呢間位於灣仔嘅泰國菜環境非常舒適,裝修燈火通明,店員都非常好客,上菜速度亦貼心🪄泰式大蝦炒鮮金邊粉金邊粉都大碟,大頭蝦鮮嫩多汁彈牙,金邊粉有嚼勁 唔會好硬,加上醬料炒製後帶點酸甜,配菜有芽菜、豆乾等一齊炒,豐富層次感,旁邊仲擺有花生醉、辣粉等配料,加埋一齊食就係泰國風味🪄珍寶蟹肉炒飯 招牌「珍寶蟹肉炒飯」,炒飯底鋪滿蟹肉夠哂豐富,配上蛋同蔥花,飯粒乾身惹味,入口唔會太鹹,隨後帶點辣勁非常高質🪄泰國生蝦每次去泰國都必叫,生蝦非常大隻而且新鮮,完全冇腥味,重點加埋個特色泰國醬汁非常惹味,蝦肉肉質黏口好食😋🪄椰子雪糕糯米飯甜品「椰子雪糕糯米飯」出場,以前都係食芒果糯米飯多,呢個有驚喜而雪糕分別有泰式奶茶味同埋椰子味,兩個都係我好鍾意食嘅味道,仲有滿滿糯米飯加上椰肉,粟米成個層次好豐富,唔會太甜好滿足🪄夏威夷梳打顏色非常靚,將佢攪勻之後變咗藍色,食完泰國嘢飲番杯好解渴🪄泰檸荔枝梳打呢杯飲落超冰爽,不過個人覺得甜咗少少 ,入口有啲荔枝甜味,同時亦有青檸芬香🚩 泰鑫 (灣仔)灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖#addifoodie #add

🪄泰式大蝦炒鮮金邊粉

🪄珍寶蟹肉炒飯

🪄泰國生蝦

🪄椰子雪糕糯米飯

🪄夏威夷梳打
顏色非常靚,將佢攪勻之後變咗藍色,食完泰國嘢飲番杯好解渴

🪄泰檸荔枝梳打

🚩 泰鑫 (灣仔)

#addifoodie #addifoodie灣仔
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #泰鑫 #灣仔美食 #珍寶蟹肉炒飯 #灣仔泰國菜
2024-03-18
Type of Meal
Dinner
平日晚上久違的灣仔覓食記 途經一間木系的泰國菜—泰鑫話係泰國領事都推薦嘅泰國菜初初見以為得幾檯客食食下經已坐滿客人 店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐食完感覺係無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)👉🏻聽聞餐廳的湯麵湯底 都係老闆和泰廚到泰國學習再自行改良調配而成的 👉🏻除咗冬蔭公湯粉亦有和牛濃湯粉 真心喜歡佢啲湯底 濃度適中順喉 冬蔭公嘅酸辣惹味而不會過鹹 食完麵仲可以飲哂個湯 正 下次想試埋個和牛濃湯底👉🏻主角當然仲有蝦 佢嘅蝦質素都幾好 蝦肉肉質新鮮 亦都食到鮮甜味🥢招牌燒豬頸肉($118*)👉🏻必點呢到嘅招牌豬頸肉 份量比想中大份 亦都好味道 有燒烤香而肉質都juicy 佢嘅酸辣汁都好惹味 非常加分🥢腰果和牛($188*)👉🏻三色椒和腰果炒和牛粒 第一次係泰菜裡食呢樣菜 調味比起其他無咁重手 因為主角就是和牛粒嘅原味 配椒甜味和微辣 價錢亦會稍高一點 🥢泰式炒通菜($88*)👉🏻食泰菜我係必點炒通菜嘅 佢嘅炒通菜都好食 香辣但唔太油 亦都有少辣嘅選項🥢芒果糯米飯($88*)👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米
平日晚上久違的灣仔覓食記

店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐

食完感覺係
無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹
食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺

🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)

🥢招牌燒豬頸肉($118*)

🥢腰果和牛($188*)

🥢泰式炒通菜($88*)

🥢芒果糯米飯($88*)
👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米飯 芒果份量都幾多 係適合share嘅量
👉🏻紫米飯+糯米飯+椰汁香甜而不膩 食哂都無覺得漏

🍹士多啤梨梳打($48*)
🍹夏威夷梳打($48*)
👉🏻飲品選擇都有好多種 有各種色彩繽紛的果味梳打、椰青、椰汁冰、泰奶、泰檸茶等泰式風味選擇

喜歡吃泰國菜的朋友仔注意啦~最近發現⼀間好高質的泰國菜小店呀🥰!!灣仔的 🇹🇭泰鑫 𝐑𝐚𝐧𝐠𝐬𝐢𝐭 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬,由𝟑𝟎年烹飪經驗的泰國廚師主理,連泰國領事館都推薦,質素當然高囉~☆ 招牌泰式咖喱軟殼蟹🦀$𝟐𝟗𝟖大大盆咖喱,香噴噴呀!!! 軟殼蟹酥軟多汁,咖喱濃香,味道帶甜,不會太辣,不錯耶~☆ 泰式大蝦炒鮮金邊粉🍜$𝟏𝟐𝟔微甜的炒金邊粉,深得我歡心^_^。彈牙又煙靭,香氣十足,值得試試。☆ 蒜蓉包🍞$𝟒𝟖蒜蓉包外脆內軟,蒜香適中,蘸不蘸咖喱也好吃。☆ 芒果糯米飯🍚$𝟖𝟖甜品同樣有驚喜,黑的糯米飯有口感,白的糯米飯煙靭,加上椰汁🥥更好哦~
喜歡吃泰國菜的朋友仔注意啦~

☆ 招牌泰式咖喱軟殼蟹🦀$𝟐𝟗𝟖

☆ 泰式大蝦炒鮮金邊粉🍜$𝟏𝟐𝟔

☆ 蒜蓉包🍞$𝟒𝟖

蒜蓉包外脆內軟,蒜香適中,蘸不蘸咖喱也好吃。

☆ 芒果糯米飯🍚$𝟖𝟖

2024-04-18 66 views
公司附近開咗間泰國餐廳 —「泰鑫」,鍾意食泰國野的我當然要去試試🤩🤩餐廳主打高質泰國菜,其中以湯麵最受歡迎!湯麵的湯底係由老闆同泰廚到泰國學師後再自己調配而成,連香港泰國領事都推薦㗎👍🏻👍🏻🍛珍寶蟹肉炒飯 $126✨炒飯炒得乾身、粒粒分明,每啖都食到鮮甜的蟹肉🦀,十分足料!!配菜有青瓜同蕃茄,另外會跟一個秘製酸辣醬汁,撈勻後食好開胃呢❤️❤️🥭芒果糯米飯 $88✨賣相吸引!香甜多汁的芒果配上煙韌軟糯的黑白糯米,口感好豐富~~食之前再淋上椰汁🥥,啖啖椰香味!果然係佢地的招牌甜品😋😋🍹泰檸荔枝梳打$48✨口感清爽,裡面有大大粒的荔枝果肉~味道酸酸甜甜,好解渴呢!!

🍛珍寶蟹肉炒飯 $126✨

🥭芒果糯米飯 $88✨
食之前再淋上椰汁🥥,啖啖椰香味!果然係佢地的招牌甜品😋😋

🍹泰檸荔枝梳打$48✨
2024-04-13 90 views
星期六和老公到灣仔泰鑫吃泰國菜,這間是香港泰國領事推薦的,難怪全場滿座,很受歡迎。金柚鮮蝦沙律鮮蝦大大隻,柚子份量很多,味道酸酸甜甜,很開胃的一道菜。香葉肉碎煎蛋飯肉碎很香口,很惹味,充滿肉汁,非常送飯。泰式和牛濃湯粉和牛熟度剛好,肉質嫩滑,牛丸很好吃,煙靭彈牙,湯底濃郁,湯底是老闆和泰廚一起到泰國學師後,再自己改良的,難怪不錯。芒果糯米飯芒果一個一開為二,糯米飯有兩種,欣賞它的椰汁分開上,自己可以調校甜度,糯米飯煙煙韌韌又不會硬和黏牙,好吃。飲品叫了泰式奶茶和泰式檸檬茶,充滿泰國的味道。
金柚鮮蝦沙律
鮮蝦大大隻,柚子份量很多,味道酸酸甜甜,很開胃的一道菜。
金柚鮮蝦沙律
香葉肉碎煎蛋飯
肉碎很香口,很惹味,充滿肉汁,非常送飯。
香葉肉碎煎蛋飯
芒果糯米飯
飲品叫了泰式奶茶和泰式檸檬茶,充滿泰國的味道。
泰式奶茶 & 泰式檸檬茶
2024-04-13
2024-04-12 39 views
泰鑫地址:灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖行過見到咁多人食於是就試埋一份😏,原來呢間野真係好抵食~原來餐廳係香港泰國領事都推薦的😍餐廳湯麵啲湯底都係老板同泰廚到泰國一齊去學師,之後再自己調教而成㗎鮮肉碎生菜包🥬$126啖啖新鮮嘅生菜包著鮮味十足嘅肉碎,口感鮮脆多汁!加埋佢哋嘅特製醬汁🤣,真係一絕!泰式炒芥蘭🥦$88芥蘭炒到岩岩好,保持咗蔬菜嘅鮮甜同脆爽。黃咖喱雞🍛$106嚟餐廳點得唔叫一碗黃咖喱雞?呢度嘅黃咖喱雞一定會滿足你😎!咖喱醬濃郁香辣,雞肉煮得香嫩多汁,再加埋啲配菜,絕對值得一試!😋蒜蓉包🥖$48蒜蓉包係我最愛㗎😚!香脆嘅外皮,入口即化嘅蒜蓉味道,每一口都令人上癮💕冬䕃功湯🍲$128冬天就飲返碗熱辣辣嘅冬䕃功湯🤪!湯底麻辣鮮香,加埋豐富嘅海鮮同埋配菜,一飲就暖到心頭🔥夏威夷梳打🍹 $48嚟緊夏天,最適合飲返杯清涼嘅夏威夷梳打啦😆!佢嘅味道超紓壓,一啖下去就仿彿置身於夏威夷嘅沙灘上!真係必飲之選!😍椰汁珍多冰🥥$48如果你鍾意椰汁同珍珠嘅組合🤣,呢個椰汁珍多冰絕對唔可以錯過😌!清新嘅椰汁搭配Q彈嘅三色珍多冰,一飲就係一個
泰鑫

鮮肉碎生菜包🥬$126
泰式炒芥蘭🥦$88
芥蘭炒到岩岩好,保持咗蔬菜嘅鮮甜同脆爽。
黃咖喱雞🍛$106
蒜蓉包🥖$48
冬䕃功湯🍲$128
夏威夷梳打🍹 $48

椰汁珍多冰🥥$48
如果你鍾意椰汁同珍珠嘅組合🤣,呢個椰汁珍多冰絕對唔可以錯過😌!清新嘅椰汁搭配Q彈嘅三色珍多冰,一飲就係一個夏日嘅消暑良方😍!
#nicefoodie灣仔

----------------
#food #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hk #香港 #香港美食 #美食 #灣仔美食 #打卡 #灣仔 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #泰國餐 #泰國菜 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #灣仔探店 #香港泰菜 #灣仔推薦食品
這間泰國餐廳位於灣仔,鄰近灣仔地鐵站,主打正宗地道的泰國菜,餐廳老闆及泰廚更親赴泰國家鄉Rangsit學習獨門秘方,再融入香港口味,炮製各種特色濃湯,連香港泰國領事都是捧場客之一!泰式大蝦炒金邊粉 - $126四隻去腸的鮮大蝦爽滑彈牙好鮮甜;煙韌彈牙的金邊粉即叫即炒好有鑊氣,有蛋及硬豆腐等多款配料;再加入花生碎、白糖及辣椒,香辣酸甜又惹味。泰式肉片濃湯粉 - $126湯頭濃稠帶有濃郁肉香,加上香料芳香,味道層次豐富;鮮豬肉片軟腍多汁,又有爽彈的豬肉丸和香脆的豬油渣。手打炸蝦餅(6件) - $98金黃酥脆的炸蝦餅肥美飽滿,紮實的蝦膠彈牙又鮮味,蘸上泰式酸辣醬更惹味。香蕉煎餅 - $56地道街頭小吃。兩根柔軟又煙韌的煎餅淋上香甜的朱古力醬,還有軟糯的香蕉片及流出濃濃蛋黃汁的太陽蛋。椰汁珍多冰 - $48清新的椰奶甜而不膩,三色粉條用糯米粉製作,爽滑清甜。青檸梳打 - $38清勁的青檸酸酸甜甜,加上碳酸氣泡極清爽。
泰式肉片濃湯粉 & 泰式大蝦炒金邊粉
泰式大蝦炒金邊粉
泰式大蝦炒金邊粉

泰式大蝦炒金邊粉 - $126
泰式肉片濃湯粉
泰式肉片濃湯粉

泰式肉片濃湯粉 - $126
手打炸蝦餅(6件)
手打炸蝦餅(6件)

手打炸蝦餅(6件) - $98
香蕉煎餅
香蕉煎餅

香蕉煎餅 - $56
椰汁珍多冰

椰汁珍多冰 - $48
清新的椰奶甜而不膩,三色粉條用糯米粉製作,爽滑清甜。
青檸梳打

青檸梳打 - $38
清勁的青檸酸酸甜甜,加上碳酸氣泡極清爽。
2024-04-11
Type of Meal
Dinner
2024-04-12 31 views
🇭🇰泰鑫·招牌燒豬頸肉$118 l 招牌泰式咖喱軟殼蟹$298 l 蒜蓉包$48呢個豬頸肉超抵食🤑佢係勁大兜 而且豬頸肉質感好好🐷之後個咖喱軟殼蟹又係超級大兜 佢個軟殼蟹係新鮮炸起嘅 脆卜卜 幾好食 不過我自己就覺得佢個咖喱可以杰身啲 咁點蒜蓉包就會好食啲🧄·泰式椰子雞湯$108 l 泰式炒芥蘭$88之後佢個椰子雞湯超級fancy 佢入面超多料 雞肉好嫩 啲菇都好味🐤最後我哋仲嗌咗個炒芥蘭 呢個都唔錯 不過因為佢啲嘢食比較大份 所以我哋食唔落甜品 如果唔係我都想食芒果糯米飯😈😈·#rbyeat#rby東南亞菜#rby灣仔·📍灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖
🇭🇰泰鑫
蒜蓉包
泰式椰子雞湯
泰式炒芥蘭
2024-04-11 22 views
平時食泰國菜,通常門面都比較有歷史感,經過見到呢間泰國嘢,行小清新Cafe風格,去打卡坐吓都冇問題📸!小店主打各款船麵同炒粉麵,老闆同泰籍廚師一齊去泰國學師再改良,味道地道正宗,唔怪得連泰國領事都推薦!------------------------------🥗◖金柚鮮蝦沙律◗ $98 柚子鮮甜多汁,有五大隻鮮蝦,淋上秘製泰式酸辣汁,酸溜溜夠開胃!🍳◖香葉肉碎煎蛋飯◗ $96肉碎味道甜甜地,配合香葉嘅香氣,肉味頗為香濃,加上自家製酸辣汁,白飯拌入煎蛋同蛋漿,有啲似泰式嘅滷肉飯😋🐓◖乾炒雞肉闊河◗ $96闊河粉晶瑩剔透,口感軟糯,加入芥蘭同雞蛋兜炒,仲有大大嚿雞肉,炒得有鑊氣超香,加入鹹甜嘅醬汁,推薦!🥥◖泰式街頭椰子奶茶雪糕◗ $88食完正餐梗係要配返個甜品!有兩球椰子雪糕同一球奶茶雪糕,奶茶雪糕奶味幾濃,偏甜少少;椰子雪糕食到椰蓉,唔會太甜超好食!墊咗啲糯米飯喺底,煙靭有咬口,配上雪糕食一流!🍹◖泰式檸檬茶◗ $38茶底特別濃,微甜飲落唔會有澀味,帶有獨特嘅香氣,飲落有少少益力多嘅味道🤣🧉◖椰青◗ $42椰青大大個超多汁,同埋啲Q彈嘅椰肉一齊食,好解渴超正!🌟Encore指數:9/

🥗◖金柚鮮蝦沙律◗ $98

🍳◖香葉肉碎煎蛋飯◗ $96

🐓◖乾炒雞肉闊河◗ $96

🥥◖泰式街頭椰子奶茶雪糕◗ $88

🍹◖泰式檸檬茶◗ $38

🧉◖椰青◗ $42
椰青大大個超多汁,同埋啲Q彈嘅椰肉一齊食,好解渴超正!

🌟Encore指數:9/10
朋友告訴小編最近在灣仔有一家新開的泰式餐廳,甚至得到泰國領事的推薦。他們的湯底是老闆和泰國廚師一起去泰國學習後再自行調製。招牌酸辣鳳爪 $68是這裡的招牌菜,一份鳳爪有大大的一捧,夾雜了泰式香料和蔬菜,入口先是酸酸的味道,接著慢慢地辣味上來,特別開胃。手打炸蝦餅 $98一共有六塊,外層酥脆,蝦肉鮮嫩彈牙,配上泰式甜酸醬。泰式和牛濃湯粉 $138湯底濃郁,入口帶有一絲特別的甜味,搭配大量的蔬菜配料,和牛片和和牛丸,還有兩種不同口味的醬汁,讓客人可以輕鬆轉換口味。泰式冬陰功蝦湯粉 $126有四隻大蝦,蝦頭充滿蝦膏,蝦肉鮮甜,湯頭辛辣中帶著一絲酸辣平衡。香蕉煎餅 $56與一般的不同,香蕉、煎餅和煎蛋分開,加入了藍莓點綴,煎餅的質地較堅實,乾身點。幸好有一些朱古力醬使底部潤濕,不過小編還是喜歡酥脆的版本。泰式奶茶 $38泰式檸檬茶 $38味道偏甜,相信是泰式甜度。

招牌酸辣鳳爪 $68

手打炸蝦餅 $98
一共有六塊,外層酥脆,蝦肉鮮嫩彈牙,配上泰式甜酸醬。

泰式和牛濃湯粉 $138

泰式冬陰功蝦湯粉 $126

香蕉煎餅 $56
泰式奶茶 $38
泰式檸檬茶 $38
味道偏甜,相信是泰式甜度。

2024-04-05 56 views
咁啱經過見到呢間泰國菜館,見到裝修新淨整潔,於是同老公入去試吓,食物質素好好,份量足,味道好,價錢都算公道,服務亦友善好多時去泰國菜館都會環境稍為污糟,但這間泰國菜館裝修雅潔,地方乾淨,坐得舒服今次食了和牛濃湯粉,木瓜沙律,乾炒雞肉闊河粉,凍泰式奶茶離開時因為趕時間,於是將餐飲變做外賣杯拎走,外賣的飲品包裝很貼心,杯蓋下面放了一張紙,飲品冇咁容易打瀉滴漏,美觀又實用原來餐廳係新開張,開業左大約兩個多月,我同老公都滿意,會再返嚟幫襯

今次食了和牛濃湯粉,木瓜沙律,乾炒雞肉闊河粉,凍泰式奶茶

• 和牛濃湯粉,乾炒雞肉河粉,泰式奶茶
灣仔有間泰國領事都推薦嘅泰國餐廳,木系質感泰式cafe格調,食品種類豐富,味道細膩,感覺好好。知唔知我地講邊間呢?係啊!就係泰鑫~𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 泰式和牛濃湯麵 138濃湯船麵既湯底,深沉既顏色反映佢真係非常濃郁😝 湯底係老板同泰廚到泰國一齊去學師後再自己調教而成的‼️ 再加半熟既和牛牛肉,嫩滑口感彈牙,為船麵再加唔少分 👌🏼✨ 珍寶蟹肉炒飯126大大碟珍寶蟹肉炒飯真係完全符合珍寶二字 😆 蟹肉份量同樣多,加埋特調既辣椒醋,同蟹肉炒飯非常夾!可能加埋蟹膏炒會更妙 😏✨ 招牌燒豬頸肉 $118份量同樣非常足既燒豬頸肉,大大碟咁。外層燒得好香好脆,入面保持軟滑,好正既口感 💋✨ 泰式檸檬茶 $38✨ 泰式奶茶 $38佢地既飲品都係大大杯,唔會失望 🤩甜度適中,就算係泰式奶茶都唔會太甜,茶味都算出。好啱口味呀~✨ 泰式街頭椰子雪糕 88甜品就一定係邪惡既化身 😈 呢款泰式街頭椰子雪榚就用左原個椰子,放入椰子雪榚同泰式奶茶雪榚,好味又邪惡 🤣 最正係刨開既椰肉非常爽口彈牙,甜度又足! 佢地既椰子本身就已經好好食啦!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 泰鑫 📍 222 Queen's R

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 泰式和牛濃湯麵 138

✨ 珍寶蟹肉炒飯126

✨ 招牌燒豬頸肉 $118

份量同樣非常足既燒豬頸肉,大大碟咁。
外層燒得好香好脆,入面保持軟滑,好正既口感 💋

✨ 泰式檸檬茶 $38
✨ 泰式奶茶 $38

佢地既飲品都係大大杯,唔會失望 🤩

✨ 泰式街頭椰子雪糕 88

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

泰鑫

📍 222 Queen's Rd E, Wan Chai

2024-04-04 40 views
📍朋友搬咗過港島區😌今晚就吓佢過灣仔食飯🍴食完佢返屋企湊BB方便啲👶🏼🇹🇭佢揀咗食呢間泰國菜👅餐廳裝修好簡約又舒服😌我哋坐bar枱😍可以望到廚師們預備食物🥘好有趣呢😛傾傾笑笑過咗一個好開心嘅晚上呢🥳🐮泰式香葉和牛炒飯$156🌈呢個炒飯係用和牛炒🔥真係好矜貴喔✨和牛嘅牛味好濃🐂炒飯炒得都算係乾身🌟加埋佢嘅泰式香葉✅非常之惹味👍冇得彈💯🍜泰式清湯魚丸粉$116🌈呢碗泰式清湯魚丸粉真係好好食呀🤤佢個粉彈牙到不得了👍魚湯湯底亦都好鮮甜✅估唔到佢咁好食💯呢個好推介🥳🐷招牌燒豬頸肉$118🌈果然係招牌嘅豬頸肉🐽燒得唔燶又夠香口✅件件都好Juicy多汁👍好惹味喔🥳🥗泰式炒椰菜苗$112🌈呢條泰式炒椰菜苗份量好夠大✅而且菜仲好新鮮😍咬落口係索索聲👍正呀喂🥳🥥椰青 $42🌈食泰國菜梗係要飲返個椰青啦✅睇住店員三四下就已經開左個椰青🥥好清甜好味道🥳🍹椰汁珍多冰 $48🌈色彩繽紛嘅椰汁珍多冰唔會好甜✅而且仲好好飲添👍

🐮泰式香葉和牛炒飯$156

🍜泰式清湯魚丸粉$116

🐷招牌燒豬頸肉$118

🥗泰式炒椰菜苗$112

🥥椰青 $42

🍹椰汁珍多冰 $48

🌈色彩繽紛嘅椰汁珍多冰唔會好甜✅而且仲好好飲添👍
2024-04-04 34 views
呢間餐廳由入廚30年嘅泰國廚師坐鎮,主打泰式飯麵、咖哩、小食同甜品,連香港泰國領事都大讚🇹🇭💗泰式和牛濃湯麵 ($138)船麵依照家鄉蘭實嘅獨門秘方,湯底用上牛骨同多款香料熬煮,湯頭濃郁得嚟唔會太鹹🥘粿條滑溜掛湯,有嫩滑嘅和牛片同彈牙嘅牛丸,再放上酥脆嘅炸豬皮點綴🍜💗泰式香葉和牛炒飯($156)香葉和牛炒飯炒得乾身有鑊氣,飯粒分明,而且和牛碎份量多,牛味重🐮配料仲有蛋花、蔥花同香葉碎。再加埋秘製檸檬辣汁,味道更香口惹味🍛💗手打炸蝦餅($98 /6件)蝦餅炸得金黃香脆,蝦膠爽口彈牙,蘸上泰式甜酸醬🍤💗芒果糯米飯($88)暖笠笠嘅糯米飯分別用上白糯米同紫米,口感軟糯煙韌,淋上濃郁嘅椰漿,甜而不膩🍚呂宋芒果香甜多汁🥭

💗泰式和牛濃湯麵 ($138)
泰式和牛濃湯麵

💗泰式香葉和牛炒飯($156)
泰式香葉和牛炒飯

💗手打炸蝦餅($98 /6件)
蝦餅炸得金黃香脆,蝦膠爽口彈牙,蘸上泰式甜酸醬🍤
手打炸蝦餅

💗芒果糯米飯($88)
泰式和牛濃湯麵
泰式香葉和牛炒飯
手打炸蝦餅
2024-04-04 21 views
好好食介紹大家值得一試,有驚喜,食物夠新鮮,好似去咗泰國食泰菜,地址灣仔皇后大道東,泰鑫(蘭實)船面泰國菜,胡忠大廈對面(有免費泊車),可訂位98236689,推介:和牛濃湯船面 咖喱炒軟榖蟹(超多汁) 新鮮豬肉生菜包 鮮大蝦炒鮮金邊粉 椰子雪糕糯米飯保證大家滿意、重點係食泰菜可以吾辣,大人細路都啱食。
好好食

推介:和牛濃湯船面

咖喱炒軟榖蟹(超多汁)

新鮮豬肉生菜包

鮮大蝦炒鮮金邊粉

椰子雪糕糯米飯

保證大家滿意、重點係食泰菜可以吾辣,大人細路都啱食。
2024-04-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Coupon