2023-09-03 612 views
平時入親呢一間茶餐廳都係食佢個B餐今日就有少少飽,叫個西多士食下就算。呢間餐廳嘅西多士係將麵包片浸泡在打散的蛋液中,然後煎炸至金黃色,上碟嘅時候你都可以好明顯咁見到有啲蛋係佢個多士外層。上枱之前佢仲會將一個牛油放喺呢塊啱啱炸起嘅西多士上面,你望住佢一個半熔嘅狀態,真係睇見都流口水。上枱之後亦都會比糖漿,你按照自己鍾意嘅口味加多加少,但既然值得西多士咁唔健康,梗係加多多嘅糖漿由於佢知道上菜嘅時間好快,由佢啱啱炸起到拎去你面前,仍然可以見到啱啱炸出嚟嘅熱氣慢慢升上嚟。軟軟熟熟嘅多士內層配搭炸完鬆脆嘅外表再加埋香甜嘅楓糖漿,可以食到呢個下午茶,真係不枉此行。
平時入親呢一間茶餐廳都係食佢個B餐

今日就有少少飽,叫個西多士食下就算。

西多士
2023-08-20
$50 (Tea)
西多士
2023-08-03 375 views
我們於3/8(四)約早上8:30到達餐廳,卡位挺多。我們叫了2個早餐。❶特餐($47)牛油方包:🍞方包好soft好軟好厚身,加埋有牛油🧈,正火腿奄列:不全是炒蛋🍳,見到有炒蛋白,亦有幾多火腿,脹卜卜的餐肉通心粉:有2塊餐肉,通心粉幾多👍🏻❷早餐($37)雞蛋三文治🥪:厚厚的雞蛋夾住牛油三文治,正雪菜肉絲通心粉:有好多雪菜,肉絲反而少啲飲品:熱奶茶☕️遲啲餐廳應該會搬,見到有好多熟客幫襯,果然係人情味小店
❶特餐($47)
牛油方包:🍞方包好soft好軟好厚身,加埋有牛油🧈,正
餐肉通心粉:有2塊餐肉,通心粉幾多👍🏻
❷早餐($37)
雞蛋三文治🥪:厚厚的雞蛋夾住牛油三文治,正
雪菜肉絲通心粉:有好多雪菜,肉絲反而少啲
飲品:熱奶茶☕️
遲啲餐廳應該會搬,見到有好多熟客幫襯
,果然係人情味小店
餐肉通心粉
雪菜肉絲通心粉
牛油方包及火腿奄列
雞蛋三文治
2023-08-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$42 (Breakfast)
2023-04-15 486 views
今天去了這間舊式開業多年茶餐廳,人情味相信很濃,因為見有舊顧客回港也來幫襯,跟店家聊天。不過食物質素卻是很一般,跟外間茶餐廳分別不大,沒有那份多年經營歷史而帶來的驚喜。一個早餐改公仔面要52元,但面身沒有出前一丁味道,湯太多沖淡面內粉包湯味,性格比完全不值。要凍奶茶少甜,飲時仍是甜的。
2023-04-15
$107 (Breakfast)
2023-03-19 379 views
經過荃灣街市諗住食d 野,見到呢間懷舊feel 既茶記,入去試下。之前試過附近間餐廳,覺得普通,諗住試呢間未試過。諗住都係普通野,上openrice 有介紹話食粉麵。咁我就叫左個鮮牛麵,佢果隻唔係大光麵,幾特別,個味精湯幾好飲wo 真係。咁見到人地叫鮮油多(15蚊),又整個試下。都ok , 埋單6x , 呢個價正常囉。通脹真係好勁🥹 凍奶茶就普通,茶味冇咩。呢間茶記我覺得可以再試,比起其他茶記特別d ,有驚喜。Nice.
鮮牛麵
鮮牛麵
2023-01-07 427 views
今日路過見到隔離嗰間要等,就入呢間試吓。叫左茶走加件多士。茶味較淡,而且唔多夠熱,多士正常。餐廳比較細,人多就坐得好擠迫,唔多舒服,而且食物一般,主要諗住食懷舊,唔會特登去食。
2022-11-05 442 views
如果講起荃灣出名嘅茶餐廳,大家第一時間會諗起邊間? 連鎖式嘅光榮、新記,出名大份蛋奄列嘅家樂冰廳? 定係低調平凡嘅蘭香茶餐廳呢? 早前同朋友言談間提到蘭香茶餐廳,朋友話以前住荃灣成日會去食,話去到一定要叫粉麵食。我哋依日經過就走咗入去試吓啦!雖然當時過咗午餐時段,但出面都有人喺度排隊,不過排咗5分鐘左右就入得啦!.特餐 $42up(牛油多士、火腿奄列、餐肉通心粉、咖啡或茶)👨🏽‍🦱去到茶記最鍾意就係叫常餐試勻佢嘅基本款,依度嘅特餐就即係常餐。👨🏽‍🦱將佢嘅奄列轉咗做荷包蛋,然後撈埋落餐肉通心粉度一齊食,睇住荷包蛋🍳嘅蛋黃慢慢流出嚟,睇見都吸引。牛油多士🍞就加咗$1烘底,如果可以烘耐啲,脆啲就好啦。火腿份量就細咗啲 只得一小塊,其他就不過不失啦!.叉燒蛋麵 (包咖啡或茶) $41up荷包蛋都係同樣出色,夠晒火侯,煎得啱啱好。叉燒都係普通貨色,都有四塊左右。去懷舊茶記想試下伊麵底,原來要加$2,咁就有啲少貴,因為粉麵🍲整體成本都較平。另外要一提蘭香嘅熱奶茶☕️好滑,好飲。.同場有幾枱老人家應該係常客,叫埋啲孫仔一齊食飯,店員見到有位都會換張卡位俾佢地坐得舒服啲,又會同佢地閒聊幾句。唔只熟客,
特餐 $42up
(牛油多士、火腿奄列、餐肉通心粉、咖啡或茶)
叉燒蛋麵 (包咖啡或茶) $41up
同場有幾枱老人家應該係常客,叫埋啲孫仔一齊食飯,店員見到有位都會換張卡位俾佢地坐得舒服啲,又會同佢地閒聊幾句。唔只熟客,就算我地生面口,都有同樣待遇㗎。如果話蘭香好好食,好似澳牛咁性價比高,咁又唔算,但以地區懷舊茶餐廳嚟講,又真係幾出色,齋係個份人情味都好多茶餐廳比唔上啦。
2022-11-01 247 views
蘭香茶餐廳陪呀媽去買餸由於呀媽覺得我驚污糟又怕呢樣果樣叫我去岀面等咁口痕梗係去搵野食呢就去呢間懷舊小店食呢🔸抵食午餐B牛油多士火腿煎雙蛋 ( 轉左太陽蛋 )叉燒會意粉( 轉左岀前一丁 )多士係用厚方包去整的我仲會沈小小砂糖上去正!太陽蛋漏(枉)+小燶邊正正!叉燒配上軟硬適中既岀前一下挺好挺好!其實點解會揀佢?因為都係情意結同朋友夫婦黎食過夫說: 好鍾意呢間舖個名我說: 為啥?夫說: 因為我媽咪都叫蘭香🥰(已歿)我。: 🥹🥹🥹( 即刻觸動起雞皮 )雖然唔太關我事,但就自此對呢間小店好有好感佢唔寫單的,到門口就會知收幾錢係舊式人情味既感覺呢🥰推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏡荃灣新村街36號地下#gd.food.gd.mood#eatwithfoodiez#foodiesinternationalchat#thefoodieinitiative
蘭香茶餐廳

陪呀媽去買餸
由於呀媽覺得我驚污糟又怕呢樣果樣
叫我去岀面等

咁口痕梗係去搵野食呢
就去呢間懷舊小店食呢

🔸抵食午餐B
牛油多士
火腿煎雙蛋 ( 轉左太陽蛋 )
叉燒會意粉( 轉左岀前一丁 )

多士係用厚方包去整的
我仲會沈小小砂糖上去
正!

太陽蛋漏(枉)+小燶邊
正正!

叉燒配上軟硬適中既岀前一下
挺好挺好!

其實點解會揀佢?
因為都係情意結
同朋友夫婦黎食過
夫說: 好鍾意呢間舖個名
我說: 為啥?
夫說: 因為我媽咪都叫蘭香🥰(已歿)
我。: 🥹🥹🥹( 即刻觸動起雞皮 )

雖然唔太關我事,但就自此對呢間小店好有好感
佢唔寫單的,到門口就會知收幾錢
係舊式人情味既感覺呢🥰

#gd.food.gd.mood
#eatwithfoodiez
#foodiesinternationalchat
#thefoodieinitiative
( ͡° ͜ʖ ͡°) 蘭香茶餐廳 - 港式❝ 荃灣地道舊式茶記吃的只是懷舊情意結 ❞✿ 抵食午餐 $42牛油多士🍞牛油算多 烘得幾好 食落都脆火腿煎雙蛋🍳味道正常 不過不失叉燒湯意粉🍝叉燒得兩舊偏少 少少硬 通粉普普通通 都係醫吓肚熱奶茶 ☕️沖得幾好 味道夠濃 算合我口味推介指數:🌟🌟🌟/ 5
( ͡° ͜ʖ ͡°) 蘭香茶餐廳 - 港式

熱奶茶 ☕️
沖得幾好 味道夠濃 算合我口味

推介指數:🌟🌟🌟/ 5
2022-01-22 355 views
第一次食評貢獻左出黎真係差到忍唔住上黎講粗口餐肉唔厚通粉又淋又粉多士烘左10秒咁大把 咬落去聲都冇火腿奄列應該入面有半塊火腿 一隻蛋 重要油到傻 上面層厚油真係頂唔緊唉
第一次食評貢獻左出黎
真係差到忍唔住上黎講粗口
餐肉唔厚
通粉又淋又粉
多士烘左10秒咁大把 咬落去聲都冇
2021-11-27 326 views
價錢貴,但食物質數中下,味道同街市熟食市場差不多。我叫個餐由通粉轉麵,開頭睇唔到要加錢,因為佢整响枱面塊間隔膠板好曚,跟本睇唔清楚另一邊寫乜,不過諗住就算要加都係兩三蚊,埋單時先知加六蚊,仲只係福麵,唔係出前一丁,而個所謂奄列只係荷包蛋加火腿,睇唔出係奄列,咁就五十蚊,真係唔會再幫襯。見其他人食嘅嘢,碟燴意粉細到好似兒童餐。
2021-11-20
$50 (Tea)
第一次在荃灣區 發現這所港式茶餐廳於是決定進入嘗試港式早餐一下 但卻大失所望首先餐牌的早餐,午餐沒有分類好 我並不明白如何點餐於是問店員: 「他說全部也可以叫。」我說要餐蛋麵 他說: 「只有餐肉通粉, 公仔麵要加六蚊。」心想原來吃一個面也需要加六蚊這所茶餐廳也十分缺錢。餐廳食物質素完全不能接受火腿奄列中有數塊蛋殼火腿通粉的通粉肥漲到不可再漲熱奶茶有奶沒有茶味只有牛油方包是正常可以入口。總括而言, 此餐廳的價錢偏高, 食物質素低,相對地性價比也偏低, 但卻有一個可取之處, 就是其中一個店員服務態度良好, 卻不足以彌補餐廳的所有缺點。
第一次在荃灣區 發現這所港式茶餐廳
於是決定進入嘗試港式早餐一下
但卻大失所望
首先餐牌的早餐,午餐
沒有分類好
我並不明白如何點餐
於是問店員: 「他說全部也可以叫。」
我說要餐蛋麵
他說: 「只有餐肉通粉, 公仔麵要加六蚊。」
心想原來吃一個面也需要加六蚊
這所茶餐廳也十分缺錢。

餐廳食物質素完全不能接受
火腿奄列中有數塊蛋殼
火腿通粉的通粉肥漲到不可再漲
熱奶茶有奶沒有茶味
只有牛油方包是正常可以入口。

總括而言, 此餐廳的價錢偏高, 食物質素低,
2021-11-10
$45 (Breakfast)
  • 牛油多士
2021-06-16 527 views
曾經有段時間在荃灣返工,這間位於荃灣街市內的懷舊茶記,我覺得只有土生土長的香港人先會欣賞香港舊式茶餐廳,餐廳已經歷多少年,希望這間懷舊餐廳可以繼續永遠經營下去,這間是附近街坊餐廳有早餐、午餐、特餐、所有早餐都是全日供應當年味道還在,今天我回來了🤣令人懷念的朱古力奶🐮令人想念的火腿煎雙蛋🍳蛋邊還是那種燶邊的令人感動的牛油多士🧈可能有啲人不明白這麼簡單的早餐,為什麼國講到這麼誇張,這就是香港的人情味👍🏻香港人的味道💪🏻💪🏻

當年味道還在,今天我回來了🤣

令人懷念的朱古力奶🐮
令人想念的火腿煎雙蛋🍳蛋邊還是那種燶邊的
令人感動的牛油多士🧈
2021-06-14 349 views
我幾年前食過兩次,印象都唔差, 今日同老公諗住喺果一帶搵食, 諗起蘭香都懷舊風味, 奶茶又幾唔錯, 就入去食啦。同老公叫咗同一樣嘅早餐: 蛋治配火腿通粉 熱奶茶 同凍啡。火腿通: 一放低, 已見到啲通粉已經浸到脹晒🙄味道一般, 係火腿通粉味嘅,不過絕對唔係好食。蛋治: 塊麵包凍我冇問題, 但薄煎蛋捲到扮晒厚但只佔塊三文治嘅1/2 我唔明係咩玩法, 最接受唔到係隻蛋係凍, 起碼擺咗15分鐘以上嘅溫度, 少少暖都無。(我堂食早餐, 唔係外賣拎走噃, 無理由要食凍野㗎😩)味道嚟講都唔錯, 塊白方包包係成份早餐最值得讚嘅,佢用厚身啲嘅白方包,同埋都夠軟熟👍🏼凍啡: 都要踩, 真係唔好意思🙏🏾 嚟到個顏色係淺過一杯奶茶, 又好似擺咗一段時間咁稀呢呢, 或者係落唔夠咖啡粉?! 🧐奶茶: 不過不失😁$35/一份 凍飲加$3價錢正常, 但質素係完全無, 恕我從此不會再幫襯😤😤我老公係咩都話「好食, 唔差吖」嘅人, 今日佢都食到嬲嬲豬🤭後悔無影相俾大家睇啡,我地亦唔敢反映, 始終驚被加料😩不過間店嘅兩位職員, 都好有禮貌,同親切,係成間蘭香最可取之處🥰

同老公叫咗同一樣嘅早餐: 蛋治配火腿通粉 熱奶茶 同凍啡。

奶茶: 不過不失😁

$35/一份 凍飲加$3

價錢正常, 但質素係完全無, 恕我從此不會再幫襯😤😤

後悔無影相俾大家睇啡,我地亦唔敢反映, 始終驚被加料😩

2021-06-14
$35 (Breakfast)
唔好見佢有好多人幫襯就以為佢好值得去。價錢離地:1塊火腿,2隻煎蛋,1件牛油多士,熱奶茶,$41⋯⋯味道差:$41好食都由你,咁簡單既嘢都俾你整到唔好食,奶茶真係一d茶餐廳水準都冇食物份量:小,呢個係好事,唔好食俾大份你都好難搞環境:污糟
唔好見佢有好多人幫襯就以為佢好值得去。

食物份量:小,呢個係好事,唔好食俾大份你都好難搞

環境:污糟
  • 完全冇
已經唔係第一次介紹呢間地道茶餐廳其實佢就係喺好出名嘅嘉樂冰廳隔幾個鋪位真真正正嘅懷舊茶記睇得出黎食既未必係遠到而來既人反而係住喺附近嘅街坊呢度有齊最地道既早餐、特價午餐、特餐、營養餐所謂早餐其實係all day breakfast即係全日供應當我仲心思思左諗右諗嘅時候RN 已經點咗佢認為最好食既特餐(~$40)厚身花生醬多士唔會凍冰冰麵包新鮮烘完熱辣辣同時做到外脆內軟另外特餐又點少得火腿奄列賣相未必有嘉樂咁澎湃但係平凡中做得到應有嘅味道脆蛋邊但又保持嫩滑配埋餐肉通粉/公仔麵營養十足大大份超飽肚仲有入面嘅侍應都好有禮貌亦唔會吹你快啲點菜
已經唔係第一次介紹呢間地道茶餐廳
其實佢就係喺好出名嘅嘉樂冰廳隔幾個鋪位
真真正正嘅懷舊茶記
睇得出黎食既未必係遠到而來既人反而係住喺附近嘅街坊
呢度有齊最地道既早餐、特價午餐、特餐、營養餐
當我仲心思思左諗右諗嘅時候
RN 已經點咗佢認為最好食既特餐(~$40)
厚身花生醬多士唔會凍冰冰
麵包新鮮烘完熱辣辣同時做到外脆內軟