2024-02-02 225 views
今次黎呢間店食飯,簡直開心到嗌爆!對住個餐牌就知,選擇多到令人頭暈!湯底種類一應俱全,我地揀咗最基本嘅好嘢,原來「平凡中見真章」係真嘅。蕃茄薯仔鍋湯底真係撼到我,濃郁嘅甜味同天然嘅鮮香真係愈飲愈陶醉🍅🥣。萵筍送到嚟時,份量足得嚇人,咬落去又脆又甜,真係完美!手打蝦丸同芝士墨丸,一講我真係要讚啦👍,墨丸入口即溶,那芝士拉絲嘅滋味,真係令人回味無窮!至於專說嗰個招牌餃,外觀已經係讓人心動咗,打開一看滿滿嘅鮮肉餡料,猛啖啖肉的感覺,咀嚼間完全是「彈牙咁滑」!整體嚟講,食味夠正,環境雖然唔豪華,但係温馨得黎好有人情味,仲掛住去多次!#街坊食堂 #正宗打邊爐 #簡簡單單最開心

#街坊食堂 #正宗打邊爐 #簡簡單單最開心
2023-12-06 306 views
先前係朋友介紹我先識嚟!位置處於開源道工厦內!但其實唔難揾!講番食物真係要讚店主對食材嘅要求!湯底非常足料!海鮮處理得好乾淨同新鮮,其餘即炸魚腐同響玲全部都係熱辣辣!另外有豚肉同牛胸爽肉都好好味,牛肉都有幾款選擇,其實仲有其他不能盡碌!😁我本人真心覺得呢間小店的食物可以對得住個價錢!😋😋
冬陰公湯,胡椒豬肚大蜆湯,牛肉,牛胸爽,豚肉,聖子,北寄貝,即炸魚腐同響玲!
2023-08-20 498 views
好友從外地回來,我哋book咗打邊爐同佢洗塵。今次呢間打邊爐,感覺私房菜,餐廳細細地,大約有五張枱,靜靜地傾下偈,好輕鬆。有好多款湯底選擇,我哋揀咗栗子雞鍋(正確名唔記得咗)。附送半隻雞,隻雞好入味。我最欣賞本地手切牛,豐富牛味。另外招牌餃同即炸響鈴都好正,食物新鮮。餐廳細細間,感覺好warm。😋Yummy Yummy: 8/10😋

餐廳細細間,感覺好warm。

😋Yummy Yummy: 8/10😋
2023-01-03 1110 views
疫情前幫襯多次,海鮮牛肉超正,今次$468的牛頸脊完全唔掂,第二碟叫特級牛,張點餐紙$218,叫完,伙記話印錯咗,應該係$318,無言,海鮮只有蚌同虾,其他食物質素麻麻,感覺應該唔係以前嗰間,無下次。

2022-11-19 1056 views
10年以前係開聯工業中心返工,當時已經好鍾意去火煱仔,喜歡佢地D食物質素高、新鮮,湯底足料,又多選擇,有冬陰功湯底、椰子雞湯。。今次就叫左胡椒豬肚大蜆,濃味好正!我最鍾意呢度啲桶𧐢、本地手切牛肉、皇帝蟹柳、黑松露蝦滑、仲有新鮮雞子,最正嘅就係脆骨腩,sock sock聲,非常鮮甜嘅魚味~每次都係必叫食品,不過呢度舖頭仔仔小店經營,睇得出店主多年用心經營,食品10多年可以保持到呢個質素唔容易,雖然價錢偏高,總好過比錢任食垃圾⋯⋯會再幫襯!
桶𧐢
即炸響鈴

桶𧐢
即炸響鈴
2021-08-22 2150 views
多謝朋友精心既安排,去左呢個隱世小店,如果唔係朋友帶路,完全唔會揾得到,一去到見到其實地方好細,都已經坐滿左人,好彩朋友一早預留左枱。先講下地方先,因為係小店既關係,環境真係好迫,坐得唔太舒服。不過唔緊要,主要係D食物好食就得,因為好多野都好新鮮,搞到掛住食都唔記得影相,唯有憑記憶分享最出色嗰幾款野食。最有印象本地手切牛$298 ,好有牛味,軟滑又有牛既香味出色。order左一邊冬陰功湯底,一邊醉雞湯底,各有各特式,一開始先飲左個湯先,冬陰功就好惹味,醉雞就好滋補,唔錯。仲有 黑松露餃好飽滿,皮滑餡料豐富。牡丹蝦好大隻彈牙,食得出好新鮮。朋友仲預留左生蠔,好肥美鮮甜,忍唔住食埋朋友嗰隻😂😂。整體食得好開心,味道亦令我好難忘。雖然環境就一般,坐得唔舒服,價錢亦都唔平,但食物質素令我會再回頭的。

先講下地方先,因為係小店既關係,環境真係好迫,坐得唔太舒服

不過唔緊要,主要係D食物好食就得,因為好多野都好新鮮
,搞到掛住食都唔記得影相,唯有憑記憶分享最出色嗰幾款野食

最有印象本地手切牛$298 ,好有牛味,軟滑又有牛既香味
出色。
,醉雞就好滋補,唔錯

仲有 黑松露餃好飽滿,皮滑餡料豐富

整體食得好開心,味道亦令我好難忘
2021-08-13
Celebration
Birthday
2021-02-28 2488 views
終於等到晚市重開, 當然要約朋友們一起去打邊爐, 今次朋友介紹到火鍋仔, 地點位於觀塘開源道55號開聯工業中心A座2樓11室。 小店細細間, 場內非常熱鬧, 我們先點兩個鍋底, 泰式冬陰功鍋$168 和雪耳雪梨豬肺鍋$108, 兩款鍋底都好足料, 尤其是冬陰公鍋, 酸酸辣辣味道適中, 豬肺鍋清清地, 又另一番風味。 肥牛肉質嫩滑, 豚肉薄切口感新鮮, 美國桶蠔超大隻, 新鮮又肥美, 海蝦肉質爽口, 花甲脹卜卜, 泥鯭好鮮甜, 基本上這裏的海鮮都非常新鮮。😚👍🏻整體來說小店用心經營, 火鍋配料新鮮好味, 但場內位置不多,所以大家來的時候記住訂位呀!😉

2021-02-25
2020-01-23 2844 views
直接了當,今晚兩條棍去食,7點到,點左個紫菜大蜆湯底,咸左少少,可以接受,大蜆就要彈下,D沙多到去海灘咁,唔怪之得話新鮮即做,岩岩摸番來咁手切牛肉係好食嘅,無牙都食到,雞子就新鮮野,細細粒但份量細,韮菜餃就好好食,自家製服務方面就唔得喇一個打全場,佢都做到盡,廚房出品慢,好肚餓就要有心理準備喇(好婉轉咁講架喇😏)仲有,佢哋海鮮唔會預太多,我7點黎,連蠔都冇呀!蝦又冇!

服務方面就唔得喇
2019-12-14 2216 views
上樓私房打邊爐 回頭率100% 每年都要同好多朋友同屋企人上黎食。夏天平時都會上黎嘆住冷氣食 難得到左冬天 凍冰冰梗係要同朋友衝上黎嘆下正野啦🤩同平時一樣,店主好有耐性主動介紹當日時令海鮮同邊種牛肉好食,今次經佢介紹仲難得食到平時少見既蝴蝶蚌,同有大大隻既桶蠔同蟶子。不得不提,呢度處理食材一直超用心,尤其係海鮮全部洗得好乾淨,乾淨嘅程度同屋企平時食個啲係可以相提並論,絶對唔洗擔心。手切肥牛同手打芝心蝦丸水凖依舊,係必食之選!唔少得招牌即炸響鈴,同行朋友都大讚❤️
2019-12-03
  • 響鈴
  • 手打芝士蝦丸
  • 蟶子
2019-05-21 3683 views
之前都係誤打誤撞發現呢間餐廳 發覺食物質素一流 於是keep住幫襯🤣每日都有新鮮海鮮 手打芝士蝦丸同招牌餃好食到不得了♥️牛肉同豚肉片都冇得彈🐷另外大豆芽好爽脆 加落湯入面簡直perfect池🥳湯底好多選擇 最鍾意蕃茄薯仔同海底椰栗子雞🤙🏻每日精選海鮮 個人認為蝦同帶子最好食 鮮甜到一個點💕食肉獸同海鮮控不能錯過呀 >< 温馨提示:walk-in未必有位 所以預早book就穩陣 係大班friend食飯理想飯堂🤪
2018-12-17 3667 views
$200一個人minimum charge 食物不錯,服務態度差,小孩子都當是成人收最少$200/head. 有點不合理,坐位很逼,在工業大廈內,地點不方便,不會再來了。
2018-07-25 4753 views
大暑緊係要打邊爐啦﹗第一次黎火鍋仔..去到地方唔大,正正安排左坐門口位。湯底多選擇...最後我地揀左蕃茄薯仔湯..兩個人點左︰本地手切牛,墨丸,鮮淮山,油麥菜,自家制韭菜餃,芋絲,蟹籽蝦滑。之前見個蝦滑$93,心諗個價有冇咁誇張﹗黎到之後發現個蝦滑勁多蝦同好爽..值唔值由大家自行衡量,但我會推介。食物湯底都好有心機又足料,食物部份即叫即整好新鮮。同場見到有幾檯人嗌左響鈴..外觀幾靚仔..不過我地人太少冇嗌到..大家去既都可以試下﹗
大暑緊係要打邊爐啦﹗

第一次黎火鍋仔..去到地方唔大,正正安排左坐門口位。
湯底多選擇...最後我地揀左蕃茄薯仔湯..
食物湯底都好有心機又足料,食物部份即叫即整好新鮮。
2018-07-23
  • 蟹籽蝦滑
  • 鮮淮山
  • 墨丸
2018-06-23 3943 views
同6個朋友飯局,選擇食火鍋,上網睇過火鍋仔,食評都 5 錯,咁就要試一試 。因為係工廠大廈,位置較隱蔽 , 環境就一般,地方不大,座位有限 。火鍋醬料選擇得幾種……係最基本,但都很新鮮 。湯底選了 2 種,沙嗲 及 木瓜魚 。叫了 2 款不同牛肉 及豚肉,響鈴……新鮮即炸,幾巨型,口感唔錯 。蜂巢豆腐 …… 一般啦 , 翠肉鯇……新鮮 , 花甲……新鮮,無沙,蜆就較細……不過都係新鮮 , 古法牛腩 …… 一般,可以唔叫 , 鮮淮山 , 油麥菜……新鮮 。手打墨魚丸及魚皮餃…… 幾彈牙 ,黑重露蝦滑……內有很多蝦 , 幾好食。鵝腸…… ok 啦 ,另外叫了烏東及一丁麵 。其實叫的食物,都係一般火鍋食材 ,不是好特別 , 不過勝在夠新鮮 。另外當然叫了罐裝飲品 , 火鍋必需 。以埋單每人 $300 , 唔算低食 , 不過都叫咗幾多野食,都算有質素 ,另外一提就是沒有加一收費 。
及豚肉
,響鈴
,黑重露蝦滑

成日去開酒樓打邊爐,配料都差唔多係普通野,今次試吓特別私房菜工廠大廈靚料打邊爐,全部配料都自家製用料新鮮,出面搵唔到🤩🤩🌟🌟<惹味胡椒豬肚湯底>湯底濃郁配以胡椒豬肚味,豬肚豬肺用了超多,入口有濃濃胡椒香味即刻暖晒胃☺️自家炸響鈴,新鮮炸起好脆同好熱,響鈴長過你隻手掌✋🏻,食完想再食🤤<黑松露墨魚滑>一上枱,黑松露味已勁香咁樣滲入你個鼻,食落口簡直有 ‘忘不了’ 嘅效果,松露嘅香,再加墨魚嘅滑,入落口爽脆彈牙👍🏻👍🏻👍🏻桶蠔- 新鮮又肥美🤤蜂巢豆腐-呢個唔係間間有得叫,平時識開有車仔麵我先可以食到,唔知呢度有得食,索晒啲胡椒湯底,簡直一流😍至於其他火鍋配料,都係新鮮自家製,用料十足又有驚喜,如果人少少4-6人打邊爐的話可以一試,每人大概$200至$300度,值得推介👍🏻

<惹味胡椒豬肚湯底>

<黑松露墨魚滑>
桶蠔- 新鮮又肥美🤤

2017-11-16 3278 views
天氣轉涼最好嘅就係打邊爐,表弟約我打邊爐, 即刻book枱先,好彩有位!火鍋仔食咗好多次!價錢唔算平!但係質量就一定有保證! 兩個人帶咗個海鮮拼盤!非常好味呀有好新鮮!配個醉酒雞煲湯底!啲聖子超甜!雞嘅份量都好多架!豬潤同秘製豬肉條!秘製豬肉條係必點! 海鮮拼盤三百幾蚊二人份量!手打芝士墨魚丸韭菜餃啊!打邊爐點都要食啲菜嘅!今日食豆苗!地點係係工業區,但係都成日滿座架!所以大家想食,之前要book枱啊!
火鍋仔食咗好多次!價錢唔算平!但係質量就一定有保證!
雞嘅份量都好多架!
豬潤同秘製豬肉條!秘製豬肉條係必點!
海鮮拼盤三百幾蚊二人份量!
手打芝士墨魚丸
韭菜餃啊!
打邊爐點都要食啲菜嘅!今日食豆苗!