2012-01-14 59 views
媽媽和蘋果茶都喜歡韓國菜,經過上一次三選韓國餐廳之後,今天特地跟家人一起到位於柯士甸道的"韓松"料理,享受家庭樂之餘也一試韓式燒肉。而蘋果茶更想吃的,是上一次賣相和味道也較失望的"部隊火鍋",來到"韓松"會吃到較辣較像樣的味道嗎!預訂了晚上六時的四人桌,侍應帶我們到一樓窗檯旁邊的位子,較入的位置反而自成一角,在大窗戶旁邊看著對面的草地滾球場,一片悠然感覺,加上時間尚早餐廳食客不多,頗舒適的氣氛,這大慨和家庭式的韓式小館感覺大大不同,餐廳的整體裝潢和寬敞的空間,深啡色櫸木檯面簡約而整潔,每一張桌子上也有一個入桌式電爐,來到這裡,應該必吃韓式燒肉吧。四個人,只點了燒肉王牛排(2pc/$228),蔬菜包($38),海鮮蔥花餅($108),和部隊火鍋(小/$260),先上桌的,是地道韓國前菜八小碟,泡菜帶酸多於辣味,應該是較"新"鮮醃製的,薯仔甜甜的,味道不錯,大豆芽菜普通沒太特別,另外泡青瓜辣度夠,也較爽脆討好,愈吃愈開胃。之後是燒肉,在韓國來說一般是吃豬肉比較多,因為牛肉的價格比豬肉貴,另外入口較少使牛肉亦在彼岸成為貴價食材,應該說是沒豬肉那麼便宜普遍吧,今天我們吃的燒牛肉也是餐牌上最貴那
媽媽和蘋果茶都喜歡韓國菜,經過上一次三選韓國餐廳之後,
今天特地跟家人一起到位於柯士甸道的"韓松"料理,
享受家庭樂之餘也一試韓式燒肉。
來到"韓松"會吃到較辣較像樣的味道嗎!

預訂了晚上六時的四人桌,侍應帶我們到一樓窗檯旁邊的位子,
較入的位置反而自成一角,在大窗戶旁邊看著對面的草地滾球場,
一片悠然感覺,
加上時間尚早餐廳食客不多,頗舒適的氣氛,
這大慨和家庭式的韓式小館感覺大大不同,
餐廳的整體裝潢和寬敞的空間,深啡色櫸木檯面簡約而整潔,
每一張桌子上也有一個入桌式電爐,
來到這裡,應該必吃韓式燒肉吧。
前菜八小碟
先上桌的,是地道韓國前菜八小碟,
泡菜帶酸多於辣味,應該是較"新"鮮醃製的,
薯仔甜甜的,味道不錯,大豆芽菜普通沒太特別,
另外泡青瓜辣度夠,也較爽脆討好,愈吃愈開胃。
"亞豬媽"細心剪開大大舊的"王牛排"
Woo~~香噴噴!
色﹑香﹑味俱全~
和燒肉一起吃的"蔬菜包"
之後是燒肉,在韓國來說一般是吃豬肉比較多,
應該說是沒豬肉那麼便宜普遍吧,
今天我們吃的燒牛肉也是餐牌上最貴那款王牛排,
侍應端上大大件的牛排,兩件牛排一層一層卷著像roll的卷蛋糕一樣,
把肉疊成厚厚的,看樣子份量不少,
"亞豬媽"把鮮嫩的牛排放在爐子上,一邊用剪刀把牛排分成小等份,
一邊用鉗子快速反轉正開始冒煙的牛排,香味直撲過來,
連平日不吃牛肉的蘋果茶也決定務必要試試看。

單點的蔬菜包,有新鮮嫩綠的生菜,大大一片夾著剛燒好的王牛排,
加上蘿蔔,青瓜條和秘製辣醬包著一起放進嘴裡,牛排肉味香濃,
一咬就能撕開的牛肉,沒有靭口黏牙的根位,
軟淋的牛肉帶著肉汁,吃時還會從生菜包之中流出,
男友還對這片牛排讚不絕口,值得推介。
海鮮蔥花餅
當我們吃得差不多的時候,海鮮蔥花餅也上桌了,
Size比想像中要大份,薄餅煎得夠乾身沒有油膩膩的感覺,
餡料有蝦﹑魷魚﹑大蔥等材料,口感豐富,
也許是因為加入配菜使餅身不能太薄,是故吃著吃著也頗為飽肚,
蘋果茶認為煎餅可以做得薄一點會更香脆可口。
心頭好~
這才是正宗的"部隊火鍋"
公仔麵和各食材也盡吸湯汁精華~
最後端上來的部隊火鍋,一看色澤就知道和上次吃的不一樣,
蘋果茶不禁在心中暗叫:"這才是我們在韓國吃過的部隊鍋啊~!!",
看看鍋裡的午餐肉﹑香腸﹑年糕﹑泡菜﹑蔥段﹑黃芽白菜,份量足夠四人吃有餘,
愈滾愈香噴噴的火鍋辣度夠,每一啖湯也有泡菜霸道的香味,
放下公仔麵,滾後每條麵條也索滿湯汁,
因為辣湯已經煮了一段時間,辣度又比剛上桌時提升不少,
每一口都是濃郁的精華味道。
也許鍋物本身除了各種食材,也要靠餐廳的泡菜和湯底互相配合,
才能做出那正宗的味道。

蘋果茶一直也認為,泡菜就像中國的腐乳一樣,有人喜歡發酵過的味道夠濃夠香,
用來沾餸炒菜送飯或是泡麵都是一種又一種美味,
亦有人從開始已經沒法接受所以從不沾口,
但如果是喜歡的,
便會是一直愛下去,享受其中樂此不疲。

2012-01-08
前菜八小碟
色﹑香﹑味俱全~
心頭好~
公仔麵和各食材也盡吸湯汁精華~
  • 泡菜
  • 部隊火鍋
2011-12-30 70 views
這次姐姐買了團購3張 以100元買200元現金劵所以我們就一起去吃我們最愛的韓國料理啦=]在佐敦出口出去 走了很長的一條路 終於走到韓松這店一共有兩層 地下那層放了一個大的冷櫃裡面放著一盆盆的生菜 超有蔬菜田園FEEL的 @0@於是我們走上了上層 坐下來 今天人不多 不會很擠桌上已放了每人一碟醬汁 裡面有 洋蔥 辣椒 等等還有燒烤的鐵板 (樣子有點像長方形”拓盆” 哈哈)斜斜的放著 尾部有個缺口 讓肥肉多餘的油可以流走首先, 侍應先為我們送上八小碟冷盆 最愛吃薯仔芽菜我們先點了二人餐 餐點蠻豐富的耶~~(1) 薄五花肉 & 蔬菜包 :: 五花肉每一片都捲捲的擺放在碟上淡淡的粉紅色 感像上好像蠻多肥肉的 還擔心吃起來很油把薄薄的肉片放在鐵板上烤 油跑出來了 肉變熟後變得捲捲曲曲小小的 沾上了醬包在生菜裡 超好吃的耶一點油膩的感覺都沒有 香香的肉配生菜的清新 好妙!!(2) 辣豆腐湯 :: 紅紅的湯頭 完全看不到裡面有什麼料看起來感覺已經很辣 喝起來真的蠻辣的 但卻有著大辣醬的香裡面的料不算很多 如果豆腐多一點 配上粉絲會更好喔(3) 牛肉石頭飯 :: 色彩豐富 料也蠻多 淡淡的飯焦味 好
這次姐姐買了團購3張 以100元買200元現金劵
所以我們就一起去吃我們最愛的韓國料理啦=]

在佐敦出口出去 走了很長的一條路 終於走到韓松
這店一共有兩層 地下那層放了一個大的冷櫃
裡面放著一盆盆的生菜 超有蔬菜田園FEEL的 @0@
醬汁
於是我們走上了上層 坐下來 今天人不多 不會很擠
桌上已放了每人一碟醬汁 裡面有 洋蔥 辣椒 等等
還有燒烤的鐵板 (樣子有點像長方形”拓盆” 哈哈)
斜斜的放著 尾部有個缺口 讓肥肉多餘的油可以流走
燒烤的鐵板
首先, 侍應先為我們送上八小碟冷盆 最愛吃薯仔芽菜
八小碟冷盆
我們先點了二人餐 餐點蠻豐富的耶~~
淡淡的粉紅色 感像上好像蠻多肥肉的 還擔心吃起來很油
把薄薄的肉片放在鐵板上烤 油跑出來了 肉變熟後
變得捲捲曲曲小小的 沾上了醬包在生菜裡 超好吃的耶
一點油膩的感覺都沒有 香香的肉配生菜的清新 好妙!!
薄五花肉
(2) 辣豆腐湯 :: 紅紅的湯頭 完全看不到裡面有什麼料
看起來感覺已經很辣 喝起來真的蠻辣的 但卻有著大辣醬的香
裡面的料不算很多 如果豆腐多一點 配上粉絲會更好喔
辣豆腐湯
(3) 牛肉石頭飯 :: 色彩豐富 料也蠻多 淡淡的飯焦味 好香喔
拌上了韓式辣醬 超超超好吃 很開胃的!! 最愛吃了XD
牛肉石頭飯
另外點的是 招牌《王牛排》是厚厚的牛排肉 有輕微醃過
所以基本上 燒烤後就可以直接吃 不用任何醬汁都可以的囉
其實店員會為我們烤的 但店員剛好為別座客人在烤而忙
我們就學著自己玩囉 XD 把王牛排放在烤板上燒烤囉
王牛排在燒烤中…
烤完就把它切成小塊 方便吃…
切成小塊
我卻喜歡把王牛排包成辣辣生菜包 XD 超好吃的~ 幸福幸福!!!
王牛排辣辣生菜包
傳統的韓式燒烤料理超棒的~ 超喜歡!!
如果價值可以再便宜一點 我一定會常常來吃的XD
八小碟冷盆
辣豆腐湯
牛肉石頭飯
王牛排
王牛排在燒烤中…
王牛排辣辣生菜包
2011-12-09 14 views
好多的伴菜。王牛排這裡出名的食物,看見價錢要二百多元,都想了很久點不點的。最後還是括出去吧。很腍呀,不會燒得很乾及硬,好吃。雖然貴了少少,但是值得的。豬排骨吃到有少許果汁味,味道調得很好。但個人不喜歡滿是肥膏的豬,感覺很肥膩。雖然知道韓國燒肉是有肥肉及配生菜吃的,但就是不喜歡。石頭鍋飯餐牌上稱是用牛的,但可以再用豬。送上來時會主動幫助撈勻,並且主動問需要多時辣。配料很多少,啖啖都是餸,十分滿足。後期的還有飯焦。炸醬麵很好吃。有薯仔、洋蔥及肉粒,而且多得很。味道較得很好。海鮮蔥餅有很多魷魚及蔥。不過煎得不夠脆口。如果能煎得更乾身及脆就更好。糖水送的。不知是什麼東西,裡面好像是米。但是好凍,而且味道亦麻麻地,所以不喜歡。這裡如韓國的餐廳般,飯菜幫手撈勻,燒肉由他們親自下手。食客完全不用下手的。而且店員個個均十分有禮。另外,這裡的茶不知道是什麼茶,好喝得很。
伴菜
好多的伴菜。
牛王排 + 豬排骨

豬排骨
豬肉石鍋飯
炸醬麵
很好吃。有薯仔、洋蔥及肉粒,而且多得很。味道較得很好。
海鮮煎餅

海鮮煎餅
牛王排 + 豬排骨
伴菜
2011-11-04 30 views
對於吹韓風這回事, 熊仔以前不是十分吹捧, 不過自從年初去了韓國之後就印象大改, 發現韓國這個國家原來也有很多可取之處, 尤其是他們的食物, 確實是很得熊仔歡心... 熊仔經常聽到人家說去韓國食用最差, 其實這是個不實的報道.. 事實上韓國的美食很多, 當然如果你是能吃辣的話就最方便最能感受這國家的真正美食, 不過要是不能吃辣也沒關係, 其實有很多韓式食品也不是辣的.. 如我們當晚所吃的~~走到柯士甸道的盡頭才看到這家店子, 門口貼著很多食物的照片, 餐廳名字反而不太顯眼… 看守櫃枱的一個廣東話不純正的女士, 大概是韓國人吧! 店有兩層, 下層的座位不多, 大概20個, 所以大部分客人都被安排在樓上雅座, 二樓的座位相對就多了, 相信可以容納至少50人, 就我所見, 當晚是全場滿座! 以一個星期四的晚上來說生意可算是不錯呢.. 所以訂座時店員也說明只可吃1.5小時, 但也不要緊啦, 反正菜其實上得很快, 1.5小時也不是太苛刻的餐廳提供了不少2/3/4/6/8人餐, 不過我們還是喜歡自選! 燒烤方面我們要了一份王牛排和厚切五花腩~ 再加一份麵食, 兩個人來說這個份量絕對有多了.. 甫坐

很可愛的墊枱紙!
餐廳提供了不少2/3/4/6/8人餐, 不過我們還是喜歡自選! 燒烤方面我們要了一份王牛排和厚切五花腩~ 再加一份麵食, 兩個人來說這個份量絕對有多了.. 甫坐下店員就送上一大壺熱玄米茶, at a glance似啤酒呢!熊仔這個小酒鬼總覺得要來一點酒精類飲品, 既然啤酒一瓶都要30大元, 何不來一瓶真露燒酒, 才不過70元呀! 配合燒肉來吃就最夠韓式了!
真露燒酒
為我們的晚餐揭開序幕的是前菜8小碟~ 最喜歡的是海帶, 泡菜也不錯的, 不過是偏酸, 熊仔覺得可以加多一點辣~ 但和豬仔吃韓國菜最爽的一件事就是可以獨吞泡菜! 魚仔干也不賴, 我們覺得最無厘頭的是沙律, 似乎和其他韓式的前菜不太配襯
奇怪的沙律前菜...
前菜才上枱不久我們的五花腩就到! 這店子的上菜速度果然快而準! 香港人或許習慣”自己來”, 不過韓國人其實是習慣被served的, 所以店員也飛快地幫我們把肉放在烤板上~ 話時話很喜歡這塊烤板, 既快熟又易打理, 事實上在韓國吃也是用這種斜放的烤板燒的~ 肥膏比較多的關係所以五花腩很快就熟, 店員就將之剪開成小塊, 方便我們用生菜包著吃~ 生菜很新鮮, 凍凍的包著熱辣辣的豬肉, 非常滋味! 當然配上那微辣的麵豉醬就更滋味~~ 女士們即使要保持身型也該放肆一次, 因五花腩吃起來肥瘦適中, 豬肉味很濃, 若加上泡菜就更叫人唾涎三尺! 果然是店方的推介, 給你一個好!
五花腩燒烤進行中
剪件, 完成!
王牛排一客兩大件就更厲害, 先燒一件, 牛排其實是捲埋了, 攤開很大條呀!燒得差不多熟店員就會剪開小塊, 這個反而不包菜吃會更美味.. 牛肉吃起來不似用流打粉醃過, 但就非常juicy和 tender! 老實說比坊間很多所謂的和牛更有肉味, 更真材實料! 確實令烤肉的層次提升了.. 另一餐廳的皇牌推介果然沒差
王牛排燒呀燒
第二塊我們自行剪
吃罷這一塊肉後熊仔要來一點凍食調節一下, 就水冷麵分一下, 可能是放久了, 麵變成一舊舊… 水冷麵在香港來說也算是不常見的.. 熊仔在韓式炸醬麵及水冷麵中選了後者~ 自覺沒有選錯因為在吃過熊熊大火烤成的肉後來一碗冰凍的冷麵也是很好的享受.. 麵是蕎麥麵, 與日式的有點不同因這是滑身和幼身, 配料不多, 就只有兩片薄薄的牛展, 酸白蘿蔔和雪梨片, 湯也是帶微酸的高湯.. 但最惹人喜愛的是裡頭的冰塊, 是真正的冷麵啊! 味道雖然是淡淡的, 但在吃過濃味的烤肉後來一口清淡的凍麵確是一種享受~~
未燒的王牛排在後
麵和燒酒, YUM~
最後店員更會送上一碗凍糖水, 味道有點像薏米水,又是冰冰凍凍的, 正好為口腔清一清食物的餘味, 的確很細心很合乎客人的需要!
整頓晚飯有了燒酒的點綴, 豬仔的自家燒牛排以及在過了1.5小時後沒有被要求埋單的情況下愉快地度過了, 最讚的是本以為會吃得一身油煙味離開, 但原來店內的通風系統比想像中好多了. 油煙味是少不免的, 但卻不太嚴重, 這應記一功!

*使用了兩張團購券, 所以每位也不過是250元, 以這種質素的食物來說, 也算是抵食呢~
2011-11-03
很可愛的墊枱紙!
五花腩燒烤進行中
剪件, 完成!
王牛排燒呀燒
第二塊我們自行剪
未燒的王牛排在後
麵和燒酒, YUM~
  • 水冷麵
  • 厚切五花腩
2011-11-02 81 views
久違了的家鄉菜~~~之前有團購, 加上有位朋友經常來吃說很好, 所以就買了CP, $50當$100用~~~~跟兩位妹妹美食同行!! 之前要打電話來BOOK, 還問了用CP的事宜, 都幾OK~~~訂位都有禮貌的...不過位置是比較難搵的, 都要行幾遠, 但去過一次就記得了!!! 我們入座是在二樓, 環境都幾大同舒服, 我們三人跟另一不認識的三人組坐八人TABLE...然後就點野食; 本來見個二人SET都OK~~~$488有燒, 石鍋飯及湯等, 但不太想燒雞肉...另一個三人餐就$688, 不過差不多全是燒, 所以我們計散叫價錢比較, 最後決定後者!! 王牛排, 石頭鍋飯及海鮮豆腐辣湯...(ORDER時再問侍應用CP的事, 因為之前來網站看過話不是每人用一張, 是每個主菜一張...結果問了兩次, 佢都係話每人用一張, 我想之前的客人應該是LUNCH, SP特價餐不可以用吧...)先來八小碟~~有芽菜, 炸菜, 玉瓜, 薯仔苗, 甜薯, 肉條, 荳角粒, KIMCHI~~~~最愛的甜薯好味, KIMCHI也是韓式的, 比較辣, 不是甜味多!!! 肉條比較硬...然後來薄切五花肉...其實不

八小碟前菜
然後來薄切五花肉...其實不是太多, 但肉質都OK...我們就一路燒了!!! 還見回韓式的燒板, 斜的~~因為可以比D油多的流落去...
薄切五花肉
再來上王牛排~~~~嘩!! 真係好大件呀(雖然舊骨最大...XD)...我們本來都諗住叫侍應幫手, 因為佢都會幫每一TABLE的客人, 不過我們想自己玩, 所以就自己動手!! 很快就食得~~真係好味, 又不是太UN, 很JUICY的!!! 加埋蔬菜及醬汁, 正呀!!! 雖然這兩件已要$228, 但吃完會很滿足!!
蔬菜包
再來是飯~~~~這個都算幾足料, 同埋D辣醬是比較傳統辣D的!!! 加埋香香的飯焦, 好味!!!
石頭鍋飯
辣湯~~~有位妹妹喝一口已放棄左~~~因為個辣味是慢慢的升上來, 哈哈!! 不過算OK, 但覺得太濃太"結"~~~料就唔太多, 但D豆腐係好滑的!!!
海鮮豆腐辣湯
放滿TABLE很多東東很滿足的一餐!!! 用埋CP, 每人加多一百左右, HK食正統韓國菜已算OK, 希望下次再有團購啦!! (不過未有前我想也會ENCORE, 哈哈!!XD)
2011-10-20
薄切五花肉
  • 泡菜
2011-11-02 11 views
今天和一大班好友一齊慶祝生日!選了去韓松吃晚飯!當然少不了吃烤肉(豬,牛,雞,蝦等等!另外叫了海鮮鍋,海鮮煎餅。直得一贊的有海鮮鍋:有蝦,八爪魚,青口,蜆,蟹很足料又不太辣,口味適合香港人,雖然個鍋好似好辣,但食落啱啱好,因為落單時有和侍應講不要太辣!好好味!
地道又好味的海鮮鍋
2011-10-30
地道又好味的海鮮鍋
  • 海鮮鍋
2011-08-31 1 views
今日第一次食王牛排真係勁好味呀,呢餐亦都係我O係香港食過最正宗韓國味道O既水準~~好在今日平日黎+成八點幾唔使等好耐就入得去,我同我男朋友兩個人可以坐六人枱,好寬鬆, 先點左個二人餐A, 黎左D普通O既前菜,無我最鍾意食O既薯仔 之後上左個牛肋骨湯,都係普通 終於到王牛排啦,個店員幫我到燒, 好快手咁就食得,(不過勁驚佢D汁彈到我呀), 燒完佢就問我地要唔要蔬菜包 ($38) 生菜超新鮮,包埋牛肉,食到LAM LAM痢, 到而家都回味緊呀 之後到石頭飯又係好好味,飯焦好黏牙,不過好好味呀,因為個店員好快手咁分俾我地,令佢唔會黏底.到燒雞O既時候我巳經飽啦, 男朋友就ORDER可樂 ($20)埋單$ 601, 團購COUPON $200, 即係每人$250, 都好抵呀, 如果下次有團購我一定會買,但無COUPON就好貴啦.......PS: D人話個店員好粗魯,都係O既,不過我認為佢都好忙架啦,又要SERVE燒第一碟野,又要SERVE石頭飯,都可以原諒O既~~~~~

之後上左個牛肋骨湯,都係普通

2011-08-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-08-27 4 views
今年生日想食韓國菜, 朋友仔就揀左依間BOOK左8點半,去到等左陣,要上一圍起身就有位食飯期間見到不停有人入, 全部都係有晒蛋糕既生日飯, 唔知係咪大家都覺個價錢係生日飯先會考慮呢本來一行5人, 不過其中一個大陸落唔切黎, 變左得4個人咁坐6人台就極舒服, 但係同另一張台就貼晒背, 辛苦少少喇坐低之後先揀左個3人餐先上左5碟前菜, 好神奇, 有薯仔沙律, 好彩都有泡菜, 銀魚仔, 海帶依類跟住先上五花腩, 撲鼻而來既香味, D脂肪溶埋落泡菜, 香到呢~~~用真係食到甜味既生菜包住件肉, 成個感覺值10個LIKE!!不得不提其實佢個D菜既鮮甜味係令到成件肉果肥膩感降低, 食多兩啖都唔覺油搭左件菇, 唔知咩黎, 只知好味 !!!再上就係王牛排, 長長兩件, 大家拎定塊菜等食!!果然係招牌菜, 在下最喜歡半生不熟, D肉汁流出黎, 啜入去再咬啖青瓜, 太美好了之後雞肉就普通好多, 都好食, 但就無咩驚喜喇燜牛肋骨搞到我好想想牛腩麵, 唔係佢唔好食, 只係煮法味道令到我有錯覺產生XDD牛肋骨湯就似清湯腩, 又係想食大排檔之感加左個水冷麵, 麵好彈牙, 唔知係咪麥麵呢, 凍凍地, 幾得意, 但無
今年生日想食韓國菜, 朋友仔就揀左依間
BOOK左8點半,去到等左陣,要上一圍起身就有位

本來一行5人, 不過其中一個大陸落唔切黎, 變左得4個人
咁坐6人台就極舒服, 但係同另一張台就貼晒背, 辛苦少少喇

坐低之後先揀左個3人餐

搭左件菇, 唔知咩黎, 只知好味 !!!

再上就係王牛排, 長長兩件, 大家拎定塊菜等食!!

之後雞肉就普通好多, 都好食, 但就無咩驚喜喇

牛肋骨湯就似清湯腩, 又係想食大排檔之感

加左個水冷麵, 麵好彈牙, 唔知係咪麥麵呢, 凍凍地, 幾得意, 但無乜味

仲有個雜菜, 叫既原因一來係太多肉要緩和下, 二來係一直以來每碟既配菜都極鮮甜, 比起主菜更出色!!

不待不提佢服務, D姐姐好好人呀
佢會幫我地煮D鐵板燒, 但一見我影相就會停手俾我地影好
收野又快, 又有禮貌, 起碼佢俾餐牌係雙手俾, 好多時D人都係單手遞俾你算架
我地食完肉之後叫雜菜時, 佢專登幫我地換塊新板, 話咁樣會燒得靚D, 好細心呀
最尾仲送左4碗薏米湯, 好清甜, 夠清熱!

價錢都算中上, 我會因為佢味道好而又係生日飯先會再黎ENCORE囉
2011-08-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 雜錦蔬菜
星期五晚出尖沙咀食飯,最麻煩就係周街都無位又要等位今日想食韓國野,但好多間都無訂位服務最後搵到韓松book到9點8點幾9點, 行緊過去時, 都打左個電話過去通知佢地黎緊, 可以準備入座點知道9點10分去到仲未有位 最後等左差唔多半個鐘先有得入要企係街邊等, 無冷氣又熱, 都幾不愉快好彩, 個講韓文既韓國老闆服務非常好, 送左2份野食比我地, 真的頓時開心好多有樓上座,但我坐下層, 環境清潔簡單, 6張臺,中間有個沙律吧我地5個人, 叫左一個$488既二人餐, 加左一鍋湯, 一個泡菜餅同魷魚 加埋加一最後埋單800仲送左個蒸蛋同一個餅, 多到無位擺有8款前菜, 食完可以任添後面幾就係王牛排, 無影特寫魷魚$98 不太抵食, 分量不多亦無咩特別雞肉包括在2人餐内的兩樣食物都幾好味~泡菜餅okay佢送比我們賠罪的"不知名"餅:-p味道不錯!送的蒸蛋香辣海鮮雜錦湯好足料 good!好豐富的一餐
星期五晚出尖沙咀食飯,最麻煩就係周街都無位又要等位

今日想食韓國野,但好多間都無訂位服務
最後搵到韓松book到9點

點知道9點10分去到仲未有位 最後等左差唔多半個鐘先有得入

要企係街邊等, 無冷氣又熱, 都幾不愉快

仲送左個蒸蛋同一個餅, 多到無位擺

有8款前菜, 食完可以任添
後面幾就係王牛排, 無影特寫
沙律小菜, 可以任添
白飯送王牛排好好味
魷魚$98 不太抵食, 分
量不多亦無咩特別
雞肉包括在2人餐内的
兩樣食物都幾好味~
魷魚和雞肉
泡菜餅okay
佢送比我們賠罪的"不知名"餅:-p
味道不錯!
送的蒸蛋
香辣海鮮雜錦湯
好足料 good!
香辣海鮮湯
好豐富的一餐
全臺野食 擺唔落
2011-08-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
全臺野食 擺唔落
沙律小菜, 可以任添
魷魚和雞肉
白飯送王牛排好好味
香辣海鮮湯
2011-08-11 7 views
因為買左團購coupon..同兩老, 細妹一家四口去試試..見到食評唔錯..都幾大期望架..中午訂7:30..佢話只有8:30有位..咁ok la..叫左:1. 王牛排 --- 幾好, 2 大塊, 每塊都好大好厚, 但不至於勁爆好食2. 牛肋骨肉 --- 嘩..呢個上到枱..咩咁似打邊爐d肥牛既..食落都勁"un"..唔ok囉3. 豬腩肉 --- 冇咩豬味..唔掂..但包腩肉的生菜好新鮮4. 泡菜餅 --- 呢個very good~ 熱辣辣, 個邊卜卜脆service就唔係咁ok喇..d阿姐好粗魯..又掛住自己吹水..所謂 "free refill" 前菜..上完first round後...叫咩冇咩..煎餅同牛舌都話賣晒..得番kimchi, 芽菜, 波菜果d..好失望..後尾用左4張coupon..再補$306..即係呢餐用左$506..都唔係太費既..但再有coupon都唔會買..正價就更加唔會幫襯啦!!!同媽媽同一comment: 試過就算
見到食評唔錯..都幾大期望架..
中午訂7:30..佢話只有8:30有位..咁ok la..

叫左:

service就唔係咁ok喇..d阿姐好粗魯..
又掛住自己吹水..

後尾用左4張coupon..再補$306..
即係呢餐用左$506..都唔係太費既..
但再有coupon都唔會買..正價就更加唔會幫襯啦!!!

同媽媽同一comment: 試過就算

2011-08-09
  • 泡菜餅
2011-08-10 18 views
買了 4 張 BeeCrazy 韓松現金券, 分了兩次中午來吃.這次是第二次來. 用 Coupon $200 點的主菜跟上次一樣, 選了王牛排 $228.另外點了兩個特惠午餐:- 無骨牛排 $78- 上豬頸肉 $78點完餐, 先上一碗韓式湯, 同埋一套8碟的 "香港前菜". 湯太韓國風味, 好多菜, 我自己就麻麻地.前菜我都只係食左薯仔果個, 其他都係我個 friend 食. 之前有個薯仔沙律冇左, 有 D 失望. 雖然我唔多鐘意食泡菜, 但係無可否認, 真係幾正宗. 筷子都係用好重, 用得好辛苦既鐵筷子, 同韓國一樣.王牛排雖然真係好貴, 但係真係幾好食, D 肉會界晒坑紋, 好多汁好入味, 唔韌, 好易入口.Waitress仲幫你燒埋剪埋. 臨尾燒埋個洋蔥放上去, 令我諗起吉野家. 唔通牛肉就係應該要咁整既?個上豬頸肉相對就失色好多. 望落去係白雪雪, 係日本牛角燒肉, 係白裡透紅架. 唔知係咪雪得太耐, 變得暗啞無色. 燒完之後, 食落口, 真係覺得只係食口感, 食質地, 因為真係冇乜味.最後個 無骨牛排, 好多汁醃, 幾濃味, 好似我咁鐘意鹹既就覺得好好食. 仲要係越燒越鹹.

另外點了兩個特惠午餐:
- 無骨牛排 $78
- 上豬頸肉 $78

點完餐, 先上一碗韓式湯, 同埋一套8碟的 "香港前菜".

湯太韓國風味, 好多菜, 我自己就麻麻地.
香港前菜

主菜 - 王牛排
主菜 - 王牛排 最終成品
特惠午餐 - 上豬頸肉 白雪雪, 冇醃, 冇味.
最後個 無骨牛排, 好多汁醃, 幾濃味, 好似我咁鐘意鹹既就覺得好好食. 仲要係越燒越鹹. 不過我估可能有 D 人會覺得鹹過頭. 食落口, 覺得同王牛排唔係差太多, 所以有時食呢個都可以頂住檔, 唔駛次次都食到咁貴既.
特惠午餐 - 無骨牛排 軟熟多汁
一頓美好的午餐完結後, 結賬時, 原來就是惡夢的開始.

話說點菜時, 男經理提及現金券沒寫的 "隱藏條件" --- 每張現金券必須點選一項主菜, 兩張兩項. 理論後不得要領, 於是我們扮作重新考慮所點菜式, 稍後改呼第一次食時, 幫我地落單的 waitress 點菜, 過程順利, 亦沒提及男經理所述的 "隱藏條件".

吃飯中途, 見男經理曾於電腦查單, 現在回想, 估計經理此時把特惠午餐改了成為主菜. 因此結賬時, 賬單上所顯示的為三項主菜, 而不是一客王牛排主菜加兩個特惠午餐. (貴了約 100 元). , 我們向埋單的女侍應 (跟落單是同一位) 指出錯誤時, 她有點驚訝為何會這樣, 看她的神色是在告訴我們她入電腦落單時是正確的, 但賬單卻被改動過.
(還有一點, 即使根據經理說法, 一張現金券要點一項主菜, 那理應最多兩項是主菜正價收費而已, 但是賬單卻是三項全部是主菜價錢, 該經理意圖連第三項也想 "博懵" 收取正價).

跟女侍應說明後, 把兩項應為特惠午餐的項目更正, 而我亦付了信用卡. 侍應回來時, 卻是一張再被改動過的賬單, 並先斬後奏以該新金額刷了信用卡 , 侍應說經理已於點菜時向我們說明該沒寫的條件, 而經理亦把其中一項特惠午餐改回主菜. 跟女侍應反映, 她只懂說要聽命於經理, 很難做, 又說多幾廿蚊唔係好多 (唔多? 咁你韓松又要收?). 問及為何上一次沒問題, 她說上一次是老闆說可以, 這次經理說不可以, 我問經理比老闆還大嗎? 她無言以對, 笑而不答, 她心知說錯了話, 而我亦看得出端倪, 是經理在攪事. 我亦不想為難她, 結果簽單結賬了事.
特惠午餐上豬頸肉夾硬收了正價
原本打算即使沒有優惠都會再光顧, 但經理的行徑令人信心盡失. 難道經理突然說要光顧滿每 $1,000 才可使用一張現金券 的 "隱藏條件", 客人也要接受? 看到其他人的食評, 得知該經理經常隨心所欲, 肆意限制客人進食時間, 我明白食肆需要 "翻檯", 但若限時則必須事先於優惠條款中白紙黑字列明, 並在店內當眼處張貼有關安排, 而不是經理隨口說了算. 我不太接受韓松這價位的餐廳以這種服務態度及方式待客.

-------------------------

事後嘗試聯絡 BeeCrazy 反映事件. 熱線於選擇語言後轉駁, 其間自動收線. 試多幾次後, 直頭連駁都駁唔通 ("long" 起左電話?). Send 了 email 給 BeeCrazy, 他們與韓松了解事件後, 跟韓松站在同一陣線, 把 "每人每次消費只可使用一張" 扭曲解釋為 "每人為一個個體, 需就其現金券點選一項主菜". 依照該意思, 條款實應寫作 "每張現金券必須於主菜牌內點選最少一項主菜", 而不是 "每人每次消費只可使用一張" 來概述, 含糊其辭來剝奪消費者利益. 而 BeeCrazy 亦沒就商戶優惠條件向商戶理解, 並以一般人所為明白及的用字撰寫條款細則, 以清晰表達其使用限制, 亦沒提供足夠把關, 於發生不愉快事件時為消費者爭取應有權益. 然而, 商戶犯錯的損失往往是由消費者來承擔.

是次事件亦反映了團購及其供應商戶經常單方面更改及添加使用條款, 令實際服務與期望有落差. 商戶永不明白團購就是與新客人建立關係的第一步. 為了些微的條款或利益得失客人, 因少失大, 給了客人特價優惠, 賺少了錢的同時還破壞了口碑, 客人亦不愉快, 失去了對團購網的信心, 實為三輸局面 . 客人心情被破壞, 即使食物再好吃, 也是徒然.
2011-07-21
$224 (Lunch)
香港前菜
主菜 - 王牛排
主菜 - 王牛排 最終成品
特惠午餐 - 無骨牛排 軟熟多汁
2011-08-05 7 views
迷上韓風以後,連吃的也愛上這國家。尤其我對中學附近的食肆都很懷念,所以慶祝家姐生日的這一天,我們光顧了位於柯士甸道的韓松。由於這家店最近有團購優惠,所以我們六點半walk-in他們也說要一小時交檯。我還蠻害怕團購熱潮會令到店家的質素變差,而本來打算不選韓燒的但壽星女要求,我們三個人便點了個二人餐。首先上菜的是他們的招牌菜 - 王牛肉。把肉都捲起來,再由阿珠媽幫我們燒。真的是沒點錯的一道菜,牛肉很軟,而且它的醃料好夠味,燒起來也不油,單吃也不會油膩。另外還有雞肉給燒烤,石頭窩飯,豆腐海鮮湯,當然少不了韓式料理必備的配菜!除了我姐看見泡菜裡竟然有一小塊包裝膠袋外,我們覺得食物水準都不錯。當然,這家算是中上價錢的餐廳,如果團購優惠卷會比較超值吧。

2011-07-12
  • 石頭飯
2011-08-04 3 views
屈指一算光顧韓松差不多五年了,回想第一次和女朋友經過這家食店的門口,是某年的2月14日情人節. 因為沒有訂位的關係,那天當然不能找到位子. 還好那位穿西裝的哥兒(沒錯,當年他是穿黑色西裝的)很熱誠地遞上了一張九折咭,叫我們下次再來. 就這樣便開始了我們對它的情意結, 每隔一兩個月總要到這店子走一趟.老實說韓松的出品不是一等一,但絕對是韓國地道的. 由燒烤的爐具,肉類的醃製到前菜的款式也是一絲不苟的忠於他們家鄉的傳統製法,令人有置身韓國地道食肆的感覺.是次我們點了一客王牛排,一客蔬菜包,三支啤酒,加上免費的白飯,前菜和糖水,心靈和肚皮已經很滿足了. 結帳承惠356元.當年老遠從韓國跑過來創業的小伙子不再穿西裝了,我的女朋友也變成了我的老婆大人,唯一不變的是韓松的食物出品始終令人回味無窮.

2011-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 肉桂(涼拌生牛肉)
  • 水冷麵
2011-07-27 7 views
之前喺附近上堂學韓語,成日行過都唔覺好多人幫襯,仲諗住唔駛BOOK添~上黎睇下食評,D人話成日FULL喎,於是11點先打去BOOK夜晚食,都BOOK到,係有少少要趕過去~好彩唔係WALK-IN,去到真係爆晒...(團購既威力?)2個人叫左海鮮豆腐鍋、泡菜豬肉鍋、海鮮葱花餅.海鮮豆腐鍋($88):正常味道(同我煮既差唔多~ ),不過海鮮少得可憐,得2隻蝦同2隻蜆泡菜豬肉鍋($88):哩間既泡菜偏酸,搞到個鍋都好酸,所以冇食晒,豬肉都係得幾粒海鮮葱花餅($108):D海鮮要用放大鏡搵!8小碟:成餐只有8小碟可取,差唔多比我清晒~ 泡菜除外,好酸,完全唔啱我口味... 原本見D食評話OK,先去買COUPON去食係咪因為我地係用團購COUPON,所以得到咁既貨色?而且D服務態度都麻麻......無論係咪因為COUPON既原因,哩間都唔會有ENCORE,我情願去朗豪坊FOOD COURT食(平好多,又唔錯),又或者貴多十零廿蚊去金羅寶、草苑食好過~P.S. 食湯鍋其實有一個免費既白飯跟架,記得問佢要,因為湯鍋連埋白飯食先最正!
好彩唔係WALK-IN,去到真係爆晒...
(團購既威力?)

2個人叫左海鮮豆腐鍋、泡菜豬肉鍋、海鮮葱花餅.

海鮮豆腐鍋($88):正常味道(同我煮既差唔多~
),不過海鮮少得可憐,得2隻蝦同2隻蜆
海鮮葱花餅($108):D海鮮要用放大鏡搵!

原本見D食評話OK,先去買COUPON去食
係咪因為我地係用團購COUPON,所以得到咁既貨色?
而且D服務態度都麻麻......

2011-07-26
2011-07-26 1 views
朋友買左coupon, 第一次去食, booked左7:15, 等到8:50才有位比我地, 限時2小時,兩條友無所謂,心諗 :應該夠時間食,算數!見到團購再次出優惠,於是都買左4張。團購時的coupon無列明過是限時的 。兩星期前book 左22號6:30 5位, 再改期到25號, 當時接聽的女人仲問我: 食到8點半ok唔ok , 25号當日再打去加多1個位。6:30準時到達,貌似劉松仁的男人同我講 : 無我嘅登記!真係吹漲...你好意思將責任推回給我, 仲話e家有枱比你,只限個半小時,有無講錯?身後一對情侶walk in走入來食飯,你都好意思只給1小時進餐...好野!我想你明白唔係所有香港人急腳吃完急腳走架,我地都好想坐底傾下計, hea下, 給予的時間那麼短促,我何不去韓國街食快餐算吧!最嬲嘅係,前後打左3次電話confirm...竟然話無我嘅booking, 明顯是你們出錯..都好意思將個波推回給我。且外,講環境and食物係出色and好味的, 但在香港,出色and好味嘅韓國餐廳也不止你一間。或許,有團購,有時都末必係好事,就係因為做唔設迫使我們買左coupon的即使新增了規條之下

.你好意思將責任推回給我
, 仲話e家有枱比你,只限個半小時,有無講錯?

或許,有團購,有時都末必係好事,就係因為做唔設迫使我們買左coupon的即使新增了規條之下我地都要無奈接受,

樓上侍應唔多, order時一位女侍應隔住一張六人位嘅大枱黑著面的同我講話 : 聽唔到你叫什麼,可以想像得到當時嘅態度;
侍應不是應該走近客人前mark下order什麼的嗎?

我倒想建議此餐廳每枱多設備一支咪囉...以後都唔会再幫襯。

2011-07-25