聽過火鍋撚呢個名好多次,亦聽人講過好好食,終於食到啦!====—====—====—====—✦ 爆好味黃金系列 ✦🫓七味黃金炸一口金磚豆腐($68)外層唔黃酥脆,內裡嫩滑🤩—🐟黃金蛋黃炸魚皮($72)黃金鹹蛋口味充滿鹹蛋香,做到起沙的效果,香脆可口,不會太鹹或過膩😙⋄✦ 文火熬製湯底 ✦🍲龍鳳鴛鴦鍋($190)【以較高價錢加$30】🌶️祖傳秘製麻辣鍋🔸以有殼龍眼、紅棗、枸杞子、黨蔘、川芎、當歸、小豆寇、草果、橘陳皮、甘草、南薑、辛荑、月桂、玉桂葉熬製🔸鍋底配有古法熬煮鴨血及自家製蜂巢豆腐,佐以秘製麻辣鍋麻、香、辣的四甘鮮味。—🤍蜂巢豆腐白湯鍋🔸自家製鮮蜂巢豆腐,配熬製豬骨湯、雞湯,新鮮蔬果(蘋果、紅蘿蔔、海底椰、粟米、百合)及加上火鍋撚精選㊙️藏滋補香料及原條人蔘,以適量忌廉牛乳而煮成滋補養氣😍—✦ 精選牛肉 ✦🥩極品安格斯牛小排($198/小)⋄✦ 海鮮 ✦🐟脆鯇骨腩($53/半份)脆鯇魚腩非常厚肉,新鮮爽脆,推薦👍🏻—🐠新鮮魚卜($46/半份)魚卜新鮮肥美,外層軟糯,內層爽脆,最重要是富豐富膠原感😍 ⋄✦ 手打滑類 ✦🐙瑤柱干貝滑($53/半份)以瑤柱混合墨魚滑中,層次口感頓時提升,

聽過火鍋撚呢個名好多次,亦聽人講過好好食,終於食到啦!

====—====—====—====—
✦ 爆好味黃金系列 ✦

🫓七味黃金炸一口金磚豆腐($68)

外層唔黃酥脆,內裡嫩滑🤩

🐟黃金蛋黃炸魚皮($72)

✦ 文火熬製湯底 ✦

🍲龍鳳鴛鴦鍋($190)
【以較高價錢加$30】

🌶️祖傳秘製麻辣鍋

🤍蜂巢豆腐白湯鍋

✦ 精選牛肉 ✦
🥩極品安格斯牛小排($198/小)

✦ 海鮮 ✦
🐟脆鯇骨腩($53/半份)

脆鯇魚腩非常厚肉,新鮮爽脆,推薦👍🏻

🐠新鮮魚卜($46/半份)
魚卜新鮮肥美,外層軟糯,內層爽脆,最重要是富豐富膠原感😍

✦ 手打滑類 ✦
🐙瑤柱干貝滑($53/半份)
以瑤柱混合墨魚滑中,層次口感頓時提升,啖啖香口,爽滑感十足😙

✦ 餃子 ✦

🥟至尊水餃皇($45/半份)
皮薄餡鮮,非常足料👍🏻

🦐鮮蝦雲吞($43/半份)
鮮蝦爽口,混合豬肉和蝦籽香,好吃😋

✦ 蔬菜 ✦
🥬娃娃菜($30/半份)
新鮮翠綠,浸在白湯鍋內煮一流😃

✦ 麵食類 ✦
🥔紅薯寬粉($42)
紅薯寬粉是台灣正宗的一款,口感煙韌😝

✦ 自家製鮮飲 ✦
🍨腐竹雞蛋糖水沙冰($38/杯)

混合中式糖水的元素製成沙冰,冰涼解渴❄️
====—====—====—====—
📌店名:火鍋撚’
📍地址:西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
2024-05-24
Dinner
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 黃金蛋黃炸魚皮
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 瑤柱干貝滑
  • 蜂巢豆腐
  • 脆鯇魚腩
3 day(s) ago 0 views
一早就知火鍋燃打邊爐好正,今日終於同🐷食到。既然食,梗係要食個鴛鴦鍋台式古早沙嗲麻辣鍋中辣➕️媽媽滋補老火湯鍋古早沙嗲麻辣鍋辣度適中,不會過於刺激,但仍能感受到麻辣滋味,最正可以追加蜂巢豆腐同鴨血。個湯底好惹味💚媽媽滋補老火湯鍋:🐷問店員辣唔辣。店員話唔辣,同媽媽梗係好,所以又係要試丫。湯頭濃郁鮮香,充滿媽媽的溫暖味道。成隻雞仲有猴頭菇,絕對我至愛❤️涮羊肉片:薄切的羊肉片溫潤滑嫩,易於入口,帶羶味,愛吃羊必點肥美鮮鵝腸:富含膠原蛋白的鵝腸口感柔軟Q彈極品安格斯牛小排:肉質細嫩多汁,入口即溶美國精選肥牛:肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁黑松露墨魚滑:細緻柔滑的口感,散發出獨特的松露香氣再搭配墨魚的鮮甜本地手切新鮮牛肉:肉質鮮嫩多汁,保留了牛肉原有的鮮甜滋味,又有咬口秘製黃金鮮魷:魷魚肉質彈牙爽脆,同咸蛋炸後,炸粉唔多金桔檸檬蜜:酸甜適中,食火鍋必點食完仲有甜品送仙草芋圓:軟糯綿密的芋頭配上清香的仙草,甜而不膩呢杯造型已經好吸引,腐竹雞蛋糖水沙:沙冰造型細緻,入口柔滑清爽,腐竹與雞蛋的絲滑質地。

肥美鮮鵝腸:富含膠原蛋白的鵝腸口感柔軟Q彈

極品安格斯牛小排:肉質細嫩多汁,入口即溶

美國精選肥牛:肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁

秘製黃金鮮魷:魷魚肉質彈牙爽脆,同咸蛋炸後,炸粉唔多

金桔檸檬蜜:酸甜適中,食火鍋必點

食完仲有甜品

仙草芋圓:軟糯綿密的芋頭配上清香的仙草,甜而不膩

🍲 每吃鍋一分鐘,就得到六十秒的快樂,所以小編蠻喜歡吃火鍋的每一個瞬間。看著火鍋煮滾,準備放進熱氣騰騰火鍋湯底的食材,和朋友邊吃邊聊、分享快樂。這次來到大多港島火鍋愛好者都熟悉的「火鍋撚」,品嚐豐富的圍爐晚餐。🍲 龍鳳鴛鴦鍋 $190祖傳秘製麻辣鍋(中辣+蜂巢豆腐白湯鍋)🌶️祖傳秘製麻辣鍋麻、辣、鮮、香的鍋底以紅棗、枸杞子、黨蔘、川芎、當歸、小豆寇、草果、橘陳皮、甘草、南薑、辛荑、月桂、玉桂葉熬製,湯底已有蜂巢豆腐和滑溜鴨血。🤍 蜂巢豆腐白湯鍋香濃的豬骨湯+雞湯,加上新鮮蔬果(蘋果、紅蘿蔔、海底椰、粟米、百合、香料及牛乳熬製的滋潤湯鍋,同樣加入蜂巢豆腐和滑溜鴨血。🥩 極品安格斯牛小排($198/小)大理石紋油花分佈均勻,口感多汁鮮嫩細緻。🐙 黑松露墨魚滑 $64/半份墨魚滑混入黑松露,滑內有墨魚粒粒,口感豐富。🐷 流心鹹蛋黃豬肉丸 $49/半份豬肉丸包裹著滿滿的鹹蛋黃流心餡,味道濃郁,咬落啖啖鹹香,打邊爐必備。🥟 創意午餐肉菜脯餃 $42/半份薄薄水餃皮包著用午餐肉及菜甫切製成的肉餡, 吸收湯底精華, 原汁原味,是創新有趣的口味。🔸 七味黃金炸一口金磚豆腐 $68炸得金黃香脆的金磚豆腐,

🍲 龍鳳鴛鴦鍋 $190
祖傳秘製麻辣鍋(中辣+蜂巢豆腐白湯鍋)
🌶️祖傳秘製麻辣鍋

🤍 蜂巢豆腐白湯鍋
牛乳熬製的滋潤湯鍋,同樣加入蜂巢豆腐和滑溜鴨血。

🥩 極品安格斯牛小排($198/小)
大理石紋油花分佈均勻,口感多汁鮮嫩細緻。

🐙 黑松露墨魚滑 $64/半份
墨魚滑混入黑松露,滑內有墨魚粒粒,口感豐富。

🐷 流心鹹蛋黃豬肉丸 $49/半份

🥟 創意午餐肉菜脯餃 $42/半份

🔸 七味黃金炸一口金磚豆腐 $68
炸得金黃香脆的金磚豆腐,一口一顆,外脆內嫩,是最佳的分享小食。

🐟 黃金蛋黃炸魚皮 $72
每一塊鬆脆的魚皮都裹上起沙鹹蛋黃,惹味可口。

🥗五彩鮮蔬籃 $57
五色蔬菜包括:粟米、雲耳、菜心、娃娃菜和番茄。

竹蔗芋根紅蘿蔔馬蹄水 $32/杯
冰鎮烏梅汁 $38/杯

茶芥及火鍋醬油 $10/位

🍽 餐廳:火鍋撚 @hotpot_land
🌐地址:西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
🐮 #cowing吃在西環

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #西環美食 #火鍋撚 #西環火鍋 #中環火鍋 #火鍋 #香港 #香港美食 #打邊爐 #台式火鍋
2024-03-14 138 views
This is our second time at Hot Pot Land! This time we forgot to make a booking but luckily got a seat at 7pm! We ordered half half hot pot with Taiwanese satay and herbs, pickled vegetables with pork. We found the taiwanese pot had too much spices in it that made the flavours too over powering. The pork pot was much nicer! We were too hungry and ate before we took photos! The food in general was very nice, the beef was tender and perfect marbling. Other meats including pork, fish, lovers were ni

We were too hungry and ate before we took photos! The food in general was very nice, the beef was tender and perfect marbling. Other meats including pork, fish, lovers were nice and fresh! The crunchy spam ham is my favourite of all times!

Overall a very good meal and will be back again!
兩個人食咗$1700叫咗個御用手切肥牛 (大) $377得二十片左右, 食落好"鞋", 牛味又唔重呢個係最晚最敗筆, 真心伏!另外仲有點珊瑚蚌拼貴妃蚌$145細細塊每款得5-6塊手打蝦滑同墨丸滑各半份$55+$64兩款都唔彈牙叫咗一渣西瓜汁, 一d都唔甜超淡口另外仲有點響鈴/黃喉/手打花枝丸/蔬菜籃加埋雙拼湯底$200, 連加一同醬料埋單$1700 (每人$850)我可以同你講, $850你可以用$300食牛大人晚市任食食到好開心就算單點, 拎$500去616點好多款牛都好食好多今次已經係第2次光顧之前去過旺角分店食都係唔好我認為價錢跟食材份量及質素完全唔成正比我地以後都唔會再去比人劏P.S. 每間分店都狂播70-80年經典金曲長輩可能好buy, 但你冇考慮過顧客有唔同年齡層, 對我地黎講係全晚耳朵轟炸
兩個人食咗$1700
叫咗個御用手切肥牛 (大) $377
得二十片左右, 食落好"鞋", 牛味又唔重
呢個係最晚最敗筆, 真心伏!

另外仲有點珊瑚蚌拼貴妃蚌$145
細細塊每款得5-6塊

手打蝦滑同墨丸滑各半份$55+$64
兩款都唔彈牙

叫咗一渣西瓜汁, 一d都唔甜超淡口

另外仲有點響鈴/黃喉/手打花枝丸/蔬菜籃

加埋雙拼湯底$200, 連加一同醬料

埋單$1700 (每人$850)

我可以同你講, $850

我地以後都唔會再去比人劏

P.S. 每間分店都狂播70-80年經典金曲
2023-12-04
2023-12-04 292 views
天氣涼了點行過西環諗往食羊腩煲,點知見到火鍋就行入去試下啦,果然無失望!叫咗鴛鴦湯底祖傳秘製麻辣鍋加埋一品酸菜白肉($199)麻辣味濃有豆腐同埋鴨血,酸菜白肉十分足料正!配料叫咗極品安格斯肥牛($286大)肉質鮮嫩有牛味即炸三秒響鈴卷($58)有酸甜汁跟配或放鍋兩食,夠體貼~四寶餃餃拼盆($97)魚皮餃,鮮蝦餃,水餃,韭菜餃食出手工味道新鮮野生竹笙($89)新鲜放鍋一流美國桶蠔($186)大大隻肉厚肥美,海鮮迷一定鍾意~酒水雖然貴少少,但火鍋加啤酒就定律黎啦!Hoegaarden+1664Blanc(各$86)最開心係一個完美既結局就緊係甜密密既~免費腐竹雞蛋糖水沙冰或仙草芋圓腐竹雞蛋糖水沙冰非常特別第一次食冰冰涼涼仙草芋圓份量足好豐富!

叫咗鴛鴦湯底
祖傳秘製麻辣鍋加埋一品酸菜白肉($199)
麻辣味濃有豆腐同埋鴨血,
酸菜白肉十分足料正!

配料叫咗極品安格斯肥牛($286大)
肉質鮮嫩有牛味

即炸三秒響鈴卷($58)
有酸甜汁跟配或放鍋兩食,夠體貼~

四寶餃餃拼盆($97)
魚皮餃,鮮蝦餃,水餃,韭菜餃食出手工味道
新鮮野生竹笙($89)
新鲜放鍋一流
美國桶蠔($186)
大大隻肉厚肥美,海鮮迷一定鍾意~

酒水雖然貴少少,但火鍋加啤酒就定律黎啦!
Hoegaarden+1664Blanc(各$86)

最開心係一個完美既結局就緊係甜密密既~
免費腐竹雞蛋糖水沙冰或仙草芋圓
2023-12-03 184 views
一向幫襯開中環火鍋燃質素高,環境寬敞而西環分店處於地鋪,裝修同樣特色,人氣滿滿.由於逢星期一至四某些鍋物更可任加酸菜白肉鍋,鴨血及蜂巢豆腐,非常優惠!所以當日平日整場爆滿,座無虛席~▫️祖傳秘製麻辣鍋x一品酸菜白肉鍋($199)🔸極品安格斯肥牛($286大)🔸即炸三秒響鈴卷($58)🔸四寶餃餃拼盆($97)🔸新鮮野生竹笙($89)🔸美國桶蠔($186)麻辣鍋配以鴨血及豆腐,微辣香口.而酸菜鍋滿滿酸菜,非常開胃.加上不鞋口豬肉片,所以忍不住後再添加! 安格斯肥牛擺盤造型加分,涮幾下食得.油脂豐富,肉質嫩滑.個人特別欣賞四寶餃✨粒粒飽滿!內餡新鮮,皮薄滑口.而桶蠔大隻新鮮有海水味.竹笙有彈性而爽脆,吸飽美味湯汁更為滋味!🔹Hoegaarden($86)🔹1664Blanc($86)▫️Free:腐竹雞蛋糖水沙冰/仙草芋圓腐竹雞蛋糖水製成沙冰,味道清甜,似糖水但更冰涼.可以中和返火鍋油膩感.仙草芋圓材料豐富,芋圓Q彈,仙草拌上紅豆湯,味道微甜解膩!

▫️祖傳秘製麻辣鍋x一品酸菜白肉鍋($199)
🔸極品安格斯肥牛($286大)
🔸即炸三秒響鈴卷($58)
🔸四寶餃餃拼盆($97)
🔸新鮮野生竹笙($89)
🔸美國桶蠔($186)

🔹Hoegaarden($86)
🔹1664Blanc($86)
▫️Free:腐竹雞蛋糖水沙冰/仙草芋圓

2023-10-21 171 views
媽媽老火湯鍋底$160蚊 但一啲誠意都無粟米唔甜 蘿蔔唔甜 雞得一舊雞件鍋底有酸味 店員話係猴頭菇嘅酸味 但處理得好嘅猴頭菇唔應該有酸味囉咁好明顯係處理得唔好啦祖傳辣鍋叫正常 但碌完件食物係冇辣鍋味要飲先有陣辣鍋味炸魚皮叫做正常啲九肚魚好唔新鮮 好難食 好腥同平時食既九肚魚差好遠仲要$65 得3條雪花牛同豬得個肥字食落好食既 但重肥膩味蝦滑咬落去係散既踩口既一啲光澤彈牙感覺都無收得呢個價錢唔該食物質素做好少少啦又唔係食景食裝修食擺盤服務態度叫做正常食物質素咁差 想問有咩資格收呢個價錢?
媽媽老火湯鍋底$160蚊 但一啲誠意都無

一啲光澤彈牙感覺都無
收得呢個價錢唔該食物質素做好少少啦

又唔係食景食裝修食擺盤
服務態度叫做正常
食物質素咁差 想問有咩資格收呢個價錢?
2023-10-21
Last Night Supper
✔️蜂巢豆腐白湯 $160呢個湯底落咗好多紅棗同埋人蔘🍲 仲要星期一至四可以免費refill 鴨血同埋蜂巢豆腐‼️蜂巢豆腐吸晒啲湯好正😝鴨血滑身軟嫩 講唔停都每款 encore咗碟🥰✔️極品安格斯肥牛(小)$193呢款黎到個刻煙霧彌漫 好有氣勢 打卡一流📸 牛肉重肉味 不過就會有點偏瘦🙈✔️秘製黄金鮮魷 $99呢個好出色✨🔥 應該係隔離鋪楚撚記煮嘅 鮮魷新鮮彈牙 每件都鋪滿沙沙嘅鹹蛋黃 超邪惡好好食🤤✔️手打靚蝦滑 $55✔️黑松露墨魚滑 $64呢兩款滑就正常發揮 比較推薦黑松露嗰款 黑松露味好香 煮完仍然好重味🤤✔️五色丸丸拼盆 $128五款裏面最鍾意係芝士丸🧀一咬芝士係真係爆曬出嚟🤩 流心鹹蛋黃豬肉丸都幾特別 不過講唔停覺得如果裏面係流心啲會好啲 而家感覺上係食緊實心嘅鹹蛋黃😳✔️腐竹雞蛋糖水沙冰(杯)$38呢個有驚喜 沙冰入面係真係有一條條雞蛋絲😚 稍微有點偏甜 不過飲完真係好清涼 啱晒打邊爐🫶🏻✔️新鮮白鱔片 $109最後仲有芋圓甜品送 一啲都唔求其❤️有埋仙草紅豆同埋珍珠 大家記住一定要食埋先走☺️
✔️蜂巢豆腐白湯 $160

✔️五色丸丸拼盆 $128

✔️腐竹雞蛋糖水沙冰(杯)$38

✔️新鮮白鱔片 $109

2023-08-26 68 views
🍽️蜂巢豆腐白湯鍋 $160好清甜嘅湯底🥰奶白色嘅湯油雞湯、豬骨同牛乳熬製而成,入面仲有人蔘、紅棗等藥材。另外喺星期一至四,惠顧呢個湯底可以免費添加蜂巢豆腐同鴨血🤩蜂巢豆腐吸晒啲湯,軟軟哋好似海綿咁,好好味🤤🍽️極品安格斯肥牛 $193尼個嘅擺盤係用以竹竿編織而成嘅架,晾起一列肥瘦均勻、鮮紅色充滿光澤嘅肥牛,再加上乾冰帶嘅煙霧,造型非常有氣派🤩味道上,牛味好濃,肉質鮮嫩,口近乎入口即溶😋🍽️五色丸丸拼盆 $128總共有5款,每款2粒,分別係花枝丸、香菇貢丸、手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、芝心丸😌款款都幾好食,當中大肚腩最鍾意食花枝丸,好有口感🥰🍽️黑松露墨魚滑 $64落咗好多黑松露,魚滑又彈牙又充滿香味😋🍽️新鮮白鱔片 $109鱔片白裏透紅,色澤好靚😍滾熟之後口感爽彈,味道鮮甜👍🏻👍🏻🍽️仙草芋圓舖頭最後送咗一人一份做甜品🥰佢係用好傳統嘅萬壽無疆碗裝住,有種好古典嘅感覺😋芋圓非常q彈,仙草拌紅豆湯,味道微甜解膩☺️作為今餐嘅句號,非常滿足🥰味道😋 8.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
🍽️蜂巢豆腐白湯鍋 $160

🍽️極品安格斯肥牛 $193

🍽️五色丸丸拼盆 $128

🍽️黑松露墨魚滑 $64
落咗好多黑松露,魚滑又彈牙又充滿香味😋

🍽️新鮮白鱔片 $109
鱔片白裏透紅,色澤好靚😍滾熟之後口感爽彈,味道鮮甜👍🏻👍🏻

🍽️仙草芋圓

味道😋 8.5/10
性價比💰 6.5/10
環境🔎 7/10
服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
港式打邊爐 火鍋撚幾間分店都就腳我地至愛烚吓烚吓 每樣都可以試到俾佢哋既‘撚’ 吸引左我黎😂😂台式古早沙嗲鍋 幾十種香料同藥材放落去煲本身有跟鴨血同豆腐 吸晒湯既精華海鮮每樣半份 兩三人都好夠鱔片 珍珠貝片 灼幾秒食得片片都爽彈 口感好清爽安格斯牛肉 油脂豐富 入口即融 有牛香擺盤造型加分 涮幾下食得 嫩滑肉質餃子拼盤有幾款口味 粒粒都大粒 皮薄餡多唔輸餃子店 菜餃同蝦餃至好食蔬菜菌菇拼盤蔬菜打邊爐都好正 索哂啲湯底 款式同份量多 菜菜都好新鮮菌菇好多款 真係揀唔落手
港式打邊爐 火鍋撚幾間分店都就腳

蔬菜菌菇拼盤
蔬菜打邊爐都好正 索哂啲湯底
款式同份量多 菜菜都好新鮮
菌菇好多款 真係揀唔落手
選了台式風味沙嗲湯底 比較重中藥材和香料味味道更濃香 已經有台灣鴨血豆腐 更能吸收湯底味道安格斯肥牛涮幾秒就好 肥瘦相間 入口即化有牛味的肥牛 配上自己調製的麻醬 更有風味愛吃蔬菜叫了半份 蔬菜和菇菌拼盤份量多 款式也有不同番茄 粟米 娃娃菜 幾款菇類 適合愛吃菜的我另外最喜歡魚片 不管是腩魚 或鱔魚片簡單涮幾秒 剛剛好熟就會很好吃魷魚比外面的爽滑 覺得海鮮類挺新鮮的必點必吃的選項餃餃拼盤每粒都大隻飽滿 水餃和韭菜餃餡料多到滿出來蝦肉爽口 菜味濃 不會過鹹口手打蝦滑都有彈牙口感 其實裏面空間挺大的 兩個人也可以坐卡位不用跟別人擁擠 能慢慢吃慢慢聊附近有朋友和家人聚餐 挺推薦
選了台式風味沙嗲湯底 比較重中藥材和香料味

手打蝦滑都有彈牙口感

其實裏面空間挺大的 兩個人也可以坐卡位
不用跟別人擁擠 能慢慢吃慢慢聊
附近有朋友和家人聚餐 挺推薦
呢間係西環嘅火鍋撚我bookmark咗好耐 原來佢都開咗成10年😎 最近終於同男朋友去咗試😆😋 湯底同埋食材果然都好高質 估唔到佢嘅甜品賣相都咁靚~~ʕ •ᴥ•ʔ❤️ 呢度裝修好有feel🏮佢另外喺中環都有分店!✻蜂巢豆腐白湯鍋 HKD160好足料好好味嘅湯底🫶🏻 有人蔘、紅棗、鴨血、蜂巢豆腐等等 逢星期一至四仲可以無限添加鴨血或蜂巢豆腐超抵!🤍 豆腐吸晒湯底啲精華之後一齊食超滿足~~✻極品安格斯肥牛(小) HKD193賣相好靚嘅肥牛😆 同男朋友兩個人食就啱啱好!安格斯肥牛肥瘦適中 好香牛味😋✻五色丸丸拼盆 HKD128有海味花枝丸、蟹籽手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、手打雙重芝心丸同埋海瑞香菇貢丸五款~ 每款有兩粒樣樣都可以試吓幾好!手打丸全部好彈牙😛 芝心丸流心好正🧀✻瑤柱干貝滑 HKD87瑤柱干貝滑好鮮甜💕 口感同樣好彈牙✻特級牛脷托 HKD102牛脷味好濃厚 口感爽口😚 而且份量都算幾多~✻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)HKD59雖然得三粒唔算多 不過真係幾高質!一打開就有黑松露菌醬爆漿😎😆 好濃黑松露醬🖤我哋另外叫咗以下嘅嘢食:✻皇帝菜 (半)HKD30✻稻庭烏冬 HKD42 口感煙韌好

✻蜂巢豆腐白湯鍋 HKD160

✻瑤柱干貝滑 HKD87
瑤柱干貝滑好鮮甜💕 口感同樣好彈牙
瑤柱干貝滑

✻特級牛脷托 HKD102
牛脷味好濃厚 口感爽口😚 而且份量都算幾多~
特級牛脷托

✻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)HKD59
黑松露菌醬爆漿牛丸

我哋另外叫咗以下嘅嘢食:
✻皇帝菜 (半)HKD30
✻稻庭烏冬 HKD42 口感煙韌好正!!
稻庭烏冬

✻老油條 HKD29
✻竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水(渣)HKD78
甜度適中好清甜解渴💛
竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水

最後仲有甜品送😚
可以揀仙草芋圓或者沙冰~~

✻仙草芋圓
用咗「萬壽無疆」茶碗好吸睛❤️ 紅豆配鮮草 芋圓粒 同珍珠~ 甜甜地好滿足🥰
仙草芋圓

✻腐竹雞蛋糖水沙冰
用咗酒杯仔做容器好特別!💚入面係腐竹雞蛋糖水沙冰 好清甜估唔到咁好味!
腐竹雞蛋糖水沙冰

稻庭烏冬
竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水
仙草芋圓
腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 五色丸丸拼盤
  • 鴛鴦雙蚌
位於西營盤嘅火鍋撚遠近馳名,湯底亦好高質亦有成8款,有其中兩款更係西環點限定😎⭐️蜂巢豆腐白湯鍋由於我同女友都唔太食辣,所以唔辣湯底我揀咗最愛嘅白色濃湯🍲入面好足料有幾款藥材、人蔘、紅棗等,配料仲有鴨血、豆腐,平日時段仲無限添加超抵🤣🤌🏻極品安格斯肥牛(小)同女友兩個人食叫細份就啱啱好,賣相好靚,肥瘦適中,只要沾少少湯就保留到牛肉嘅肉汁味😛🤌🏻五色丸丸拼盆呢個有晒五款😎 有海味花枝丸、蟹籽手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、手打雙重芝心丸同海瑞香菇貢丸五款,手打肉丸質地紮實彈牙,濃濃醬汁最愛芝心丸🥰🤌🏻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)三粒飽滿彈牙牛丸而且牛味濃郁,牛汁外仲有濃郁黑松露醬,口感好豐富😎🤌🏻瑤柱干貝滑手打滑都係高質食材,干貝滑起哂膠,瑤柱味道鮮甜,唔需要加調味料😛🤌🏻特級牛脷托牛脷味道濃厚,質感比較爽口,擺盤同樣都係好靚好吸引😛仲叫咗皇帝菜、稻庭烏冬、老油條同埋竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水(渣)🤌🏻仙草芋圓好有驚喜嘅台式甜品,用咗傳統嘅「萬壽無疆」茶碗好吸晴,紅豆濃湯配上鮮草、芋圓粒,味較比較甜但作為飯後甜品一流🤌🏻腐竹雞蛋糖水沙冰用咗中國古代嘅酒杯做容器🤣👑係腐竹雞蛋打碎成沙冰,濃雞蛋腐竹好清甜,

⭐️蜂巢豆腐白湯鍋

🤌🏻極品安格斯肥牛(小)

🤌🏻五色丸丸拼盆

🤌🏻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)

🤌🏻瑤柱干貝滑

🤌🏻特級牛脷托
牛脷味道濃厚,質感比較爽口,擺盤同樣都係好靚好吸引😛

🤌🏻仙草芋圓

🤌🏻腐竹雞蛋糖水沙冰
用咗中國古代嘅酒杯做容器🤣👑係腐竹雞蛋打碎成沙冰,濃雞蛋腐竹好清甜,解膩甜品係一流,呢一個甜品比到驚喜我🤣

🚩 火鍋撚 (皇后大道西) (西環)

#addifoodie #addifoodie西環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #西環 #火鍋撚 #豆腐湯
2023-06-29
Dinner
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛
2023-07-02 61 views
依家打邊爐,最近都好出名今次同我朋友誠意滿滿去食.我哋叫咗兩個火鍋湯底祖傅秘製麻辣鍋同蜂巢豆腐白湯鍋超級推薦,蜂巢豆腐,白湯一上嚟熱辣辣即刻飲咗個湯先好鮮甜 蜂巢豆腐吸滿湯味一咬落去勁多汁而且蜂巢豆腐同埋鴨血都係任食.如果兩個人食嘅話,好多嘢食都建議只係點半份,完全冇諗過一份係咁大份 我哋叫咗:.脆鯇骨腩 厚切版本 跟白湯煮 好脆又鮮甜.紅薯寬粉吸滿麻辣火鍋嘅味道 晶凝通透 咬落去又好有彈性 .白菜豬肉餃子好大粒!唔講笑,真係一粒等如出面兩粒咁大入面有滿滿嘅白菜同埋豬肉重有薑粒 好特別!.最後仲有兩個甜品贈送我自己就鍾意腐竹糖水沙冰!
依家打邊爐,最近都好出名
今次同我朋友誠意滿滿去食
我哋叫咗兩個火鍋湯底
祖傅秘製麻辣鍋同蜂巢豆腐白湯鍋
超級推薦,蜂巢豆腐,白湯
一上嚟熱辣辣即刻飲咗個湯先

脆鯇骨腩
厚切版本 跟白湯煮 好脆又鮮甜

紅薯寬粉
吸滿麻辣火鍋嘅味道 晶凝通透 咬落去又好有彈性

白菜豬肉餃子好大粒!
唔講笑,真係一粒等如出面兩粒咁大
入面有滿滿嘅白菜同埋豬肉
重有薑粒 好特別!

最後仲有兩個甜品贈送
我自己就鍾意腐竹糖水沙冰!