2024-02-25 425 views
住呢度附近咁耐,都未食過,今日終於第一次食!之前聽鄰居講,話又貴又唔好食。。。所以一直無嚟😂感覺環境幾舒服,如果中午嚟可以hea一日當relax下,可free parking,可帶寵物👍🏻不過食物種類真係比較少。。。。唔特別好食,但又唔算難食,都有佢特色嘅👍🏻二人晚飯共食咗$250,都夠飽,叫了一個印尼炒飯,一份串燒(5串),同一份炸蝦片,印尼炒飯好大份,但入面係無餸,得超級少肉粒同洋蔥,淨食飯食到飽😂
住呢度附近咁耐,都未食過,今日終於第一次食!
之前聽鄰居講,話又貴又唔好食。。。所以一直無嚟😂

2023-12-20 741 views
OOOOhhh,今次踩到沙田這間印尼餐廳的時候,正是餓得前胸貼後背😪。先來了一份印尼炒飯,黃澄澄的米粒熱辣辣咁躺在盤中,勁香撲鼻!隨後上場的,是嗲味十足嘅印尼烤肉串,外焦裡嫩,咬落去就好似一記「喉飛肩」咁滿足😌,串燒旁邊嗰碟酸辣醬更係屈機,一蘸一掃汁添味到不得了。當然,點少得招牌的沙爹牛肉啦🤤,每一啖嘅肉味都夠晒喉,配沙爹醬真係事半功倍。飲言飲言,一啖肉一啖飯,再啖番嗰鮮爽的印尼果汁,好正🍹!如果你都鍾意嗌辣、嗌靚味,咁這間餐廳真係唔可以錯過。走起!
2022-08-21 3685 views
記得大概十年前睇過一出舊電影叫阿郎的故事. 喺裏面見到周潤發去嗰間叢林中的餐廳好得意, 仲以為係佈景. 因為香港好少有啲咁環境嘅餐廳, 又咁方便駕駛人士. 但都即管Google 吓, 竟然係真嘅餐廳! 咁就馬上去啦. 第一次去食覺得啲味道唔錯, 我身為一個印尼華僑, 雖然feel到味道係就咗香港人口味, 但都係好味 (特別係味道夠濃). 但我本身比較大舊 (Well...係肥), 食物分量對我嚟講都幾緊要. 我就略嫌份量真的比較細份. 不過為咗支持咁有隱世特色嘅印尼餐廳, 喺疫情前我間唔中都有去.今日我爸媽又想去食所以就去咗食. 發覺非常之有驚喜! 就係啲食物份量大份咗 (唔係著量多少少, 係真係大份咗好多!), 最緊要係食品質素冇下降到, 而價錢比以往竟然相差無幾 !!例子: 印尼炒河粉 - 我本人覺得分量差不多等於以前 x 1.6倍或以上!PS: 雪糕紅豆冰及西班牙咖啡 + 雪糕亦不錯, 特別係雪糕, 更非常一流!強力極力推薦 !!

強力極力推薦 !!

2022-08-21
$140 (Tea)
2022-07-24 2996 views
到沙田品嚐這家懷舊餐廳先來一個加多加多 Gado Gado,它的醬汁是用花生醬配的,味道不錯,我喜歡它上面還配有蝦片,脆脆的,另有一番風味,這菜挺特別的。另外我們還叫了一個雜菜湯,但湯對我來說有點濃味了,不太習慣,要配飯吃,但味道還是可以的。咖喱羊肉,上來的賣相已很吸引,羊肉嫩,配上咖哩汁,絕了,美味。吃咖哩,怎能不來一口白飯配著吃呢?咖哩汁裹著飯粒,美味。菠蘿冰,在炎熱的夏天喝,真是透心涼,也充滿了兒時的回憶。
到沙田品嚐這家懷舊餐廳

菠蘿冰,在炎熱的夏天喝,真是透心涼,也充滿了兒時的回憶。
2022-03-22 2280 views
山長水遠嚟到大圍嘅呢一間沙田茵餐廳,嚟到見到佢個地方10分懷舊,喺香港10分少見!跟住就快咗一啲串燒試吓,見到佢現場係用探火爐嚟燒嘅,一路等一路聞到啲香味,好正!串燒燒到燶燶哋,10分香口!
2021-08-08 3389 views
懷舊,因為它在一個已經存在了 60 多年。 只收現金,而且他們只在晚上 12 點到 6 點營業。 對我來說有點太嚴格了。印尼美食的好地方,免費停車。 但是夏天蚊子比較多。城市中的小綠洲。 這家餐廳的豐富歷史付出了高昂的代價。 它已經在這裡幾十年了。 食物不會很快獲獎,而且價格也不便宜。 不過餐廳門口停車很方便,而且位置不是很方便,對於開車的人來說很方便。 這是逃離每一個擁擠的城市的好地方。 他們的沙爹串是他們最著名的菜餚。沙爹肉好有嚼勁了。烤雞也不錯。 人們來這裡是為了回憶過去的美好時光,但我真的沒有看到它的吸引力。 除了每10分鐘一班的屋村穿梭巴士外,沒有什麼可說的。 令人難以置信的高估它的價值。 如需更好的食物,大圍市中心都有好多選擇

2021-07-21 2748 views
有時個心好矛盾,一面好想搵啲特色餐廳,但係另一面又好驚中伏。今次就係完全體驗到兩個心情,聽講沙田有間開咗好多年,地點好偏僻,又曾經係以前拍戲勝地,一於去探訪一下。喺沙田半山,有一間唔起眼嘅印尼餐廳,望落以為係大排檔,不過去之前都大概做過功課,呢度係主要食印尼菜。留意番呢度係冇室內位置,所以夏天要慎入,戶外位置仲要勁多植物喺附近,一路食啲蚊就一路給你啲血。叫咗個蟹餅、雞肉咖喱、串燒、仲有個印尼米粉。咁多樣嘢得蟹餅係好食,真係炸到脆卜卜入邊有蟹肉膠。至於個咖喱雞唔入味,好似七十幾至$80一份,一啲都唔抵食。串燒個樣好似唔錯,但係食落有啲硬,沙嗲醬又冇乜花生味。至於最後一碗印尼米粉,冇特別到我唔記得影相,都係雞蛋同埋芽菜做配菜,都要七$80一碗。我諗呢度都係得情懷一樣可以sell,食物味道同價錢都唔使諗,應該都冇下次

叫咗個蟹餅、雞肉咖喱、串燒、仲有個印尼米粉。
咁多樣嘢得蟹餅係好食,真係炸到脆卜卜入邊有蟹肉膠。
至於個咖喱雞唔入味,好似七十幾至$80一份,一啲都唔抵食。

串燒個樣好似唔錯,但係食落有啲硬,沙嗲醬又冇乜花生味。
2020-12-25 3659 views
一直都好想去呢間印尼餐廳食串燒但係其實喺大圍火車站行上去都要一段路平時根本唔會行上去呢個半山位 今次決定趁放假去試吓喺屋企搭的士過去 講完個地址就連的士司機都唔知道系邊🤪去到不出我所料得幾台客 全部都係有一定嘅年紀或者睇佢哋個裝束應該係似行山客 臨走前都有一兩台係揸車去食.我去都系為左佢既串燒🤪叫左羊肉+牛肉串燒 應該9成熟既狀態送到上你枱面再自行燒到香脆 就更正😄😋呢間嘢食整體來講都比較貴 每碟都要$70up唔係唔好食 只係有少少唔值呢個價錢我都係因為佢比較有特色 所以都係去咗試 不過試一次就好😅
一直都好想去呢間印尼餐廳食串燒

再自行燒到香脆 就更正😄😋

呢間嘢食整體來講都比較貴 每碟都要$70up
唔係唔好食 只係有少少唔值呢個價錢
我都係因為佢比較有特色 所以都係去咗試 不過試一次就好😅

$150 (Lunch)
  • 串燒
2020-06-09 4063 views
整體啲嘢唔算特別好食,就係勝在環境比較有特色,同埋曾經周潤發喺度拍電影飲珍多冰,同埋餐廳有自己車位就比較方便。串燒算係比較有特色同埋比較好食,巴東牛肉同埋印尼雞就真心一般,而且定價比較高
串燒
串燒
2019-07-09 4517 views
My friend and I decided to give this place a try after walking my dog in Penfold Park. Lovely environment surrounded trees with a relaxing ambience. However, food quality here really had a lot of room to improve. Drinks we ordered were Iced Coconut Juice and Lemon Squash. Both were okay but what’s that yellow liquid at the bottom of my coconut juice...Gado Gado was quite nice actually. It’s a dish of mixed vegetables with peanut sauce, and shrimp crispies on top. Nasi Goreng, Indonesian fried ri

Gado Gado

Nasi Goreng, Indonesian fried rice. Quite tasty, but I thought it would come with a nice sunny side up egg on top... 😅 instead, it’s sliced scrambled egg, rather dry. I liked the taste of deep fried garlic though.
Nasi Goreng

Satay was a disaster... we had half lamb and half pork. Both were overcooked. Very dry and chewy. I really hate to waste food, but I had to stop after trying one each. Sorry...
Satay
Satay
2019-07-07 3708 views
今日放假,想搵個地方食啲特色野,諗左好耐就決定黎呢度。黎之前都無抱好大期望,諗住就係特別好食都唔會難食既。一坐低望住個menu,第一個感覺係:啲野咁貴既。咁一心諗住特色野梗係唔平架啦,照揀自己鍾意試既野啦。我揀左四樣野:炒椰菜、串燒(豬肉牛肉)、咖哩雞、炒河粉。呢個椰香咖喱雞,烤雞肉幾入味,不過椰香太濃,蓋過了咖喱既味道,不過配飯食都唔錯。鍾意食椰香既一定要試呢個。我一見到佢放低碟菜,就覺得好住家feel,一啲裝飾都無,清清一碟擺明行實力路線。試左第一口,味道幾好又夠熱,不過味道偏甜,可能印尼菜是偏甜卦.....我心諗。之後再見到呢碟炒河粉,更加肯定呢間餐廳係想行實力路線。味道同炒椰菜一樣,味道唔錯,不過都係偏甜。同埋我覺得幾唔抵食既係,河粉口感一啲都無乜特別,成碟野只見到炒黑左既雞蛋,之後乜都無。串燒(牛及豬)佢用呢個爐熱住都幾好,可以保住佢熱辣辣,但一放入口,啲牛硬過牛肉乾,又難咬,味道一般,只覺好燶。豬就好少少,無咁硬,但都乾,其實都分唔出牛定豬架。而個沙爹汁就真係麻麻,可能食慣泰國沙爹吧,又係一個字:「偏甜」。最後想講下杯紅豆冰,$40一杯真係令人期待。但點知係一杯勁甜既奶水紅
今日放假,想搵個地方食啲特色野,諗左好耐就決定黎呢度。
我揀左四樣野:炒椰菜、串燒(豬肉牛肉)、咖哩雞、炒河粉。

炒椰菜

串燒(牛及豬)

最後想講下杯紅豆冰,$40一杯真係令人期待。但點知係一杯勁甜既奶水紅豆。無冰、無椰奶,紅豆仲係雪到一舊舊,啲奶好似煉奶溝水咁,完全無影相既衝動,建議大家唔駛試。

食完埋單$45x,覺得真心貴,因為唔係咩食材。不過試下就算,都係嗰句,可能係自己食唔慣印尼野啫!
2019-07-07
$200 (Lunch)
2018-11-03 5036 views
大圍站G出口 沿斜路一直上 行十分鐘左右就到 其實都幾方便 未必要揸車 晚上六點半左右到達 已經有一pair用緊餐 只得室外坐位 一半露天 我地選擇有瓦遮頭位坐 甫坐低 就有位外表冷酷既長毛男仕出來招呼 昔日既懷舊餐牌 已經換成過膠餐牌 選擇不多 豬牛羊雞串燒 炸物 印尼炒飯炒麵炒河炒米 價錢看似很貴 但論環境其實差不多 人煙稀少 宜家要搵呢啲近市區又方便既地方已經好難點了聽聞每人必點既沙爹串燒 㨂了羊和鷄 還點了印尼炒飯 大支嘉士伯串燒燒爐是用酒精膏的 爐上的串燒羊雞已經熟透 要盡快吃 不然再放一會便會烤燶 羊串沒有蘇味 肉質比較乾 點上另上甜甜的沙爹汁還可以 雞串沒特別 印尼炒飯 平實 沒驚喜 啤酒唔夠凍埋單時那位姐姐 說:可以再坐下喎 我地未收工喎。那句說話聽起來唔知點解特別窩心 可能今時今日既食市唔趕你走都偷笑 仲叫你坐下 所以就係呢句 一定會再番黎幫襯的
2018-11-02
2018-07-10 5379 views
久不久就想去懷緬一下呢間沙田既老餐廳,呢度巳超過五十年歷史,雖然餐廳位置比較偏僻,以前要自行駕車才可到,但現在其實係大圍站步行十五分鐘就可到達,環境清幽,可以悠悠閒閒咁嘆下食下野,係三五知己閒談聚會既最佳選擇。 雖然食物種類唔多,但味道都好好㗎。老鋪店,門牌唔花巧,簡樸老實。店外有露天座位,相當寫意。加多加多(印尼沙律),蝦片鬆脆,最愛係佢香濃既花生醬汁。 沙嗲串燒,仲有個炭爐燒著, 可以慢慢食,唔怕攤到凍左變唔好食,而且伴個正宗印尼醬汁點串燒,超正。咖哩角,咖哩唔算辣,香口鬆化。

老鋪店,門牌唔花巧,簡樸老實。

店外有露天座位,相當寫意。

加多加多(印尼沙律),蝦片鬆脆,最愛係佢香濃既花生醬汁。

沙嗲串燒

咖哩角,咖哩唔算辣,香口鬆化。
咖哩角
2018-03-22 3832 views
聞名不如親身體驗-沙田茵餐廳屹立七咪半,歷史悠久。不難從四周環境看起來,令人置身80年代,懷舊風味濃。可惜,談到食物的色香味卻欠奉,令我始料不及。$160/10串串燒,平均$16/串,可惜吃不出豬/牛/雞/羊肉味來?!沙律、小食有印尼特色,味道尚算不錯。當晚亦點了咖哩雞,雞雪味太重,連咖喱汁也掩蓋不住。員工方面,點菜、上菜有禮貌卻笑容欠奉。總括而言,試過一次便足夠。
2018-02-23 2680 views
印尼炒飯,分量超級少,一碗飯嘅分量,連蛋都無隻,70大元,離曬譜。印尼炒椰菜,非常求其切開啲菜,沒有剝開洗就炒,分量超級少! 辣燒雞(太難食,沒有影相),就係兩塊雞胸肉一塊雞腿炸過放啲咖喱,啲雞好老好"鞋",完全無味,屋企印尼姐姐煮嘅絕對好食過呢間餐廳。好疑惑咁無誠意嘅餐廳為何還可以生存??! 珍多冰,又係好細杯,椰汁叫一啲粉條,40大元。我都好少寫食評,但呢間餐廳啲野真係好求其,所以一定要寫出來,比其他人知道。強力不推薦去食。

印尼炒飯

印尼炒椰菜,非常求其切開啲菜,沒有剝開洗就炒,分量超級少!
珍多冰,又係好細杯,椰汁叫一啲粉條,40大元。
印尼炒菜
Type of Meal