2024-04-26 63 views
有陣時口淡淡又唔想煮飯,唔知食咩好。平時放工行過呢間小店,成日都會聞到好香嘅麻辣味,傳出來又香又惹味的味道,今日想偷懶唔煮飯,就去咗買外賣食。小店提供花甲粉、烏冬、飯、小食、糖水等等,種類都好多元化又有主食又有小食又有糖水。落咗單之後,門口仲有椅子可以坐下來等外賣。等咗一陣我就拎到外賣了。今日我就買了一碗世一花甲粉,一份花雕麻辣孖寶,一碗雞蛋腐竹糖水同埋一罐汽水。呢一碗世一花甲粉相當之惹味,可以揀唔同辣度,香辣、麻辣、唔辣都有。花甲粉已有花甲、芽菜、豆卜、金菇、娃娃菜、芫荽等材料,如果唔夠仲可以加配其他餸菜。麵食方面仲可以配粉絲、烏冬、米線,今次我就配了粉絲。返到家我都急急腳馬上用餐,這個花甲粉相當惹味,我點了麻辣口味,又香又惹味。店主很用心把粉絲分開放置,所以我吃的時候再把粉絲加入花甲湯之中,再加以拌勻令粉絲更入味。湯底相當濃味,而且帶有惹味麻辣,令人愛不釋手。粉絲吸入了湯汁~正。而且餸菜也不少的相當滿足。這款花雕麻辣孖寶,有白魚蛋和燒賣,十分喜歡這個醬汁,因為帶點微辣好惹味,白魚蛋爽口彈牙,燒賣亦相當有咬口,好好味。小食也做得相當唔錯。最後仲食埋碗腐竹雞蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清

麻辣花雕孖寶

腐竹雞蛋糖水
最後仲食埋碗腐竹雞蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清晰可見,十分足料。糖水很滋潤很好味。
小店提供多種食物,十分方便,行過路過唔想煮飯既都可以買黎試下。
2024-04-23
Other
麻辣花雕孖寶
2024-03-22 109 views
麻辣花甲個味道真係好好,食完個口重有陣麻味,好過癮同埋叫左個魷魚鬚,so surprise!! 雖然買到回家有啲淋左,但味道依然好好👍🏻用黎做宵夜都真係一流會再去試下佢其他野
麻辣花甲個味道真係好好,食完個口重有陣麻味,好過癮
會再去試下佢其他野
2024-03-22
2024-03-15 118 views
之前嚟荃灣食飽行下無意中行過唔起眼小巷見到呢間搞笑既舖名 ,咁local 既小店即刻bookmark左要下次入嚟要幫襯,因為佢係外賣小店,我決定下次去朋友屋企玩就買嚟試!今日終於約個荃灣朋友屋企打機,終於試到佢😍我點左個酸辣蒜腩粉😍😍一開蓋啲蒜蓉香味就湧晒出嚟,唔止聞落香,食落都重重嘅蒜味,啲腩肉煎到好香,肉質嫰唔會un,外脆內軟,份量又多!估唔到有成8舊,粉絲份量都勁多,重點係勁索晒啲汁好好食!另外仲嗌咗個胡椒酸菜豬肚湯,胡椒味好重,飲完有一浸好暖胃嘅感覺,豬肚唔會有怪臭味,口感彈牙!同埋點左冰凍腐竹蛋花糖水,腐竹好滑,同啲蛋花味好夾 ,成個口感唔甜,食完覺得好似消左滯咁!
今日終於約個荃灣朋友屋企打機,終於試到佢😍
估唔到有成8舊,粉絲份量都勁多,重點係勁索晒啲汁好好食!

路經呢間十分吸睛嘅外賣店,又見到都有幾個人等緊外賣,我又去好奇下。呢間餐廳主打花甲粉,有唔同湯底可以揀,我要左麻辣湯底,花甲嘅份量非常多,食落唔會覺得霉或者好淋,而係帶有鮮甜味道,食得出係好新鮮又無沙,功夫同用料都絕不馬虎。配料仲有豆卜同金菇,吸收左隻湯汁非常濃郁惹味。粉絲煙韌彈牙,同樣吸收湯底精華,辣辣麻麻夠過癮!魷魚鬚炸得好香口,份量亦唔少魷魚鬚調味好好食,外皮夠脆,裏面魷魚夠彈牙,大大條又厚身,好食推介!鹽酥香雞同樣炸得非常香脆而且仲有鹽酥香味,一粒粒細細夠曬方便,雞肉夠嫩,好味到停唔到口!食完咁多熱氣嘢,要埋冰凍綠豆沙減輕罪惡感,簡單嘅綠豆沙食落亦好出色,比一般外賣店高質素,又落左陳皮同海帶,用料十足,價錢又唔貴,正!

2024-01-30 237 views
平時比較少去呢邊,但咁岩要買外賣,搵到呢間店,可以食下花甲粉,性價比又唔錯!🥢世一花甲粉 $52係我最推薦嘅一款👍🏻佢嘅蒜香湯底濃郁,配上花甲,令味道更加鮮美🤤花甲粉條煮得岩岩好好又彈牙,加埋每一口都帶有濃郁嘅蒜香味,好味👍🏻同埋欣賞佢地自動地分開裝湯同粉,唔洗驚到食個陣會索晒啲湯👍🏻🥢蒜爆腩肉飯 $52腩肉炒得香脆,肉質鮮嫩,配上濃郁嘅蒜味,味道好香濃👍🏻飯粒粒分明,加埋啲腩肉汁,每一啖都好滿足🤤🥢雞軟骨 (2串) $20最愛小食之一👍🏻雞軟骨烤得外脆內嫩,每一啖食落去都伴隨住濃郁嘅炭燒香味🤤兩串雞軟骨覺得唔太夠食,因為越食就越想食🤣🥢冰凍腐竹蛋花糖水 $18 (跟餐 $8)呢個加餐只係要$8,好抵🥹 鐘意冰凍腐竹嘅清涼解渴,配上滑嫩嘅蛋花,入口即化,味道好清爽👍🏻糖水甜度適中,令整體口感更加平衡!🥢胡椒酸菜豬肚湯 $39呢個係好暖胃又滋補嘅湯👍🏻湯底鮮香濃郁,胡椒味濃厚,酸菜豬肚增添了湯的層次感,豬肚煮得軟嫩👍🏻不過如果本身唔太食得辣/唔鐘意胡椒嘅話,呢個就未必適合你~

🥢世一花甲粉 $52

🥢蒜爆腩肉飯 $52

🥢雞軟骨 (2串) $20

🥢冰凍腐竹蛋花糖水 $18 (跟餐 $8)

🥢胡椒酸菜豬肚湯 $39

• 世一花甲粉
同朋友去開荃灣,本打算之後就去另一度行街食飯,行過見到花甲+蒜香的組合...🥰🥰好吧... 作為2位都係蒜香正正子的組合... 我地打算買個外賣試試佢!~ 好蒜的朋友看過來~😆串燒雞軟骨 ($20)🐔孜然味好足!雞軟骨係我好少叫的,因為覺得貴,但係見佢真係幾靚同時呢個價都真係唔算貴,就買黎試下!正!!!雞油的香加上軟骨的口感,就係呢個感覺!🤤世一花甲粉 (蒜香湯底) ($52)🐚🍲🧄花甲好鮮甜,無沙~ 個湯揀左蒜香絕對不後悔!咁樣夾成個粉唔會太邪惡得黎又夠重口食完個底仲會見到唔少蒜!(自己尋寶咁食曬佢地)🧄🧄🧄🧄🧄娃娃菜、金茹... 各配料分量都不錯,d粉好吸味蒜爆腩肉飯 ($52)🧄🧄🧄🐷腩肉的份量真係無野好講,調味上也十分足!(注:重口重鹽)爆炒得幾有鍋氣,配飯感覺可以食到2碗飯再配左d醬汁,一個錦上添花~🌸酸菜胡椒豬肚湯 ($39)🐷暖胃必選!好足胡椒味,酸菜不太重口啱啱好,當菜食好可以豬肚4-5件,價錢合理,豬肚又嫩,味道好好冰凍腐竹蛋花糖水 ($8)8蚊真係無野好講,糖水我最怕佢死甜,腐竹無話煮到無曬同時又有部分已經入左個糖水度

串燒雞軟骨 ($20)🐔
正!!!雞油的香加上軟骨的口感,就係呢個感覺!🤤

世一花甲粉 (蒜香湯底) ($52)🐚🍲🧄
食完個底仲會見到唔少蒜!(自己尋寶咁食曬佢地)🧄🧄🧄🧄🧄
娃娃菜、金茹... 各配料分量都不錯,d粉好吸味

蒜爆腩肉飯 ($52)🧄🧄🧄🐷
腩肉的份量真係無野好講,調味上也十分足!(注:重口重鹽)
爆炒得幾有鍋氣,配飯感覺可以食到2碗
飯再配左d醬汁,一個錦上添花~🌸

酸菜胡椒豬肚湯 ($39)🐷
暖胃必選!好足胡椒味,酸菜不太重口啱啱好,當菜食好可以
豬肚4-5件,價錢合理,豬肚又嫩,味道好好

冰凍腐竹蛋花糖水 ($8)
串燒雞軟骨
蒜爆腩肉飯
胡椒豬肚湯
世一花甲粉(蒜香湯底)
串燒雞軟骨
蒜爆腩肉飯
胡椒豬肚湯
世一花甲粉(蒜香湯底)
2024-01-27 79 views
天氣凍,上堂前食碗熱辣辣嘅世一花甲粉。花甲粉嘅主角當然係花甲,有滿滿花甲,差唔多一打。鮮嫩的花甲完全沒有任何腥味,好鮮肥。粉絲吸曬花甲同湯嘅精華。湯底係微麻辣的增添了一絲刺激感,冬天食最正,令人回味無窮。花甲粉仲加入了新鮮的蔬菜同豆腐,增添了口感的層次。果然係世一。炸魷魚鬚有驚喜,魷魚炸完都係大大條,好完整,魷魚夠厚身。炸得香口乾脆,食落外脆內彈牙。上面有少少辣粉,食落更加惹味。如果配啤酒就好。麻辣花雕牛肉球厚實足料,唔會食落成舊粉。麻辣辣度同樣有得調,小辣唔係太辣,下次可以進取啲。
天氣凍,上堂前食碗熱辣辣嘅世一花甲粉。
炸魷魚鬚有驚喜,魷魚炸完都係大大條,好完整,魷魚夠厚身。
2024-01-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Dinner
  • 麻甩魷魚鬚
2024-01-21 88 views
黎到荃灣嘅花甲粉小店😚menu小食選擇都幾多下🤣揀左世一花甲粉(酸辣湯底) $52聽講佢哋酸辣湯底係最出名!所以揀咗酸辣湯試下🤣佢另外仲有麻辣蒜香、蒜香等等湯底可以選擇添😍講返花甲粉味道,非常入味!!!花甲份量又適中,配料亦非常多岩哂一個人食👍🏼如果驚唔夠飽都可以加餸㗎~~然後就係狂惹辣魚蛋 $22即叫即炸!熱辣辣🤩辣道適中,魚蛋夠曬彈牙👍🏼仲要有成10粒咁多!呢個價錢算抵👍🏻👍🏻仲有其他特色炒飯同小食有興趣可以去試下啦!
黎到荃灣嘅花甲粉小店😚
menu小食選擇都幾多下🤣

揀左世一花甲粉(酸辣湯底) $52
聽講佢哋酸辣湯底係最出名!
所以揀咗酸辣湯試下🤣
佢另外仲有麻辣蒜香、蒜香等等湯底可以選擇添😍
講返花甲粉味道,非常入味!!!
花甲份量又適中,配料亦非常多
岩哂一個人食👍🏼
如果驚唔夠飽都可以加餸㗎~~

然後就係狂惹辣魚蛋 $22
即叫即炸!熱辣辣🤩
辣道適中,魚蛋夠曬彈牙👍🏼
仲要有成10粒咁多!呢個價錢算抵👍🏻👍🏻

仲有其他特色炒飯同小食
有興趣可以去試下啦!
2024-01-16 86 views
麻甩系荃灣享和街43號地下A1號舖喺荃灣廣場百老匯睇完戲行過,咁啱俾佢門口吸引咗$100左右一個飯 一份小食 一份糖水 搞掂即叫即整照燒雞扒飯 $50照燒醬 甜味、略帶鹹味醬汁 大大塊雞扒 燒到外層呈現焦黃色 內部煮熟嫩滑白飯蓬鬆口感和淡淡米香 份量非常足夠 如果唔夠同店員講聲 多飯唔係問題 因為我都加左haha脆香魷魚鬚放入熱油中炸製,直到變得金黃酥脆落咗些少孜然粉,黑椒 椒鹽 惹味 飲杯啤酒啱啱好陳皮海帶綠豆沙 $18健康有營綠豆沙 夠哂冰凍
麻甩系
荃灣享和街43號地下A1號舖

喺荃灣廣場百老匯睇完戲行過,咁啱俾佢門口吸引咗
$100左右一個飯 一份小食 一份糖水 搞掂
即叫即整

照燒雞扒飯 $50
照燒醬 甜味、略帶鹹味醬汁 大大塊雞扒
燒到外層呈現焦黃色 內部煮熟嫩滑
白飯蓬鬆口感和淡淡米香 份量非常足夠
如果唔夠同店員講聲 多飯唔係問題 因為我都加左haha

脆香魷魚鬚
放入熱油中炸製,直到變得金黃酥脆
落咗些少孜然粉,黑椒 椒鹽 惹味 飲杯啤酒啱啱好

陳皮海帶綠豆沙 $18
健康有營綠豆沙 夠哂冰凍
2023-11-04 291 views
🚩荃灣享和街🚩享和街出名車房多,所以餐廳改名為麻甩系都幾貼地🤣因為有d熱所以今次買左個外賣返去食😉😉🍜麻甩系主打花甲粉,即是花甲湯粉絲,湯底有4款選擇,蒜香、香辣蒜香、麻辣蒜香同酸辣🤩除左花甲粉仲可以揀蒜腩粉同自由配搭配料☺️☺️🐖蒜腩粉湯底有蛙蛙菜、金菇、芽菜、豆卜、蔥花同芫茜,湯底相當濃味的😀😀😀腩肉香口脆皮夠哂濃味,預先香煎腩片配上調味粉,放係花甲粉都絕配😋🐣麻辣花雕雞配薯條惹味既花雕雞為招牌菜,口感特別,真係有麻麻地既口感,雞肉亦都好嫩滑的😋😋💡餐廳位置方便,招牌花甲粉夠哂惹味,小食麵好多選擇,份量偏大,絕對係CP值極高☺️☺️📍 麻甩系(花甲粉) (荃灣)🗺️ 荃灣享和街43號地下A1號舖
🚩荃灣享和街🚩

🐖蒜腩粉

🐣麻辣花雕雞配薯條

📍 麻甩系(花甲粉) (荃灣)
🗺️ 荃灣享和街43號地下A1號舖
2023-10-17 173 views
麻甩佬美食盡在荃灣, 呢間麻甩花甲粉.麻雀雖小五臟俱全.鋪面設計獨特, 充滿地道特色.呢度有好多選擇 有花甲粉 有鰻魚 有豚肉 飯盒.狂野雞槌 一客總共有三隻雞槌 配上惹味的七味粉 都幾好味仲有好多香港地道特色小 例如炸饅 魚肉燒賣 豬肉燒賣 牛肉球 你諗得出嘅都有.首先我叫咗個煉奶炸饅, 頭的麵粉 很靚 炸到鬆軟 外脆內軟的感覺 一旦咬落去暖笠.再點一點煉奶非常之惹味.之後就嗌咗個泡菜豚肉烏冬, 用上黑毛豬豚肉 充滿豐富的豬肉味 配料若然重口味 鹹鹹地 比較鍾意食重口味的就啱曬啦。最後配上稻庭烏冬 配合重口味的豚肉非常匹配。
麻甩佬美食盡在荃灣, 呢間麻甩花甲粉.
麻雀雖小五臟俱全.

鋪面設計獨特, 充滿地道特色.

呢度有好多選擇 有花甲粉 有鰻魚 有豚肉 飯盒.
狂野雞槌 一客總共有三隻雞槌 配上惹味的七味粉 都幾好味

再點一點煉奶非常之惹味.

最後配上稻庭烏冬 配合重口味的豚肉非常匹配。
2023-09-15 181 views
Thu 14/9/2023 農曆七月最後一日 微雨鬼月最後一日,都係趁日落前買個外賣返屋企,又可以睇醒白獅表演。行過路過見到呢間「系甩麻」。引起我嘅興趣,原來係 麻甩系。….. “阿拉伯文、希伯來文都是從右向左書寫的,據說這與古代人在石頭上刻字有關,對於一般人來說,左手拿釺子,右手拿鎚子,刻字的方向自然是從右向左的。”……佢嘅午餐,好在選擇少 唔使煩。咁嘅價錢仲有嘢飲 係抵嘅。a la carte 就多好多嘢揀。豬牛羊雞… 粉絲米粉烏冬飯 …. 大中細辣….. 即係車仔…試咗個 爆蒜腩肉飯。真係有啲特色,爆得好香口,微微嘅泡菜辣,掩蓋豬裏面唔應該有嘅味,啲肥位更加爽香。配搭子薑有心思,好解腬。炸餃子+沙律醬。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。呢啲地方好少有甜品供應,呢度好難得有幾款選擇。越簡單越考師傅,就試吓佢嘅冰凍腐竹蛋花糖水。另眼相看,夠凍、腐竹味濃、微甜適中。最後拎住佢 Tiffany deep blue 嘅外賣袋,行返屋企程中吸引到唔少艷羨目光。
Thu 14/9/2023 農曆七月最後一日 微雨

行過路過見到呢間「系甩麻」。引起我嘅興趣,原來係 麻甩系。

佢嘅午餐,好在選擇少 唔使煩。咁嘅價錢仲有嘢飲 係抵嘅。

炸餃子+沙律醬。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。

2023-09-14
Dinner
2023-08-25 192 views
好少有以花甲為主嘅店,啱曬本身都好鍾意食蜆嘅我!店舖門面充滿特色,除咗花甲粉,仲有好多唔同小食可以選擇。叫咗外賣一碗小辣招牌世一花甲粉,胡椒豬肚湯同埋腐竹蛋糖水。世一花甲粉 $52揀咗小辣麻辣蒜香,粉絲底。老闆煮嘅時候,已經聞到好香嘅蒜辣味,未食都覺得好吸引。外賣包裝好細心,將粉絲同花甲湯分開,以免粉絲吸湯漲曬。花甲雖然唔係好大隻,但係好鮮甜,荃灣既花甲/蜆真係世一!小辣唔會太辣,粉絲吸晒味,又唔會太淋,剛剛好。胡椒豬肚湯 $39湯底輕微帶甜,胡椒味唔重。豬肚份量適中,唔會太韌咬唔斷。腐竹蛋糖水 $18夏天食一碗凍嘅腐竹蛋糖水,真係透心涼!好清甜, 唔會過份甜,呢個價錢加上傳統糖水,是可以一試。經過掃街可以一食!

叫咗外賣一碗小辣招牌世一花甲粉,胡椒豬肚湯同埋腐竹蛋糖水

世一花甲粉 $52

胡椒豬肚湯 $39
湯底輕微帶甜,胡椒味唔重。豬肚份量適中,唔會太韌咬唔斷。

腐竹蛋糖水 $18
腐竹蛋糖水

經過掃街可以一食!

2023-08-22
TakeAway
$55 (Tea)
腐竹蛋糖水
2023-08-19 137 views
荃灣呢間麻甩系餐廳,係一間專賣麻辣小吃嘅店舖,身邊有唔少朋友都話正~~金菇肥牛卷(4件):肥牛金菇卷配上秘製香甜嘅醬汁,真係好惹味。肥牛肉質好滑好嫩,唔會有筋,而且唔會太肥膩。醬汁香甜,令人食得停唔到口。蒜爆LLT五花腩:五花腩切得夠薄,炒得幾乾身,有啲地方仲有啲焦香。五花肉炒完逼出更多嘅油香,同蒜味好夾,食落更加惹味。麻甩魷魚鬚:魷魚鬚炸過外層超香脆,內裡彈牙有嚼勁。佢哋用咗一種特製嘅麻甩粉撒喺上面,有啲似雞粉咁嘅味道,又香又辣又鹹。

金菇肥牛卷(4件):

蒜爆LLT五花腩:

麻甩魷魚鬚:
我同朋友經過呢間隱世小店,已經俾佢嘅牌面吸引住🤩 寫住「麻甩系」、「世一花甲粉」,一於試試龍與鳳🍴睇個餐牌仲有好多款唔同嘅美食😋 除咗湯粉類之外,仲有炒烏冬、特色飯、風味小食、炸物同糖水,應有盡有😍我同朋友就試咗佢哋嘅世一麻辣花甲粉同蒜爆腩肉,真係好好味㗎🤤麻辣花甲粉嘅湯汁好香濃,啱啱一飲落肚就感受到佢嘅辣味同麻味,唔止係口感豐富,仲有微微嘅甜味,令人回味無窮。啲花甲又夠彈牙,同埋啲粉絲都煮得啱啱好,唔會太腍,配埋非常足料嘅津白餃子好好味🍜🥟蒜爆腩肉就更加係一絕啦!啲腩肉煮得幾香,外脆內軟,配埋啲蒜粒,味道更加突出,令人食完都想再嚟一碟🤤總括而言,呢間餐廳嘅麻辣花甲粉同蒜爆腩肉真係值得一試!如果你鍾意麻辣同埋蒜嘅味道,一定要嚟試下啦♥️

2023-07-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)