2022-11-07 41 views
經過條車房街見到呢間咁五光十色嘅舖頭咁有趣,就試吓佢咩料🤣🤣🤣食物種類有炸物 有小食 有炒飯 有糖水,真係總有一味啱你心水。見佢門面大大隻字寫住世一花甲粉,無理由唔食架。難得星期五晚一條友緊係食豪啲😋老闆推薦「炸小龍包」,出面好少見。要炸個皮一定會比較厚,炸得啱啱好,配埋小龍專用醋,$30/5粒,抵過飲茶食頂點啦👍🏻👍🏻👍🏻身為餃控,去到邊都要餃餃佢。大大粒韮菜餃面頭加少少五香辣粉,勁野味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻到重點花甲粉,老闆主動問我拎幾遠,仲幫我分埋湯。$49唔算平但好大份,包你食得飽。花甲粒粒都有肉,數量仲唔少。我叫咗麻辣大辣,辣得好頂癮。真係會上癮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後加埋個超足料糖水,大滿足👍🏻👍🏻👍🏻

見佢門面大大隻字寫住世一花甲粉,無理由唔食架。

難得星期五晚一條友緊係食豪啲😋

老闆推薦「炸小龍包」,出面好少見。

身為餃控,去到邊都要餃餃佢。
大大粒韮菜餃面頭加少少五香辣粉,勁野味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

到重點花甲粉,老闆主動問我拎幾遠,仲幫我分埋湯。

我叫咗麻辣大辣,辣得好頂癮。真係會上癮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後加埋個超足料糖水,大滿足👍🏻👍🏻👍🏻
2022-11-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 世一花甲粉
2022-11-07 39 views
今日行開依頭,見到有間小店裝潢好特別亦好吸晴,所以入去睇下賣咩先🧐🧐入到去都見佢賣既野款式好多,同埋最特別係主打花甲粉!!因為平時d鋪頭係賣米線多,好少粉絲做主打。。。我地依d當然要支持下小店啦!!所以我就叫左主食+小食+糖水!!叫左感多野食,等既時間都在合理範圍內,始終得一個人負責煮感多野食。。花甲粉我加左金菇,香茅豬扒同埋小辣既麻辣,等整體豐富d第一啖食落去!!嘩。。勁濃既蒜香味😍😍湯底好濃郁,應該花左好多心思去調配!!蜆肉係新鮮,重點係完全無沙,最怕d蜆有沙。。而豬扒無雪藏味,食得出有預先醃製過👍👍而小食我叫左麻甩魷魚鬚!!由於佢係即叫即炸,所以食落去好鬆脆!!食左感多炸同辣野,當然要叫碗下火糖水。。綠豆沙佢依款糖水勁足料,不只單純只有綠豆仲加左好多料去煮,重點係起沙,食得出有花心思去煮👍一個人叫左感多野食,會唔會過份左d重點我食曬woo😹😹好滿足既晚餐

花甲粉我加左金菇,香茅豬扒同埋小辣既麻辣,等整體豐富d

而小食我叫左麻甩魷魚鬚!!

由於佢係即叫即炸,所以食落去好鬆脆!!

食左感多炸同辣野,當然要叫碗下火糖水。。綠豆沙

一個人叫左感多野食,會唔會過份左d
重點我食曬woo😹😹好滿足既晚餐

2022-11-02 53 views
打風所以買定嘢返屋企食見到這間店舖有麻辣牛肉球,就決定喺度一次過買埋今晚嘅晚餐店舖色彩繽紛店舖入面仲有懷舊玻璃樽可樂今晚揀咗一個黑椒肥牛炒烏冬韭菜餃、炸年糕、 麻辣牛肉球 同埋冰糖木瓜雪耳糖水韭菜餃:韭菜餡料份量多,被炸咗之後皮脆內軟炸年糕: 煙煙靭靭、唔會好油膩, 另外加咗啲辣椒粉, 非常好食麻辣牛肉球: 原本以為係普通點心嗰啲牛肉球,點知食落有啲唔同,有少少牛丸嘅感覺 麻辣汁夠濃黑椒肥牛炒烏冬: 非常有鑊氣,而且又要分量多,唔會太鹹最後又係最驚喜嘅木瓜雪耳糖水, 最驚喜係糖水係有少少黏, 雪耳分量好多而且夠淋,感覺真係好養顏…… 而且真係好平只係15蚊 經過要再買返碗返屋企非常非常推介木瓜雪耳糖水
打風所以買定嘢返屋企食
見到這間店舖有麻辣牛肉球,就決定喺度一次過買埋今晚嘅晚餐

店舖色彩繽紛

店舖入面仲有懷舊玻璃樽可樂

今晚揀咗一個黑椒肥牛炒烏冬
韭菜餃、炸年糕、 麻辣牛肉球 同埋冰糖木瓜雪耳糖水

韭菜餃:韭菜餡料份量多,被炸咗之後皮脆內軟

麻辣汁夠濃

黑椒肥牛炒烏冬: 非常有鑊氣,而且又要分量多,唔會太鹹

而且真係好平只係15蚊 經過要再買返碗返屋企

非常非常推介木瓜雪耳糖水

2022-11-01
TakeAway
$60 (Last Night Supper)
  • 木瓜雪耳糖水
2022-09-05 334 views
早兩日經過呢度見到有花甲粉食😍香港本身唔多見有得食花甲粉🤔 同朋友行街見到即刻買返碗試下💕見呢間店都乾淨企理夠衛生👍🏻 同埋食落有驚喜🤤份量正常 價錢都合理一人一碗加個小食都啱啱好👍🏻本身都好怕食太重味精 但呢間嘢啲口味啱啱好🤤 唔會太咸,同埋真係食到花甲肉!!!個湯係有鮮味!!! 同埋靚仔店員都好貼心幫手分埋湯,個粉攞走外賣都唔會索到淋哂冇口感!!食到最尾兩啖先記得幫碗野影返張相🙈會想再返去試埋其他野!🤤
早兩日經過呢度見到有花甲粉食😍

會想再返去試埋其他野!🤤
花甲粉
花甲粉
2022-08-11 397 views
放工行過經過見到有間新開嘅小店!!!見到啲嘢食幾特別,夜市掃街小食又有飽肚嘅飯面食,而且裝修有disco 夜市feel !! 幾特別花甲粉超正,湯底味道有層次,辣得泥食得舒服,混合蒜味!正!花甲新鮮。麻辣雞.個汁正,配薯條非常特別,送洒一流。 燒賣 配果個沙律醬好好味炸雞腿,外脆內Juicy ,再配個辣粉,野味十足最後食埋個甜品,木瓜雪耳,勁足料,好潤而且甜度適中,大滿足既一餐呀見到有人買炒飯,睇落去好有鑊氣好香下次要try下個炒飯先😆
放工行過經過見到有間新開嘅小店!!!

麻辣雞.個汁正,配薯條非常特別,送洒一流。
燒賣 配果個沙律醬好好味
炸雞腿,外脆內Juicy ,再配個辣粉,野味十足
見到有人買炒飯,睇落去好有鑊氣好香
下次要try下個炒飯先😆
2022-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-07-25 323 views
新開食店,門面很特別,似台灣小食店。太夜了 收舖前外買了雞翅 同 雞槌, 回家後凍了,但仍意外地好味。 雞槌似係有花雕味,唔似一般食店的無味。下次早點想試下個花甲粉,香港唔係好多地方有得食🤔
新開食店,門面很特別,似台灣小食店。
2022-07-24
TakeAway
$30 (Last Night Supper)
  • 狂惹辣雞槌