5 day(s) ago 0 views
📍觀塘|點茶館心血來潮想飲茶食點心,如果去茶樓呢就要俾茶錢又要俾+1 ,好唔抵呀!觀塘APM新開嘅點茶館就幫到你幫到你!🤣🤣點茶館除咗有賣蒸飯,仲有埋唔同嘅點心,例如蝦餃、燒賣、腐皮卷、叉燒包等等,全部都係用蒸籠上架,就同喺酒樓食冇分別!全部點心都非常之美味,熱辣辣又香噴噴,蝦餃皮薄餡靚好好味!必叫之選就係鮮蝦炸腐皮卷!又脆又薄嘅腐皮卷包住鮮蝦同埋唔同嘅蔬果,雖然係炸嘅,但係一啲都唔會令人覺得油膩!點埋沙律醬令人回味無窮!叉燒包亦都好鬼死甜😍😍我最鍾意!蒸飯我哋揀咗蟲草花蒸雞飯,荷葉包住嘅蒸飯真係非常之有風味,好特別,每粒飯都有荷葉嘅香氣雖然等得比較耐,但係應該係即叫即整幾好啊😌@go.neverland

📍觀塘|點茶館

雖然等得比較耐,但係應該係即叫即整幾好啊😌

@go.neverland
5 day(s) ago 0 views
apm換咗新foodcourt之後都冇食過,都係第一次食呢間點心,喺foodcourt都有點心食到,好似幾好,所以就試吓。叫咗個套餐,首先6款飯揀一款,揀咗窩蛋牛肉餅飯。再配有一款點心,都係有幾款可以揀。自己將隻溫泉蛋打落去,蛋黃撈牛肉餅個肉餅本身已經超淋,可能因為包咗荷葉蒸?加咗蛋黃之後好似食糊仔咁,肉餅零口感,啲牛肉甚至好似粟咗,有啲怪味,都冇食晒了。燒賣正常普通,都係偏淋,燒賣嘅豬肉有啲肥肉有筋。另外配一杯茶。

叫咗個套餐,首先6款飯揀一款,揀咗窩蛋牛肉餅飯。
再配有一款點心,都係有幾款可以揀。

自己將隻溫泉蛋打落去,蛋黃撈牛肉餅
個肉餅本身已經超淋,可能因為包咗荷葉蒸?

燒賣正常普通,都係偏淋,燒賣嘅豬肉有啲肥肉有筋。

另外配一杯茶。
2024-05-01
2024-05-23 0 views
位於觀塘APM Food Court嘅點心,細工出細貨,即叫即蒸,上枱時食物熱辣辣,炸物保持酥脆!✨自選荷葉蒸飯套餐 $68價錢相當吸引,份量慷慨,套餐會包括荷葉蒸飯同一份自選點心。我揀咗蟲草花雲耳雞件飯,米飯有淡淡荷葉香氣。而棗皇糕口感Q陣,棗味香濃,好適合作為飯後甜品😛✨流沙奶皇包一搣開,流心奶黃就大爆發😳 真係好誇張~流沙奶黃餡鹹鹹甜甜,配埋個包啱啱好!✨籠仔馬拉糕口感鬆軟,一定要趁熱食!✨炸雲吞坊間越嚟越少見嘅炸雲吞😍 脆卜卜,唔油膩,冇多餘嘅油分,香口惹味嘅小食!

✨自選荷葉蒸飯套餐 $68

✨流沙奶皇包

✨籠仔馬拉糕
口感鬆軟,一定要趁熱食!

✨炸雲吞

2024-05-15 58 views
去開apm,發現係美食廣場有一間點心專門店佢地即叫即蒸的,仲有套餐比你揀,套餐係包左荷葉蒸飯+點心+精選茗茶。堂食就有個籠裝起啲野食,幾岩影相打卡😚我地揀左北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯+牛肉球+香菇燒賣(3粒),另外加個籠仔馬拉糕同埋流沙奶黃包(2個)北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯溫泉蛋係自己加落去架,都好滑牛肉份量好滿足,仲好多汁添,好似食緊牛肉球咁啲飯粒粒分明,帶有好香既荷葉味😳牛肉球好大粒,又多汁,口感彈牙,有陣陣陳皮既香味出黎😳香菇燒賣(3粒)豬肉味幾出,有少少冬菇味,同埋都食到冬菇粒😝籠仔馬拉糕質感好鬆軟,仲有少少香味😌流沙奶黃包(2個)流心奶黃極濃極香,唔會過甜,入面既餡好多😍精選茗茶佢地話係白茶,飲落好清新😗下次再試下其他點心先😏
去開apm,發現係美食廣場有一間點心專門店
堂食就有個籠裝起啲野食,幾岩影相打卡😚

北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯
溫泉蛋係自己加落去架,都好滑
牛肉份量好滿足,仲好多汁添,好似食緊牛肉球咁
啲飯粒粒分明,帶有好香既荷葉味😳

牛肉球
好大粒,又多汁,口感彈牙,有陣陣陳皮既香味出黎😳

香菇燒賣(3粒)
豬肉味幾出,有少少冬菇味,同埋都食到冬菇粒😝

籠仔馬拉糕
質感好鬆軟,仲有少少香味😌

流沙奶黃包(2個)
流心奶黃極濃極香,唔會過甜,入面既餡好多😍

精選茗茶
佢地話係白茶,飲落好清新😗

下次再試下其他點心先😏
2024-05-12 43 views
除左去酒樓食點心近年都多左好多新式食點心既餐廳上星期就試一試點茶館位於APM food court聽講葡撻好出名好可惜當日已經賣晒啦唯有試吓其他點心因為係food court所以價錢更合理又唔需要加一 非常值得一試 因為比較彈性就算食開其他嘢都可以點幾款點心好開心,喺food court都食到蝦餃燒賣仲要係高質嗰隻蝦餃皮夠薄 而且會蒸得太耐真係即蒸排骨+豉汁蒸鳳爪豉汁排骨夠香濃,好食過唔少酒樓鳳爪好入味整體好滿意!飲茶必食北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯+山竹牛肉球一向飲茶都會食蒸飯,牛肉軟有少許馬蹄粒,溫泉蛋蛋味香濃,同埋比較創新整體嚟講都好推介人均消費大概80左右 比較推薦套餐,因為包括自選荷葉飯、點心!一個人食都唔錯😌
除左去酒樓食點心

因為係food court所以價錢更合理
又唔需要加一
非常值得一試 因為比較彈性
就算食開其他嘢都可以點幾款點心

好開心,喺food court都食到蝦餃燒賣
仲要係高質嗰隻
蝦餃皮夠薄 而且會蒸得太耐
真係即蒸

排骨+豉汁蒸鳳爪
豉汁排骨夠香濃,好食過唔少酒樓
鳳爪好入味整體好滿意!
飲茶必食

北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯+山竹牛肉球

整體嚟講都好推介
人均消費大概80左右
比較推薦套餐,因為包括自選荷葉飯、點心!一個人食都唔錯😌
2024-05-10 34 views
今日同fd去Apm行街~諗住去food court食d野先慢慢行~點知竟然發現有點心食😮😮就試試佢~💜蝦餃皇皮厚度適中,蝦肉大大粒~💜炸雲吞即叫即炸,好脆必食~💜豉汁蒸鳳爪豉汁好juicy唔乾媽媽,鳳爪唔會散晒~💜金錢肚同鳳爪一樣汁好多好入味,份量都幾多~💜北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯牛肉鮮味,用溫泉蛋撈埋黎食真係perfect match,因為用荷葉包住,食落仲多左浸荷葉香味~總結係幾好既~不過由於即叫即蒸所以會要少少時間🤏🏻🤏🏻要自己衡量一下趕唔趕時間~
今日同fd去Apm行街~
諗住去food court食d野先慢慢行~
點知竟然發現有點心食😮😮就試試佢~
💜蝦餃皇
皮厚度適中,蝦肉大大粒~
💜炸雲吞
即叫即炸,好脆必食~
💜豉汁蒸鳳爪
豉汁好juicy唔乾媽媽,鳳爪唔會散晒~
💜金錢肚
同鳳爪一樣汁好多好入味,份量都幾多~
💜北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯

蝦餃皇/炸雲吞
金錢肚
2024-04-29
$100 (Lunch)
蝦餃皇/炸雲吞
金錢肚
2024-05-10 26 views
同朋友去APM行街,之後就上咗美食廣場嗰度休息。突然間好想食一啲中式點心,於是就揀咗呢間餐廳。餐牌有單點嘅荷葉蒸飯,傳統嘅鳳爪排骨飯之外,仲有其他唔同嘅驚喜選擇。今次見到北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯、豉汁白鱔飯、櫻花蝦蝦膏腩片飯、五目素飯,仲有仲有蟲草花雲耳雞件飯。仲有用蒸籠嘅中式點心,分大中小特點。除咗散叫之外仲有套餐,荷葉蒸飯+點心+精選茗茶,先至$68。荷葉蒸飯同埋點心都可以五選一,有得揀幾開心。我哋就叫咗兩個套餐,除咗傳統鳳爪排骨飯之外,當然少不了牛肉啦,因為我鍾意食牛肉。我哋就叫咗北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯。點心就一籠鳳爪、另一籠燒賣。額外再叫咗個點心拼盤。食物質素同一般酒樓差唔多,燒賣大大粒好好食、鳳爪整得幾好多汁,味道好好。 荷葉蒸飯食得出有荷葉味道,蒸飯嘅份量好足料,鍾意嗰個牛肉飯上面嘅溫泉蛋,食落有一種日系fusion中式菜嘅感覺。馬蹄牛肉大大份抵食。點心拼盤方面,欣賞佢個雲吞整得脆脆,入邊真係有新鮮蝦,整體味道OK好食。如果唔夠時間飲茶,但係又想食中式嘅蒸飯同埋點心嚟呢度就啱啦!因為抵食又唔會等太耐。慳時間嘅選擇。

• 荷葉蒸飯
2024-05-10 19 views
觀塘APM個美食廣場裝修後都沒吃過,最近剛好有機會在觀塘吃飯就說不如吃吃看。星期四晚7點多的時間都幾多人,不過算是容易找到位置的。亦有不少餐廳可以選擇,最後選了間吃有點心和蒸飯吃的 點茶館。蒸飯配點心套餐 (HKD 68) 蒸飯是馬蹄牛肉飯,飯的份量看起頗多的喔。會有一隻溫泉蛋給你自己打蛋放在牛肉上,可能本身個飯不算好熱!? 所以將蛋放上去後吃落只有微溫。除了飯不夠熱外,肉質嫩滑加上馬蹄的清脆,還算不錯。點心配的是3粒香菇燒賣,反而點心夠熱。另外再點了 棗皇糕 (HKD 28/3件)口感好煙韌,棗的味道很濃厚。
星期四晚7點多的時間都幾多人,不過算是容易找到位置的。
亦有不少餐廳可以選擇,最後選了間吃有點心和蒸飯吃的 點茶館

蒸飯配點心套餐 (HKD 68)
蒸飯是馬蹄牛肉飯,飯的份量看起頗多的喔。
會有一隻溫泉蛋給你自己打蛋放在牛肉上,
可能本身個飯不算好熱!? 所以將蛋放上去後吃落只有微溫。
除了飯不夠熱外,肉質嫩滑加上馬蹄的清脆,還算不錯。
點心配的是3粒香菇燒賣,反而點心夠熱。
馬蹄牛肉飯
香菇燒賣
另外再點了 棗皇糕 (HKD 28/3件)
口感好煙韌,棗的味道很濃厚。
棗皇糕 (3件)
2024-05-02
香菇燒賣
棗皇糕 (3件)
2024-05-08 21 views
觀塘不嬲都有好多嘢食揀。咁啱同朋友去開APM見到有個美食廣場就入去望望。無意中發現到呢間新開無耐嘅點心舖,諗返都好似好耐冇食過點心就決定買番屋企食位置上面都相當方便就喺正出口附近嘅位置。 方面都好多選擇更加有$68一個套餐,包一個飯一種點心同埋茶,成件事勁抵! 🥡 荷葉蒸飯+點心+茶($68)套餐有五款荷葉蒸飯選擇。 我就揀咗「鳳爪排骨飯」同埋「北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯」,點心方面就簡左「山竹牛肉」同埋「香菇燒賣」。 🍚 北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯:聽個名好新式。 溫泉蛋個口感吸引,半熟流心咁好好味😋 飯上面其實係1塊肉餅, mix埋馬蹄口感唔錯。 🍚鳳爪排骨飯: 整體口感唔錯。 排骨唔會好骨感,都有幾多肉係度;鳳爪幾入味同大隻。 飯既份量合理, 個底用左荷葉墊底,感覺幾傳統,都唔會因為外賣而冇咗嗰種質感 🧆香菇燒賣: 一籠3粒, 個大小比想像中大份, 面有啲蟹籽係度, 食落去舊幾juicy 🐂山竹牛肉: 一籠3粒, 幾大舊, 味道黎講幾好。除左套餐之外 , 仲可以單點! 點少得叫「籠仔馬拉糕」同「流沙奶黃包」! 🫓籠仔馬拉糕($3

🥡 荷葉蒸飯+點心+茶($68)

鳳爪排骨飯

🐂山竹牛肉: 一籠3粒, 幾大舊, 味道黎講幾好。
香菇燒賣

🫓籠仔馬拉糕($33) : 點心店點會冇既傳統甜品, 口感鬆軟,好好味
🍞 流沙奶黃包($30) : 絕對係我必叫嘅之一😋 大小適中。 流沙奶黃包嘅精髓就係要熱食先會有流沙嘅效果,食落去有流沙口感,奶黃味幾重,都唔會太甜。
山竹牛肉+流沙奶皇包

🫖 茶: 套餐跟一杯茶。 味道幾特別,唔似平日點心店飲既, 問職員先知個名叫白茶。幾好飲🤤

整體黎講好飽又抵。 以$68一個餐黎講其實真係已經好少地方有。 份量仲要係合理甚至略大份。
TakeAway
Type of Meal
Tea
鳳爪排骨飯
山竹牛肉+流沙奶皇包
  • 流沙奶皇包
呢日約咗友人去一間餐廳 點知餐廳full晒 冇得walk in😮 我哋諗唔到食啲咩好 就去咗food court 因為美食廣場咩菜式都有 任君選擇 俾我無意中發現咗呢間藏身喺food court嘅點心店🤣點心拼盤一份點心拼盤有齊晒五樣招牌產品💕 入面有叉燒包 蝦餃皇 香菇燒賣 飛碟雲吞 同埋棗皇糕各一件 叉燒包餡料充足 五樣點心入面 我就最鍾意食燒賣🥳 下次可以嗌多一籠燒賣鴨腳扎兩隻都好大件 除咗鴨腳之外 入面仲有豬肉同埋好鬆化嘅芋頭✌🏻 最欣賞佢外層入味嘅腐皮豉汁蒸鳳爪呢度嘅鳳爪隻隻都好厚肉 除咗面頭有豆豉底下仲有花生粒🥜流沙奶皇包一籠有兩件 搣開啲奶皇包晒出嚟 奶皇包非常軟熟 係一個好推介嘅菜式🍞鮮蝦腐皮卷即叫即炸 非常脆卜卜🫶🏻 入面嘅餡料有彈牙嘅蝦仁 芹菜 沙葛 所以除咗有外層嘅脆腐皮之外 整個腐皮卷嘅口感幾有層次🦐 中國茗茶食點心點可以少咗有中國茶啊😉 呢度嘅茶係逐杯計嘅 我同友人就嗌咗一人一杯 可以消消滯呀嘛🍵呢間點心真係即叫即蒸㗎😝所以上檯時都熱辣辣 食物絕對冇因為佢喺美食廣場而遜色 下次嚟要試吓佢嘅荷葉蒸飯同葡撻先得🤗

點心拼盤
點心拼盤

呢度嘅鳳爪隻隻都好厚肉 除咗面頭有豆豉底下仲有花生粒🥜

中國茗茶
中國茗茶

Type of Meal
Dinner
2024-05-08 12 views
✨觀塘·點茶館✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹點茶館位於觀塘apm美食廣場內,全日供應傳統點心及荷葉蒸飯。傳統的點心即叫即蒸,讓客人在美食廣場內可以享用精緻美食,招牌點心包括蝦餃王、金錢肚、籠仔馬拉糕等;點茶館亦供應多款荷葉蒸飯,當中包括櫻花蝦蝦糕腩片飯、蟲草花雲耳蒸雞飯、豉汁白鱔飯、鳳爪排骨飯等。全日供應荷葉蒸飯拼自選點心套餐,配合一杯香濃茗茶,份外滋味。同屋企人點了蝦餃、五目素餃、叉燒包、鮮蝦腐皮卷、棗皇糕、流沙奶皇包。蝦餃,它的皮薄餡大,鮮嫩的蝦肉在嘴中彈牙,滋味鮮美。五目素餃,這是一款適合素食者的佳餚。五目素餃的餡料包括了豆腐、香菇、蔬菜等素食成分,雖然不含動物性食材,但是它的風味卻非常豐富,清爽中帶有淡淡的香氣。叉燒包是一道非常受歡迎的點心,它的外皮鬆軟,內餡鮮嫩多汁,一口咬下去,肉香四溢,讓人一試難忘。蝦腐皮卷,它的特點是使用腐皮代替傳統蝦餃的皮,加上鮮嫩的蝦肉,一口咬下去,脆脆的腐皮和鮮美的蝦肉相互交融,別有一番風味。棗皇糕是一種口感極為綿密的糕點,它使用棗泥和糯米粉製作而成,包裹著紅豆餡,入口即化,香甜可口,是一道下午茶的好選擇。最後是流沙奶皇包,這是一種充滿驚喜的點心。外層光
✨觀塘·點茶館✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

蝦餃,它的皮薄餡大,鮮嫩的蝦肉在嘴中彈牙,滋味鮮美。

最後是流沙奶皇包,這是一種充滿驚喜的點心。外層光滑鬆軟,內裡則是濃郁奶黃餡料,一咬下去,黃餡如瀑布般湧出,頓時讓人流連忘返。

總括來說,這些點心不僅外形吸引,而且口感豐富多樣,每一口都帶來不同的驚喜。無論是小聚朋友還是下午茶,它們都是絕佳的選擇!
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日行完APM攰攰地搵個位食下午茶。美食廣場內原來有一間點心蒸飯店。好多選擇:有蒸籠點心、荷葉蒸飯。若喜歡喝茶配點心便可加配熱茶。點心拼盤:5款點心(蝦餃、燒賣、叉燒包、炸雲吞、紅棗糕)一個人最岩叫拼盤,樣樣試下味道,好過叫得一款份量太多。即叫即蒸熱烘烘,最鍾意食燒賣,大大舊肉。牛肉球:大大舊好好味🤤荷葉蒸飯:都有幾款選擇。櫻花蝦蝦醬蒸豬腩肉:好濃烈嘅蝦醬味配飯一流。豬腩肉大點肥膏好嫩滑。窩蛋牛肉飯:雞蛋另上加分!牛肉餅都整幾厚,讚👍

點心拼盤:5款點心(蝦餃、燒賣、叉燒包、炸雲吞、紅棗糕)

牛肉球:大大舊好好味🤤

荷葉蒸飯:都有幾款選擇。

窩蛋牛肉飯:雞蛋另上加分!牛肉餅都整幾厚,讚👍
  • 點心拼盤
就係觀塘APM美食廣場之中,有間超高CP值又好食既點心店,點•茶館。68蚊就食到一個荷葉飯套餐,套餐包括左一個大大個既荷葉飯,一籠點心,仲有一杯靚靚茗茶!荷葉飯全部都係即蒸架!CP值之高真係好適合一眾係觀塘搵食既朋友呀!除左套餐之外,仲可以單點荷葉飯,點心,仲有葡撻添呀!點心分左小中大特點,好似酒樓咁,而且佢地既味道都同酒樓無異,鍾意食點心既朋友都唔好錯過呀!北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯 + 山竹牛肉球 $68牛牛組合!牛肉味夠重既馬蹄牛肉,加上溫泉蛋,有少少窩蛋牛肉飯既feel牛肉球飽滿,食落有種幸福感呀!鳳爪排骨飯 + 香菇燒賣 $68經典茶樓飯一定有鳳爪排骨飯,黎到呢度都一樣有呀!仲配埋香香既荷葉飯,好正既組合!又香又爽又彈牙既燒賣真係好正呀!籠仔馬拉糕 (大點) $33大大個馬拉糕,當甜品就啱啦!

荷葉飯全部都係即蒸架!

CP值之高真係好適合一眾係觀塘搵食既朋友呀!

除左套餐之外,仲可以單點荷葉飯,點心,仲有葡撻添呀!

北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯 + 山竹牛肉球 $68

牛肉球飽滿,食落有種幸福感呀!

鳳爪排骨飯 + 香菇燒賣 $68

又香又爽又彈牙既燒賣真係好正呀!

籠仔馬拉糕 (大點) $33
大大個馬拉糕,當甜品就啱啦!
2024-05-07 5 views
早幾日喺APM shopping見到food court有間新的點心店 點.茶館 見到鋪面企理,有好多款揀叫咗荷葉蒸飯拼自選點心套餐加啲點心北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯牛肉的鮮嫩多汁,馬蹄爽脆每一口都十分有口感 濃郁蛋黃與牛肉和米飯係perfect match蝦餃蝦餃皮薄蝦肉鮮嫩多汁(無影相)櫻花蝦蝦膏腩片飯金黃酥脆的櫻花蝦,搭配上香噴噴的腩片飯,腩片飯飽滿多汁,肉質鮮嫩,入口即化。煎堆的外皮通常酥脆,入面鬆軟,而且豆沙餡甜度適中。咬下去的時候發出脆脆的聲音,非常滿足呢度啲點心熱辣辣,即叫即蒸,估唔到food court都食到呢個質素!兩個人叫到成枱嘢都係$200 正
早幾日喺APM shopping
見到food court有間新的點心店
點.茶館
見到鋪面企理,有好多款揀
叫咗荷葉蒸飯拼自選點心套餐加啲點心

北海道溫泉蛋馬蹄牛肉飯
牛肉的鮮嫩多汁,馬蹄爽脆
每一口都十分有口感
濃郁蛋黃與牛肉和米飯係perfect match

蝦餃
蝦餃皮薄蝦肉鮮嫩多汁(無影相)
櫻花蝦蝦膏腩片飯

金黃酥脆的櫻花蝦,
搭配上香噴噴的腩片飯,
腩片飯飽滿多汁,肉質鮮嫩,入口即化。
兩個人叫到成枱嘢都係$200
2024-05-07 6 views
今日屋企人要開OT,冇人煮飯,唯有自己落街食。自從APM個food court裝修咗之後,好似都冇嚟食過嘢,咁就一於嚟睇吓啦。咁啱見到呢間點心特別多人食,而且價錢都好平,就一於試吓啦。不過因為呢度太多客,唔想等位,而且一個人又唔想坐喺街度食,就決定買外賣啦。佢有個套餐, $68有蒸飯又有點心仲有茶,真係好平。返到去食之後,估唔到原來真係咁好食。我覺得最抵讚嘅就係炸雲吞,燒賣,同蝦餃。個蝦餃除咗非常大粒,而且皮薄入面仲有好多蝦。而個炸雲吞就好脆同多餡,另外蒸飯同埋叉燒包都唔差。呢個價錢食到咁高質素嘅嘢,下次應該會同埋屋企人一齊黎堂食呀。

佢有個套餐, $68有蒸飯又有點心仲有茶,真係好平。