🙋🏻‍♀️鍾意食上海菜嘅朋友,千祈唔好錯過位於觀塘聯安街呢間❣︎小明珠❣︎由經驗超過30年酒店中菜名廚創立,價錢貼地👍🏻野食超水準份量多👍🏻真係抵食夾大件😋超推薦🫶🏻❣︎香菇丸鮮肉雲吞粗麵❣︎$52碗麵真係好大碗,對於細食嘅我來講,係二人份量來😂湯底清而夠鮮味👍🏻鮮肉雲吞超大粒勁多餡,上海粗麵口感煙韌。❣︎香菇丸菜肉雲吞幼麵❣︎$55菜肉雲吞都係勁大粒😋超多餡料,幼麵麵條纖細口感爽滑。❣︎藕心伴豬手❣︎$58🌟必食推介👍🏻腍滑嘅豬手切到細細舊,容易入口,粉皮墊底好爽滑,配料有超爽口嘅蓮藕心😋同青瓜,加埋秘製辣汁,超高水準好惹味👍🏻好味過好多高級上海菜嘅冷盤。❣︎上海春卷❣︎$36/3條即叫即炸😋香脆清爽勁多汁👍🏻餡料足size偏大條。❣︎招牌小籠包❣︎$45/4只超多汁😯一夾起就睇到啲汁浪下浪下🙂‍↔️好過癮,皮薄爆汁,果然係招牌菜👍🏻

❣︎香菇丸鮮肉雲吞粗麵❣︎$52

❣︎香菇丸菜肉雲吞幼麵❣︎$55
菜肉雲吞都係勁大粒😋超多餡料,幼麵麵條纖細口感爽滑。

❣︎藕心伴豬手❣︎$58

❣︎上海春卷❣︎$36/3條
即叫即炸😋香脆清爽勁多汁👍🏻餡料足size偏大條。

❣︎招牌小籠包❣︎$45/4只

2024-04-25
$130 (Lunch)
  • 藕心伴豬手
2024-03-24 430 views
最近我和家人在觀塘的小明珠餐廳用餐。這家餐廳位於牛頭角,在路德會小學走上去,就在宜安街街市旁邊,位置非常方便。我們點了以下菜式:1️⃣ 招牌小籠包(4只)$45🥟 這些小籠包非常正宗,皮厚實,一口咬下去湯汁四溢,味道濃郁。再蘸上薑醋,真是美味至極。2️⃣ 北京水餃(6粒)$42🥟 這些水餃是湯餃,肉味濃郁,搭配生菜一起上桌,非常滿足味蕾。3️⃣ 炸銀絲卷(1條,煉奶)$28🍤 炸銀絲卷外脆內軟,煉奶是另外提供的,你可以根據個人喜好調整份量。這道菜是我最喜歡的。4️⃣ 雞絲粉皮 $58🥜 這道菜的配料豐富,濃郁的花生醬和雞肉的味道結合在一起,非常美味。5️⃣ 花彫醉雞 $50🐓 這道菜的酒味濃郁,雞肉十分嫩滑,絕對令人滿足。6️⃣ 上海粗炒麵(隨餐例湯一碗,細豆漿)$70🍜 這道粗炒麵口感十分豐富,配上一碗湯和一杯細豆漿,讓整餐更加豐盛。💯 小明珠餐廳提供正宗的上海菜,給人一種濃厚的味道。餐廳的溫馨氛圍和美味佳餚讓我們流連忘返。

1️⃣ 招牌小籠包(4只)$45

2️⃣ 北京水餃(6粒)$42

3️⃣ 炸銀絲卷(1條,煉奶)$28

4️⃣ 雞絲粉皮 $58

5️⃣ 花彫醉雞 $50
🐓 這道菜的酒味濃郁,雞肉十分嫩滑,絕對令人滿足。

6️⃣ 上海粗炒麵(隨餐例湯一碗,細豆漿)$70

2024-03-20
Lunch
2024-03-07 402 views
雖然地址是觀塘, 位置其實比較近牛頭角, 路程不遠, 但定位在橫街小巷, 更要走一條小斜路, 並不容易找。朋友在預約時間早半小時已帶著小朋友到了, 我抵達時看到店中十分熱鬧, 座無虛席, 難得店員能讓我的朋友先進來坐下, 不用呆等 👍🏻 小籠包 $45大大隻小籠包, 湯汁滿滿, 一咬肉汁溢出, 鮮甜味美, 豬肉肥瘦比例恰當, 可算皮薄餡靚 😊 外婆紅燒肉 $138招牌菜之一, 東坡肉肥瘦比例均勻, 肉質軟腍, 豬皮部份煙韌有口感, 加入甜鼓油, 整個菜吃起來又香又甜 😋 另外有大量薯粉, Q彈口感, 全都吸收了甜鼓油, 非常入味!!土匪炒腰花 $118腰花是動物的腎臟, 這是我首次吃的, 口感並不煙韌, 也不是非常滑潺潺的, 細心咀嚼會發現有點羶 🙃 所以炒這碟腰花加了不少配料, 如紅椒, 青椒, 洋蔥, 青蔥, 辣椒, 而且醬汁也蠻濃的, 主要都是要去取腰花的羶味, 所以吃下去味道是理想的 🤗清炒萵筍 $88萵筍賣相一般, 還以為點錯了, 味道卻鮮甜爽口 🙂雖然環境並非雅致, 食物質素卻是有水準的!! 👍🏻難怪可以零負評, 用餐期間客人是輪流轉個不停, 這個相對隱蔽的位置也能有這個

小籠包 $45

外婆紅燒肉 $138

土匪炒腰花 $118

清炒萵筍 $88
萵筍賣相一般, 還以為點錯了, 味道卻鮮甜爽口 🙂

清炒萵筍

雖然環境並非雅致, 食物質素卻是有水準的!! 👍🏻難怪可以零負評, 用餐期間客人是輪流轉個不停, 這個相對隱蔽的位置也能有這個效果絕不容易!

2024-02-28
2024-02-26 402 views
聽講呢度開店多年,但幾年前喺觀塘返工,經過紅色小巴站,喺附近食過好多次其他食店,都未見過呢間嘅。原來老店喺同一條街搬上左少少,新店比老店大啲,但夜晚去食仍然好多人等位。原來裡面可以俾開開瓶費帶酒,所以裡面好熱鬧,好似大排檔咁,接受到呢兩樣嘢,就可以揭餐牌啦!招牌小籠包 4隻 $45每一枱都叫一籠,應該好正啦!望落個小籠包咁脹,應該好厚皮啦!原來又唔係,個皮反而幾薄幾多汁,多到好似個皮好白好厚咁。不過由個籠夾落個碗,又完全唔會爛,包有菊花形,師傅好功夫。菜肉雲吞 6粒 $42清清地嘅選擇,雲吞皮薄餡靚,滿滿嘅白菜同豬肉。清淡但夠味,食落好舒服。糖醋骨🍖 $98$98嘅糖醋骨,同$108嘅咕嚕肉之間做選擇。原來呢度嘅#糖醋骨,唔係#鎮江骨 ,而係平時酒樓嘅#生炒骨 。今次覺得自己揀到好嘢,炸得香脆,好掛汁,同埋青紅椒同洋蔥配菜足夠。今次每件排骨都有肉,有下次。雪菜肉絲炒年糕 $88材料好簡單,就係雪菜、肉絲同年糕,年糕煙韌,配合埋雪菜鹹香同肉絲嘅香味,每一啖年糕,都有層次,不過呢碟煮得偏鹹。自家製台灣冬瓜茶 $10清清地,本身唔會好甜,有少少冬瓜香味,感覺解渴。

招牌小籠包 4隻 $45

菜肉雲吞 6粒 $42

菜肉雲吞

糖醋骨🍖 $98

糖醋骨

雪菜肉絲炒年糕 $88

自家製台灣冬瓜茶 $10
清清地,本身唔會好甜,有少少冬瓜香味,感覺解渴。

自家製台灣冬瓜茶

2024-02-21
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
自家製台灣冬瓜茶
2024-02-24 298 views
一向鍾意食上海點心小籠包生煎包嗰啲,朋友介紹咗小明珠,是晚就一齊嚟試下😋牛頭角街市呢條斜路直上,明明前面幾間餐廳都冇乜人,但嚟到小明珠竟然全場爆滿,門口仲有人等緊位添。門口原來幾圍都係等緊大枱,我哋兩位入到去,店員即刻係收銀前面開張枱仔加枱,幾好彩喎唔使等😆⭐花雕醉雞作為冷盤嘅花雕醉雞第一樣上枱,個酒香係幾正,雞件嫩滑,想啲雞件濃味啲,再放落個酒汁到浸一浸,更香更濃😋⭐酸辣湯麵第二樣上枱係酸辣湯麵,賣相唔錯而且好大碗,一大駝面餅仲有好多酸辣湯,個湯汁酸酸辣辣又足料,麵條有咬口,真係幾好味😋⭐招牌小籠包小籠包當然唔少得,上枱熱辣辣正喎,皮薄湯汁多,入口鮮味,好食🤤⭐香煎牛肉包跟住就係生煎牛肉包,麵包底煎到脆卜卜,牛肉餡料有胡椒香,雖然冇爆汁,但咬落都有肉汁嘅,味道唔錯呀😋⭐北京蔥油餅蔥油餅烘的酥脆,厚厚的餅皮咬落有層次感,蔥花下得多,細細咀嚼食到青蔥的香味,正喎🤤⭐炸銀絲卷最後仲有炸銀絲卷,外皮炸得香脆,內邊鬆軟,但冇銀絲卷一條條嗰種口感,食落有啲似饅頭,哈哈,但點下煉奶都係好好味嘅😆嗌咗好多包類嘅點心,好好味食得好滿足,朋友果然冇介紹錯👍

⭐花雕醉雞

⭐酸辣湯麵

⭐招牌小籠包

⭐香煎牛肉包

⭐北京蔥油餅

⭐炸銀絲卷

嗌咗好多包類嘅點心,好好味食得好滿足,朋友果然冇介紹錯👍
2024-02-21
2024-05-24 0 views
這間小明珠餐廳要行到聯安街的坡頂,是一間隱世美食店,主打上海和四川特色菜,四周圍的街坊都讚不絕口,是明珠都會發光好值得去嘗嘗!### 上海湯包從薄如蟬翼的包子皮透明可見包住一大堆豬肉餡,輕輕咬開一個窿,熱騰騰的湯汁立即溢出,味道鮮美濃郁,肉餡細膩多汁,令人回味無窮。### 紅油抄手一碗大大隻飽滿的餃子充分吸收了香辣的紅油汁,辛香四溢帶有一絲麻辣的刺激,外皮滑嫩,餃子的肉餡鮮嫩多汁,和紅油的香辣相得益彰,又鮮又辣真是太好吃😋😋摯愛啊!### 花雕醉雞雞肉經過花雕酒的浸泡,酒香濃郁,滲透到每一絲雞肉中,帶有微微的甜味和濃郁的酒香,肉質滑嫩而富有彈性### 高麗豆沙第一次見不規則形狀包子,包皮柔軟像棉花糖,發出淡黃色柔滑光澤,一大堆紅豆沙餡包在裡面,充滿紅豆香味口感綿密,讓人沉醉其中。### 生煎包包底金黃焦脆,上邊有黑色芝麻,中間同樣是一大堆柔嫩多汁的肉餡,濃郁的肉香和細膩的餡料讓人欲罷不能。### 上海春卷外皮薄脆,一啖咬下去發出清脆的聲音,裡面是鮮嫩清爽的筍絲和細嫩的蒜苗等蔬菜,經過油炸後不會油膩,反而有種酥脆勁道的口感。### 南瓜餅甜而不膩,軟糯香甜,有南瓜的自然甜味和細膩的口感#

### 上海湯包

### 紅油抄手

### 花雕醉雞

### 高麗豆沙

### 生煎包

### 上海春卷

### 南瓜餅
甜而不膩,軟糯香甜,有南瓜的自然甜味和細膩的口感

### 豆漿
滑順濃郁的豆香,甜味適中!

宜家有限時優惠:$10可以平歎招牌小籠包,真是手快有手慢無啦!
放工除咗約朋友仔去街 梗係去食下野傾偈原來近牛頭角嗰邊嘅生活圈都好多野食行上少少斜路就有間平民上海菜小店高手在民間都真係冇講錯 食物都幾唔錯💓其實成本Menu都好厚 樣樣都想試但真係得一個胃 唯有叫最想食嗰啲啦‼️😱黃金蝦球🦐蝦球炸到外皮呈金黃色澤 外層酥脆可口內裡飽滿鮮嫩 蝦🦐味鮮香濃郁鮮甜多汁 爽口彈牙 配埋咸蛋冇得輸咸香味十足 食極都停唔到😂上海湯年糕上湯散發出濃郁香氣 幾鮮甜醇厚💓年糕厚薄均勻 味道韌而不糯入口Q彈後化開 仲有唔同配料配合上湯口感層次豐富多變👍🏻香煎鍋貼🥟鍋貼望落好似白雪雪 但個底其實好脆香內餡飽滿多汁 隻隻都肥嘟嘟一咬就爆汁 估佢唔到呀😂😂食嘅時候真係會燙咀🔥😏小籠包包皮都幾薄 能見到內餡的形狀一定要咬一小啖 小心湯汁湧出餡料鮮嫩多汁 配合埋較酸嘅醋非常恰當比起某啲連鎖店仲好食😏😏😏
放工除咗約朋友仔去街 梗係去食下野傾偈

餡料鮮嫩多汁 配合埋較酸嘅醋非常恰當
比起某啲連鎖店仲好食😏😏😏
2024-05-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 招牌小籠包
2024-05-21 0 views
小明珠出名食上海菜住喺附近嚟試下,其實佢嘅小菜都炒得唔錯,我地揀左幾款小菜椒鹽海蝦豉椒炒蜆肉涼瓜炒木耳糖醋雞塊海蝦好香口,椒鹽味道濃濃郁郁好喜歡,配料同樣十分香脆可口,蝦肉鮮嫩唔會粗鞋炒蜆豉椒味道好濃,蜆既味道好突出,蜆肉大大粒性價比極高,隻隻好入味,連配菜都要食埋無得頂雞塊炸同醃得好入味,酸甜的味道好多人都鐘意食,我自己好鐘意既口感同味道,而且食材都大大嚿好足料,好味到想叫多碟涼瓜木耳簡簡單單一道菜,涼瓜味道都幾鐘意,唔會太濃味的一道菜,清淡簡單而不膩店員服務好好,主動幫忙加水,上菜好快又有禮貌,近牛頭角站,行過黎5-6分鐘,環境都好乾淨衛生
小明珠出名食上海菜

住喺附近嚟試下,其實佢嘅小菜都炒得唔錯,我地揀左幾款小菜

2024-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-05-17 1 views
我朋友係牛頭角人,佢成日話要帶我食一間隱世上海菜館,今日得閒,就去試下先!呢間小店係斜頭直上,一入店竟然滿坐,咁隱世都咁full一定有原因啦!朋友話一定要食小籠包,咁就再叫多幾個小食啦!★招牌小籠包皮薄多汁!湯汁鮮甜好味,一定要趁熱食。上海粗炒調味啱啱好,炒得好有獲氣! 而且午市套餐都好大碟仲送豆漿添!涼拌魚皮近期最中意食嘅小食,每間都做得好出色,薑絲,蔥,芫茜,花生都好多,真係好好食。花雕醉雞香濃花雕浸雞真係好好食,今日唔帶女黎,真係必點丫!朋友真係冇介紹錯,下次要帶埋老公黎食下!

朋友話一定要食小籠包,咁就再叫多幾個小食啦!

★招牌小籠包
皮薄多汁!湯汁鮮甜好味,一定要趁熱食。

上海粗炒

涼拌魚皮

花雕醉雞
香濃花雕浸雞真係好好食,今日唔帶女黎,真係必點丫!

朋友真係冇介紹錯,下次要帶埋老公黎食下!

2024-05-17 0 views
餐廳位於觀塘聯安街街尾,如果唔係特登行上黎都見唔到呢到原來開左間上海菜館。餐廳由有超過30年酒店中菜經驗嘅名廚創立,去開觀塘買野,今晚就黎試下。餐牌價錢唔貴,食物種類好多,小菜、粉麵飯、上海點心、甜品,通通都有。招牌小籠包/4只 ($45)小籠包做到皮薄而且多汁,一咬落去有爆汁嘅效果,果然係招牌菜。紅油抄手($42)正宗紅油抄手,6粒都大大粒,豉油甜甜地,加上面頭嘅辣椒醬好香,食起上黎好惹味。雞絲粉皮 ($68) 爽口彈牙嘅粉皮加上嫩滑雞絲、爽脆青瓜絲撈埋濃厚花生醬,係炎熱嘅夏天食呢道冷盤,有一種透心涼嘅感覺。擔擔麵(排骨) ($68)擔擔麵湯底花生味非常湯郁,麵條好細滑,配上蔥粒同肉粒好香。上海排骨雖然係炸,但一啲油膩感都無,而且咬落啖啖肉,肉質鬆軟,好少鋪頭可以做到。雪菜肉絲炒年糕 ($78)雪菜肉絲炒年糕雖然用料簡單,但越簡單就越睇得出材料嘅質素同廚師功力。年糕係用上海水磨年糕,雪菜唔會死咸,肉絲大大條,用料完全唔馬虎。廚師控制火喉控制得好好,年糕抄到煙煙韌韌 ,味道適中,配埋豆瓣醬,令成碟菜更為出色。餐廳價錢貼地,食物水準高,抵食夾大件,鍾意食上海菜嘅朋友真係唔好錯過。

招牌小籠包/4只 ($45)

紅油抄手($42)

雞絲粉皮 ($68)

擔擔麵(排骨) ($68)

雪菜肉絲炒年糕 ($78)

2024-05-13
整體評價:★★★★★性價比:★★★★★食物質素:★★★★★今日就去試咗屋企附近嘅一間上海菜😆餐廳位置比較隱蔽,喺牛頭角街市斜路嘅最上方最入🙆🏻‍♀️但入到餐廳,環境舒適闊落,仲有幾張大枱可以for多人聚會,而餐廳衛生環境都十分乾淨企理~👍🏻🅵🅾🅾🅳招牌小籠包 $45果然係餐廳招牌菜,粒粒都係正宗皮薄多汁嘅小籠包‼️每一粒小籠包都有大大粒肥瘦比例恰當嘅豬肉餡,而包底仲有滿滿嘅肉湯,鮮甜美味,味道濃郁,十分足料🤤🤤另外亦都可以因個人口味沾上薑醋調味~雲吞擔擔麵(送豆漿) $58擔擔麵醬汁嘅麻香味比較重,並帶有濃郁嘅花生香,香辣可口🥹而麵條就好掛汁同有嚼勁,雲吞亦都鮮嫩多汁,食落成碗麵嘅層次都十分豐富👍🏻藕心伴牛展 $58蓮藕心超級爽口,牛展肉都十分嫩滑,再配上餐廳秘製辣汁,十分惹味開胃😙😙豆沙窩餅 $68外層麵皮酥脆而不油膩,豆沙餡嘅質地都比較柔軟順滑,紅豆味好濃郁,食落口感輕盈,香甜可口😍😍虎皮椒炒豬頸肉飯 $65薄切嘅豬頸肉嫩滑多汁,食落口唔會覺得過度油膩,而炒香過嘅虎皮椒香味好出,虎皮椒嘅辣味唔會過到辛辣,但提升咗成道菜的風味😝😝😝
整體評價:★★★★★

藕心伴牛展 $58

豆沙窩餅 $68

虎皮椒炒豬頸肉飯 $65
2024-05-14 6 views
👧🏻😋👅🍽✨觀塘必食街坊上海菜😋-🥢宜安街街市附近行上少少斜就有好嘢食😚 平民美食上海菜好驚喜, 無論包點, 主食, 冷盤都冇得輸-🥟淮陽美點💯招牌小籠包 4隻 $45 大大粒夾起咇汁好聚手, 肉汁鮮甜好好食😭💯香煎牛肉包 4隻 $45 底面都煎到金黃色但唔會油淋淋, 牛肉餡做到肉餅咁結實而嫩滑-🍜 主食✨雞扒擔擔麵 $68 老實講炸雞扒同擔擔麵係唔夾, 但兩樣嘢分開食都好好食所以唔緊要🤩 雞扒皮脆到飛起, 雞肉厚身爆汁; 擔擔肉碎花生湯香濃帶微辣, 麵質好軟身而有質感, 100分🤤✨北京水餃麵 $52 清清地但唔頹, 有少少雪菜吊味, 水餃餡料簡單但飽滿, 餃皮同麵都好滑-🐓 冷盤💯花雕醉雞 $78 酒味重帶甜味, 用雞胸但都好嫩滑💯冷盤加配皮蛋 $12 加配價好抵! 溏心黃金皮黃好香帶椒麻味好香
👧🏻😋👅🍽✨

💯花雕醉雞 $78 酒味重帶甜味, 用雞胸但都好嫩滑
香煎牛肉包
雞扒擔擔麵
2024-05-09 6 views
觀塘本身呢個區域都好多野食,但係今次我去做嘢附近嘅地方牛頭角,食一間朋友都介紹嘅小籠包!除咗皮薄餡,靚多肉汁之外、仲好抵食、老闆一啲都唔孤寒、喺小籠包嘅心機裏面落足力!新鮮出爐熱辣辣!再配上特製蟹醋,除咗香濃!絕對可以用個鮮字嚟形容!個皮入口即溶,所有湯汁都係小籠包入邊湯汁唔會太熱!小籠包肉餡好豐富、完全唔油膩!星期一至五:下午時段1:30-3:00pm限定,$10可以買兩隻小籠包、每人最多限買四隻!數量有限,換完即止!除咗食呢度嘅小籠包之外,一定要食上海排骨擔擔麵,味道除咗香辣開胃之外!份量都好大碗好抵食!當然我最欣賞嘅就係佢嘅上海排骨除咗係炸之外,一啲都唔油膩!啖啖都係肉!最後再飲杯冬瓜茶消下暑降下溫都未話唔正!小明珠(牛頭角店)九龍牛頭角聯安街35號泰華樓

小明珠(牛頭角店)
九龍牛頭角聯安街35號泰華樓
2024-05-09 8 views
同同事1:30pm去到食lunch,估唔到呢間店會坐滿,好多上班族幫襯,等咗一陣可以入座!喺門口見到宜家做緊promotion,1:30-3:00 $10 隻小籠包,真係好抵!同同事都好肚餓,所以嗌咗好多嘢食,特別想講酸辣湯米線好值得嗌,米線非常滑同彈牙,量亦好多,啲水餃好大隻,多餡,真係必叫呀!跟餐仲送豆漿,見到全場都飲豆漿😂小籠包皮簿、餡大舊,好juicy。豆沙鍋餅都好好食,一啲都唔油,煎得好脆,豆沙亦多,同同事一人食四件好滿足!

小籠包皮簿、餡大舊,好juicy。

2024-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-04-23 29 views
嚟到觀塘搵呢個大大粒而且多汁嘅小籠包即蒸爆湯嘅內餡朋友大力推薦❣️擔擔麵 $50湯底花生味極香不失香辣 杰撻撻嘅湯底沾滿每條麵條麵身份量頗大 有呢個湯底唔使嗌配料都夠食❣️櫻花蝦炒高麗菜 $78同櫻花蝦一齊炒嘅高麗菜充滿蝦香🦐爽身脆口好正❣️雪菜肉絲炒年糕 $78平時食年糕都淨係食過韓式嗰隻 用雪菜肉絲炒清清地反而冇咁膩咁重口味🤟🏻年糕煮到好淋身 食落軟綿綿 煙韌有咬口❣️招牌小籠包 $45/四隻呢個真係重頭戲 視覺上已經睇到大大粒 裏面裝咗半粒滿嘅湯底超鮮超好味 豬肉嫩滑豬肉味香 一人幾籠都唔係誇張❣️豆沙鍋餅(例) $68上海菜必食嘅甜品金黃色嘅外皮十分吸引 柔中帶韌 口感香酥甜美而家每日下晝 1:30 - 3:00 過嚟外賣自取仲可以買到$10兩隻小籠包點解我會唔係喺附近返工㗎
嚟到觀塘搵呢個大大粒而且多汁嘅小籠包
即蒸爆湯嘅內餡朋友大力推薦