鮮日本直送💪
海膽入口即化 刺身鮮甜
牛肉鍋份量多,湯底偏甜👍
仲有黑椒牛油帶子,煎得脆而香口
#八海山日本料理 #八海山
2023-05-22 288 views
八海山地址尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖今日收工就去左尖沙咀搵食,順便慶祝開年飯。依間餐廳以精美刺身及和食著稱的。魚生拼盤攞碟好精緻,唔同刺身放係唔同地方好講究,有赤蝦海膽三文魚吞拿魚油甘魚等待!魚生入口即溶!仲有回甘鮮味好好食!真係要讚下廚師嘅刀功。牛油帶子 ,上菜已經好吸睛!用咗牛油同香草煮,4粒大既帶子,咬落鮮美爽甜粒粒入味配上菇一齊煮好好食!炸珍寶墨魚咀炸得香脆既墨魚咀,入面既墨魚咀好彈牙有咬口味道好適中配檸汁好正,好食到停唔到牛肉壽喜燒用煤氣爐,冬天食熱熱地好正,有牛肉冬菇豆腐蒟蒻麵, 同埋有兩隻日本蛋, 整壽喜燒嘅蛋汁一流,如果驚唔夠飽仲可以加麵或者烏冬。牛肉既肉味頗濃食得出是上等,壽喜燒湯底都好入味無味精味。總結食物真心唔錯堅持傳統日式口味,想食地道日本野嘅人一定要食,除食物講求品質外,店內環境好似日系料理店佈局,有如置身在日式家中,難怪會成為日本人最喜愛的食府之一。#八海山 #日本菜 #尖沙咀美食 #香港探店#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie
八海山

地址尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖

#八海山 #日本菜 #尖沙咀美食 #香港探店

#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog

#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike

#likes #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #hongkongfoodie
2023-05-22 182 views
本身我睇一個刺身控,嚟到當然要試一試呢度嘅刺身拼盤先啦,識落每一樣都非常新鮮,但係海膽係最令人驚喜嘅。😍樣樣都厚切,絕對唔吝嗇!小食方面,我哋叫咗個一口牛柳粒同埋隻燒帆立貝, 兩碟都係用鐵板上,所以食落都係熱辣辣嘅!嗰隻燒帆立貝配上檸檬色入去幾Refreshing而且唔漏,都幾唔錯。我同朋友都覺得一口牛好正,因為食落去脆脆地,但係入邊又唔會好老,肉質亦好嫩滑👍🏻我哋兩個仲叫咗一個shabu shabu,佢會拎上一個蛋俾你點啲牛肉嚟食,好重牛味,不過烏冬嗌多咗,所以有少少飽。整體嚟講都係非常滿足我哋特別推介刺身拼盤,因為食落真係幾新鮮,海膽好鮮甜。😎
2023-05-22 178 views
平日放工即興同朋友黎左呢度,環境幾闊落,一入到黎即刻有店員帶我地入座同埋介紹餐單,好有禮貌。第一印象已經幾唔錯👍🏻一黎到當然要叫個刺身拼盤先啦,特別想講吓個海膽,好鮮甜,喺香港好少可會食到啲咁新鮮嘅海膽,而且份量唔小,一食就成口都係海膽嘅味道,要試!🥹其他嗰幾款刺身都係厚切,帆立貝大大粒😍😍另外我地仲叫咗一個一口牛,佢係鐵板上嘅,所以上碟嘅時候仲係熱辣辣,燒落去仲好最後幾唔錯㗎!多人嚟食建議嗌兩碟,因為真係食唔停口😎呢度最特別嘅,就係佢會俾埋個gas爐你shabushabu, 一路同朋友吹水,一路烚吓烚吓都咪話唔正😌烏冬大大份,食完都飽晒🤰🏻🤰🏻食完之後個店員都行過嚟問我哋啱唔啱食,認真覺得服務唔錯,覺得下次可以再嚟🙆🏻‍♀️推介!

2023-05-22 149 views
陪朋友剪完頭髮就近近地搵左間日本居酒屋食打開個 menu 見到勁多野食 樣樣都好想試好想食多到都唔知揀乜好 揀左明太子玉子燒  鯛魚刺身 日式牛肉鍋  梅子大葉免治雞肉棒 鐵板和牛粒明太子玉子燒蛋好香 明太子份量剛剛好 唔太咸鯛魚刺身好新鮮 即叫即整 都要等啲時間 不過值得等的牛肉鍋份量好大煲  4-5塊大大塊肥牛 個菜索晒啲牛味 正鐵板和牛粒 啖啖肉大大粒 食肉獸就岩晒喇雞肉棒俾晒大葉包住 有陣紫蘇味  美中不足 少左隻蛋 有埋就 perfect
陪朋友剪完頭髮就近近地搵左間日本居酒屋食
打開個 menu 見到勁多野食 樣樣都好想試好想食
多到都唔知揀乜好
明太子玉子燒蛋好香 明太子份量剛剛好 唔太咸
鯛魚刺身好新鮮 即叫即整 都要等啲時間 不過值得等的
牛肉鍋份量好大煲  4-5塊大大塊肥牛 個菜索晒啲牛味 正
鐵板和牛粒 啖啖肉大大粒 食肉獸就岩晒喇
2023-05-22 156 views
尖沙咀八海山聽得多 又成日會行過見到但總係搵唔到個機會黎食飯今日甘岩係附近剪完頭髮一於入黎睇下佢係龍係鳳佢係舊式老牌居酒屋 開左18年入面格局好似家庭料理店餐牌又好多唔同種類嘅日食新鮮鯛魚刺身師傅手勢好好 每片切嘅厚薄都一樣魚質爽口鮮甜 配埋個酸汁 冇得頂👍🏾👍🏾鐵板和牛粒鐵板和牛粒上枱仲吱吱聲 和牛好林 燒汁煮得好入味 蒜片絕對唔少得明太子玉子燒上枱熱辣辣 啲木魚碎郁下郁下 幾過癮蛋卷好嫩滑好有蛋香 包住明太子咸咸地 不錯見到個酒架開過唔少酒 搵次再黎飲
尖沙咀八海山聽得多 又成日會行過見到

上枱熱辣辣 啲木魚碎郁下郁下 幾過癮
蛋卷好嫩滑好有蛋香 包住明太子咸咸地 不錯

見到個酒架開過唔少酒 搵次再黎飲
2023-03-01 826 views
話說今天要去尖沙咀做Facail,做完後便去附近吃晚餐啦😆! 已經聽過 🇯🇵八海山 的名字好久了,也聽不少朋友去試過,今晚就約媽媽去吃晚餐。 「 刺身拼盤🐟 」 有三文魚、吞拿魚、八爪魚、海膽、甜蝦和深海池魚,每人一片,片片厚切,好新鮮。 「 日式牛肉火鍋🍲$250 」 最近又轉冷,又係吃火鍋的時候了。牛肉份量好多,又有不少蔬菜,好豐富。 「 油甘魚鮫鹽燒🐟$100 」 油甘魚油份較重,燒後脂肪甘香,蘸點酸汁更好。 「 雜錦天婦羅🍤$130 」 天婦羅有3隻大蝦、南瓜🎃、蕃薯🍠、秋葵、冬菇等。炸漿酥脆,不算太油,也不錯。

已經聽過 🇯🇵八海山 的名字好久了,也聽不少朋友去試過,

今晚就約媽媽去吃晚餐。

刺身拼盤🐟 」

「 日式牛肉火鍋🍲$250 」

「 油甘魚鮫鹽燒🐟$100 」

油甘魚油份較重,燒後脂肪甘香,蘸點酸汁更好。

「 雜錦天婦羅🍤$130 」

2023-02-23
2023-02-28 600 views
原來寶勒巷呢間日式居酒屋已經好多年,連日本人都會去。聽到職員對日本人都係講返日文,感覺好似去咗日本旅遊咁~好有氣氛💁🏻‍♀️⭐️生蠔麵鼓鍋(2人前)生蠔整齊擺放係鍋中,樣子好肥美😋一鍋大約有7~8隻蠔🦪滾一滾就可以食~好juicy鮮甜。麵豉湯好香,不會過鹹。鍋入面仲有大量蔬菜、菇同蒟蒻麵,吸收湯汁嘅蔬菜好好味道。⭐️雜錦魚生帆立貝、赤身、甜蝦、八瓜魚、三文魚腩、油甘魚腩、海膽。刺身新鮮,油光滿滿。帆立貝好厚肉,口感彈牙。海膽鮮甜濃郁回甘,入口隨即在嘴裡化開。⭐️帶子牛油燒帶子用咗鐵板上,牛油味道好香。帶子好大隻,啖啖肉,有嚼口。⭐️焗薯仔芝士明太子用咗炸香咗嘅薯角再加上芝士同明太子去焗,比起用薯蓉嘅口感更香口。芝士少少拉絲,明太子鹹香,好適合送酒。📍八海山尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖

⭐️生蠔麵鼓鍋(2人前)

⭐️雜錦魚生

⭐️帶子牛油燒
帶子用咗鐵板上,牛油味道好香。帶子好大隻,啖啖肉,有嚼口。

⭐️焗薯仔芝士明太子

📍八海山
尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈地下1-4號舖
尖沙咀嘅餐廳本身已經更迭頻繁再經過疫情好多餐廳都捱唔住結業能夠一直屹立不倒嘅餐廳靠嘅就係口碑好似今日我就同同事去左一間尖沙咀開業十八年嘅居酒屋因為同事係呢度嘅熟客餐牌都唔駛睇已經自動識點菜😂雜錦魚生(上)配搭大路有齊最受歡迎嘅魚生魚料新鮮無雪藏味配自家鮮磨wasabi誠意之作帶子牛油燒四大隻帆立貝肉厚鮮甜牛油汁香濃明太子煎蛋卷蛋卷軟嫩加上明太子增添左鹹鮮風味頂上仲有木魚絲特別香口天婦羅拼盤天婦羅材料新鮮炸粉透薄每件都熱辣香脆食得出即叫即炸A4和牛壽喜燒二人份量肉量都定左有成300g入口軟淋脂香再加上鮮雞蛋就更嫩滑👍店內清一色侍應姨姨但個個態度親切友善服務殷勤斟茶收碟最後仲為我地送上香芋雪糕做甜品添🥰果然食物優質、服務周到嘅餐廳先可以喺汰弱留強嘅餐飲旺區生存
尖沙咀嘅餐廳本身已經更迭頻繁

但個個態度親切友善
服務殷勤
斟茶收碟
最後仲為我地送上香芋雪糕做甜品添🥰

果然食物優質、服務周到嘅餐廳
先可以喺汰弱留強嘅餐飲旺區生存
2023-02-19