餐廳:古今地點:銅鑼灣澳門逸園中心菜式:日式居酒屋餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,刺身,壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類,清酒同飲品,仲有二人套餐。落單用QR code。埼玉網燒牛舌 $78 另加一琦玉網燒牛舌一客4大件,熱辣辣上枱,有返相當厚度。咬落去完全唔韌,口感超彈牙,味道夠鹹,伴有椰菜絲沙律可解膩同減鹹度。另外仲有酸汁可平衡鹹味。日式章魚小丸子 $48 另加一日式章魚小丸子一客6粒,熱辣辣上枱。面頭滿滿木魚花同紫菜絲,居然加埋椰菜絲同生菜。章魚小丸子整得脆皮,入面就滑溜,真係食到煙韌章魚粒,如果多d邪惡沙律醬就perfect啦。超級龍卷風 $98 另加一超級龍卷風一客8件,兩件尾六件身,飯卷包住紫菜,入面有啖啖肉炸蝦,加上鰻魚,忌廉芝士,青瓜絲同脆脆,面頭再加上脆脆同醬汁。食落口感好豐富,有脆口脆脆同滑溜忌廉芝士,而炸蝦都好脆口,味道口感豐富,又唔會過鹹或者膩。我特別鍾意有忌廉芝士。蜘蛛 $103 另加一蜘蛛一客5件,兩件尾三件身,紫菜外皮包住飯卷,飯卷加有好多蟹籽,入面就係炸軟殼蟹,加上蟹柳,青瓜絲,牛油果。食落口感有脆口炸軟殼蟹又有爽口
餐廳:古今
地點:銅鑼灣澳門逸園中心
菜式:日式居酒屋
餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,刺身壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類,清酒同飲品,仲有二人套餐。落單用QR code。

埼玉網燒牛舌 $78 另加一

日式章魚小丸子 $48 另加一

蜘蛛,超級龍卷風

超級龍卷風 $98 另加一
超級龍卷風

蜘蛛 $103 另加一
蜘蛛一客5件,兩件尾三件身,紫菜外皮包住飯卷,飯卷加有好多蟹籽,入面就係炸軟殼蟹,加上蟹柳,青瓜絲,牛油果。食落口感有脆口炸軟殼蟹又有爽口青瓜絲,感覺都唔會太膩。
兩款卷物一齊上碟,伴有日式芥末,酸薑片同食用花瓣,賣相不俗。
裝修係以木材為主,非常日式,座位舒服,食物質素唔錯。
2024-01-28
$180 (Lunch)
蜘蛛,超級龍卷風
超級龍卷風
2024-01-27 1437 views
呢排忙住搬屋,大哥話好耐都冇同我食嘢,佢今日係希慎附近做嘢,所以近近地黎呢邊食…成棟都係食嘢嘅大廈😋😋好掛住佢哋嘅牛舌!食物埼玉網燒牛舌🔥必食!🫨佢唔點汁反而食到好香牛味🫢最緊要係佢個質感😂我會形容係𡁻緊一個咕𠱸😂一個有彈簧嘅cushions 😂😂😂自家玉子燒滿滿嘅蟹籽😳加上燒過嘅沙律醬🤭成個玉子燒好有質感😀我好怕食實的的個啲玉子🙄佢哋呢個好係海綿咁軟🤭好味火山🌋哥哥話天氣凍😂嗌個火山暖下🫣其實真係好暖…個一刻不過我肚餓🤤影好相下個卡就吹熄佢食😀我呢個角度😂望落好似火化緊🥹sorry超級龍捲風最鐘意佢呢個炸蝦🍤脆卜卜壽司🍣🥹🥹🥹啖啖幸福感🤭其他呢度開12點,我哋上去嘅時候,12點未到😂然後坐咗外面櫈一陣就入得去食!貪佢呢度地方舒服,又近地鐵站,又有地方行🩷🩷望住岀面好繁忙嘅步伐,自己坐喺咁休閑嘅地方,真係好講放鬆

食物

我呢個角度😂望落好似火化緊🥹sorry

超級龍捲風
最鐘意佢呢個炸蝦🍤脆卜卜壽司🍣🥹🥹🥹啖啖幸福感🤭

其他

望住岀面好繁忙嘅步伐,自己坐喺咁休閑嘅地方,真係好講放鬆

• 火山
  • 超級龍卷風
  • 崎玉網燒牛舌
2024-01-17 1277 views
之前去過尖沙咀 "古今二" 食日本菜,最近得悉銅鑼灣也有店舖,於是就試名物既日式卷物及料理,有好多款式選擇,好特別架。店內環境充滿日式風格及簡約嘅設計,地方雖然唔係好大,但都有些空間感,唔算擠逼,餐廳設有bar枱同2-4人枱,同朋友傾偈食吓飯都唔錯嘅選擇。嚟睇吓餐牌先,款式好多有刺身、特色卷物、壽司、鐡板燒、鍋物、丼飯、天婦羅、串燒、小食炸物、燒物、特色飲品、日本酒等等,日式卷物更是與別不同,值得一試!壽司薄餅 (辣味三文魚) $108圓圓Pizza形狀既壽司,底層外面係脆脆飯焦,中間軟糯口感,上面鋪滿帶少少辣既三文魚蓉同爽脆既蟹籽,食材新鮮,淋上自家醬汁,食落口感豐富,有創意既特色日本料理。蜘蛛 $103這款高質日式卷物壽司,軟殼蟹炸得酥脆但冇油膩感,即使放在飯卷入面都冇變腍,再加上蟹柳、牛油果同青瓜增加層次,口感更滋味。琦玉 網燒牛舌 $78每片牛舌都有一定既厚度,口感十足!燒烤至焦香,外脆內軟,牛舌嫩滑爽口,沾上特製日式醬汁,好美味。日式章魚小丸子 $48鋪上滿滿既木魚同紫菜,與小丸子一齊食,多重口感。小丸子外層脆口,入面軟綿綿,章魚好彈牙,配合日式醬汁好夾,

壽司薄餅 (辣味三文魚) $108
壽司薄餅 (辣味三文魚)

蜘蛛 $103

琦玉 網燒牛舌 $78
琦玉 網燒牛舌

日式章魚小丸子 $48
鋪上滿滿既木魚同紫菜,與小丸子一齊食,多重口感。小丸子外層脆口,入面軟綿綿,章魚好彈牙,配合日式醬汁好夾,唔錯。

Lunch
壽司薄餅 (辣味三文魚)
琦玉 網燒牛舌
4 day(s) ago 0 views
【古今】銅鑼灣樓上日式菜🎏🍱見到佢啲lunch set 69蚊一個定食都幾扺食 而且唔算好多人 唔洗排隊就入到座😆明太子雞翼 🐥🐥去骨雞翼 再將明太子做內餡 雞翼表皮煎得焦香焦香 明太子係偏乾身🙂‍↕️埼玉網燒牛舌 牛舌好厚身 咬啲油脂爆曬出嚟 好香口煎到仲係juicy👅金龍卷 + 搖滾樂 兩份卷都係卷炸蝦 一份係燒鰻魚配芝士 炸蝦 牛油果 一份係三文魚配芝士炸蝦壽司飯係偏黏身既 one bite size幾精緻小巧🍤🍣
【古今】

銅鑼灣樓上日式菜🎏🍱

明太子雞翼 🐥🐥

牛舌好厚身 咬啲油脂爆曬出嚟 好香口
煎到仲係juicy👅

金龍卷 + 搖滾樂

壽司飯係偏黏身既 one bite size幾精緻小巧🍤🍣
2024-05-21 0 views
今天是母親節帶媽媽👩食好西,去到銅鑼灣shopping完就搵間餐廳食野,係樓上鋪有一間平日都好多人去,今次就帶媽媽黎試下。首先叫左個安格斯蔥牛卷,呢個味道都幾好,牛肉一啲都唔肥,入口即溶,中間包住一層蔥,口感都唔錯。跟住再叫多款明太子雞翼,呢款都幾特別,雞翼既中間有好多明太子,另味道同口感都更加豐富。值得一試。重叫多個小食雞胸軟骨串燒,味道還好,軟硬適中,容易入口。主食方面就叫左火烙紅龍卷,賣相都十分吸引,食起重有驚喜,中間好脆口,口感一流,好有層次感。上面重有啲醬另味道更加豐富。最後就叫左蜘蛛,呢款都係有好多層次,中間好脆,賣相同味道都唔錯。非常滿足。

重叫多個小食雞胸軟骨串燒,味道還好,軟硬適中,容易入口。

2024-05-20 0 views
📍 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧 𝟐, 𝐂𝐚𝐮𝐬𝐞𝐰𝐚𝐲 𝐁𝐚𝐲 @kokon.cwb 👉🏻 Unagi tamagoyaki donburi 蒲燒鰻魚玉子丼- the eel was thick and fatty, portion was huge! 😍 tamago wasn't silky enough and taste was average though 👉🏻 Karaage chicken with japanese curry 日式炸雞咖喱丼- personally not a fan of japanese curry so i'm not the best person to give comments. chicken was hot and crispy though 😚+++ 🗺️ Hong Kong 🇭🇰 📍21/F, Macau Yat Yuen Centre, Hennessy Rd, Causeway Bay💸 ~HKD 90 pp

+++

🗺️ Hong Kong 🇭🇰
💸 ~HKD 90 pp
2024-05-16 0 views
早幾日同屋企人去銅鑼灣某百貨公司shopping, 大家都行到好攰,就去附近嘅古今二食晏。今次已經係第3次嚟,因為實在太鍾意呢度嘅特色卷物,屋企人未嚟過,當然要帶佢嚟食下好嘢我哋叫咗:雜錦刺身沙律、壽司薄餅、黑龍卷、黑豚豬頸肉串燒、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒、章魚小丸子雜錦刺身沙律:粒粒吞拿魚刺身,好新鮮,加上特製帶點辣味嘅沙律汁,沾喺新鮮嘅沙律菜上面,非常豐富嘅味道,好易就清晒碟壽司薄餅:第一次叫呢款壽司pizza, 賣相特別,上層舖上辣味三文魚、辣味吞拿魚,底層是煎過香香脆脆嘅白飯,配上千島醬,好開胃,屋企人平時唔鍾意食飯但佢好鍾意呢個壽司薄餅黑龍卷:我哋驚食唔晒一份八件黑龍卷,店員話可以叫半份有四件,方便我哋,實在貼心嘅服務。我哋都覺得「鰻魚+芝士+牛油果+炸蟹柳」原來都好夾,但有少少漏,每人兩件,剛剛好黑豚豬頸肉串燒:燒得香脆,豬頸肉爽口,汁料是甜甜的鹿兒島黑豚荔枝卷串燒:屋企人超鍾意燒豚肉夾荔枝章魚小丸子:味道就好似日本街頭食到嘅章魚小丸子,如果多啲啲醬,會更加正

黑豚豬頸肉串燒:燒得香脆,豬頸肉爽口,汁料是甜甜的

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒:屋企人超鍾意燒豚肉夾荔枝

2024-05-15 40 views
同女朋友出銅鑼灣行街買野,搵左間以前食過覺得幾好食嘅日式料理餐廳食lunch,坐落都幾舒服金龍卷呢個係有三文魚同炸蝦嘅搭配,個炸蝦好脆口。一啖一舊,連埋啲醬汁同埋入面原來有軟芝士,個味道好鬼豐富煙花有吞拿魚蓉同蟹籽,層次豐富,味道唔會太過淡,吞拿魚蓉唔腥食落幾鮮味網燒牛舌大塊幾嫩幾多汁,燒得啱啱好有焦焦地香,而且油份都好豐富雜錦天婦羅炸得夠脆身,有菇有蝦有茄子。另外蘸下D天婦羅醬汁,解一解個油膩感

金龍卷
呢個係有三文魚同炸蝦嘅搭配,個炸蝦好脆口。
一啖一舊,連埋啲醬汁同埋入面原來有軟芝士,個味道好鬼豐富

網燒牛舌
大塊幾嫩幾多汁,燒得啱啱好有焦焦地香,而且油份都好豐富

雜錦天婦羅
炸得夠脆身,有菇有蝦有茄子。
另外蘸下D天婦羅醬汁,解一解個油膩感
2024-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
2024-05-14 28 views
呢間日本位於SOGO旁邊相約朋友食飯.位置確係好方便啱哂同朋友聚會Menu多款不同嘅食材製作出獨特嘅壽司配搭創新.賣相擺盤精緻✨富士山選用蟹柳.鰻魚.牛油加入沙律醬果堆砌在壽司卷上醬汁帶點微辣面層灑上脆片.令口感更豐富✨壽司薄餅壽司米飯炸至金黃香脆製成Pizza餅底面層舖上鰻.蟹柳 添上醬汁同紫菜絲.一試愛上✨琦玉網燒牛舌厚厚嘅牛舌.燒到金香口感爽彈✨大阪自家製炸雞香脆嘅外層.包著嫩滑雞肉炸完肉汁依然豐富

呢間日本位於SOGO旁邊

炸完肉汁依然豐富
2024-05-10
  • 富士山
2024-05-10 33 views
銅鑼灣常去餐廳🥰 用卷物做主題,多數都係熟食,想食壽司又唔想食生冷嘢嘅就啱晒.富士山係鰻魚同牛油果🥰 牛油果Creamy得來又有鰻魚香,再配埋蟹柳條同沙律醬😃 Perfect!.蜘蛛 佢啲名改得好得意🤣 其實即係炸蝦,脆得黎又有青瓜點綴,唔會好肥膩👍🏻.鹽燒鯖魚 超香魚油😍 燒得唔乾,配埋檸檬汁,補充吓啲優質蛋白質都唔錯.網燒牛舌 4塊厚嘅牛舌😆 燒到啱啱好,爽口肉質😆.餐廳環境坐得舒服,枱同枱之間都有一段距離,同朋友嚟傾偈一流

鹽燒鯖魚
超香魚油😍 燒得唔乾,配埋檸檬汁,補充吓啲優質蛋白質都唔錯

網燒牛舌
4塊厚嘅牛舌😆 燒到啱啱好,爽口肉質😆

餐廳環境坐得舒服,枱同枱之間都有一段距離,同朋友嚟傾偈一流
2024-05-10 27 views
一早預約左中午十二點去食古今,準時到埗,但餐廳未有任何職員,只有一個清潔姨姨,佢告知我地要等到1215 or 1220先可以入座,佢嘅態度亦有欠禮貌打電話聯絡職員又聯絡不上,如果貴店係12:15打後先開放堂食,咁當初就唔應該比12:00呢個時段比人選擇
▫️呢間日式嘅特色卷物專門店係蕃薯妹飯堂😂 基本上要就啱地點,每隔一兩個月我就會食一次! 銅鑼灣呢間第二次嚟,今次又叫咗少少未食過嘅菜式,又有驚喜!🤩🗻富士山 $98⚘蟹柳⚘鰻魚⚘牛油果⚘脆片⚘蟹籽⚘ 一客8件✰長期人氣高企嘅富士山,以滿瀉嘅蟹柳加脆脆為賣點,再加上自家製醬汁同埋蛋黃醬,口感同味道都一流😋🎸搖滾樂 $118⚘鰻魚⚘芝士⚘炸蝦⚘牛油果⚘一客8件✰肥美嘅鰻魚鋪滿炸蝦牛油果卷上面,再加上鰻魚汁,非常好味!朋友唔食芝士,我哋走咗芝士,都冇減低佢嘅滋味😋🐟鹽燒鯖魚 $82✰難得喺日本餐廳食燒鯖魚係覺得唔會太乾,魚身厚亦有啲水份,味道唔腥,口感有少少似食緊一夜干👍🏻🐮埼玉 網燒牛舌 $78✰古今及古今二必食推薦一定係牛舌!無論係串燒定係網燒,佢哋都可以做到好Juicy,口感好好,而且冇臊味~ ▫️另外佢哋有好多清酒可以揀🤩可以食住日本嘢同朋友飲返杯sake🍶 💵2人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均$207

🗻富士山 $98

💵2人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均$207
2024-04-25
埼玉 網燒舌
清酒
餐廳:古今地點:銅鑼灣澳門逸園中心菜式:日式居酒屋餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,壽司,刺身,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類同飲品。落單用QR code。埼玉網燒牛舌 $78 另加一琦玉網燒牛舌一客4大件,熱辣辣上枱,有返相當厚度。咬落去完全唔韌,口感超彈牙,味道夠鹹,伴有椰菜絲生菜沙律可解膩同減鹹度。另外仲有酸汁可平衡鹹味。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32 另加一 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒一串三件,燒得燶面黑豚卷包住一粒香甜荔枝肉,黑豚卷帶軟骨,食落爽口中帶多汁甜淋口感味道。三款卷物一齊上碟,伴有日式芥末,酸薑片同食用花瓣,賣相不俗。富士山 $98 另加一富士山係一客8件壽司飯卷包住紫菜,牛油果同鰻魚,面頭係滿滿加左大量醬汁既蟹柳絲,少少蟹籽同脆片碎,再加上特製醬汁。飯卷一樣加入黑白芝麻粒。呢個卷物食落係滑溜牛油果同彈牙鰻魚,再加上惹味蟹柳絲,口感味道複雜過癮。青龍卷 $58 另加一青龍卷係飯卷上面舖上牛油果,加少少醬汁同白芝麻粒。飯卷中間卷住紫菜,再包住鰻魚同蟹柳,食落滑溜兼帶彈牙鰻魚口感。煙花 $58 另加一煙花係飯卷包住紫菜,入面有辣味吞拿魚加三文魚同
餐廳:古今
地點:銅鑼灣澳門逸園中心
菜式:日式居酒屋
餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,壽司刺身,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類同飲品。落單用QR code。
埼玉網燒牛舌 $78 另加一
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32 另加一
煙花,富士山,青龍卷
富士山 $98 另加一
青龍卷
青龍卷 $58 另加一
煙花 $58 另加一
煙花係飯卷包住紫菜,入面有辣味吞拿魚加三文魚同埋脆片,面頭再加上多多辣味吞拿魚加三文魚同蟹籽。食落味道少少辣,口感滑溜中帶脆口,多重口感味道。
服務員態度友善,食物質素唔錯。裝修係以木材為主,非常日式,座位舒服。
2024-05-04
$196 (Lunch)
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
煙花,富士山,青龍卷
青龍卷
2024-05-06 23 views
古今 嘅特色卷物都出名 日式居酒屋裝修風格,好適合朋友聚會,傾計談心富士山酥脆的脆片、蟹柳、鰻啊搭配滑順的牛油果,有埋沙律醬🥗,細膩豐富口感睇落好宏偉,食落好壯觀忘不了你特色卷物 - 芒果 炸牛肉 芝士三樣都係我好鍾意嘅野食食落好fresh 好夾 超有口感 有牛肉之外又有少少creamy cheese 同酸酸甜甜嘅芒果配搭 唔洗點豉油已經好夠味 鹽燒白鰻用鹽燒更加突顯到白鰻嘅原汁原味。唔會比調味料蓋過,鮮嫩多汁蒜香牛油帆立貝帆立貝都幾大粒,有鮮甜味而且唔會燒到乾晒,牛油🧈令帆立貝個鮮味個突出,好juicy 安格斯蔥牛卷安格斯牛卷上面鋪溝脆炸蒜片,口感好好,搭配埋醬汁大蔥嘅味道好夾!餐廳環境好🛋️坐得舒服😌 下次再食
古今 嘅特色卷物都出名
日式居酒屋裝修風格,好適合朋友聚會,傾計談心

富士山
睇落好宏偉,食落好壯觀

忘不了你
特色卷物 - 芒果 炸牛肉 芝士
三樣都係我好鍾意嘅野食
食落好fresh 好夾 超有口感

鹽燒白鰻
用鹽燒更加突顯到白鰻嘅原汁原味。唔會比調味料蓋過,鮮嫩多汁

蒜香牛油帆立貝
帆立貝都幾大粒,有鮮甜味而且唔會燒到乾晒,
牛油🧈令帆立貝個鮮味個突出,好juicy

安格斯蔥牛卷

餐廳環境好🛋️坐得舒服😌 下次再食
  • 忘不了你
2024-05-03 30 views
銅鑼灣有間樓上日本餐廳,有好多特色卷物,串燒可以食~價錢喺銅鑼灣嚟講唔算貴,味道同賣相都唔錯🥰❥金龍卷 見到係廚師推介,所以就叫咗~係三文魚大蝦卷炸蝦炸得好香脆三文魚配上燒汁同沙律醬同炸蝦融合得好好👅❥蜘蛛呢個係軟殼蟹牛油果卷軟殼蟹同牛油果真係絕配!軟殼蟹嘅香脆配埋上牛油果嘅綿密順滑好夾好夾😚❥網燒牛舌牛舌算半厚切食落都算彈牙,唔會韌口感都唔錯~❥日式章魚小丸子章魚小丸子多炸得香脆上面仲有識跳舞嘅木魚花🤣不過略嫌章魚太細粒同埋太粉🙈

❥金龍卷

見到係廚師推介,所以就叫咗~
係三文魚大蝦卷
炸蝦炸得好香脆
三文魚配上燒汁同沙律醬
同炸蝦融合得好好👅

❥蜘蛛

呢個係軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹同牛油果真係絕配!
軟殼蟹嘅香脆配埋上牛油果嘅綿密順滑
好夾好夾😚

❥網燒牛舌

牛舌算半厚切
食落都算彈牙,唔會韌
口感都唔錯~

❥日式章魚小丸子