ROYAL INN

Restaurant: ROYAL INN
Terms & Details:
銅鑼灣打卡法式餐廳 Royal Inn一直都想去Royal Inn影靚相、打卡終於約到朋友仔一齊去我哋叫咗兩份二人餐,好抵食份量勁多前菜先嚟24個月西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜肉質更柔軟油潤,有口感緩緩散發出細緻的堅果芳香與鮮甜味,餘韻甘美配蜜瓜一起吃可減低油膩感精選法國生蠔四隻(+$58)肉質肥厚,口感爽脆鮮甜且結實有彈性地中海風味藍青口我唔食青口,都是朋友仔吃的招牌龍蝦濃湯味道濃郁香氣鼎盛的濃湯法式麵包蟹肉蟹膏意大利飯每食一啖都能品嚐到蟹肉嘅鮮甜和蟹膏嘅鮮美意大利飯味道也不錯,但飯粒煙韌比較有咬口鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬(+$88)海膽味道甘甜,啖啖也是鮮甜海膽味道香煎銀鱈魚柳銀鱈魚色澤金黃,肉質像牛油般嫩滑魚肉口感外酥香、內厚實底下的薯蓉更是吸盡魚鮮香味又帶有細滑口感燒安格斯10oz肉眼扒(+S48)肉質鮮嫩香軟,味道也相當有水準!法式班戟最喜歡的甜品,有蘋果味和紅莓味餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃$788 FOR 2四個人食到勁飽勁滿足離開前當然要打打卡,留個念啦!Royal Inn銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
銅鑼灣打卡法式餐廳 Royal Inn

一直都想去Royal Inn影靚相、打卡
終於約到朋友仔一齊去

我哋叫咗兩份二人餐,好抵食
份量勁多

前菜先嚟24個月西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜
肉質更柔軟油潤,有口感
緩緩散發出細緻的堅果芳香與鮮甜味,餘韻甘美
配蜜瓜一起吃可減低油膩感

精選法國生蠔四隻(+$58)
肉質肥厚,口感爽脆鮮甜且結實有彈性

地中海風味藍青口
我唔食青口,都是朋友仔吃的

招牌龍蝦濃湯
味道濃郁香氣鼎盛的濃湯

法式麵包蟹肉蟹膏意大利飯
每食一啖都能品嚐到蟹肉嘅鮮甜和蟹膏嘅鮮美
意大利飯味道也不錯,但飯粒煙韌比較有咬口

鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬(+$88)
海膽味道甘甜,啖啖也是鮮甜海膽味道

香煎銀鱈魚柳
銀鱈魚色澤金黃,肉質像牛油般嫩滑
魚肉口感外酥香、內厚實
底下的薯蓉更是吸盡魚鮮香味又帶有細滑口感

燒安格斯10oz肉眼扒(+S48)
肉質鮮嫩香軟,味道也相當有水準!

法式班戟
最喜歡的甜品,有蘋果味和紅莓味
餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃

$788 FOR 2

四個人食到勁飽勁滿足
離開前當然要打打卡,留個念啦!

Royal Inn
銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
2024-05-24 0 views
第二次去呢度食都係keep住打卡,今次試新set dinner $788/2ppl🌟我哋有四個人所以叫咗兩個set🤩🍀24個月西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜沙律菜蕃茄同埋蜜瓜嘅清新平衡西班牙黑毛豬嘅咸香。🦪精選法國生蠔新鮮偏海水味較重。✨地中海風味藍青口醬汁係蕃茄加入少少ham,藍青口都算多,sour dough外脆內軟點汁食最好。🦀法式麵包蟹肉蟹膏意大利飯意大利飯有咬口,啖啖蟹肉混和蟹膏增加鮮味。💫鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬海膽新鮮配上10年海博瑞鱘魚子醬增加海水咸鮮味,意粉可以加多少少調味。🍖芥未籽蜜汁西班牙豬肋骨份量大,肉質算幾淋,夾埋芥未籽蜜汁好惹味。🥩燒安格斯10oz肉眼扒外面焦香肉唔靭,不過肥膏比較唔均勻。🫐法式班戟有焦糖蘋果同自家製藍莓醬,我就鐘意自家製藍莓醬多啲,唔酸多藍莓又唔會過甜同crepe好夾。

🍀24個月西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜
沙律菜蕃茄同埋蜜瓜嘅清新平衡西班牙黑毛豬嘅咸香。

🦪精選法國生蠔
新鮮偏海水味較重。

✨地中海風味藍青口

🦀法式麵包蟹肉蟹膏意大利飯
意大利飯有咬口,啖啖蟹肉混和蟹膏增加鮮味。

💫鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬

🍖芥未籽蜜汁西班牙豬肋骨
份量大,肉質算幾淋,夾埋芥未籽蜜汁好惹味。

🥩燒安格斯10oz肉眼扒
外面焦香肉唔靭,不過肥膏比較唔均勻。

🫐法式班戟
2024-05-22 0 views
我今日在銅鑼灣辦事,順道約同好友去位於銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖的Royal Inn 食午餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個燒安格斯封門柳8安士(5成熟)$218,好友點左個牛油香煎北海道刺身帶子墨汁意粉$168,starter 是磨菇湯2個,餐飲係 Long black (跟餐),另外點左法國鴨胸紅菜頭沙律$158。法國鴨胸煎得香口,配菜豐富又新鮮;5成熟的封門柳牛味鮮濃;刺身帶子煎得鮮甜好味,墨汁意粉好食;Long black 香濃好飲。

• 燒安格斯封門柳8安士
  • 香煎刺身帶子墨汁意粉
  • 法國鴨胸沙律
2024-05-22 0 views
餐廳樓底高有空間感, 天花掛有古典水晶燈, 門口有噴水池, 整體感覺好優雅, 枱與枱之間有足夠距離, 坐得幾舒適。𓆹 鮮海膽手工絲帶闊麵 $𝟸𝟹𝟾𓆹 香蒜辣味鮮大蜆扁意粉 $𝟷𝟼𝟾𓆹 手工牛油香煎蟹餅 $𝟷𝟹𝟾海膽手工絲帶闊麵賣相精緻, 有濃厚海膽味, 非常 creamy, 面層嘅海膽鮮甜, 再加上洋蔥乾與青醬作配搭, 好好食! 大蜆扁意粉舖滿蒜片, 味道帶少少辣, 非常惹味, 大蜆新鮮肉厚, 好好食! 蟹餅外脆內軟, 面層舖有芒果粒同紅黃椒粒, 味道清新而且有口感。

𓆹 鮮海膽手工絲帶闊麵 $𝟸𝟹𝟾
𓆹 香蒜辣味鮮大蜆扁意粉 $𝟷𝟼𝟾
𓆹 手工牛油香煎蟹餅 $𝟷𝟹𝟾

Type of Meal
Dinner
今日係銅鑼灣購物日,去完Sogo買枕頭,然後去左行皇室堡的Muji,上到三樓見到呢間餐廳啲裝修好歐陸式,又幾有情調咁,就同老公walk in 入去食。餐廳入面已經好多人在用餐中,好在我哋都被安排坐到卡位,打開menu我第一眼係俾甜品個一頁吸引左我🤣🤣炭燒12oz安格斯西冷牛扒$348叫左7成熟,剛剛好😚😚好有肉汁,一啲筋都冇,好易咬到,牛味又夠濃😍😍配菜有千層薯,加上sour cream 食,好好味😋車厘茄夠新鮮爆汁🤩另外加$58要左個炸薯條,係我最鍾意嘅粗身薯條,熱辣辣👍蟹肉忌廉扁意粉$168忌廉汁好Creamy得黎又食到啖啖蟹肉😆每條意粉都掛到汁,意粉口感程度剛好,好適中,唔會太硬或者太淋。Mixed berry smoothie$58酸甜適中,幾消暑。食完都好飽,但係女人係有另一個胃用嚟食甜品。焦糖香蕉榛子朱古力班戟$88一上枱就心心眼😍😍好大碟,仲有好多我最中意嘅杏仁片,好多香蕉喺入面,加埋d cream好好食🤤

炭燒12oz安格斯西冷牛扒$348

另外加$58要左個炸薯條,係我最鍾意嘅粗身薯條,熱辣辣👍

蟹肉忌廉扁意粉$168

Mixed berry smoothie$58
酸甜適中,幾消暑。

食完都好飽,但係女人係有另一個胃用嚟食甜品

焦糖香蕉榛子朱古力班戟$88
  • 焦糖香蕉榛子朱古力班戟
Causeway bay 呢間分店新開 特登去睇吓個噴水池打吓卡,順便試吓之前冇食過嘅嘢Lobster bisque 88冇嘢好挑剔夠晒濃同鮮!Homemade crab cake 138個Salsa 調得非常出色,酸甜得宜,仲有陣陣檸檬香。切開淡淡蟹肉 10分足料,非常出色嘅前菜👍Sea urchin hand made pappardelle 238 三大片加拿大海膽濃郁鮮甜 😋😋 pasta自製,但略嫌太過厚皮。我比較鍾意用淋d嘅 呢度會整得好al Dante 適合鍾意彈牙嘅朋友 ~Apple crumble 78 My all time favourite ❤️ 如果連雪糕就Perfect池😋❤️

Lobster bisque 88
冇嘢好挑剔夠晒濃同鮮!

Homemade crab cake 138

Apple crumble 78
2024-05-18 0 views
今日同朋友係銅鑼灣行街發現左間裝修得好有心機嘅西餐廳,喺門口就見到有個宮廷式噴水池,又好似幾好坐咁,而我哋行到攰攰地,雖然唔係幾肚餓,但係我哋都決定喺度食個early dinner, 坐吓食少少嘢,傾吓偈都好,6點就食晚餐,好耐都未試過😂😂個meun都好多選擇啊,我好想食blue mussels, 朋友好想食焗田螺,咁再加多個意粉同甜品就真係好夠啦介紹返先,香草牛油焗田螺田螺好大粒,好厚肉,好Juicy!配埋幾塊好脆嘅蒜香toast, 底仲有薯蓉,好好食呀!跟住再嚟就係我好鍾意嘅BB blue mussels, 係用garlic, white wine, 忌廉去煮,個汁好好味,仲有啲bb藍青口實在太好食la,煮到啱啱好開口,時間拿捏得啱啱好,好嫩口呀!跟住就到呢個crab meat linguine, 我哋又係揀得好好呀,蘆筍好嫩,好好食,蟹肉同parmesan cheese夠多,汁嘅杰度岩岩好,每條意粉都掛到汁,推介呀!甜品係tiramisu,正常發揮呢間西餐廳的確幾有心,裝修同食物都有心機,值得回頭!

介紹返先,香草牛油焗田螺

田螺好大粒,好厚肉,好Juicy!
配埋幾塊好脆嘅蒜香toast, 底仲有薯蓉,好好食呀!

甜品係tiramisu,正常發揮
呢間西餐廳的確幾有心,裝修同食物都有心機,值得回頭!
2024-05-18 0 views
今日閨蜜在銅鑼灣這間餐廳訂了枱,話要給我有驚喜🌹放工後八點左右先出到銅鑼灣,餐廳已經座無虛席,幸好閨蜜提早訂枱🥰- 室內環境 -餐廳裝潢華麗,每個角落都充滿打卡位置;配襯背景的爵士音樂,感覺像去了巴黎一樣,非常舒適寫意~- Menu -- Appetizer -❤️Homemade Crab Cake $138金黃酥脆的炸餅包裹着結實又多汁的蟹肉,配搭炒香的燈籠椒及洋蔥粒,再淋上清新解膩的青檸沙拉汁,口感豐富,開胃非常!啖啖蟹肉🥰- Pasta -❤️Truffle tortelloni $158濃郁的黑松露意大利小雲吞忌廉,口感煙靭;加上油份豐富的風乾豬面頰肉、與菠菜幼苗互相配搭,兩者的味道相輔相成👍- Main Course -❤️Chicken Fricassee $238傳統的法國菜式,雞肉烤焗至外脆內嫩,火候及時間控制得非常出色~ 值得一讚是旁邊的酸種麵包,以橄欖油煎香表面,再沾上蘑菇大蒜雞油精華而成的忌廉汁,絕對是此菜色的驚喜🥳😋- Dessert -❤️Apple Crumble $7820分鐘即叫即焗的蘋果金寶,香氣洋溢;雖然食到十成飽的我倆,都被這酸甜開胃的甜品再一次喚醒食慾
今日閨蜜在銅鑼灣這間餐廳訂了枱,話要給我有驚喜🌹

- 室內環境 -

- Main Course -
❤️Chicken Fricassee $238

- Dessert -
❤️Apple Crumble $78
20分鐘即叫即焗的蘋果金寶,香氣洋溢;雖然食到十成飽的我倆,都被這酸甜開胃的甜品再一次喚醒食慾,把整道甜品都食曬😆大滿足

總結:誰說食法國菜一定要花上千元一位
這餐廳不論環境、食物質素、及服務都非常出色;值得下次再嚟「巴黎」皇室一轉,與好友品嚐更多美味菜式😎
  • 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
  • 手工牛油香煎蟹餅
2024-05-18 1 views
20240514🌤️🔥Tuesday🌹第1️⃣次到 Royal Inn 2022年尖沙咀The One, 已經被它的獨特法國小凱旋門吸引🎊Royal Inn 已於2022年12月22日進駐銅鑼灣皇室堡,歐式白色拱門、穿過法式許願池、黑白色方格地磚、配合精緻復古水晶燈加上天花鏡,窗外落地大玻璃維園景色, 各女仕們打卡重點餐廳。🍽️Royal Inn 提供創新法國菜及西餐料理,頭盆Starter:法式龍蝦濃湯Lobster Bisque+$38🥣龍蝦湯味到濃鬱,夠Creamy, 法包軟熱頭盆Starter: 迷你海鮮拼盤Mini seafood platter+$68🦪 蠔即開鮮味足,青口清淡又帶鮮美,蝦肉質結實,蜆肉鮮甜🐷主食 MAIN COURSE: 蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳Sous-vide US pork loin$178 Presentation 已經好吸睛,有紅、黃、綠顏色,配上南瓜蓉好健康,豬柳真空慢煮,色澤粉嫩、 肉質軟腍。🦆主食 MAIN COURSE:香煎法式鴨肝蘑菇意大利飯 $158鴨肝味道濃鬱, 意大利飯奶油狀,質地creamy,囗感稠度,份量不算太大。🔥甜品Dessert
20240514🌤️🔥Tuesday🌹
🍽️Royal Inn 提供創新法國菜及西餐料理,
🥣龍蝦湯味到濃鬱,夠Creamy, 法包軟熱
🦪 蠔即開鮮味足,青口清淡又帶鮮美,蝦肉質結實,蜆肉鮮甜
🔥甜品Dessert :火焰雪山BAKED ALASKA $168
最有儀式感的甜品, 海綿蛋糕包住雪糕, 鋪上打起蛋白, 再淋糖漿及威士忌上面,最後點火。
#royalinn@royal.inn.hk

迷你海鮮拼盤
蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳
香煎法式鴨肝磨菇意大利飯
2024-05-17 0 views
全店走歐陸宮廷風格, 一入門口就會見到大大個噴水池, 餐廳裝修精緻, 幾適合大家嚟慶祝生日或者紀念日.🍽️ 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $238要讚下個法包烤得香脆, 而且好香橄欖油味,加上忌廉汁非常creamy, 濃而不膩, 單單用法包點汁已經好好味, 另外烤雞唔會焗到太乾身, 仍然保持juicy, 同忌廉汁、蘑菇再加埋面頭既烤洋蔥都非常夾🍽️ 香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯 $208帶子厚肉而且鮮甜, 煎至表皮焦脆,內裡軟嫩, 意大利飯帶小許蕃紅花香, 飯唔會太腍身, 煮至硬度適中, 做到口感濃郁稠密.🍽️ 鮮牛肉他他配牛骨髓 $188牛肉他他肉質軟嫩, 牛味香濃但唔會有肉臊味,可見牛肉非常新鮮, 建議將原條烤牛骨髓拌入他他當中, 令其油脂香味融入整個牛肉他他中, 令味道更提升.

🍽️ 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $238

🍽️ 香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯 $208

🍽️ 鮮牛肉他他配牛骨髓 $188
2024-05-17 23 views
環境5分:皇室堡商場西餐廳真係好少會裝修到如此華麗高級,大正門已經有水池,入面呢仲有水晶燈,非常耀眼,加埋好多盆栽好大自然,好貴氣,地方仲好大,可以畀五分。衛生5分:D枱雖然冇枱布,但係立立令,好乾淨,衛生一樣畀五分。服務 5分:服務員不停加暖水,自動又快手,落單上菜效率高,又唔囉唆,滿分。味道5分:1)    法式龍蝦濃湯好濃好甜好潤,仲配左條又長又脆嘅多士。2)    法國鴨胸紅菜頭沙律入面鴨胸都算幾多,D菜好新鮮同好爽,其他仲有蕃茄,果肉,芝士,核桃做配料,加左好多口感同層次,紅菜頭有一粒粒同造左個醬,好特別。3)     招牌威靈頓羊架大大件單支羊架外面包住厚厚嘅酥皮,羊肉真係medium,皮又夠酥同夠鬆,中間夾住嘅stuffing好惹味,配菜仲有沙律菜,薯角,garlic,食完非常飽肚同滿足。抵食5分:靚環境入面食高級西餐,有湯有沙律同羊架,非常抵,五分。
環境5分:
衛生5分:
D枱雖然冇枱布,但係立立令,好乾淨,衛生一樣畀五分。
服務 5分:
味道5分:
法式龍蝦濃湯
抵食5分:
靚環境入面食高級西餐,有湯有沙律同羊架,非常抵,五分。
2024-05-14
法式龍蝦濃湯
2024-05-17 13 views
係皇室堡行街經過呢間餐廳門口,俾個好靚嘅噴水池吸引咗入去,入邊好寬敞,法國餐廳設計,原來行到最入邊仲要係落地玻璃窗望風景,非常靚!🌟法式龍蝦濃湯非常濃稠龍蝦湯,加了忌廉汁更加香滑。🌟白汁忌廉煮藍青口藍青口鮮嫩,忌廉汁同香草葉帶出鮮味。伴碟麵包都唔好睇小,烘得香脆,一定要蘸埋白汁食。🌟燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉手工戒指意粉煙煙韌韌,香草味道凍肉,三文魚煎得好香,魚皮都煎到又薄又脆好好食。🌟香草牛油焗田螺田螺大隻,螺肉焗到非常入味,充滿香草牛油香。餐廳風格優雅,無論環境、位置、服務都好好,都有不少靚打卡位。食物質素好,擺盤靚,值得推介。

🌟法式龍蝦濃湯
非常濃稠龍蝦湯,加了忌廉汁更加香滑。

🌟白汁忌廉煮藍青口

🌟燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉

🌟香草牛油焗田螺
田螺大隻,螺肉焗到非常入味,充滿香草牛油香。

2024-05-13
2024-05-16 10 views
黎Royal INN就好似去左羅馬咁,有個位置播放住羅馬假期套電影,勁有feel.因為呢排天氣熱,我叫左兩杯飲品,有杯係西柚梳打,有西柚乾做點綴,酸酸地,而杯裡面都係新鮮既西柚,好清新。另一杯係牛油果smoothies,好細滑,牛油果味濃香。見呢到有法式洋蔥湯,都叫左一碗,有好多洋蔥,好香,好清甜,d洋蔥都好好食呀!小食見佢有焗生蠔既優惠價,就叫左兩隻煙肉焗生蠔,呢種煮法令到個蠔更加香,仲好抵食添。小食就叫左牛油煎蟹餅,有2塊蟹餅,裡面好多蟹肉,配埋自家製既醬食,一流呀!最後就食左個煙鴨胸紅菜頭沙律,有好多紅菜頭粒同埋汁係沙律到,都幾特別。呢度既環境真係一流呀!
2024-05-11
2024-05-13 19 views
氣派豪華、環境幽雅@Royal Inn銅鑼灣食肆林立,但好少會讓客人有一份幽雅而舒適的感覺,即使用餐🍴🍽️完畢亦想再坐一會!😍🥰🍾手工牛油香煎蟹餅🦀Chef擺設這度菜五彩繽紛好有藝術氣質,又好似灑上七彩皺紙咁→🦀餅上鋪滿芒果🥭肉、檸檬🍋肉、伴隨酸尾尾蛋黃醬Lime mayo, 讓人胃口大開,蟹肉一絲絲好有質感又鮮美,色香味俱全。👍👍🍾法式芝士焗生蠔🦪餐廳鄭重推介特價品→ $28一隻,生蠔雖經烤焗仍然肉質很juicy 而且海水味濃,猶如碧波𣈱泳。面頭佈滿香脆煙肉🥓粒,味道極香極夾!🥢🥢🍾西班牙黑毛豬鞍架🐷🐷主角的豬鞍架肉質濃郁,夠哂肉味,只是略為韌了一點兒!西蘭花🥦,羽衣甘藍Kale爽脆清甜,咬落爽颯甘甜!肉+菜非常匹配。👌🏼👌🏼🍾自家製藍莓🫐士多啤梨🍓班戟🥞賣相精緻美麗!pen cake 食落唔覺成口粉,因為chef做到香口薄脆,配埋2隻鮮果>🫐+🍓讓pen cake更有層次感。讓人驚喜的,脆卜卜的杏片增潻了整度甜品的高度🤗👌🏼 值得你哋去品嘗品嘗。😋😋餐廳一半遠眺綠樹🌴🍃☘️林蔭,讓人心曠神怡,胃口大開!🤪😋

氣派豪華、環境幽雅@Royal Inn

🍾手工牛油香煎蟹餅🦀

🍾法式芝士焗生蠔🦪

🍾西班牙黑毛豬鞍架🐷🐷

🍾自家製藍莓🫐士多啤梨🍓班戟🥞

餐廳一半遠眺綠樹🌴🍃☘️林蔭,讓人心曠神怡,胃口大開!🤪😋

2024-05-13 10 views
店以純白色為主調,設有歐式拱門及浮雕裝飾,並搭水晶燈配大量花藝做點綴,店內空間感足,窗邊位置對著綠油油一片 ,很有情調服務和食物方面也很有水準,而且性價比很高~而且最近還⼀有優惠,買白酒可用$98玩購買6隻蠔,性價比很高。炭燒安格斯裙柳牛扒肉質嫩滑,口感柔軟而多汁,配上風琴馬鈴薯(Hasselback potato)和酸奶油味道一流。焦糖香蕉法式薄餅即叫即做的Crêpe,不僅看起來美美的,吃起來的味道也超讚,口感細 緻軟嫩帶點Q勁的餅皮配上Nutella,香蕉和鮮奶油,甜而不漏~下次回來要試試招牌菜威靈頓羊和蘋果金寶~~

炭燒安格斯裙柳牛扒

焦糖香蕉法式薄餅

下次回來要試試招牌菜威靈頓羊和蘋果金寶~~