2024-04-26 63 views
有陣時口淡淡又唔想煮飯,唔知食咩好。平時放工行過呢間小店,成日都會聞到好香嘅麻辣味,傳出來又香又惹味的味道,今日想偷懶唔煮飯,就去咗買外賣食。小店提供花甲粉、烏冬、飯、小食、糖水等等,種類都好多元化又有主食又有小食又有糖水。落咗單之後,門口仲有椅子可以坐下來等外賣。等咗一陣我就拎到外賣了。今日我就買了一碗世一花甲粉,一份花雕麻辣孖寶,一碗雞蛋腐竹糖水同埋一罐汽水。呢一碗世一花甲粉相當之惹味,可以揀唔同辣度,香辣、麻辣、唔辣都有。花甲粉已有花甲、芽菜、豆卜、金菇、娃娃菜、芫荽等材料,如果唔夠仲可以加配其他餸菜。麵食方面仲可以配粉絲、烏冬、米線,今次我就配了粉絲。返到家我都急急腳馬上用餐,這個花甲粉相當惹味,我點了麻辣口味,又香又惹味。店主很用心把粉絲分開放置,所以我吃的時候再把粉絲加入花甲湯之中,再加以拌勻令粉絲更入味。湯底相當濃味,而且帶有惹味麻辣,令人愛不釋手。粉絲吸入了湯汁~正。而且餸菜也不少的相當滿足。這款花雕麻辣孖寶,有白魚蛋和燒賣,十分喜歡這個醬汁,因為帶點微辣好惹味,白魚蛋爽口彈牙,燒賣亦相當有咬口,好好味。小食也做得相當唔錯。最後仲食埋碗腐竹雞蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清

麻辣花雕孖寶

腐竹雞蛋糖水
最後仲食埋碗腐竹雞蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清晰可見,十分足料。糖水很滋潤很好味。
小店提供多種食物,十分方便,行過路過唔想煮飯既都可以買黎試下。
2024-04-23
Type of Meal