今次去咗間泰國餐廳,真係有驚喜! 起頭有款泰式蝦片🦐,辣辣地夠晒醒神,一邊嗑一邊等主菜。話說返個炭燒豬頸肉嘅味道,咬落去扎實得嚟肉汁四溢,簡直係滋味無窮。炸蝦餅就唔洗講啦,彈牙得嚟酥香,好過癮。食沙爹半打,返個茶靡滑溜嘅雞肉豬肉,就算涼咗都死守美味。再講吓個咖哩牛腩煲,牛腩腍到化,咖哩醬料香濃得黎唔膩口,一家人分食啱哂。呢個原隻菠蘿焗飯🍍,雖然普通少少,但米粒分明,可以過口癮。最後嚟個蝦球金邊粉,金邊粉入味又炳,食落咸香適中。粉絲雜菜煲就清新爽口,味道足夠唔使點多啲。甜品至就有啲失色,香芒糯米飯🥭同椰汁黑糯米露喺賣相同味道上都唔掂,唔算係點頭尾。不過整體黎講,裹面嘅食物都真心唔錯,值得再嚟過。😌✨

2024-01-09 340 views
緬泰皇宮喺香港仔已經好多年,好耐冇去過,仍然抵食又好味。今日唔太肚餓,同朋友叫咗幾個小菜,馬拉盞炒通菜、青咖喱雞肉和緬甸薄餅,除咗個薄餅油咗啲之外,其他都幾好味。馬拉盞炒通菜青咖喱雞肉緬甸薄餅

馬拉盞炒通菜

青咖喱雞肉

緬甸薄餅
2023-11-06 530 views
香港仔位於香港南區,除左香港仔魚蛋粉之外,都唔算好多出名食店。今日有幸同屋企人參加左南區一天團,去左就快遷拆嘅華富村同埋無左珍寶海鮮坊嘅香港仔海濱公園。一天團就係香港仔巿中心解散。 解散時間岩岩好五點半,撞岩晚飯時間,緊係要係香港仔食埋晚飯先走。誤打誤撞拉到呢間位於橫街嘅緬泰皇宮。 一行二人叫左幾樣黎試下。 炸蝦餅($12) 我地一坐低,店員就放低左呢碟蝦片,一開始以為係免費,點知埋單果時先知要俾錢。味道都還可以,但係咁嘅份量要收$12 就有啲貴。 泰沙嗲-3豬3雞($88) 不過不失嘅串燒,但豬肉比較鞋同乾,不過熱辣辣 青咖哩牛肉($88) 牛肉都幾林身,但可惜青咖哩本身似就咁汁還汁,牛肉還牛肉,無一齊煮過,牛肉食唔出咖哩味。 緬甸煎薄餅($30) 煎薄餅好熱好香,配上青咖哩一齊係都幾好食。 香葉辣豬肉鬆炒飯($76) 炒飯都乾身,飯粒粒分明,配埋肉鬆一齊食都幾香, 椰汁西米糕(免費) 雖然係免費,但略嫌太甜。 呢餐整體黎講,中規中距,試一次都可以。

一行二人叫左幾樣黎試下。
炸蝦餅($12)

泰沙嗲-3豬3雞($88)
不過不失嘅串燒,但豬肉比較鞋同乾,不過熱辣辣

青咖哩牛肉($88)

緬甸煎薄餅($30)
煎薄餅好熱好香,配上青咖哩一齊係都幾好食。

香葉辣豬肉鬆炒飯($76)
炒飯都乾身,飯粒粒分明,配埋肉鬆一齊食都幾香,

椰汁西米糕(免費)
雖然係免費,但略嫌太甜。

呢餐整體黎講,中規中距,試一次都可以。
2023-08-19
  • 泰沙嗲
2023-09-06 637 views
呢幾日去開香港仔做野,就緊係要explore下果邊嘅美食☺️ openrice見到呢間泰國菜評價都幾好,而且係香港仔都開左好耐下,就同一班同事去左試試佢😋🦐炸蝦片($16)炸蝦片好好食‼️$16有大約7-8 塊,每塊都好大塊,而且食落口好有蝦嘅鮮香咪,又唔會太咸,好值得嗌嚟做小食😋🐤泰式海南雞河粉($56)河粉嘅湯底浸住海南雞令到佢有陣好清嘅雞湯味,無落好重味精嘅味道🥰而海南雞大部份都好鮮嫩,好淋,唔會好鞋口☺️🇹🇭泰式風味炒河($55)泰式炒河有小小偏甜,不過都好足料,份量都好多🤰🏻雖然炒河,但都唔會好油,炒得恰到好處☺️

🦐炸蝦片($16)

🐤泰式海南雞河粉($56)
而海南雞大部份都好鮮嫩,好淋,唔會好鞋口☺️

🇹🇭泰式風味炒河($55)

2023-07-21 644 views
打完風周圍揾野食,最後行左去香港仔食泰國菜我地3大1小叫左個2人餐再加野食2人餐都幾豐富,蝦餅脆口,又彈牙,豬頸肉都幾大碟,個濕炒河好多餸,而個菜都正常好食,另外仲包椰汁西米糕4件。另外我地仲叫左咖哩牛腩,佢用火熱住上枱,其實唔係好明點解要熱住,呢個都幾多牛腩,但冇牛筋,仲好多油,我地仲叫左蒜蓉包要黎點咖哩,但係個蒜蓉包角焗得比較燶,而個椰青都幾貴下,48蚊一個椰青,呢個價錢唔係咁抵,不過老人家話要飲,冇法!
打完風周圍揾野食,最後行左去香港仔食泰國菜
我地3大1小叫左個2人餐再加野食

另外我地仲叫左

2023-06-25 519 views
海南雞飯和椰奶,讓我感到有些驚喜和一些遺憾。首先是口感,這份海南雞飯的味道非常好,雞肉嫩滑多汁,米飯煮得恰到好處,搭配上醬汁和蔬菜,口感非常鮮美。但是,份量比較少,讓我感到有些不夠飽足,希望能夠加強份量。而椰奶的味道也非常好,清爽甜美,是一個非常適合夏天飲用的飲品。然而,整體來說,餐廳的服務態度還算不錯,讓用餐體驗比較愉悅。總體來說,這家餐廳的海南雞飯味道很好,但是份量比較少,價格也不算便宜,讓人感到有些遺憾。椰奶的味道不錯,是一個不錯的選擇。
海南雞飯和椰奶,讓我感到有些驚喜和一些遺憾。

2023-05-14 637 views
母親節前一天打去訂枱,職員說母親節6點仲有位,於事即刻訂位,當晚去到話沒有記錄,一句話沒有記錄我就無枱食飯,仲要係母親節,周圍都爆。以後唔會再去這間泰皇宮食飯😡😡😡

2023-02-19 1016 views
《緬甸🇲🇲風味·泰式🇹🇭情懷》~🙎🏻‍♂️專登帶我嚟食好嘢👏🏻,位於橫街小巷,如果唔係你帶路,都發現唔到呢間隱蔽嘅🇹🇭泰式餐廳🍴🤗泰式海南雞飯 ~ 油飯香口,無骨海南雞,醬汁出色,唯獨雞肉未算嫩滑,有點「鞋」😌緬甸咖喱牛腩撈檬 ~ 呢個咖喱🍛汁真係正,唔辣,但有濃烈嘅咖喱味。 牛腩偏腍,炆得好入味,唔靭,檬粉索晒咖喱汁,所以你叫撈檬,因為一般餐都係配飯🍚,呢度配檬粉,簡直係絕配👍🏻泰沙嗲三串(雞)~ 趁🔥熱騰騰食,香噴噴,雞肉仍然保存到嫩滑泰式炸蝦餅 ~ 香脆爽口🍍鮮搾菠蘿汁🍹~ 你嘅至愛飲品😍泰式奶茶🥤~ 唔係甜到漏嘅奶茶,啱我心意😋餐廳環境寬敞,坐位舒適,🪵木製傢俬,牆上面盡是大象🐘壁畫,裝修全都是泰式風情,好有feel, 加上價錢相對便宜🤑,性價比高👍🏻

泰式炸蝦餅 ~ 香脆爽口

🍍鮮搾菠蘿汁🍹~ 你嘅至愛飲品😍

泰式奶茶🥤~ 唔係甜到漏嘅奶茶,啱我心意😋

$135 (Lunch)
2022-12-14 883 views
泰式海南雞飯,雞柴無味,配菜無,飯係可以嘅,醬汁好味;泰式炒河粉,材料火腿片絲、紅腸絲、虾、青椒牙菜,完全無味,雪藏虾,無加底味,合埋眼放入口,你唔會食得出係咩黎!無咸味、無辣味、無香味,係整個炒河都無味!跟單串燒3串紙皮石般大小共6塊收44蚊;泰式炸春卷,好油,細細條5拾幾!套餐價錢5拾幾6拾幾,價格唔成比例!中午1點,居然大把吉位,隔離左右全程無人坐,大概口碑質素,心中有數!埋單$221,去香港仔搵食,魚蛋粉燒味飯穩陣啲!
2022-12-13
2022-11-30 770 views
今次是我第二次到臨這間泰式餐館 - 緬甸皇宮。上一次來光顧時是午飯時間,今次我們是來吃晚餐。因為早已訂了枱,來到的時候,大約等了數分鐘,已可進內。幸好一早訂了位,如果臨時決定來光顧的話,恐怕今晚也找不到座位了。坐下不久,店員端上一小籃子泰式蝦片,微辣,好吃;再問店員可否要多些蝦片吃,店員又再給我們些。 到埋單時,才知道原來每一小籃子蝦片是要收費的。 🤣我們點了不少食物,我最喜愛食物的次序如下:炭燒豬頸肉 (非常爽口,可再吃)炸蝦餅 (好味) 沙爹半打 雞肉豬肉 (好味,但要趁熱吃,涼得很快)咖哩牛腩煲 (牛腩味濃又夠淋,份量充足,抵食)原隻菠蘿焗飯 (不過不失)蝦球金邊粉 (金邊粉超多,包你飽肚 ) 粉絲雜菜煲 (清淡之選)之後再叫了些甜品,香芒糯米飯及椰汁黑糯米露, 但因為沒有黑糯米須全部都是白糯米,味道平平,感覺一般。日後有機會時,可考慮再光顧這泰國餐廳😋。
今次是我第二次到臨這間泰式餐館 - 緬甸皇宮。

我們點了不少食物,我最喜愛食物的次序如下:

炭燒豬頸肉 (非常爽口,可再吃)
炸蝦餅 (好味)
沙爹半打 雞肉豬肉 (好味,但要趁熱吃,涼得很快)
咖哩牛腩煲 (牛腩味濃又夠淋,份量充足,抵食)
原隻菠蘿焗飯 (不過不失)
蝦球金邊粉 (金邊粉超多,包你飽肚 )
粉絲雜菜煲 (清淡之選)

日後有機會時,可考慮再光顧這泰國餐廳😋。
2022-11-13
  • 泰式燒豬頸肉
  • 咖哩牛腩
  • 泰式炸蝦餅
2022-10-19 706 views
餐廳介紹:緬泰皇宮 #中產窮L 趁假日就黎左香港仔行下,諗住可以望下山望下海,順便搵下美食,今次就試左係香港仔"食街”入面既一間緬甸泰國餐廳。 一坐底,侍應便會奉上炸蝦片(每客12蚊) 鮮蝦味十足,而且脆仆仆,相信係鋪頭自家制。 小食方面,點了串燒烤鱔 (3串 108蚊),雖然貴少少,但又真係烤得好香好好食,而且啖啖肉,都幾正。 至於主菜,就點左鐵板炒蠔仔 (98蚊) ,唔單止係鐵板炒,仲要係鐵板奉上,新鮮滾熱辣,而且分量十足,非常多蠔仔肉,非常抵食,面頭仲鋪左少量黑胡椒粉,再溝埋雞蛋蠔仔肉一齊,非常好味。 另一主菜就叫左黃咖哩牛肉(88蚊),餐廳提供4種不同口味咖哩,#中產窮L 冇咁食得辣,所以,就叫左黃咖哩試試,味道都好有水準,而且一碗咖哩入面都有10至20片牛肉,不過,緬甸薄餅(30蚊,4片)就要另外加錢叫,用黎撈埋d咖哩汁一齊食就最岩。 甜品方面,餐廳每位都免費送上一份泰式椰汁西米糕點,雖然係小小心意,但睇得上誠意十足,香港已經再好少見有餐廳唔叫套餐都會免費送上甜品,認真難得。 #中產窮L #香港仔搵食 #香港仔食好西 #緬泰皇宮 #thaifood #hkfoodie #fo
餐廳介紹:緬泰皇宮

,今次就試左係香港仔"食街”入面既一間緬甸泰國餐廳。

小食方面,點了串燒烤鱔

至於主菜,就點左鐵板炒蠔仔

#中產窮L #香港仔搵食 #香港仔食好西 #緬泰皇宮 #thaifood #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodieblogger #香港仔美食 #Aberdeenfood #香港美食 #香港食好西 #食好西 #香港好去處 #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkkol
2022-10-16
  • 串燒烤鱔
2022-10-13 349 views
今天是假期,早上和朋友大夥兒去行山,行完山後,來到香港仔。因有朋友介紹,便在這間緬泰皇宮午餐。看看餐牌,可供選擇的套餐非常多,包一杯飲品;如果要特色飲品,也不過加多HK$10。我嘗了菠蘿炒飯、雞絲撈檬、和燒豬頸肉。 雞絲撈檬原來是有湯的, 不知道是否泰式的撈檬是有湯,不像越式,是乾身的; 還是下錯了單。 菠蘿炒飯就非常好味,菠蘿新鮮、炒得又香又好吃。 燒豬頸肉也是無得輸,大夥兒分來吃,也只吃了兩片,是下次必食之選。以這個價錢來說,性價比相當高,值得推介。

以這個價錢來說,性價比相當高,值得推介。
2022-10-01
$65 (Lunch)
2022-10-07 551 views
喺黃竹坑staycation 就搭黎香港仔呢邊食印度野 點知間舖冇開就轉左黎食泰國野✨豬肉生菜包 $88生菜同豬肉份量配搭得啱啱好 豬肉夠辣夠香 不過啲肥膏好大粒 🤣✨泰式炒牛河 $78我覺得啲調味好似唔係好勻 一時濃味啲一時淡味啲 可能因為啲河粉炒唔散 痴埋一舊都有影響🤔🤔 牛肉唔靭✨鐵板炒蠔仔 $98超多蠔仔都幾大粒😋 都唔錯 不過食到底好多油🧉椰青 $48幾多水 好清甜總括黎講味道都ok 份量都大碟 食到好飽😮‍💨 環境方面都坐得好舒服好闊落 兩個人坐四人枱 味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$180

✨豬肉生菜包 $88

服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$180
2022-06-05 964 views
濕炒海鮮河跟中式炒河有別的是配上西菜,例如粟米仔,青瓜和紅蘿蔔,還有冬菇,所以食起來感覺新穎,河粉也很有水準芡汁不很多,味道不錯,可以一試。炭烤豬頸肉拼炸蝦餅蝦餅向來是店舖鎮店之寶,配酸甜醬汁確一流。烤豬頸肉香脆可口,配辣醬相得益彰。必食!鹹魚炒芥蘭芥蘭炒得够爽脆不老,鹹魚甘香,絕配!

濕炒海鲜河

濕炒海鮮河

炭燒豬頸肉拼炸蝦餅

炭烤豬頸肉拼炸蝦餅

鹹魚炒芥蘭

鹹魚炒芥蘭
芥蘭炒得够爽脆不老,鹹魚甘香,絕配!
TakeAway
2021-12-31 1064 views
We went here once or twice a year, for mostly celebration. The staff are polite and helpful! Recommend dish: Curry beef chunk, satay pork and chicken skewer, grilled chicken!