2024-05-15 193 views
今次好好彩,晚上8:00去到剛好有5個位,完全不用等候。因為次次去都要等半個鐘以上,今次是好好彩☺️。因為我們有一個大肚婆,她只可以食熱甜品 🍮。她要了白玉湯圓紅豆湯,不過我覺得鮮芋仙甜品特別大份,剛剛食完晚餐,食不到全份。可惜今次無叫刨冰🍧,看見別人的刨冰好大份值得一試😋😋。我就叫招牌仙草沙冰🍧,用的糖漿是啡啡色,但我不知道是什麼糖漿,但都幾特別同幾甜。auntie都好鍾意鮮芋仙的仙草,但係我個人就鍾意食他的芋圓。我們五個人都叫咗Minimum charge。下次一定要再叫他們出名的刨冰。
現在是5月11日晚上9時,很高興到鮮芋仙銅鑼灣吃冰品,但服務員用的抹布抹桌留下很重的臭味,建議抹布保持乾爽乾淨!!!希望下次來能改善,建議改善,建議改善,建議改善,立即改善
2024-05-11
2024-04-10 257 views
和朋友在銅鑼灣聚會吃晚餐,晚餐吃得七七八八已經差不多十點了,疫情後香港大部分餐廳都十點前就關門,沒想到我們誤打誤撞找到這家鮮芋仙,12點才關門。大概大家都是想吃個飯後甜品,我們還是稍稍等了兩桌才有位子入座。這一間有每個人最低消費限制,點餐的時候店員會問入座人數。我們點了一個仙草6號,一個芋薯圓Q麻糬牛奶冰。芋薯圓Q麻糬牛奶冰,超巨大,不止牛奶冰,還有雪糕丶年糕麻糬丶小芋圓丶小涼粉那些,沒有3個人應該很難吃完。仙草6號是個人最愛,粉粿超有口感,配上粉條和珍珠,另外有附一個鮮奶球,可以加進去,口感更順滑。
這一間有每個人最低消費限制,點餐的時候店員會問入座人數。
我們點了一個仙草6號,一個芋薯圓Q麻糬牛奶冰。

Type of Meal
Last Night Supper
  • 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
2024-03-30 211 views
台式甜品唔係間間有保證好食。鮮芋仙就做得好出色。手工芋圓和經典豆花係鮮芋仙嘅招牌甜品之一。我哋揀咗冰芋圓4號和經典熱豆漿豆花1號加配料芋頭。冰芋圓4號($52) 除咗有芋圓同刨冰外,仲有芋頭,紅豆和珍珠。芋圓煙靭軟糯,有咬口又唔黏牙。 芋頭大大件,口感綿密,有少少芋泥嘅感覺,一啖 芋頭,一啖棉花冰,好配襯。 紅豆粒粒飽滿,煮得好腍不太甜,珍珠煙韌彈牙和芋頭紅豆口感上有強烈嘅對比。 一碗手工芋圓, 份量十足,兩個人一碗share分享, 綽綽有餘。 豆漿豆花1號($48+$8)材料包括白玉湯圓和薏仁。 由於芋頭好好食,所以加一份芋頭配料。 豆漿不太甜,豆花 嫰滑,两者都有濃郁嘅豆味。 加埋白肉湯圓, 芋頭和 薏仁一齊食, 多重層次,口感豐富, 好好味。
台式甜品唔係間間有保證好食。鮮芋仙就做得好出色。

豆漿豆花1號 加芋頭
2024-03-25
豆漿豆花1號 加芋頭
  • 芋圓4號,豆漿豆花1號
2024-01-09 681 views
同朋友食完Lunch,硬係要食多個甜品先心滿意足🤪下晏嘅鮮芋仙人少少,慢慢食碗冰繼續傾計hea時間先❤️✴️芋薯圓Q麻糬牛奶冰✴️$68真係物超所值,每份配料都堆得滿滿,嚟鮮芋仙食冰係唔會失望的😍🧡小芋圓|細細粒,每啖冰撈1,2粒啱啱好🧡芋薯圓|外面橙色係蕃薯圓,入面係芋泥,都幾大粒🧡麻糬|黑白兩色食唔到有分別,唔算好煙韌,不過食哂會好飽🧡粉棵|比啫喱硬彈牙有咬口,我最鍾意依個配料,唔會太甜,食落又無芋圓麻糬咁壓胃

✴️芋薯圓Q麻糬牛奶冰✴️
🧡小芋圓|細細粒,每啖冰撈1,2粒啱啱好
🧡芋薯圓|外面橙色係蕃薯圓,入面係芋泥,都幾大粒
🧡麻糬|黑白兩色食唔到有分別,唔算好煙韌,不過食哂會好飽

$34 (Tea)
2024-01-03 356 views
依間芋圓甜品店間間分店成日都要排隊,要食就要早啲排。- 迷你白玉芒果冰 一年四季都要食冰 !!   叫咗個迷你版,已經好大碗,一個人食曬有啲難度。超多芒果,小丸子;沙冰就有芒果醬,煉奶,甜度都 ok。- 芋圓4號 ( 熱 )推介產品,有芋圓,芋頭,紅豆,珍珠,熱食就係紅豆湯。個人覺得芋圓係熱食會比較煙韌,同埋食到原本既味道。兩款甜品,一冷一熱,食得超滿足。
依間芋圓甜品店間間分店成日都要排隊,要食就要早啲排。
迷你白玉芒果冰
- 迷你白玉芒果冰
一年四季都要食冰 !!

叫咗個迷你版,已經好大碗,一個人食曬有啲難度。

超多芒果,小丸子;沙冰就有芒果醬,煉奶,甜度都 ok。
芋圓4號
- 芋圓4號 ( 熱 )
推介產品,有芋圓,芋頭,紅豆,珍珠,熱食就係紅豆湯。
個人覺得芋圓係熱食會比較煙韌,同埋食到原本既味道。

兩款甜品,一冷一熱,食得超滿足。
迷你白玉芒果冰
2023-12-08 415 views
銅鑼灣鮮芋鮮紫米系列飲品買一送一 佢地12:30-1800前都有買一送一優惠 (可睇餐牌).呢次叫咗⭐️紫米鮮奶$40 ⭐️紫米小芋圓$43只可以揀一係熱 一係凍 冇得常溫 甜度只有默認😥賣相真係麻麻 成杯都係紫米 五分之一係鮮奶🤔如果叫咗小芋圓 其實都係一樣 不過有三份一杯變咗芋圓👌🏻紫米幾有口感 👍🏻小芋圓更加軟熟 好咬👌🏻因為質感完全係中式糖水 比較杰身 飲完好飽肚👌🏻成杯飲品比我感覺 完全唔似飲品 如果正價$40小貴.總結 性價比方面 其實同 20幾蚊食一個中式糖水一樣不過呢杯紫米糖水 其實都唔差 ok啦.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_銅鑼灣.#鮮芋仙 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖.⭐️評分:味道:3.5/5 ok啦環境:-/5服務:-/5抵食:4/5 正價小貴 半貴唔錯..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #
呢次叫咗⭐️紫米鮮奶$40 ⭐️紫米小芋圓$43
總結 性價比方面 其實同 20幾蚊食一個中式糖水一樣
不過呢杯紫米糖水 其實都唔差 ok啦
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_銅鑼灣
#鮮芋仙 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5 ok啦
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4/5 正價小貴 半貴唔錯
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #鑽石山美食 #鑽石山 #鑽石山必食 #週末好去處 #甜品 #榴槤 #芒果 #心太軟 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食
2023-12-01 281 views
基本上每次嚟食,都係會嗌招牌仙草冰沙芋圓同仙草本來個人就鐘意食芋圓夠大又夠Q冰沙撈埋啲仙草汁味道又好食落埋奶落去味道更夾朋友問我食咩好,介紹佢地食呢個,個個試完都話好食!價錢唔貴又大碗,真係好值得再訪!
基本上每次嚟食,都係會嗌招牌仙草冰沙
芋圓同仙草本來個人就鐘意食
芋圓夠大又夠Q
冰沙撈埋啲仙草汁味道又好食
落埋奶落去味道更夾
朋友問我食咩好,介紹佢地食呢個,個個試完都話好食!
價錢唔貴又大碗,真係好值得再訪!
2023-11-27 204 views
雖然依家鮮芋仙越開越多,但繁忙時間都仲係需要等位🚶🏻‍♂️🚶🏻唔想等位就一於買外賣返屋企食,不過總係覺得外賣比堂食份量少啲🤔✴️豆花2號✴️豆腐花上有豆腐,裡面有薏芢同蕃薯🥣豆花唔算好滑,比較硬身,而豆漿較甜,不過夾埋豆花食係ok的~蕃薯就有3粒,無軟糯嘅口感,蕃薯味亦唔特出,失望☹️薏芢有咬口,但份量較少,如果多啲就好了~整體嚟講,食完唔會好滿足,但都唔會唔開心,不過如果堂食要等位嘅話,我就寧願食第二間了🙈

✴️豆花2號✴️
蕃薯就有3粒,無軟糯嘅口感,蕃薯味亦唔特出,失望☹️
薏芢有咬口,但份量較少,如果多啲就好了~

TakeAway
$48 (Tea)
2023-11-02 436 views
晚餐不想開火,口淡不知食什麼飽肚,又不會半夜肚餓爬起來找吃的填肚,在街上轉了幾圈,真是搵食好難啊~行經過另一條街,看到這家,又選擇困難了,太多口味和品種,都想食啊~今次食不到的,下次再來試😋😋😋
今次食不到的,下次再來試😋😋😋
TakeAway
涼涼地,但唔想食中式熱糖水手工芋圓 6號好大碗,要share 先可以唔同顏色令食指大動粉粿嘅煙韌感有啲似黃金糕粉條一條條,幾得意,煙韌感冇咁強芋圓同珍珠正常煙煙韌韌沙冰底,配有黑糖味,清清甜甜
涼涼地,但唔想食中式熱糖水

手工芋圓 6號
好大碗,要share 先可以

唔同顏色令食指大動

粉粿嘅煙韌感有啲似黃金糕
粉條一條條,幾得意,煙韌感冇咁強
芋圓同珍珠正常煙煙韌韌
沙冰底,配有黑糖味,清清甜甜

Type of Meal
Last Night Supper
2023-10-07 393 views
真實與圖極不同。紫米芒果飲品芒果極小。完全見不到芒果。不同以住。要求更換,说明只换一次,下次不会換。mango drink is completely different from picture. i cannot see any mango in a mango drink , thus requested for change . staff mentioned it has standard only little mango inside the drink. only will change this time. next time will not change, as explanation has given.
2023-10-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
2023-10-03 346 views
雖然已經到咗10月,但係依然都覺得好熱好侷促,呢個時候就會令人特別想食甜品😜咁我今日就嚟鮮芋仙,嚟試吓佢哋嘅大大杯牛奶冰🤤🍧芋薯圓Q麻糬牛奶冰🍨呢杯牛奶冰入面都有唔少嘅材料,除咗刨冰之外,仲有芋圓地瓜圓、麻糬、雪糕,我哋仲額外加咗啲煙韌嘅珍珠添😜~芋圓同地瓜圓細細粒,容易入口,加埋一條條嘅麻糬,煙煙韌韌,口感十足😚刨冰喺牛奶冰底,牛奶味濃郁,仲有一個濃味嘅雪糕喺頂,真係見到都流晒口水🤤一碗牛奶冰$60,但係都已經夠我哋兩個女仔食😛CP值很高哦❤️

咁我今日就嚟鮮芋仙,嚟試吓佢哋嘅大大杯牛奶冰🤤

🍧芋薯圓Q麻糬牛奶冰🍨

2023-09-24 359 views
在下午我帶同兩位女兒入內,雖然我不太喜愛刨冰,但女兒愛吃,於事便勉強試試,爸爸還特意開車送我們來,我們三母女先入店內,點了一個60多元的大刨冰,女兒說點餐員跟我說,我們三人要每人有25元最低消費,還爭少許,我說吃了這個才算吧!刨冰還未到,爸爸下車進來看一看我們,還未坐下,有一位店員特意走來跟我們說,究竟你們幾多人一同來?我們是有最低消費的,客人還未坐下來就竟然態度是這樣!然後我向爸爸說既然你不吃刨冰的,你可在車上等我們吧!於是就離開!感覺極不好受!於是我們草草再買下麻薯,吃了這碗極難食的刨冰,還未吃得完就趕快離開!
2023-09-06 401 views
與朋友們在銅鑼灣食完炸雞後,大家都想食點甜品沖洗一下炸雞的油膩感覺。🆒🆒一落樓下就見到鮮芋仙😍😍即時加入排隊行列中。見到餐牌有芒果冰二話不說就落單了😆 一上枱就發現好大碟🧊🧊🧊幸好今次有多幾個朋友一起分享😄😄可能係當造季節芒果好甜呀😋再加上而家天氣咁熱,食左冰真係有透心涼感覺。🆒🆒同行友人要養生一點也叫了熱芋圓紅豆湯。紅豆煲得軟綿綿,甜味適中。另外再加個仙草2號,地瓜也煲得軟糯連埋仙草一齊食真係👍👍。