2019-01-14 554 views
Every time I come to HK, I have to visit this place. Their satay is unique and most importantly, spicy. I have tried their satay on rice and satay skewers as well. They also offer to sell you their sauce in a plastic cup. Expect long lineups but the wait is reasonable. If possible, I would recommend ordering takeout so you can enjoy the food comfortably at home since there are no seats outside. They are located conveniently next to the MTR station and tram station. It looks like they only open for the evening business, definitely come early if possible! I've been a customer for a few years now and I still see the same people working (I think they might be the owners). Really nice people, great service.
2018-12-27 657 views
食完安利之後,又走左過黎揾小食食。都係同事介紹先知筲箕灣有一條專賣好野食既東大街!!一轉入去就見到呢間印尼沙嗲串燒,都幾多人係度排緊隊,我地當然唔執輸又排埋一份啦👻,首先排隊比錢,速度都算快,我地叫左2串雞、2串牛,比完錢就企一邊等叫號碼,等左十分鐘左右就有,好耐冇係香港食到咁濃既沙嗲味,喜歡❤️ 如果可以有埋d花生粒多d咬感,感覺更棒! 不過牛肉串d牛肉有牛筋咬唔爛,咬左好耐,最後吐左出黎。。。但串雞肉串就冇呢個問題,等冇非洲豬温果陣再試埋沙嗲豬肉串😝

2018-12-22 500 views
好正既沙爹汁!一行出地鐵站就聞到好香既燒烤味啦🤤🤤🤤咁岩少人排隊,唔中意等既我緊係拿拿林去買啦!佢係即燒既,所以點都要等一陣,不過等一等可以食到好野,係值得既!一燒完就勁香,淋埋沙爹汁上去食,就非常好食!超中意!!非常推介既路邊小食!
好正既沙爹汁!一行出地鐵站就聞到好香既燒烤味啦🤤🤤🤤
咁岩少人排隊,唔中意等既我緊係拿拿林去買啦!
一燒完就勁香,淋埋沙爹汁上去食,就非常好食!超中意!!
非常推介既路邊小食!
秘製燒白鱔x豬肉沙嗲🔥 $25+11白鱔做沙嗲串燒我真係第一次試 有咩咁巴閉呢😮 燒得幾香 魚肉好嫩滑 細骨幾乎一條都搵唔到😳 豬肉都鬆軟唔韌 重點係個沙嗲勁惹味!😍 不過太肚餓一啖就吞左落肚 後悔冇細味品嚐🙈見都幾多人外賣沙嗲炒粉麵飯 好似好正咁 不過呢間野油煙太恐怖 扣返半個grade!原來紅磡最近都開左 係魔法雞排間舖!
秘製燒白鱔x豬肉沙嗲🔥 $25+11

原來紅磡最近都開左 係魔法雞排間舖!
2018-11-10 471 views
筲箕灣人一定知道有一檔美味但低調的印尼沙嗲串燒店他在筲箕灣東大街的出口,好易搵。佢係由真正印尼籍的人打理,所以佢調配的沙嗲醬係非常道地,有別於一般食到的沙嗲醬,花生🥜醬粒偏重,而且有花生粒,好好味。一串好味的串燒🍢🍢🍢,除了要火候掌握得好,其實最重要嘅精髓就係在於醬汁😋😋😋每串平均$11左右,真係好少搵到甘平又好食的串燒👍🏻👍🏻👍🏻我一口氣買了幾串,有雞肉,雞軟骨,牛肉和豬頸肉,每一串都非常美味,特別是豬頸肉,會很細心剪成一片片,方便食😋特製沙嗲醬非常多,每啖都點到,超級好食!餐牌⬇️

筲箕灣人一定知道有一檔美味但低調的印尼沙嗲串燒店

他在筲箕灣東大街的出口,好易搵。

特製沙嗲醬非常多,每啖都點到,超級好食!

餐牌⬇️
2018-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 串燒
2018-11-04 286 views
遠遠未到沙嗲屋, 已經聞到濃濃的沙嗲味! 未到開門時間, 已經係舖外堆滿人。雞 牛 羊 都試哂! 但對牛串有點失望, 啲肉好靭! 同埋吾夠熱! 只係鍾意個沙嗲汁, 花生醬味好重, 好好味! 好有印尼風味!
遠遠未到沙嗲屋, 已經聞到濃濃的沙嗲味!
未到開門時間, 已經係舖外堆滿人。
雞 牛 羊 都試哂!
但對牛串有點失望, 啲肉好靭!
同埋吾夠熱!

2018-10-02 323 views
蜜桃小丸子吃完馳名雞蛋仔後,便到隔離的印尼沙嗲屋吃串燒,就在等著雞蛋仔的時候,已不斷聽到店員在呼叫食客取食物,想必又是一間被受街坊熱愛的食店。由於不太肚餓,所以蜜桃小丸子只叫了一串牛肉和一串雞肉來小嚐。串燒即叫叫燒,熱烘烘的。由於是立食,所以店員會把串燒放在一個舖有紙的塑膠碟上,很方便,但還是感覺有點不環保。雞肉和牛肉都是薄薄的,滿足不了蜜桃小丸子啖啖肉的肉望。可能已經品嚐過九龍城的串燒,覺得此店有點失色,未如想像般好吃。串燒的靈魂醬汁偏甜,有花生香,但吃不到小小花生粒,口感不足,辣度即使是小辣亦覺得不夠。

2018-09-07 353 views
食完魚蛋粉,行出大街,記起印尼沙嗲屋,就去幫襯雞肉沙嗲2串, 沙嗲汁非常香非常惹味佢哋而家就唔係像以前,擺出露天咁樣即叫即燒,所以好快就畀到2串 雞肉沙爹我 。感覺又係已經整好曬 。 沙嗲入口唔得非常之腥雞肉腥味道係處理得唔好冰鮮貨都要額外做啲處理雞肉除去肉腥,雖然沙嗲汁好濃郁但係都蓋唔過雞肉腥味 。
2018-09-07
Type of Meal
Tea
2018-09-06 303 views
印尼沙爹屋從來午市都唔開但又見openrice 勁高位置今晚經過聞到好香炭火味加沙爹味香氣撲鼻好多人買外賣見佢張餐牌都係三十幾元一盒飯 午餐飯盒既價錢 難怪咁多人買啦食左晚餐晚我 買左一串沙爹牛! 要辣俾完錢拿住張紙仔等左一陣行開點等 唔係既頭髮應該會吸曬味佢打算連一個碟 連一張墊紙 咁俾我不過我就咁食就可以了沙爹話辣唔係話好辣 但好香牛肉有筋 聽到係多人叫雞豬多點$11/串 會再食四點先開 下次可以試下外賣飯聞說會有好多沙爹醬
印尼沙爹屋從來午市都唔開

$11/串 會再食
四點先開 下次可以試下外賣飯
聞說會有好多沙爹醬
牛肉串燒
一出筲箕灣東大街地鐵站出口,已經聞到香噴噴的燒烤味,原來是從《印尼沙嗲屋》傳來!為食的Calbeemama和Calbeepapa當然禁不住過去看看!😍😋Calbeepapa只能吃海鮮,高興的是他們有幾款適合不吃肉的朋友,包括有魚蛋、蝦、魷魚鬚骨、鮮魷、白鱔!😍 喜歡吃肉的你,可以選擇雞、牛、羊、豬、雞翼尖、雞腎等,種類多,而且大部分都是$11,非常經濟!👍🏻我們今次點了2串白鱔、1串鮮魷,即叫即燒,大約等5分鐘,熱燙燙、香噴噴的串燒完成!😁未食已經被那炭燒味吸引,令人食指大動!😋「白鱔串」肉質爽口,感覺新鮮,不會有霉或淋的口感,而且沒有細骨,啖啖嫩肉,極之美味!😍至於「鮮魷串」燒得微微金黃,不會過火、不會過韌、不會過硬,火喉控制得好,鮮魷有咬口,鮮味不流失,不會很乾!👍🏻⭐️重點推介是他們的秘製「沙嗲醬」!醬汁是印尼菜靈魂,他們的沙嗲醬惹味香口,甜甜辣辣,非常醒胃,醬汁的精髓把每串串燒味道提升,令人想多吃幾串!❤️只要食過《印尼沙嗲屋》,他們的串燒,那香噴噴的炭燒味配上獨有秘製沙嗲汁,沒有別的串燒店能媲美,肯定令你一試上癮!😋😋😋
2串燒白鱔,1串燒鮮魷
秘製燒白鱔
2串燒白鱔,1串燒鮮魷
秘製燒白鱔
  • 串燒
2018-08-07 229 views
即叫即燒,今次外賣有白鱔羊肉串(有點穌)雞亦雞腎(不硬不軟,燒得剛好,但味道一般)豬頸肉(不肥美味)沙嗲汁有辣有吾辣,而我本是愛辣之人當然要辣汁啦,辣汁吾算太辣有花生粒所以好香!值得一試,只做外賣冇坐位小店!還有就是此店有印尼炒飯和黃薑飯(星期六、日才有)都好好味架
即叫即燒,今次外賣有白鱔
羊肉串(有點穌
)雞亦
雞腎(不硬不軟,燒得剛好,但味道一般)豬頸肉(不肥美味
2018-08-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$90 (Last Night Supper)
2018-07-12 1274 views
香港島東區主要食街「筲箕灣東大街」的人氣小食食店「低調高手」,以及韓國平民街坊小食店「北村韓食X」旁邊,本來還有一檔頗有人氣的印尼菜餐廳,那間印尼菜餐廳名稱就叫做「印尼沙嗲屋」。雖然「印尼沙嗲屋」平日的生意雖然也不差,但是生意始終以外賣自取的生意為主,直到「筲箕灣東大街」開始進入夜市生意之後,「印尼沙嗲屋」跟「筲箕灣東大街」的生意就開始進入高峰期。晚上的筲箕灣「印尼沙嗲屋」,除了能夠感受到大量食客圍堵在「印尼沙嗲屋」的店舖外面,等候「印尼沙嗲屋」所有燒烤系食品製作過程,完成後立刻外賣自取離開。更重要的是,原來「印尼沙嗲屋」現場還容許食客戶外即場用餐,感覺好像大排檔食店一樣,完全符合了港式大排檔,跟在印尼戶外排檔享用晚餐的情懷。但是由於「印尼沙嗲屋」晚市主打的生意仍然是以外賣自取為主,所以如果食客上門光顧「印尼沙嗲屋」,又不事先跟「印尼沙嗲屋」店員師傅先旨聲明需要堂食的話,就可能會遇上跟我一樣的狀況。這個狀況就是食客購買享用「印尼沙嗲屋」晚飯的同時,卻竟然不曉得原來購買「印尼沙嗲屋」晚飯同時,還可以另外加錢選配一罐罐裝汽水。而且「印尼沙嗲屋」本身沒有使用電腦系統處理落單收銀等等的工作,所

而且「印尼沙嗲屋」本身沒有使用電腦系統處理落單收銀等等的工作,所以我即使購買了一盒「沙爹雞扒飯」,付了款購了票最後都只得食店一張,落單紙底印的複製紙了事,沒有任何收據可以發出。

又例如我在購買了「印尼沙嗲屋」「沙爹雞扒飯」後,才忽然想起還可以加錢追加汽水,結果我那張底印複製落單紙,就只能記錄至到「沙爹雞扒飯」,卻無法記錄我追加的罐裝汽水了。

另一方面,我發現「印尼沙嗲屋」其實還有不少有濃厚印尼菜風格的菜式,例如「印尼沙嗲屋」的「老闆娘炒飯」。「老闆娘炒飯」就因為我今次選擇了「沙爹雞扒飯」,因而與「老闆娘炒飯」緣慳一面。

就是因為我忘記了,事先向「印尼沙嗲屋」店員師傅說明自己需要堂食的要求,結果我只能在「印尼沙爹屋」檯櫈上,食外賣盒包裝的「沙爹雞扒飯」,還要另外補付金錢,補回「沙爹雞扒飯」改為堂食的差價。

另一方面,即使我再補錢追加一罐罐裝汽水,「印尼沙嗲屋」亦無法補發任何單據以資證明,我發現我自己吃這餐「印尼沙嗲屋」,吃到後尾,頭腦已經有點糊裡糊塗。

雖然「印尼沙嗲屋」的收費系統純粹全人手運作,很沒有規則和憑據可言。但是我覺得經過這次「印尼沙嗲屋」食評出街之後,我以後在「印尼沙嗲屋」應該可以繼續幫襯,因為「印尼沙嗲屋」的沙爹真的很惹味。

「印尼沙嗲屋」裡面有很多菜色,都是依靠「印尼沙嗲屋」自家調配的沙爹醬汁去做底層味道,所以享用「印尼沙嗲屋」的沙爹醬汁底燒烤肉類飯,單吃濃厚惹味沙爹醬汁,已經足夠吃光整盒白飯。

而且「印尼沙嗲屋」大部分的粉麵飯價錢也不會太過昂貴,粉麵飯價位大多在港幣三十七元左右,所以即使再購買多一盒「沙爹汁」燒烤飯,或者其他的「印尼沙嗲屋」炒粉麵飯,「印尼沙嗲屋」的價錢也不會讓你吃虧蝕本。

而且「印尼沙嗲屋」的印尼菜炒粉麵飯菜式系統,原理跟泰國菜、馬來西亞菜或者新加坡菜都有共通點,所以偏好東南亞菜系的朋友,在「印尼沙嗲屋」應該都不難找到心頭好,關鍵只是你飲食喜好,是濃還是淡而已。

我就屬於偏好濃味跟重口味,可以適應到一般辣味菜式的人,所以我在幫襯過「印尼沙嗲屋」之後,還是在一直回味着「印尼沙嗲屋」濃味沙爹醬的甜辣味道。

即使「印尼沙嗲屋」現場戶外檯櫈的數目有限,逼使到我需要跟其他陌生食客搭檯,才能安心坐好和享用「印尼沙嗲屋」的「沙爹雞扒飯」,但是我仍懷念在「印尼沙嗲屋」的用餐體驗。

而且「印尼沙嗲屋」的用餐環境全部都在戶外,在戶外拍照,把「印尼沙嗲屋」環境全都拍攝下來,都完全沒有發生過問題,食客唯一要考慮的,只有自己是否適應在戶外用餐的問題而已。

而且所有光顧「印尼沙嗲屋」的食客,無論食客是想享用「外賣自取」,抑或是即場享用「堂食」,食客最終得到的餐具,都只會是有點不環保的發泡膠飯盒。

所以我即使由最初柯打錯誤的「外賣自取」版本,還是即場堂食都好,所有光顧「印尼沙嗲屋」的食客,都需要對着「印尼沙嗲屋」的發泡膠飯盒做人。

我坐在「印尼沙嗲屋」的戶外檯櫈等候了大約二十分鐘過後,我終於等到了「印尼沙嗲屋」廚房師傅製作,價錢相當便宜的「沙爹雞扒飯」。

「印尼沙嗲屋」即場精心製作的「沙爹雞扒飯」,雖然「沙爹雞扒飯」的雞扒不會有很多,但是勝在沙爹汁用料又夠,又煮出不少醬汁,而且在沙爹汁炒雞扒的旁邊,還有不少的甜椰菜作配料。

「印尼沙嗲屋」這樣份量跟配料製作出來的「沙爹雞扒飯」,即使雞扒雞肉份量有限,但是來自沙爹醬汁的甜辣濃味,已經足夠讓我吃完整盒白飯。

基本上,「印尼沙嗲屋」選擇配置餸菜,以及白飯的比例,大概都是一半一半,而且青椰菜都已經幾乎橫跨「邊界」,走到彼岸的白飯位置,令到整盒「沙爹雞扒飯」幾乎到處都有餸菜,不用怕要乾啃白飯。

另一方面,以甜辣惹味沙爹香料,猛火炒出來的「沙爹醬汁」,按道理已經足夠配飯慢享用,以濃郁甜辣味道的沙爹醬汁送飯,肯定足夠飽肚而回。
沙爹雞扒飯

至於「印尼沙嗲屋」「沙爹雞扒飯」的雞扒肉,雞扒肉已經被「印尼沙嗲屋」事先切開再落鑊炒熟,然後才慢慢放到外賣飯盒的一邊去,食客享用不用擔心要用刀叉,用匙羹就足夠了。

因為「印尼沙嗲屋」廚房這樣製作出來的「沙爹雞扒飯」,享用「沙爹雞扒飯」的方式,已經跟食「頹飯」沒有太大分別,不需要刻意使用刀叉。

我食完「印尼沙嗲屋」濃香辣味,但是辣味不會麻痺舌頭的「沙爹雞扒飯」之後,一直都感覺不到我的舌頭、食道跟喉嚨,有什麼麻辣或者口渴問題出現。

我吃完「印尼沙嗲屋」的「沙爹雞扒飯」之後,發現自己原本加錢購買的罐裝「雪碧」汽水,到「沙爹雞扒飯」吃完的時候,汽水竟然還未喝完。

由此可見,「印尼沙嗲屋」的「沙爹雞扒飯」沙爹醬汁不單止甜辣惹味,而且辣味沙爹醬汁完全沒有令我感到口渴,需要飲水解辣解渴的問題。

除了傳統的香濃辣味印度咖喱醬汁之外,「印尼沙嗲屋」的甜辣沙爹醬汁,應該都會是我未來食飯必備的配飯醬汁之選,或者直接食「印尼沙嗲屋」的沙爹汁雞肉飯,或者牛肉飯都可以。
2018-05-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
沙爹雞扒飯
2018-06-01 459 views
🐂🐖🐔串燒($41)今次嚟到筲箕灣東大街呢條食街掃街,第一時間就過黎地鐵站隔離嘅呢間印尼沙嗲屋食串燒,叫咗牛肉($11)、雞肉($11)同豬頸肉($19),串燒即叫即燒,等左幾分鐘就有得食,份量仲要勁多!豬頸肉有好多件,燒得好香肉質嫩口,每一啖肉全部鋪滿晒沙嗲汁,好惹味!撈埋飯都仲得😋 不過牛肉同雞肉就麻麻地,下次返嚟會試吓羊肉。整體味道係唔錯而且都幾抵食!記得記得夜晚先好落嚟,因為淨係做晚市架咋
🐂🐖🐔串燒($41)

整體味道係唔錯而且都幾抵食!
記得記得夜晚先好落嚟,因為淨係做晚市架咋
2018-04-12 609 views
星期日坐完電車經過東大街見到好多人係度掃街加上有電話台係度擺街站十分之熱鬧, 就買左2串沙嗲係度食一串雞, 一串牛。牛係好食d 因為肉質好同有牛味。。。餐廳有chair俾係坐低食。。我坐低食食下好快食哂因為太太辣了, 所以係隔離買左鮮揸果汁飲。。
星期日坐完電車經過東大街
見到好多人係度掃街加上有電話台係度擺街站

十分之熱鬧, 就買左2串沙嗲係度食

一串雞, 一串牛。

牛係好食d 因為肉質好同有牛味。。。

餐廳有chair俾係坐低食。。我坐低食食下好快食哂
因為太太辣了, 所以係隔離買左鮮揸果汁飲。。
2018-04-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$11 (Tea)
2018-04-09 560 views
尋日係電視上見到介紹呢間話有燒白鱔,又介紹牛肉串好味,今日就收工過去試下,我驚會有好多人,要等好耐,所以係搭車時就打電話過去叫定,我買左兩串牛肉,兩串白鱔,兩塊雞扒同一塊豬頸肉,滿心歡喜買返屋企同老公試下,點知發現雞扒燒得太耐,好鞋👎🏼豬頸肉麻麻地,介紹串牛肉係唔錯,唔會燒得太熟,但發現只得兩串牛肉,我最想試嘅白鱔完全唔見有,超失望錢就照收,這是他們做生意的手法嗎?感覺被騙,唔會再有下次了😤
牛肉,豬頸肉,雞扒
2018-04-09