Restaurant: Lamees
Info:

2024-05-26 52 views
呢間雖然位於土瓜灣既地中海餐廳,但係一直有超多好評,終於約到朋友仔試下呢個隱世餐廳Tabooleh ($110)呢款沙律口感好豐富,用咗小麥碎,番茜,番茄同洋蔥,再on top有橄欖油同檸檬,食落清新輕盈,作為一個前菜真係好開胃Spicy trio ($170)Dips 係地中海菜入面,幾乎係必食既一樣野我哋叫咗呢款有辣味既三式蘸醬分別係香辣鷹嘴豆泥,墨西哥辣椒雜果仁醬,煙熏甜椒香辣雜果仁醬最欣賞佢個彼得包係熱辣辣架!而且蘸醬都比坊間黎得多,可以大大啖醬配包食! 而三款醬各有特色,鷹嘴豆泥就比較smooth d,墨西哥辣椒就比較粗身, 辣味就比較出,不過係會有啲上癮既辣,而最後一種就因為甜椒既甜味,令佢又有另一番風味Kibdeh chicken liver ($120)呢個要趁熱食!好推介!呢個雞肝連香草煎,上菜仲用個細pan上,聞落去已經好香!個汁有啲似紅酒味咁,原來佢係用紅石榴做成個汁!送包又係好惹味,食落嫌唔夠添!Chicken shish towook ($220)呢個上菜好有誠意,成個木盒造型上,而入面仲有煙燻!而雞肉用左炭燒,外面有炭燒獨有既香味,但係肉仲keep 住勁ju

Tabooleh ($110)

Spicy trio ($170)
Dips 係地中海菜入面,幾乎係必食既一樣野
我哋叫咗呢款有辣味既三式蘸醬

Kibdeh chicken liver ($120)
呢個要趁熱食!好推介!

Chicken shish towook ($220)
呢個上菜好有誠意,成個木盒造型上,而入面仲有煙燻!
而雞肉用左炭燒,外面有炭燒獨有既香味,但係肉仲keep 住勁juicy ,面頭更有阿拉伯香料調味,相當恰到好處

Bozza($65)
有超多開心果碎包住雲尼拿雪糕!開心果既香,同雲尼拿雪糕勁夾,雪糕又勁滑 作為成餐既nice ending 係點睛既

整體而言,出品係幾高質既
全部野好好食,果然正如餐廳menu advertise 佢既大廚一樣,會令你回味

Lamees (土瓜灣)
  • Bozza
  • Chicken Shish Tawook
今日約了朋友去到一間位於土瓜灣的一間主打正宗的地中海菜餐廳,感受一下異國風情😊🫶大廚運用了傳統甚至快失傳的煮法去做出每一道菜式,所以每一款食物都會配搭很多特別的香料去製作😻👍🏻餐廳的環境不大,但裝修也很精緻,擠滿了各式擺設,營造出一股復古懷舊的氛圍,給人一種溫馨、舒適的感覺。🌟CHICKEN SHISH TAWOOK 220雞肉串大大兩串又多汁的串燒雞肉,與蔬菜排列整齊,旁邊有兩塊薄餅及秘製炒薯仔,配上乳酪和醬料,擺放在小型燒烤爐上,絕對可以打卡🌟Lebaneh Ball 160古法自家製有機奶酪球大廚用了傳統方式製作,使用有機全脂牛奶,有原味、黑胡椒、紅椒粉、百里香芝麻,配上煙煙韌韌的Pita bread 🍞 芝士控絕不能錯過😍🌟Mankeesh Flat Bread BLACK TRUFFLE AND MUSHROOMS 120黑松露野菌外脆內裏煙韌的Pizza,再加上香濃的黑松露及野菌,切成八小塊,最欣賞就是Pizza底的麵包,吃著煙煙韌韌又香香的包,好幸福🥰🌟Chorizo - lamb sausage 110香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁羊肉香腸非常香口又不騷,應該是沒有

🌟CHICKEN SHISH TAWOOK 220
雞肉串

🌟Lebaneh Ball 160
古法自家製有機奶酪球

黑松露野菌

🌟Chorizo - lamb sausage 110
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁
羊肉香腸非常香口又不騷,應該是沒有澱粉的腸,再與香蔥、番茄一起炒,讓香腸更惹味😋一定要配Pita bread 吃喔!

🌟BOZZA 65
阿拉伯乳香膠雲昵嗱雪糕配開心果碎
沒想過在香港也可以吃到traditional Arabic ice-cream😊雪糕外層鋪滿了開心果碎,淡淡雲呢拿香的雪糕配上開心果會產生另一種味道,都很特別
  • 雞肉串
2024-05-23 17 views
今晚約左朋友係土瓜灣拎手信, 佢話好有興趣試下呢間係北帝街既地中海餐廳, 呢到提供不少中東菜式, 菜式亦多樣化。餐廳環境裝修好有中東色彩,座位舒適, 仲播放好好聽既中東歌曲, 猶如置身於地中海國家的餐廳, 諗起我地以前去地中海旅行的relax感覺。*Hummos Har - $95香辣鷹嘴豆泥加左橄欖油配上熱烘烘軟熟的彼得包, 食落辣辣地又好順滑,好有層次, 越食越想食, 好味~*Lamb Testicle - $160呢個係羊蛋蛋, 好特別, 第一次見餐廳入面有得食呢種傳統的頭盤, 食落texture似帶子, 口感軟綿, 味道溫和~*Whole Chicken - $380烤全雞伴雜菜, 每隻約1.5公斤, 雜菜包括有紅蘿蔔, 香菇, 蕃茄仔, 薯仔, 紫蔥頭, 雞隻係斬件上, 份量都好多, 烤得很香~*Bozza - $65雲尼拿雪糕卷外鋪滿很多開心果果碎,食落有咬口, 配合埋冰凍雪糕, 好夾, 唔會太甜

*Hummos Har - $95

2024-05-20
Hummos Har
Whole Chicken
2024-03-10 1054 views
今日同老婆行土瓜灣,發覺原來土瓜灣都有好多獨特小店,今日就帶老婆去一間好有中東特色既餐廳。餐廳環境好有中東特色,俾人好relax既感覺。食物自己掃QR code睇完再落單。初榨橄欖油檸檬巴馬臣烤椰菜花:椰菜花食得多,迷你椰菜花真係第一次食,簡單既調味唔會蓋過椰菜花本身既味。鷹嘴豆泥伴羊肉:鷹嘴豆是一種多功能的食材,可以用於各種菜餚和料理中。無論是用於製作醬料、湯品還是作為主要成分的一部分,鷹嘴豆都能為菜餚增添營養和口感。今次配羊肉食覺得有互相輝映作用。有機藍青口:有機藍青口的肉質鮮嫩,味道濃郁而鮮甜。它們通常具有濃厚的海洋風味,帶有一些微妙的鹽味。在烹飪過程中,藍青口的肉質會變得更加柔軟,並釋放出豐富的風味。今次廚師只係簡單用牛油/蒜蓉再加少少香料,已經好好食。經典素意粉:冇諗過一個冇肉既意粉都可以做得咁出色,材料主要係用紅綠燈籠椒/意大利番茜/蒜蓉,都已經好好食。蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕脆餅:蜜棗是一種低熱量、高纖維的水果,同時富含維生素和礦物質。含有豐富的維生素C、維生素A和鉀,同時都提供一些鐵、鈣和鎂等營養素。冇諗過竟然可以做成蛋糕,仲要咁好食,香而不漏。Ps:今次係得第一次食中東餐

Ps:今次係得第一次食中東餐,真係好大驚喜,發覺都好適合香港人口味,下次試埋羊肉串。
2024-03-08
Type of Meal
Dinner
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 𝓕𝓵𝓪𝓿𝓸𝓻𝓼 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓜𝓲𝓭𝓭𝓵𝓮 𝓔𝓪𝓼𝓽 @ 🌟 Lamees《👽食神大媽食中東菜》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Trio Dips Platter - Spicy Lovers HKD 170Hallumi Cheese HKD 95Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine HKD 340Kanafeh HKD 105.👽 朋友仔屋企附近有一間佢成日推介話好有氣氛,裝修好有特色嘅中東餐廳。好啦,今次一於同佢嚟試吓。餐廳個感覺就好似喺個洞窟入邊食嘢,外面仲設有露天位置,好適合而家嘅天氣呢。店員話呢度嘅食材無加工,更唔會用微波爐。餐牌亦都真係有好多出邊食唔到嘅地道選擇,好傳統甚至係就快失傳嘅菜式。原因就係因為佢嘅主廚TAREK來自約旦,起香港已經22年,好有經驗。.🫓 前菜揀咗超特色嘅「三款蘸醬拼盤」,每次食中東菜都一定要叫!呢度就一次過有齊三款,唔使選擇困難症,我哋揀咗香辣組合!拼盤入面有香辣鷹嘴豆泥嘅味道濃郁香辣、墨西哥辣椒雜果仁醬就香濃惹味、煙燻甜椒香辣雜果仁醬就有淡淡嘅煙燻味同埋微辣
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Hallumi Cheese HKD 95
Kanafeh HKD 105
🫓 前菜揀咗超特色嘅「三款蘸醬拼盤」,每次食中東菜都一定要叫!呢度就一次過有齊三款,唔使選擇困難症,我哋揀咗香辣組合!拼盤入面有香辣鷹嘴豆泥嘅味道濃郁香辣、墨西哥辣椒雜果仁醬就香濃惹味、煙燻甜椒香辣雜果仁醬就有淡淡嘅煙燻味同埋微辣。

🧀 最鍾意食中東嘅鹹香芝士,同一般西式嘅芝士口感完全唔一樣,所以係必點!連鐵板上檯,熱辣辣,芝士煎到有啲微微焦香,外層脆脆。同番茄、薄荷同雜彩辣椒一齊起鐵板度,真係好開胃。

🥘 主菜呢,店員就推介呢一款「摩洛哥煲仔燉煮和牛尾」,真係出乎意料嘅好味!和牛尾燉得好軟好入味,啲肉質好嫩滑,配埋紅蘿蔔、杏仁同梅乾。醬汁好香濃,配埋中東米飯撈住一齊食,好正宗!

🥧 最後甜品呢,決定叫呢一款又係店員推介好經典嘅中東甜品「Kanafeh」,喺出邊完全冇見過。原來外層係酥皮碎,煎到金黃酥脆,入面包住甜芝士,啲芝士融化嘅口感好香濃。最特別嘅係加咗玫瑰糖漿,帶嚟一啲花香,係一個完美嘅結尾,甜而不膩。

😋 喺出邊好少會試到咁特別嘅中東菜式,餐廳細細但出品優質,生意好所以整體氣氛好熱鬧,有機會絕對可以試吓。

📍 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
☎️ +(852)9181-9600
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • Trio Dips Platter - Spicy Lovers
  • Kanafeh
  • Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine
早幾日,大佬帶我去土瓜灣初嚐地中海菜,餐廳位於宋王臺站D出口,步行大約8分鐘,尚算便利。餐廳座位雖少,但仍分了室內區、戶外區,方便吸煙顧客🚬。餐廳用上大量色彩斑斕,而且富有民族特色的裝飾品,仿似置身於中東地區。 ⦁Spicy Trio $170分別有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬,搭配口感煙韌的彼得包(Pita Bread)。醬汁味道偏辣,最辣的是鷹嘴豆泥,而我最喜愛的是煙燻甜椒🫑口味。 ⦁Lamb Testicle $160難得可以食上傳統約旦家常頭盤┅羊睪丸,出於好奇的我們,想羊蛋蛋是什麼味道,就點了一份。如果有食過「白子」「雞子」的大家,我可以講口感介乎兩者之間,亦沒有強烈味道。 ⦁Kibdeh Chicken Liver $120雞肝搭配紅石榴汁、洋蔥🧅等,雞肝質感粉嫩,味道香濃! ⦁Octopus Linguine $195簡簡單單的意粉內,用了口感軟腍的西班牙八爪魚🐙,配上西西里檸檬,味道清爽。 ⦁Kanafeh $105此菜式是經典中東甜品,外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士🧀,最外層亦灑滿開心果碎,口感類似椰撻餡料,份外惹味! ⦁Bozza $65

⦁Spicy Trio $170

⦁Lamb Testicle $160

⦁Kibdeh Chicken Liver $120
雞肝搭配紅石榴汁、洋蔥🧅等,雞肝質感粉嫩,味道香濃!

⦁Octopus Linguine $195

⦁Kanafeh $105

⦁Bozza $65
阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎,可以搭配Kanafeh🍰一齊食,增加層次感!
Spicy Trio
Pita Bread
Kibdeh Chicken Liver

2024-05-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Spicy Trio
Pita Bread
Kibdeh Chicken Liver
5 day(s) ago 0 views
今日就同朋友去咗Lamees食飯餐廳主打地中海菜, 裝修好有特色Trio Dips分別有經典鷹嘴豆泥, 烤茄子蓉, 黑松露鷹嘴豆泥三款唔同既經典蘸醬鷹嘴豆泥加咗橄欖油好creamy 滑身, 烤茄子蓉加入燈籠椒, 意大利番茜等味道香甜, 口感豐富; 黑松露鷹嘴豆泥既黑松露味都好香濃Chorizo - lamb sausage羊肉香腸帶少少鹹香味, 用咗零酒精既紅酒汁煮, 香腸咬落香脆, 無咩羊羶味,另配2件Pita Bread , 輕輕烤過, 咬落軟熟Kibdeh - Chicken Liver香煎法國雞肝整體好香口, 雞肝大大舊, 煎香左非常完整, 無咩內臟嘅腥味Arnab- Rabbit Leg 法國野兔脾用咗橄欖油, 小洋蔥, 蒜蓉同香料焗製,將肉汁鎖住同時好入味, 肉質有啲似雞肉, 米飯飯粒比較長身, 質感比較爽口, 配搭薄荷蕃茄醬, 幾有特色Kanafeh係經典中東甜品, 外皮既酥皮好鬆脆, 面頭好多開心果醉, 入面放左好多甜芝士, 口感好似比較煙靭嘅椰絲, 非常獨特
今日就同朋友去咗Lamees食飯
餐廳主打地中海菜, 裝修好有特色

Trio Dips
鷹嘴豆泥加咗橄欖油好creamy 滑身,

Chorizo - lamb sausage

Kibdeh - Chicken Liver

Arnab- Rabbit Leg

1K
2024-05-27 0 views
呢日放工之後同屋企人去咗土瓜灣呢間地中海菜餐廳食dinner,餐廳嘅裝修風格都好有異國風情,令人好似去咗旅行咁。1️⃣Lebaneh Ball,好吸引嘅前菜~即係牛奶球,鹹味嘅牛奶球幾特別,將佢放入麵包一齊食,口感豐富。2️⃣ French Chicken Heart,雞心既口感幾好,醬汁亦都調配得好好味。3️⃣ Chorizo Lamb Sausage羊肉腸都好香好惹味。4️⃣雞肉串,大大舊既雞肉,好滿足啊,仲有烤其他配菜,好豐富。5️⃣Kanafeh呢款甜品,係焗芝士加上開心果碎,估唔到都唔會好膩,味道亦都唔錯。

1️⃣Lebaneh Ball,好吸引嘅前菜~

3️⃣ Chorizo Lamb Sausage
羊肉腸都好香好惹味。

tahini🥗依款沙律有雞胸肉絲、青瓜、生菜 、車厘茄,白芝麻醬、意大利番茜同埋黑椒撈勻晒個沙律,開胃程度係以一啖接一啖🍽falafel🫓炸雜豆仁餅嘅口感有少少似薯波,都係出面炸到好香脆,中間就比較綿身,唔同嘅係佢再加上香料,不論係直接食,定係配埋餅一齊食都係咁惹味可口!french chicken heart🍳法國雞心好爽口,而且冇內臟有時會有嘅臊味👍lamb kebab 🍖上枱嗰時出晒煙又好香,免治羊肉混合埋香草好好食😋katayef🥟之前食過依款中東熱香餅,外脆內軟好好食,一件包住肉桂核桃,肉桂嘅香氣非常突出,一件包住芝士,因為係新鮮熱辣整出嚟,所以做到少少拉絲嘅效果,而且相對冇咁甜,比較切合大眾口味~
2024-05-26 0 views
個場都full~~book位就穩陣,上菜都快,抵讚!環境好chill,打卡都幾好~~1️⃣Garlic and Cumin 蒜蓉孜然打頭陣~!好香的蒜蓉孜然味~令人胃口大開!😆2️⃣Chorizo - lamb sausage然後就叫咗~香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁~呢個都幾特別!配埋蕃茄酸酸地好正~份量岩岩好!🥰3️⃣Arnab - Rabbit Leg呢個係以法國野兔脾,加橄欖油、小洋蔥和蒜蓉和香料焗製,伴薄荷蕃茄汁配上中東小米,勁豐富!之前係香港都無食過兔脾,特登叫黎試試!都幾嫩仲要價錢都合理❤️4️⃣Kanafeh呢個係我最愛~!好特別!係經典中東甜品~~外層鬆脆酥皮碎,內裡包著甜芝士!超滿足~~

1️⃣Garlic and Cumin 蒜蓉孜然
打頭陣~!
好香的蒜蓉孜然味~令人胃口大開!😆

2️⃣Chorizo - lamb sausage
然後就叫咗~香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁~
呢個都幾特別!配埋蕃茄酸酸地好正~份量岩岩好!🥰

3️⃣Arnab - Rabbit Leg

之前係香港都無食過兔脾,特登叫黎試試!
都幾嫩仲要價錢都合理❤️

4️⃣Kanafeh

朋友上次話食過中東菜 一直念念不忘 決定今次同我去試間新嘅。土瓜灣唔係我哋常嚟嘅地方 但為咗佢 我哋特登過嚟。今次係我嘅中東菜初體驗,簡直大開眼界😳🔮Fettosh 95 開頭以為係一個普通沙律 都係有啲生菜 青瓜車厘茄 再加啲黑醋調味咁。後尾發覺佢嘅功用非常大 係可以喺肉與比較膩嘅芝士或薯仔之間 取得一個非常好嘅平衡。有助清清個味蕾 再次品嚐到主菜豐富嘅層次和口感👍🔮鷹嘴豆泥拌羊肉 120英國都有食開Hummus 但冇呢度整得咁好味。口感綿密幼滑 豆香超濃 中間嘅羊肉更加畫龍點睛!不會過臊 唔食羊肉嘅朋友都可以試吓 非常推薦😋 利用暖暖的中東包 蘸上鷹嘴豆泥和羊肉一起食 直頭冇得頂呀!🔮鐵板燒中東鹹香芝士 95芝士口感特別 有啲似食百葉豆腐 唔講唔太知係芝士。但配合蕃茄醬 蕃茄汁又唔會好漏~🔮Arabic bbq 雞肉串 220兩串巨型雞肉串 仲一直有碳煙燻着 味蕾和視覺一同享受! 雞肉串有類似沙嗲醬的調味 剛好有串烤甜蔬菜 增加口感層次。最鍾意係中東麵包上的烤薯仔 外脆內綿密 非常惹味忍唔住一嚿接一嚿😳😳🔮蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅 120利用蜜棗的甜味給予蛋糕適當的調味 也給了

🔮Fettosh 95

🔮鷹嘴豆泥拌羊肉 120

🔮鐵板燒中東鹹香芝士 95

🔮Arabic bbq 雞肉串 220

🔮蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅 120
利用蜜棗的甜味給予蛋糕適當的調味 也給了蛋糕濕潤綿稠的口感。一口暖蛋糕 一口凍雪糕 一口焦糖脆餅 組成完美的組合🤌🏻 為呢餐中東菜初體驗畫上完美的。

📍Lamees (土瓜灣)

Hummos  b  lamb

Hummos  b  lamb
  • Hummosblamb
  • Hummos b lamb
2024-05-14 15 views
🌟Chorizo Lamb Sausage🌟配上2件Pit Bread, 羊腸意外地食,腸衣好爽脆易咬斷🌟Truffle Mushroom Flat Bread🌟餅底烘得好脆口,小小塊好滋味🌟Dead Sea Rice🌟材料十分簡單,用上腰果與提子乾,味道甜甜,配香米簡單清香。🌟Lamb Shish Kebab🌟賣相勁吸引,成個炭爐上的😮免治羊肉串、雜菜、薯仔各2份,份量十分足夠。菜式配有辣醬同白芝麻2隻口味,食完辣刺激完可以蘸番白芝麻醬中和番味覺。🌟Cake El Tamir🌟🔹️蜜棗蛋糕配雲呢拿雪糕中東名產唔少得棗類,上面仲有lotus黑糖脆餅,好sweet💕➡️菜式都有約旦主廚主理,夠哂地道,本地人食落又夠exotic 📝香港少有中東菜式,而家呢間餐廳夠哂地道,裝修設計都好有中東feel,值得一試呀~
🌟Chorizo Lamb Sausage🌟

🌟Truffle Mushroom Flat Bread🌟
餅底烘得好脆口,小小塊好滋味

🌟Dead Sea Rice🌟
材料十分簡單,用上腰果與提子乾,味道甜甜,配香米簡單清香。

🌟Lamb Shish Kebab🌟
賣相勁吸引,成個炭爐上的😮
免治羊肉串、雜菜、薯仔各2份,份量十分足夠。

🌟Cake El Tamir🌟
🔹️蜜棗蛋糕配雲呢拿雪糕

今天要介紹呢間餐廳位於土瓜灣,是一家中東菜餐廳。餐廳主廚來自約旦,而且經驗豐富曾為領事館、酒店等來賓準備晚宴,亦受過電視節目訪問,可見主廚既實力同從訪問內容聽到廚師對煮食既熱愛。餐廳坐位唔算多所以想試中東菜就最好打電話訂位。Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110香腸份量唔算多,香腸經煎過後外皮煎得脆口而散出羊的香氣食落不會氈。配上零酒精紅酒汁,香料烹調洋蔥小蕃茄同橄欖油等,層次豐富同令菜色更加香。3款經典蘸醬拼盤 $160拼盤包左彼得包同3款經典醬分別有烤茄子蓉,經典鷹嘴豆泥同黑松露鷹嘴。彼得包本身係冇味,係要將大量蘸醬配彼得包一齊食。 三款蘸醬都好細滑好香。黑松露鷹嘴好重黑松露味,而烤茄子蓉就有一啲混左D香草、石榴粒、紅椒粒、橄欖油,食落冇咁膩。免治羊肉串 $260有兩串免治羊肉串舛用木製烤爐上。串燒外皮燒得焦脆,食落有少少氈,仲配搭有兩款醬汁,分別係辣醬同蒜蓉醬。另外仲有一申疏菜串燒,有洋蔥、車厘茄、青椒等。最驚喜好食既係中東包上面烤到好香的薯仔粒,燒得好食。Kanafeh $105係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到

Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110

3款經典蘸醬拼盤 $160

免治羊肉串 $260

Kanafeh $105
係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到酥脆,入面就包住甜芝士,啲芝士食落甜甜地有淡淡芝士味,甜而不膩。

📍Lamees
港鐵宋皇臺站D出口, 步行約7分鐘
~ Starter ~🏁🏁Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊係一大盤滿滿嘅青口啊😀😀 睇返Menu先知原來有成500g嘅青口🏋🏻 食到我好滿足啊💁🏻‍♀️每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭醬汁就係用牛油 蒜 檸檬 同埋橄欖油整成👨‍🍳 所以入口都好滑 又有好豐富嘅牛油香味啊🤤🤤👃👃Chorizo - Lamb Sausage ($110) 🐑羊肉腸喺香港比較少見 用零酒精紅酒汁煮就更加少見💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️羊肉腸會有少少鹹香味🤤🤤 但唔會有羊羶味 連🙋🏻‍♀️唔食羊都接受到啊🐑再配上車厘茄嘅酸酸甜甜🤤🤤 同洋蔥嘅香味 醬汁仲有蒜味添呀 好開胃啊😀😀Mankeesh Flat Bread - Black Truffle and Mushrooms ($120) 🍄🍄一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃食落去黑松露味好香 但唔會太重 令到成塊餅都好鹹 黑松露同菇都好夾啊😬😬~ Arabic BBQ ~🍖Chicken Shish Tawook ($220) 🐓🐓雞肉結實🐣 熟度啱啱好 唔會過熟 味道方面有香濃香料味 但又唔會過鹹🤤🤤隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤加埋辣

~ Starter ~🏁🏁
Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊
每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭

一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃

~ Arabic BBQ ~🍖
隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤
加埋辣醬 蒜蓉醬 夾埋一齊食 好有層次🎚

~ Dessert ~
Bozza ($65)
係一款好特別嘅甜品啊🤤🤤 有阿拉伯乳香膠🤤 再配上雲呢拿雪糕🍦 會有少少似薄荷味
旁邊都有加開心果碎😬
可以一齊食啊💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
2024-04-20 22 views
今日同朋友嚟到宋王臺站食晚餐,喺同一條街有幾間有特色嘅小店,見到呢間係食地中海菜都幾特別,而且播住好舒服放鬆嘅音樂,所以就入咗嚟,就算係平日夜晚七八點都坐滿晒🤣 隔離坐住一個飲杯酒,自己食個小菜嘅外國人,感覺幾chill🤭Trio Dip (Classic) $160 呢個係蘸醬拼盤,我哋揀咗經典味,分別係經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴泥,第一次食鷹嘴泥嘅醬料,原來感覺有啲似薯蓉,中間撈埋橄欖油同埋黑松露,感覺幾夾,整體係creamy,然後放上麵包嘅中間,麵包裏面係幾軟熟😚 整體三款醬料各有千秋,我就最鍾意黑松露鷹嘴泥🤣Desert Rose- Wagyu Beef $340 呢個蘿蔔炆和牛牛尾係令我回味無窮🙈 因為佢嘅牛尾真係炆得好腍,好入味,一整就脫骨,而且牛尾半肥瘦,食到油脂嘅部份真係好滑溜,紅蘿蔔都好甜,佢個醬汁係精華,撈埋落飯度係一流🤭 我中間食到一啲類似紅棗味嘅野,甜甜地,睇翻menu 原來係梅乾,又幾特別😋 同埋佢一開始打咗個生嘅鵪鶉蛋落去,中間會食到一個半生熟嘅蛋😋 中東米飯原來係比較長條型,中間撈咗類似炒麵王嘅麵條,口感會食到一粒粒飯粒,比較煙靭😆 Zucchin

Trio Dip (Classic) $160

Desert Rose- Wagyu Beef $340

Desert Rose- Wagyu  Beef  Tail  Tagine

Zucchini $85

呢個係烤翠玉瓜,可以加上檸檬汁,朋友覺得唔加上檸檬汁都已經好好食,但係我覺得加上檸檬汁,酸酸甜甜特別開胃😚
Zucchini

Kanafeh $105

呢道甜品好特別, 成世女未食過嘅味道🤭 係似中式嘅糕點,口感似椰絲,甜甜地,面上係開心果碎,裏便係甜甜地嘅芝士,外邊係鬆脆酥皮,外脆內軟,煙煙韌韌😋👍 推介大家一試!

2024-03-27
Type of Meal