2022-11-02 3242 views
小編都系聽聞幾出名,有日就鄉下妹出城記,去咗九龍城,小編都只係第一2️⃣次去,九龍城係一個買火鍋嘅天地,揀牛肉梗係要揀啲雪花多啲啦,雪花夠多之餘唔會好肥,亦都唔會好膩,好重牛肉味🐂平時都好多人去排隊,但係當時咁啱係閑日冇乜人,去到即劏即切❕呢個價錢真係超值,$400可以令你食到嘔,呢個價錢仲要係最多雪花,亦都會有幾個價錢可以比客人選擇,當然小編會推介$4️⃣0️⃣0️⃣最多雪花嘅牛肉俾你地啦,食後感只可以同大家講質感好滑唔會油膩,但亦都好有牛味👍🏻👍🏻-因為排隊好多時都係幾個鐘起跳,大家想試嘅話其實WhatsApp係有得提早預訂㗎😆
2022-10-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
特別推薦大家✅牛頸脊(4️⃣:最多雪花)✅騸牯吊龍✅肉眼邊✅封門柳《牛頸脊(4️⃣:最多雪花)》總共有四款牛頸脊,呢隻4號係最肥、最多雪花❄️😍,不過都係最貴🤭,係我哋最鍾意食嘅一款成塊牛呈粉紅色、好多雪花、好靚🤤,見佢咁多脂肪,但係佢唔係和牛嗰隻咁油膩,食落好軟淋,有牛味但又唔肥膩,有入口溶化👄,超好食😭😭💰$430/斤 (圖2)(1號: $250/斤, 2號: $300/斤, 3號: $350/斤 ~ 號碼愈細愈少雪花)《騸牯吊龍》呢款牛🥩係依四款當中油香➕肉味相對適中嘅一款,油花唔會好多,唔會好油膩,食落會係鮮甜、多肉汁💦💰$500/斤 (圖3)《肉眼邊》依四款之中第二多脂肪😌,食落都好軟淋,但冇牛頸脊咁入口即溶嘅感覺,牛味相對上會重d🐮💰$450/斤 (圖4)《封門柳》相對上四款牛當中,最少脂肪既一款😎,佢牛肉味係最濃,雖然冇乜脂肪,但食落又唔會韌,咬落都幾淋,好輕易就咬斷🦷,鍾意食肉味嘅朋友啱晒🤩💰$350/斤 (圖5)*唔一定要買晒一斤,可以根據你哋自己嘅食量而買🤰🏻,我哋每款大概買咗💰$100-$200,每樣都試吓✌🏻**都要預返少少時間排隊,我哋sat 1230去到,1
特別推薦大家
✅牛頸脊(4️⃣:最多雪花)
✅騸牯吊龍
✅肉眼邊
✅封門柳

牛頸脊(4️⃣:最多雪花)

《牛頸脊(4️⃣:最多雪花)》
💰$430/斤 (圖2)

騸牯吊龍

《騸牯吊龍》
💰$500/斤 (圖3)

肉眼邊

《肉眼邊》
💰$450/斤 (圖4)

《封門柳》
💰$350/斤 (圖5)

**都要預返少少時間排隊,我哋sat 1230去到,1310先到我哋買🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻
***嗰到嘅牛柏葉都唔錯🤫
TakeAway
牛頸脊(4️⃣:最多雪花)
騸牯吊龍
肉眼邊
封門柳
沒有晚市堂食的日子,加上呢個星期急轉凍,最舒服自在莫過於喺屋企圍爐烚下烚下。打邊爐最緊要係咩?除咗個爐,火鍋料都十分之重要!講到火鍋料,梗係去火鍋配料重鎮——九龍城,買齊料開爐!肥牛作為火鍋不可或缺嘅主角,一於去手切肥牛店揀下是日精選部位先。位於九龍城市政大廈嘅「李輝記牛欄」,一到冬天就人頭湧湧,今日星期六嘅中午不例外。12點多嚟到,人龍沿街市內鋪位大排長龍,足足轉咗三個彎。可能近冬至嘅關係,個個都想買靚牛肉,一家人聚埋一齊食餐團年飯。隊伍慢慢向前蠕動,開始同肉檔接近,眼見一啲受歡迎嘅稀有部位,池板、肉眼邊、挽手等,逐款逐款被貼上「 已售罄」嘅牌仔。「李輝記」供應一啲平常於餐廳甚少出現嘅部位,on menu 嘅部位多達十多款;單單牛頸脊就有4種,以雪花多寡分級數, 油花越多,價錢就越貴,唔同口味嘅朋友都搵到適合自己嘅。大概2:45,過咗兩個多鐘頭,終於到我哋啦~「下一位,唔該!」肉檔師傅面對咁長嘅人龍都有耐性,冇燥底。師傅先將牛肉上秤,再切至約2-3mm 厚,然後喺發泡膠盒內放入冰袋,細心地將肥牛鋪整齊,以冰袋保持牛肉鮮度,認真抵讚 👍=========================

=========================
牛頸脊①號$200(一斤)
牛頸脊①號
個人鍾意食瘦嘅,所以揀雪花最少嘅①號,肥牛帶少許油花紋,輕灼後見到一絲絲半透明嘅油脂;肉質有咬口,軟熟唔柴,帶微微油香,但就缺乏了些少牛肉味。

封門柳$100(五兩)
封門柳
封門柳係橫隔膜下面嘅肌肉,油花較少,肉質軟腍,有口感,肉味濃郁,推薦俾鍾意牛肉味濃嘅朋友!

黑柏葉$50(四兩)
黑柏葉
輕輕灼五秒左右即可,口感爽脆彈牙,灼耐咗小心過硬啊~

大家對於今次收穫十分滿意,為咗屋企人食得開心,等兩個鐘都值得嘅。 「李輝記」其實有設立WhatsApp預訂專線, 不過預訂嘅客人太多已滿額,下次一定要早啲book咗先!
📍 九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈2樓M14舖
Waiting Time
150 Minutes (TakeAway)
牛頸脊①號
黑柏葉
疫情關係晚市堂食只去到6點,加上2人限聚。天氣凍凍地,最好就係打個邊爐!適逢做冬,我同女朋友四出買靚料同屋企人打邊爐。上網搵到九龍城呢間「李輝記牛欄」,出哂名嘅長龍名店,梗係要黎朝聖排隊。其實為左唔洗排隊我地都試過whatsapp預訂,不過因為預訂牛肉嘅人太多額已滿,所以只可以現場排隊。 星期六嘅中午,訓飽飽嘅我地差唔多12點半先到九龍城街市嘅2樓。今日開嘅舖頭唔多,但係大部分都明顯地為左李輝記而來!唔知係咪撞左做冬,排隊嘅人數竟然可以包圍街市排左一個圈!既然我地都黎左,咁就加入排隊嘅行列啦~ 等了又等,等到咁上下我就行上隊頭影低餐牌諗定買咩牛肉。可能時候唔早,一啲比較熱門嘅牛部位例如挽手,牛抓邊,肉眼邊等等已經沽清。等到大約兩點九,足足等左差唔多兩個半鐘,終於到我地買啦!「下一位要咩呀!」師傅仔問,為左唔阻住後邊排隊嘅人我地即刻答左諗定嘅答案。=========================牛頸脊 1號(越大號碼雪花越多) 一斤 $200封門柳 $100黑柏葉 $50。見到師傅仔同隔離嬸嬸手起刀落,將磅好嘅一大舊牛肉切薄片,真係夠哂薄呢,冇番咁上下刀功真係做唔到~放落盒果陣舖頭都會

牛頸脊 1號(越大號碼雪花越多) 一斤 $200
牛頸脊 1號

封門柳 $100
封門柳

黑柏葉 $50。
黑柏葉

見到師傅仔同隔離嬸嬸手起刀落,將磅好嘅一大舊牛肉切薄片,真係夠哂薄呢,冇番咁上下刀功真係做唔到~放落盒果陣舖頭都會細心地附上一舊冰包嘅盒底,防止係回家嘅路程牛肉因唔夠凍而變色,影響賣相。

幾個鐘後終於番到去打邊爐,牛肉依然保持鮮紅色!牛頸脊夠淋身,牛肉味就唔夠封門柳咁突出,不過封門柳就比較有咬口,我個人就比較喜歡牛頸脊!黑柏葉夠爽,最啱輕輕碌一碌五秒搞掂!今次嘅牛肉好滿足,不枉我地等了又等等左兩個半鐘!下次真係要book定喇!

📍九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈2樓M14舖
Waiting Time
180 Minutes (TakeAway)
牛頸脊 1號
  • 牛頸脊
2020-06-20 4635 views
今晚同朋友講開,好耐冇同過一班朋友係屋企打邊爐。呢排天氣雖然熱左,但也沒有減低打邊爐嘅興致,出車過九龍城買材料打邊爐。多年來,九龍城都係買火鍋料嘅兵家必爭之地。牛肉來講,離不開兩個選擇,一個係文記,一個係李輝記。剛巧上星期文記關門,食好少少買李輝記。牛肉分幾個選擇,當然一定要食最多雪花嗰種,四百元正,你喺出邊打邊爐食嘅水準,一定冇呢個咁正,就算咁正都一定唔係呢個價錢。嗰種雪花同牛肉味,不得了。另外,當然不能錯過佢嘅黑椒牛丸,彈牙又爽口。比起文記嘅黑椒牛丸,佢大粒好多,口感都實在好多。平日冬天經常排大隊,而家排幾個就到,如果你未試過呢到嘅牛,就趁呢個時候打下邊爐試下啦。李輝記牛欄  九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈2樓M14舖
今晚同朋友講開,好耐冇同過一班朋友係屋企打邊爐。

剛巧上星期文記關門,食好少少買李輝記。

嗰種雪花同牛肉味,不得了。

九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈2樓M14舖
2020-06-14
買了兩斤3號$320牛頸脊及12兩封門柳共$870,全家團年18人吃,人人都非常滿足!非常有肉味,喜歡比高檔超市厚些的肉,提升了吃肉的滿足感。謝謝提供優質牛肉30+年🙏🏻😋**👍🏻👍🏻喜歡可以預先訂,不用排長龍!
謝謝提供優質牛肉30+年🙏🏻😋
**👍🏻👍🏻喜歡可以預先訂,不用排長龍!
2018-05-28 6013 views
香港人,一年四季不論冷暖,任何時候都喜歡打邊爐,可說是冠絕全球,火鍋館的形式、用料亦層出不窮,不過最舒服最自在的莫過於在家中烚下烚下。 說到打邊爐的配料,九龍城街市可說是最多選擇,價錢可能比其他區略高,不過論款式亦是最精,海鮮、蔬菜、肉類、丸類、餃子......等,當中肥牛必定是不可或缺的主角之一。 每日供應新鮮手切肥牛的李輝記是買牛肉的首選,每次去都是人龍不絕。現代的庖丁不單解牛,這家還開設面書、whatsapp、甚至以年青人為主的IG,解牛都需要與時並進啊! 打邊爐的牛肉又豈只肥牛這一種,還有各式各樣的位置,店方按部位分為四種價錢,由$180-$400/斤,當然油花越多,價錢就越貴,而且還供應一些平常於火鍋館甚少會出現的部位。 牛挽手 $250 - 色澤帶紅潤的牛挽手,即是牛前腿連心口位置的肉,這部位份量少,一隻牛只有兩三斤,這刁鑽部位店方都有供應。輕輕灼過就可以,肉帶甘香,軟滑多汁,油份重牛味濃。 牛頸脊 $250 - 即牛頸至牛膊之間的位置,比起其他刁鑽位,通常是較易買到的部分。肉色帶點暗紅,亦因活動較多,所以脂肪較少,肉質也特別有咬口,吃下挺嫩滑不韌,牛味亦

牛頸脊 $250 - 即牛頸至牛膊之間的位置,比起其他刁鑽位,通常是較易買到的部分。肉色帶點暗紅,亦因活動較多,所以脂肪較少,肉質也特別有咬口,吃下挺嫩滑不韌,牛味亦是濃。
頸尾 $280 - 牛頸脊也有分位置和層次,近尾段的脂肪會豐富一點,同樣輕輕一灼牛香已足,油花略重亦是頭與尾的分別。
池板 $200 - 冷門的部位,即牛前腿的肌肉,油花分佈、比例平均,紋路清晰可見,脂肪較多,肉質帶韌而牛味濃。
牛白肉 $300 - 又叫牛胸油,即牛胸骨中間的軟骨,驟眼看以為是脂肪,下鍋後縮水情況不算嚴重,灼完口感爽脆,牛味挺濃,充滿油香。
店方切牛肉的工架,不會切得太薄片,又不會厚切如牛扒,令牛肉下鍋後的味道與口感有所不同。雖然價錢不算便宜,不過論份量及質量肯定是成正比。肉味、質感、油香,令一眾牛魔王的家人,在家都可享受到火鍋館未必能提供到的刁鑽部位。
Type of Meal
Dinner
2018-05-13 3790 views
食肥牛一定要去牛肉檔度買,因為價廉物美,今日去九龍城李輝記牛欄買得打邊爐牛肉,叫咗320同埋$400嗰隻,有得比較。今日五點鐘去到街市,門口已經排咗10幾個人,不過都好快就輪到我,我第一次去買牛肉唔知定,同佢講左唔該要打邊爐肥牛,咁切牛肉嗰位就指左個牌問我要邊隻,咁我梗係問多句有咩分別,佢就話肥影響價錢,佢問我幾多咁我就話四個人食,但係佢死都叫我講幾多兩,但其實我唔係買慣我都唔知道一両牛肉要幾多,呢位仁兄嘅態度就麻麻哋啦,好似怪我唔講幾多兩俾佢知咁,咁我唯有死死氣叫佢切十両啦,其實我都唔知十両牛肉有幾多,最後買咗十両大概買咗三百幾蚊肥牛啦。價錢都幾合理因為都算多,佢啲肥牛真係幾靚嘅,入口溶化,而且好有牛肉味,值得排隊買。

2018-05-05 2694 views
有次想買牛肉。平時聽人說會「排長龍」。由於那時已經5:30pm,亦沒有客人,只看見老闆和朋友正在談話。於是我說了句「唔該。仲有無肥牛賣。」。他沒有回應我,繼續和朋友對話。他朋友也對他說「有生意wo」。可是他仍然沒有理會我。於是我一直等一直等。(漫長的3x秒)直到他們談話結束後。老闆竟然對我說:「你唔見我同朋友傾緊咩。咁我點應你先係咪? 所以其實都無辦法架。我唔應你都係無辦法架。你要d咩?」點解要咁講野呢⋯⋯ 雖然肥牛(牛柳)真係好高質。我只係想要番個正常態度。(都唔追求好好態度)

要d咩?」

2018-04-01 1770 views
去完九龍城吃過一頓泰國菜後,便到附近的九龍城街市買今晚的食材,從朋友口中得知,這裡有一間很有名氣的牛欄,賣的牛肉十分高質,於是走上二樓排一排隊買了一斤牛頸脊打邊爐。果然,牛肉的味道濃郁,雪花平均,煙韌有咬口。如果大家有時間,可順便去買一買。
2018-03-03 1322 views
每年我哋都喜歡返嚟過中國新年,約吓親友打邊爐,好開心!而每次打嚫邊爐,就最緊要買『李輝記』嘅牛頸脊肉同埋雪花部位兩款。今年我哋六人初三開爐,因為需要三斤半肉,揾心一開門就賣哂,所以之前已經同佢哋落訂;點知當日下午去到老闆話都要排隊,最後足足等咗 74分鐘先輪到我哋俾錢攞肉。太子爺負責切,大老闆負責入盒兼收錢,兼有禮貌,簡直係 one fine n’ smooth operation!當晚成個邊爐聚會,大家好開心,尤其是當我將第一啖牛肉放入口,就已經開心到唔記得排隊嘅苦悶啦。

Waiting Time
74 Minutes (TakeAway)
2017-12-26 1434 views
之前未來老公仔屋企打邊爐d牛肉好正😋😋😋所以就問佢哋喺買啦🤓🤓🤓原來就係九龍城街市好多人排隊ge李輝記喺fb有得預訂咖😜😜😜去到唔駛排😝😝😝我喺fb問咗佢哋好多問題邊隻好食。買幾多好。。。佢哋會好老實咁同你講唔駛買咁多ge🤣🤣🤣上到去其他檔都冇咩人李輝記就大排長龍真心誇張檔口仲有牛丸同墨丸買😝仲有黑色牛栢葉🤘🏻🤘🏻🤘🏻買咗左上封門柳半斤。肉味濃右上4两$400/斤牛頸脊。勁多雪花下面1.5斤$250/斤。啱啱好6個人食。清哂🤘🏻🤘🏻🤘🏻
之前未來老公仔屋企打邊爐d牛肉好正😋😋😋
所以就問佢哋喺買啦🤓🤓🤓
原來就係九龍城街市好多人排隊ge李輝記
喺fb有得預訂咖😜😜😜
去到唔駛排😝😝😝
我喺fb問咗佢哋好多問題
邊隻好食。買幾多好。。。
佢哋會好老實咁同你講唔駛買咁多ge🤣🤣🤣
上到去其他檔都冇咩人
李輝記就大排長龍
真心誇張

檔口
仲有牛丸同墨丸買😝

仲有黑色牛栢葉🤘🏻🤘🏻🤘🏻

買咗左上封門柳半斤。肉味濃
右上4两$400/斤牛頸脊。勁多雪花
下面1.5斤$250/斤。啱啱好
6個人食。清哂🤘🏻🤘🏻🤘🏻
2017-10-03 2986 views
今年成日出街打邊爐,系屋企食緊系開心d,一家人邊食邊傾計又可以睇電視~最緊要買到大家想食既野之餘份量多少容易控制~九龍城街市2樓M14鋪,我系街市中間條電梯上轉左行過幾間豬肉檔就到,不過真系幾易搵,未望到鋪名已見人龍,雖然人龍約10人,但我無見過街市肉檔要排咁長隊買丫,其實人龍Keep住有10個8個,可能有人見人多就會先去買其他食材再返來~李輝記牛欄有3位默默的在切牛,熟練既刀工,快手乾淨,佢地服務態度好,無粗聲粗氣~仲知我地無咁快返屋企比左個保溫袋我地~幾細心!!可以預早系Facebook落單咁就唔洗等~不過我地落單時間太趕,假期較多人,都要等一陣,但絕對值得等!封門柳$100半斤牛柳切成一定厚度,打邊爐淥8-10秒剛好,有咬口又不韌,超多肉汁,與牛頸脊不同風味,牛肉味沒那麼搶,但很嫩滑,這部位非常稀少,老闆話每日只有一條(唔知幾斤),一定要預留!牛頸脊$230一斤此部位應該很多人吃過,但如此新鮮,牛味濃郁,很難得的,他們賣牛頸脊分3級,最貴的430一斤,看到油花亦比我本次買的$230一斤要多,因今次想不要太膩,買了$230的,厚度大概0.5cm,我覺得剛好!淥3-5秒,半熟,上來後

幾細心!!

牛頸脊,封門柳

封門柳$100半斤
封門柳半斤

牛頸脊$230一斤
此部位應該很多人吃過,但如此新鮮,牛味濃郁,很難得的,他們賣牛頸脊分3級,最貴的430一斤,看到油花亦比我本次買的$230一斤要多,因今次想不要太膩,買了$230的,厚度大概0.5cm,我覺得剛好!淥3-5秒,半熟,上來後再等3-5秒才放進口,剛剛好!濃烈的本地牛味!!

黑椒牛根丸$80斤,約21粒
牛根丸食落新鮮,爽口彈牙,不會食到有渣,黑椒味濃略重,有點搶去了牛味,但仍然比一般的牛根丸可口。80一斤真的不貴,一般的魚蛋,墨魚丸芝士丸隨便都$50,60斤。
黑椒牛丸$80一斤,約21粒
2017-10-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
牛頸脊,封門柳
封門柳半斤
黑椒牛丸$80一斤,約21粒
  • 牛頸脊
  • 封門柳
  • 黑椒牛根丸
2011-11-26 3286 views
近年好少响屋企打邊爐,所以難得一次,梗係想搵啲好味o既牛肉食吓。呢度雖然食評唔多,不過,幾年前已經聽聞。所以,決定試一試。手切肥牛的確有料到,唔算太肥,充滿牛肉味。淥耐咗都唔會韌,肉質算唔錯。$120 左右一斤,值。同時都買咗牛丸同牛筋丸。牛丸比較普通,味道冇乜特別,勝在爽口。牛筋丸較有牛肉味,唔會有渣,相對地出色。

呢度雖然食評唔多,不過,幾年前已經聽聞。
所以,決定試一試。
手切肥牛
$120 左右一斤,值。

同時都買咗牛丸同牛筋丸。
牛丸比較普通,味道冇乜特別,勝在爽口。
牛筋丸較有牛肉味,唔會有渣,相對地出色。
Other Info. : 下午時段,可能冇乜客。個後生仔都好好聲氣。
2011-11-26
手切肥牛
1K
2011-02-13 2554 views
12個人打邊爐, 竟要買6kg (係kg 而非磅!) 真overkill.不過朋友推介呢間, 係只因為全街市只係呢檔 (或呢欄) 要排隊!回到家, 一打開個盒就知, 點解要排隊. 少肥, 肉嫩, 少筋, 手切, 已summed up 左呢6kg 牛.幾盒都係一樣水準, 不會靚的擺上面, 下面係肥膏~有d 滾到10成熟, 都仍ok, 一讚.再計一計錢, 不用一千, 靚的牛肉來說, 唔算貴了.

回到家, 一打開個盒就知, 點解要排隊.

幾盒都係一樣水準, 不會靚的擺上面, 下面係肥膏~

有d 滾到10成熟, 都仍ok, 一讚.

再計一計錢, 不用一千, 靚的牛肉來說, 唔算貴了.