2024-05-19 187 views
🇭🇰本命鐵板燒·晚餐鐵板燒一人前 命 $788呢間佢岩岩開幕既時候我已經食過啦 近排佢有個優惠 每消費$1,500就送1隻龍蝦 姐係每2個人就送一隻 開心🥳🥳·龍蝦 l 北海道帆立貝 l 大蝦 l 甘鯛 l 鵝肝佢個龍蝦超級好食 佢係好大隻 而且煮到啱啱好 中間仲係勁嫩 龍蝦肉質勁好 配埋佢用龍蝦膏整既汁超鮮 我自己好中意🦞🤤🤤之後佢個帆立貝都唔錯 好厚身 而且好甜😎個大蝦都好有驚喜 佢係超彈牙🦐之後個甘鯛就配左個南瓜海膽忌廉汁 佢呢個個汁好正 不過我自己覺得佢個魚就煮耐左少少🐟🫢🫢最後佢個鵝肝都配搭得好好 佢係用左蘋果片 同加埋好多水果做伴碟 食落清爽好多🍎🪿☺️☺️·鹿兒島和牛 l 豬扒 l 黑豚薄餅之後肉類佢都好出色 佢個和牛好嫩 油脂都好好🐮另外個豬扒都好有驚喜 佢係好厚身 而且師傅慢煮咁煎 出黎成個豬扒都好tender而且鎖住曬肉汁 超正🐷個黑豚薄餅就係包住左好多料投既 都唔錯 但係前兩個肉好味啲😈😈·菠蘿可爾必思 l 青檸梳打$28之後佢仲有前菜 飯 魚湯 炒野菜 同甜品 我地最後食到超飽 比較有驚喜係佢前菜個鮟鱇魚肝質感好好 之後個菠蘿可爾必思我自己都好推介 佢入面係超多真菠
🇭🇰本命鐵板燒
之後佢仲有前菜 飯 魚湯 炒野菜 同甜品 我地最後食到超飽
鮟鱇魚肝
比較有驚喜係佢前菜個鮟鱇魚肝質感好好
菠蘿可爾必思
之後個菠蘿可爾必思我自己都好推介 佢入面係超多真菠蘿果肉 配鐵板燒一流🍍
#rbyeat
#rby日本菜 #rby鐵板燒
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
豚肉薄餅
多士
鮟鱇魚肝
菠蘿可爾必思
餐廳主打鐵板燒,座位以全吧枱設計,可以近距離席前欣賞師傅手藝🥰 最近更推出特別優惠,凡惠顧午市或晚市滿$1500,即會免費送一隻龍蝦,好抵食呀☺️✨ 晚餐鐵板燒一人前「命」($788)❀ 前菜 🥢汁煮螺頭蘿蔔整得好入味❀ 時令海鮮 🐟當晚係甘鯛立鱗燒😍 魚鱗口感脆卜卜,魚肉嫩滑細緻,配以海膽忌廉南瓜醬更顯鮮香❀ 北海道帆立貝 🐚帆立貝厚切肥美,鮮嫩爽滑,配搭菠菜忌廉汁令口感更為豐富☺️❀ 大蝦 🦐師傅用蝦頭膏製成醬汁,大蝦質感彈牙❀ 龍蝦 🦞原隻新鮮龍蝦勁吸睛😍 師傅將龍蝦肉拆肉煎香,再加入以龍蝦膏製成既濃郁醬汁,食落啖啖肉又爽彈,鮮味十足❤️❀ 鵝肝 🦆大大件鵝肝✨ 外層煎至金黃色,入口油香滿溢💕 旁邊配上焦糖青蘋果及黑醋汁,連埋脆多士食更加滋味~❀ 黑豚薄餅 🐷薄脆煎餅入面夾滿豚肉生薑燒,醬汁鹹甜惹味,豚肉帶油脂香,整體好香口呢🥰❀ 鹿兒島和牛 🐮厚切和牛粒叫咗五成熟~肉質柔嫩多汁,油脂豐腴,可以配以蒜片、芥末或岩鹽一齊食😚❀ 炒飯 🍚炒至粒粒分明又乾身,加入沙律醬及蒜片更有風味❀ 炒野菜 🥬|魚湯 🥣❀ 焦糖多士及奶凍 🍞多士煎得香甜酥脆,奶凍軟滑又重奶香,甜而不膩❀ 菠蘿可爾必思 🍹

✨ 晚餐鐵板燒一人前「命」($788)

❀ 前菜 🥢
汁煮螺頭蘿蔔整得好入味

❀ 時令海鮮 🐟

❀ 北海道帆立貝 🐚
帆立貝厚切肥美,鮮嫩爽滑,配搭菠菜忌廉汁令口感更為豐富☺️

❀ 大蝦 🦐
師傅用蝦頭膏製成醬汁,大蝦質感彈牙

❀ 龍蝦 🦞

❀ 鵝肝 🦆

❀ 黑豚薄餅 🐷

❀ 鹿兒島和牛 🐮

❀ 炒飯 🍚
炒至粒粒分明又乾身,加入沙律醬及蒜片更有風味

❀ 炒野菜 🥬|魚湯 🥣

❀ 焦糖多士及奶凍 🍞
多士煎得香甜酥脆,奶凍軟滑又重奶香,甜而不膩

❀ 菠蘿可爾必思 🍹
❀ 百香果梳打 🍹
食鐵板燒當然唔少得叫埋飲品~大大杯清爽又解膩
2024-04-30 811 views
二訪呢間位於銅鑼灣嘅《本命鐵板燒》,走進店內舒適感覺一如上次,全吧枱設計,務求令所有食客可以席前欣賞師傅手藝💫餐廳最近推出優惠,惠顧滿$1500即送西澳龍蝦一隻晚市有2個一人前套餐選擇,「本」$588 和「命」$788,呢晚就試「命」套餐🥢前菜來一客汁煮螺頭,為之後嘅大餐揭開序幕🥢龍蝦西澳龍蝦,肉質鮮嫩彈牙,加入龍蝦膏炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味🥢甘鯛可以席前近距離欣賞「立鱗燒」,師傅將魚鱗燒至層層立起,食落超香脆,以海膽南瓜忌廉汁墊底,鮮甜美味🥢北海道帆立貝大粒又厚身,爽口彈牙,配上菠菜忌廉汁,提升了帶子嘅鮮味🥢大蝦大蝦夠晒大隻,肉質爽嫩,以蝦頭嘅膏做成醬汁,非常鮮甜🥢鵝肝輕煎過後入口粉嫩,加了意大利黑醋來增添香味,再伴著焦糖蘋果嚟食可平衡一下油膩感🥢黑豚薄餅 用薄餅皮包裹著煎香嘅豚肉、生薑和洋蔥,做成薄餅卷,不用沾任何醬汁也好好味🥢鹿兒島和牛選用鹿兒島A4和牛,厚切而油花均勻,師傅在鐵板上燒至5成熟,肉質軟嫩,油香十足🥢炒野菜清一清味蕾,又可以一解啖啖肉後嘅油膩感🥢炒飯每次食鐵板燒,炒飯係我最期待嘅一個環節,師傅一舉手一投足,總是令人賞心悅目,而簡簡單單嘅蒜蓉炒飯已經好好味🥢吸物立魚湯

💫餐廳最近推出優惠,惠顧滿$1500即送西澳龍蝦一隻

🥢前菜
來一客汁煮螺頭,為之後嘅大餐揭開序幕

🥢龍蝦
西澳龍蝦,肉質鮮嫩彈牙,加入龍蝦膏炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味

🥢甘鯛

🥢北海道帆立貝
大粒又厚身,爽口彈牙,配上菠菜忌廉汁,提升了帶子嘅鮮味

🥢大蝦
大蝦夠晒大隻,肉質爽嫩,以蝦頭嘅膏做成醬汁,非常鮮甜

🥢鵝肝

🥢黑豚薄餅

🥢鹿兒島和牛

🥢炒野菜
清一清味蕾,又可以一解啖啖肉後嘅油膩感

🥢炒飯

🥢吸物
立魚湯,味道鮮甜,準備迎接餐後甜品

🥢甘味
甜品就係奶凍和焦糖多士,焦糖多士煎到香脆可口,奶凍就夠綿滑,甜度恰好,完美的一餐

🍹菠蘿可爾必思/青檸梳打
2杯飲品大杯又解渴,配鐵板燒就最適合不過
2024-04-24 610 views
《本命鐵板燒》食材、服務、氣氛都相當講究。新鮮食材透過師傅巧手嘅鐵板料理技巧,加上火侯嘅精準掌握,完美揉合東西方料理元素,將優質食材嘅美味極致發揮。晚市提供2️⃣款套餐,「本 」$588及「命」 $788,而家凡惠顧滿$1500,即免費🆓送一客原隻鐵板活龍蝦🦞,非常之吸引🤩🔶 晚餐鐵板燒一人前 - 命🔶🔸 前菜 - 蘿蔔炆螺頭 🔸用高湯熬煮螺頭,非常之入味,蘿蔔亦清甜。🔸 北海道帆立貝🔸帶子表面煎得色澤金黃,肉質新鮮又Q彈,以特製菠菜忌廉汁💚襯托(師傅仲同我講呢個秘製嘅醬汁入邊仲包括咗羅勒同開心果🤫)創意同味道都100分🈵🔸 龍蝦及大蝦 🔸師傅善用食材,首先從龍蝦頭取出腴美蝦膏,再利用龍蝦頭拿去煮麵豉湯。生猛龍蝦及大蝦,師傅喺客人面前用純熟手法,掌握生熟程度恰到好處,肉質白嫩結實,細嫩有彈性,淋上濃郁嘅蝦膏醬汁,美味しい!🔸 甘鯛 🔸肥美嘅甘鯛先用平底鑊炸到魚鱗酥脆,再放上鐵板上煎熟。魚肉水嫩細緻,上面又脆卜卜,配以南瓜海膽汁,提供滿滿嘅鮮味同豐富嘅層次。🔸鵝肝🔸鐵板香煎過嘅鵝肝外酥內嫩,淋上陳醋搭配焦糖青蘋果片及新鮮水果,味道精緻,香濃、幼滑、鮮甜以及微酸,口腔入面好似演奏緊一篇美妙嘅樂

🔶 晚餐鐵板燒一人前 - 命🔶

蘿蔔炆螺頭

🔸 前菜 - 蘿蔔炆螺頭 🔸
用高湯熬煮螺頭,非常之入味,蘿蔔亦清甜。

🔸 北海道帆立貝🔸

龍蝦🦞及大蝦🦐

🔸 龍蝦及大蝦 🔸

甘鯛配南瓜海膽汁

🔸 甘鯛 🔸

🔸鵝肝🔸
鐵板香煎過嘅鵝肝外酥內嫩,淋上陳醋搭配焦糖青蘋果片及新鮮水果,味道精緻,香濃、幼滑、鮮甜以及微酸,口腔入面好似演奏緊一篇美妙嘅樂章一樣!極力推介!

🔸 黒豚薄餅 🔸
睇著師傅手勢俐落地將洋蔥同黑豚肉炒香,再鋪平薄餅,放上餡料,捲起,視覺同埋味覺都一應俱全。

🔸 鹿兒島和牛 🔸
肉質軟嫩嘅和牛於鐵板上加熱,散發出撲鼻香氣。第一啖可以先試原味,品嘗美味肉汁加上十足嘅油花,第二啖可以沾少評Wasabi提味,最後配上炸蒜帶出獨特風味,3個味覺可將和牛提升至不同層次。

🔸 炒飯 🔸
金黃色炒飯粒粒分明,蛋香同蔥香四溢,食起上嚟十分乾爽。我其實已經食到好飽,所以只係輕輕食咗兩啖,已經心滿意足。

龍蝦麵豉湯

🔸 吸物 🔸
熱辣辣嘅麵豉龍蝦湯,入口滿滿龍蝦鮮甜滋味。

🔸 炒野菜🔸
蔬菜碧綠新鮮,食落爽脆,令整個套餐更均衡及健康。

🔸 甘味 🔸
師傅喺鐵板上細心地用黃糖煎香多士,之後稍微攤凍,令焦糖表面更加香脆,配上奶味十足嘅奶凍一齊食,圓滿結尾。

🔸 飲品🔸
百香果梳打及青檸梳打,味道酸酸甜甜,好適合作為鐵板燒嘅餐飲,清新又解膩🍹

❣️大家可以乘搭喺邊寧頓街嘅一部專用電梯到達餐廳,唔好由商業大廈嗰邊上去呀!嗰邊係餐廳後門😆
蘿蔔炆螺頭
龍蝦🦞及大蝦🦐
甘鯛配南瓜海膽汁
龍蝦麵豉湯
  • 甘鯛
2024-04-21 399 views
這間位於銅鑼灣主打鐵板燒的餐廳,地理位置旺中帶靜,設有兩張長長的鐵板燒吧枱,每位食客皆可近距離欣賞師傅席前料理。晚市提供兩款套餐,本 $588及命 $788,現凡惠顧滿$1500,即免費送一客原隻鐵板活龍蝦,吸引食客,優惠相當吸引。🫧晚餐鐵板燒一人前💠命 $788🫧前菜🦋沙律 兩款沙律前菜,一款是薯仔沙律,另一款是新鮮沙律加上柚子汁,清新開胃,喚醒味蕾。 🦋龍蝦師傅先將龍蝦起肉,再以龍蝦頭膏煮成汁煎封,龍蝦彈牙惹味,新鮮程度極高。🦋銀鱈魚師傅先將魚皮同魚肉分開烹調,魚皮煎得薄脆可口,銀鱈魚表面煎至金黄色,脂香四溢,入口嫰滑。最後加上野菌汁,提升銀鱈魚的鮮甜度。🦋北海道帆立貝超大粒的北海道帆立貝,兩邊煎至金香,配搭菠菜忌廉汁,柔軟鮮嫩,味道鮮甜。 🦋南非鮑魚鮑魚燒得剛剛好,爽口彈牙,鮮味澎湃,配上乾瑤柱松葉蟹汁,令人食指大動。🦋鵝肝採用匈牙利鵝肝入饌,有如奶油般的口感,配上焦糖青蘋果多士及酸度極高的石榴肉,清新減膩。🦋牛舌芯|鹿兒島 A4和牛牛舌芯切得好厚身,口感彈牙,牛味香濃。A4鹿兒島和牛表面燒至焦香,肉汁豐富,入口脂香四溢,配搭炸蒜片更添滋味。🦋炒飯炒飯粒粒圓渾,加上牛肉粒、雞蛋、

🫧晚餐鐵板燒一人前

🦋南非鮑魚

🦋鵝肝

🦋牛舌芯|鹿兒島 A4和牛

🦋炒飯
炒飯粒粒圓渾,加上牛肉粒、雞蛋、紅蘿蔔粒等,炒至金黃爽身夠鑊氣,盡顯炒飯真正精髓,果腹滿足。

🦋吸物
將鐵板燒龍蝦的龍蝦頭煮成龍蝦湯,暖心又暖胃。

🦋炒野菜
野菜炒得爽脆多汁,蒜香撲鼻,給食客清一清味蕾。

🦋甘味
焦糖多士配奶凍
香滑奶凍配上香脆可口的焦糖多士,為這頓圓滿的鐵板燒,作完美的句號。

🦋菠蘿可爾必思 $28
🦋青檸梳打 $28
4 day(s) ago 0 views
餐廳正在做優惠,全單消費滿$1,500送龍蝦,意外的很高質🦞 肉質爽彈,加上龍蝦膏煮很鮮甜😚其他海鮮如帆立貝、大蝦、甘鯛都是火侯剛好不會過老😋 醬汁的配搭都不錯,加點層次又不會搶去鮮味鵝肝配多士,經典的組合!medium rare的厚燒鹿兒島和牛油脂豐富,有入口即融的感覺🤤 鐵板炒飯炒得乾身而粒粒分明,即使很飽都吃了整碗🤣 甜品除了奶凍之外,還有焦糖多士🍞 整個套餐份量十足,質素不錯而且性價比💯

鵝肝配多士,經典的組合!

鐵板炒飯炒得乾身而粒粒分明,即使很飽都吃了整碗🤣

👨🏻‍🍳本命鐵板燒 (銅鑼灣)📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓 「呢個價錢有咁高質既鐵板燒,真心推❤️」 全單滿$1500送龍蝦!!$788 「命」11品,仲有龍蝦,系食過最抵食的鐵板燒!!😋同埋調味都系暫時食過最好,夠味但不會太咸👍🏻 開始前,師傅好貼心,比我地望一望今晚海鮮盤、蔬菜、肉盤🤤好新鮮!! 👍🏻🍽️前菜:汁煮螺頭細熬入味,蘿蔔都好鮮甜😋 👍🏻🍽️龍蝦肉質熟成度剛好,入面仲好嫩!!😻用龍蝦膏煮成汁 👍🏻🍽️北海道帆立貝師傅好手藝!!上盤前畫個汁,好靚🤤大大粒,好彈牙,就咁食已經好香口、夠味!! 👍🏻🍽️大蝦肉質實的的,鮮甜爽口!!見師傅盡用蝦頭,蝦頭起膏,醬汁滿滿蝦膏😋 👍🏻🍽️甘鯛立鱗燒對上一次系omakase,無見到師傅既煮法,今次見到😝甘鯛系鐵板上慢煎,魚皮分開另炸,脆卜卜既魚鱗,勁酥脆、香口🥹配上既南瓜海膽忌廉汁,好惹味,飲一啖都得!!小青椒都好好食架。 👍🏻🍽️鵝肝呢塊大大塊既鵝肝、同酸醋焦糖蘋果,諗起燒烤堂個個!!估吾到呢到都食到😻😻系世一鵝肝多士🥹怕膩既朋友都可以放心一試,吾膩架!!食完一件又想再食!!側旁放有藍莓、紅石榴等水果,甜的😆 👍🏻🍽️黑豚薄餅蔥爆豚肉配薄餅😻好juicy
👨🏻‍🍳本命鐵板燒 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

「呢個價錢有咁高質既鐵板燒,真心推❤️」

全單滿$1500送龍蝦!!
同埋調味都系暫時食過最好,
夠味但不會太咸👍🏻

開始前,師傅好貼心,
比我地望一望今晚海鮮盤、蔬菜、肉盤🤤
好新鮮!!

👍🏻🍽️前菜:汁煮螺頭
細熬入味,蘿蔔都好鮮甜😋

👍🏻🍽️龍蝦
肉質熟成度剛好,入面仲好嫩!!😻
用龍蝦膏煮成汁

👍🏻🍽️北海道帆立貝
師傅好手藝!!上盤前畫個汁,好靚🤤
大大粒,好彈牙,就咁食已經好香口、夠味!!

👍🏻🍽️大蝦
甘鯛立鱗燒

👍🏻🍽️甘鯛立鱗燒
對上一次系omakase,無見到師傅既煮法,今次見到😝
鵝肝多士

👍🏻🍽️鵝肝
側旁放有藍莓、紅石榴等水果,甜的😆

👍🏻🍽️黑豚薄餅
蔥爆豚肉配薄餅😻
好juicy、吾好完全乾身,口感豐富😋

👍🏻🍽️鹿兒島和牛
5成熟度剛剛好,睇下中間D脂紋😻
真系入口即溶,個人中意就咁食,已經好夠味!!
都可以搭配岩鹽、wasabi(吾會好嗆)、蒜片。
蒜蓉炒飯

👍🏻🍽️蒜蓉炒飯
最吸晴系2隻太陽蛋😻再將佢地同飯、配菜炒勻、炒至金黃,好治癒🤤
粒粒分明,香口!!
魚湯

👍🏻🍽️吸物:魚湯
暖胃一流!!好鮮!!
返完夜飲一碗魚湯,感覺好補😝

👍🏻🍽️炒野菜
只能說「本命」既調味真系恰到好處,
每一道都好惹味,連炒菜都好好食!!
朱古力奶凍配牛油焦糖多士

👍🏻🍽️甘味:朱古力布丁奶凍配牛油焦糖多士
奶凍好好味,綿軟微甜🤤
牛油焦糖多士真系必食!!微熱脆口、又香!!
相對奶凍吾會太甜,好夾多士❤️

套餐無包飲品,我地另加2杯$28飲品,
勁大杯😻
👍🏻🍹日式檸檬茶
清清地,有小小桃香、檸香,消濟一流!!
👍🏻🍹青檸梳打
一個字:「爽」😆

「本命」真心高質,
而且環境舒服,無乜壓迫感,
價錢親民仲好高質!!呢點真系又要再講🤣
仲有好中意師傅既擺盤🫶🏻

當晚都幾乎滿席,我地要bk到8點個round🙈
隔離枱離座,員工們好細心,
問我地想吾想坐近D師傅,
仲話我地人過去就得,枱佢地幫我地搬🥹 🫶🏻勁好!!之後見對面枱都有呢個情況❤️
仲有2枱客人慶生🎉

真心必試❤️

#本命 #本命鐵板燒 #teppanyakihonmei

甘鯛立鱗燒
鵝肝多士
蒜蓉炒飯
魚湯
朱古力奶凍配牛油焦糖多士
呢間日式鐵板燒可謂相逢恨晚啊晚餐有$588-$888價位 非常可接受٩(ˊᗜˋ )و 難怪平日都𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦套餐超豐富 有海鮮鵝肝 和牛豚肉等等食到中段已經飽飽 滿$1500每位仲送龍蝦!唔怕蝕本 只怕你個胃唔夠大 哈哈食材新鮮到鮑魚龍蝦落鍋前一秒仲郁緊黑豚肉用薄餅包住 有啲似春卷咁外脆內𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺和牛厚嫩多汁 牛味超濃配 配炸蒜𝙬𝙖𝙨𝙖𝙗𝙞味道更有層次燒焦糖多士係亮點!超香脆 幾飽都要食꒡ꆚ꒡.本命晚餐 $⑦⑧⑧ 𝓹𝓹✿ 鮟鱇魚乾.✿ 帆立貝.✿ 甘鯛立鱗燒.✿ 大蝦.✿ 鵝肝多士.✿ 黑豚薄餅.✿ 鹿兒島和牛.✿ 和牛炒飯|魚湯|炒野菜.✿ 焦糖多士|奶凍

呢間日式鐵板燒可謂相逢恨晚啊
套餐超豐富 有海鮮鵝肝 和牛豚肉等等
食到中段已經飽飽 滿$1500每位仲送龍蝦!
唔怕蝕本 只怕你個胃唔夠大 哈哈

✿ 鹿兒島和牛

✿ 和牛炒飯|魚湯|炒野菜

✿ 焦糖多士|奶凍

2024-05-23 0 views
想食高質鐵板燒,嚟到銅鑼灣booked 咗好評如潮嘅《本命鐵板燒》,Ordered 晚餐鐵板燒一人前 *2 ‼️由於消費額滿$1500,奉送了龍蝦🦞🔹前菜 汁煮螺頭配白蘿蔔,螺頭和白蘿蔔都好入味和淋身🔹龍蝦🦞用蝦頭嘅蝦膏炒落鮮甜嘅龍蝦肉,真係超好食🤤🔹北海道帆立貝配上菠菜忌廉汁,味道出奇地夾🔹大蝦煎到金黃色,蝦肉都鮮甜彈牙,但如果食咗大蝦先食龍蝦,可能感覺會再wow D🔹甘鯛脆卜卜外皮,魚肉煎得剛剛好,唔會overcooked,肉質鮮甜嫩滑,再配埋南瓜海膽汁,味道和口感都非常出色🫶🏻🔹鵝肝內臟未必個個接受到,但師傅煎到焦脆可口;再配上醒胃既焦糖蘋果和多士,加上少少藍莓和黑醋汁,賣相吸引💯🔹黒豚薄餅🐷薄豚肉包裹住洋蔥,再用薄餅好似春卷皮咁包住,口感豐富有驚喜🤩🔹鹿見島和牛🐮和牛愛好者必食,入口即溶,牛味濃郁👍🏻🔹炒飯🔥配料有紅蘿蔔與洋蔥,粒粒分明,每粒飯都有蛋汁包住🍳🔹吸物 (湯)•炒野菜 •甘味 (甜品)奶白色魚湯,完全冇魚腥味,鮮甜易入口😋炒野菜有銀芽、椰菜🥬甜品是焦糖多士配奶凍🍮總結每一款食材,師傅都處理得非常美味,賣相討好,十分適合慶祝生日、周年紀念等,吃完絕對回味想再encore

🔹前菜
汁煮螺頭配白蘿蔔,螺頭和白蘿蔔都好入味和淋身

🔹龍蝦🦞
用蝦頭嘅蝦膏炒落鮮甜嘅龍蝦肉,真係超好食🤤

🔹北海道帆立貝
配上菠菜忌廉汁,味道出奇地夾

🔹大蝦

🔹甘鯛

🔹鵝肝

🔹黒豚薄餅🐷

🔹鹿見島和牛🐮
和牛愛好者必食,入口即溶,牛味濃郁👍🏻

🔹炒飯🔥
配料有紅蘿蔔與洋蔥,粒粒分明,每粒飯都有蛋汁包住🍳

🔹吸物 (湯)•炒野菜 •甘味 (甜品
奶白色魚湯,完全冇魚腥味,鮮甜易入口😋
炒野菜有銀芽、椰菜🥬
甜品是焦糖多士配奶凍🍮

總結每一款食材,師傅都處理得非常美味,賣相討好,十分適合慶祝生日、周年紀念等,吃完絕對回味想再encore 嘅餐廳🫶🏻
奶凍
2024-05-19
奶凍
  • 鹿兒島和牛
  • 黑豚薄餅
2024-05-22 0 views
銅鑼灣人氣鐵板燒·本命長期人氣爆滿·絕對是逆市闖出一片天最近推出超值優惠· 惠顧$1500即送澳洲龍蝦晚市有兩款套餐· 「本」同「命」♡命ꕺ 龍蝦膏海膽燒澳洲龍蝦(滿$1500免費)龍蝦即場起肉· 加入龍蝦膏製成醬汁龍蝦肉鮮嫩彈牙·配上醬汁·將龍蝦香發揮得淋漓盡致!ꕺ前菜|汁煮螺頭螺肉軟腍入味·蘿蔔份外清甜ꕺ時令海鮮|金鯛立鱗燒魚鱗燒到立起·香脆可口魚肉細嫩多汁·更佐以南瓜海膽醬汁增加清甜感ꕺ 北海道帆立貝配菠菜忌廉汁帆立貝煎到金黃·但裡面還是鮮甜爽嫩配搭師傅自製的菠菜忌廉汁· 提升帶子鮮味ꕺ 蝦膏燒虎蝦師傅起蝦肉過程相當療癒!手法十分專業!虎蝦拌以用蝦膏醬汁· 蝦香味超濃蝦肉札實彈牙·完全不輸龍蝦ꕺ 焦糖青蘋果鵝肝鵝肝煎到外層金黃·裡面保留其絲滑般質地近乎入口即化的口感配上焦糖蘋果同吐司·令味道層次更豐富ꕺ 生薑汁豚肉薄餅先用生薑汁爆炒豚肉· 香氣誘人以薄餅包裹· 咸甜滋味· 很有創意ꕺ 鹿兒島和牛和牛油花分佈均勻· 5成熟的粉嫩非常誘人入口油香四溢近乎入口即化·配上蒜片芥末食用層次更豐富ꕺ鐵板炒菜清炒雜菜· 可解一解油膩·ꕺ 麵豉魚湯吃飽飽配溫熱魚湯·窩心暖身ꕺ炒飯炒到金黃粒粒分明
銅鑼灣人氣鐵板燒·本命
長期人氣爆滿·絕對是逆市闖出一片天
最近推出超值優惠· 惠顧$1500即送澳洲龍蝦

晚市有兩款套餐· 「本」同「命」

♡命

ꕺ 龍蝦膏海膽燒澳洲龍蝦(滿$1500免費)
龍蝦即場起肉· 加入龍蝦膏製成醬汁
龍蝦肉鮮嫩彈牙·配上醬汁·將龍蝦香發揮得淋漓盡致!

ꕺ前菜|汁煮螺頭

ꕺ 北海道帆立貝配菠菜忌廉汁
帆立貝煎到金黃·但裡面還是鮮甜爽嫩
配搭師傅自製的菠菜忌廉汁· 提升帶子鮮味

ꕺ 蝦膏燒虎蝦
師傅起蝦肉過程相當療癒!手法十分專業!
虎蝦拌以用蝦膏醬汁· 蝦香味超濃

即製焦糖吐司·怎能不愛

ꕺ鮮奶奶凍
奶凍奶味超重·口感Q嫩
2024-05-13 28 views
本命鐵板燒上年到而家開業剛好一年,由港鐵站 F1出口行4分鐘就到,約左朋友商廈門口上升降機2樓先知原來係後門 XDD朋友仔記得街外已有升降機即上到前門啊~見網上有好多人bookmark 本命,原來佢係銅鑼灣高CP值鐵板燒的人氣之選。唔怪得場內有公司老闆聚會又有慶祝生日嘅情侶夫婦。餐廳裝修日式和風格局實用平實,空間寬敞用餐舒適,全吧枱分成兩區讓你可以昅實師傅即場表演手藝。晚市套餐有「本」同「命」兩款,分別可以品嘗到11款菜式,前者$588,後者$788的海鮮套餐。重要講左先! 限定優惠期內惠顧滿HK$1500 即送澳洲龍蝦一隻!即係代表兩位$788 或 三位$588 已經有一隻龍蝦共享!「命」$788 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️11道菜包括前菜、北海道帆立貝、甘鯛立鱗燒、大蝦、鵝肝、黑豚薄餅、鹿兒島和牛、炒飯炒野菜等。由於平日星期一都爆哂場! 一位大廚都可以為6位客人服務,而且擺盤精緻,時間管班亦十分理想,十分抵讚。❀ 前菜汁煮螺頭高湯熬煮螺頭肉十分入味夠爽彈,加一片大根更加帶出決汁底的鮮甜香口。🦞西澳龍蝦直入重頭戲! 師傅Display今晚的海鮮材料後就開始表演啦!龍蝦新鮮生猛到拆肉後龍蝦腳仍然

本命鐵板燒上年到而家開業剛好一年,
由港鐵站 F1出口行4分鐘就到,
約左朋友商廈門口上升降機2樓先知原來係後門 XDD
朋友仔記得街外已有升降機即上到前門啊~

唔怪得場內有公司老闆聚會又有慶祝生日嘅情侶夫婦。
餐廳裝修日式和風格局實用平實,空間寬敞用餐舒適,
全吧枱分成兩區讓你可以昅實師傅即場表演手藝。

晚市套餐有「本」同「命」兩款,分別可以品嘗到11款菜式,
前者$588,後者$788的海鮮套餐。

「命」$788 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
由於平日星期一都爆哂場! 一位大廚都可以為6位客人服務,
而且擺盤精緻,時間管班亦十分理想,十分抵讚。

❀ 前菜汁煮螺頭

🦞西澳龍蝦
龍蝦新鮮生猛到拆肉後龍蝦腳仍然會動!!
首先將龍蝦頭及身取出蝦膏,再將透明結實的蝦肉起出。
加入牛油龍醬汁將蝦膏炒成特配醬汁煎香,原汁原味每人三件啖啖肉滿足到暈!

🐟甘鯛立鱗燒
先將甘鯛分開魚皮鐵板上煎熟,再用平底鑊炸到魚鱗酥脆,
口感外脆內軟,魚肉保留到嫩滑可口,配以海膽忌廉南瓜醬特別提升鮮香感。

🦪北海道帆立貝
煎香後加入菠菜忌廉汁令其鮮香軟熟鮮甜。

🦆鵝肝
一大塊鵝肝放上鐵板迫出鵝油香煎,煎至焦脆油香呈金黃色後,
放上一塊香脆多士上,加入黑醋汁平衡開胃感,
配以灑上焦糖再用火槍燒至焦糖的蘋果片,
再用紅石榴藍莓伴碟生果解膩甜酸,入口外焦內軟有份溶化感。

🦐大蝦
先將大蝦蝦頭起膏特製醬汁,
大廚起殼開邊清蝦腸,煎香至紅潤金黃,
最後將蝦膏醬平均放上大蝦,入口質感爽口彈牙,香口惹味。

🐷黑豚春卷豚肉燒
先將黑豚肉片捲起剛煎香的餡料洋蔥薑絲
再用春卷皮包住整塊黑豚肉卷,最後切件上碟。
口感外面軟熟內面口感層次豐富。

🐮鹿兒島和牛
放落鐵板前見到牛的紋理十分平均,兩塊均點了5成的生熟度,
牛味濃郁,如果可以食得再生的話叫三成的軟熟度應該更明顯。
第一件可先試原件入口,第二件可以沾上日本芥辣及炸蒜片一齊食,
然後第三件再沾上海鹽,入口軟腍迫出肉汁,十分滋咮。

🍛炒飯 & 吸物 & 野菜
到最後考大廚功架的一定係炒出均勻的炒飯及炒野菜,
飯粒粒粒分明炒至乾身彈牙,充滿蛋香及蔥香。
炒野菜配鮮香清甜的魚湯及吸物,十分飽肚滿足。

🍨甘味(甜品)
焦糖多士及奶凍,後暫正常表現,反而焦糖多士令我倆十分欣賞,
就有如BBQ時加滿蜜糖方包一樣,板燒起來更加香脆入味。

「本」「命」兩個套餐並不包括飲品,
兩人分別叫了「菠蘿可爾必思」及「日式檸檬茶」$28
價錢唔算貴,想飲返兩杯可以選擇白酒或紅酒。
另外剛好隔離有情侶慶祝生日,餐廳會專誠畫公仔比你影相打卡,
係可以為你留下美好回憶的一餐。
2024-05-03 63 views
「本命鐵板燒」是一家位於銅鑼灣人氣鐵板燒店,餐廳甚有氣氛座位全部圍住鐵板燒爐,可以近距離欣賞師傅的手藝,餐廳最近仲推出限定優惠,🦞惠顧滿 $1500即送西澳龍蝦一隻,即係食兩個套餐已經可以享用,真係超級抵食👍🏻👍🏻🌟晚餐鐵板燒一人前 $ 788▪️前菜汁煮螺肉和蘿蔔,螺肉好彈牙而且螺肉超級入味,蘿蔔好清甜,美味的前菜▪️燒龍蝦配蝦頭膏醬汁超開心有龍蝦食,原隻西澳龍蝦超新鮮,厚肉肉質好彈牙,配合師傅自家製的龍蝦頭膏醬汁,味鮮又惹味▪️北海道帆立貝配菠菜忌廉汁巨型帆立貝煎至外焦,內裡的肉嫩達刺身級水準,就咁食已經鮮味無窮,當然不能錯過用菠菜打成的忌廉汁,入口Creamy 帶點甜香,配合帶子食一流▪️大蝦大蝦大大隻,煎得香口爽口好彈牙,蝦頭用來整蝦頭蝦膏汁醬汁,味道充滿濃香▪️甘鯛用立鱗燒方法,魚皮香脆到不得了,魚肉更是鮮嫩,配上海膽忌廉汁,令魚更鮮美,仲有我最愛的小青椒▪️鵝肝煎鵝肝亦非常精彩,厚身到不得了, 煎至外焦內軟,再配合焦糖蘋果和匈牙利鵝肝黑醋汁,美味得來又可減低油膩感,大愛▪️春卷豚肉燒用卷皮煎至香脆,再加入肥瘦適中既豚肉和洋蔥生薑汁,口感外脆內𥚃多汁,而且味道好清新▪️鹿兒島A4和牛 和牛質

🌟晚餐鐵板燒一人前 $ 788

▪️甘鯛

▪️鵝肝

▪️春卷豚肉燒

▪️鹿兒島A4和牛
和牛質素非常高質,點左五成熟,入口軟腍多汁,充滿牛油脂香,可沾上芥辣、自家製蒜片和海鹽更加滋咮

▪️炒飯
用最簡單嘅材料做出最美味嘅炒飯,日本珍米蒜蓉、香蔥、紅蘿蔔、雞蛋、芝麻,炒得粒粒分明又夠鑊氣,好香口

▪️炒野菜
炒飯配合炒菜,野菜炒得爽口又Juicy 加上芝麻更香口

▪️吸物
𩶘魚湯用鮮魚熬製成呈乳白色,魚味香濃充滿骨膠原又鮮甜

▪️甘味
甜品時間,最流行的焦糖多士,記住師傅落大量牛油同埋糖,超級邪惡,香脆充滿又牛油香,配上香滑既牛奶奶凍,雙倍滋味

2024-05-01 58 views
日前小編同朋友仔去嘆咗間鐵板燒,食材新鮮豐富,依定仲做緊食滿$1,500 送原隻龍蝦,環境闊落舒適,服務又幾好,啱晒帶小編家女皇大人慶祝嚟緊嘅母親節😎♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 晚市套餐 - 命 $788૪ 沙律-水雲秋葵|柚子醬沙律沙律新鮮爽口,清新口腔準備開餐😋૪ 清酒煮蜆蜆肉粒粒飽滿,用清酒加昆布湯去煮,令鮮味提升😉૪ 龍蝦肉質彈牙,一啲都唔韌,配搭埋用龍蝦膏煮成嘅醬汁,啖啖都充滿濃厚龍蝦鮮味🦞૪ 銀鱈魚魚皮煎到香脆,脆到食薄脆炸魚皮咁魚肉表面煎到金黃色,但入面肉質仍然嫩,沾啲隔離嘅菇汁,依然食到鮮味🐟૪ 南非鮑魚鮑魚好新鮮,未熟之前仲識郁架!肉質厚身煎到啱啱好,配埋瑤柱松葉蛋汁,爽口彈牙😆૪ 鵝肝綿滑口感,油香滿滿,淋上意大利黑醋,再加埋焦糖青蘋果一齊食,可以中和到油膩感😋૪ 牛舌芯|鹿兒島A4和牛牛舌芯口感柔軟,肉汁豐富又香甜5成熟嘅A4和牛,牛味濃郁多汁,肉質軟嫩🐮૪ 炒飯飯粒炒到乾身,粒粒分明,加埋和牛粒,啖啖都有牛油香,調味上較重口味👍🏻૪ 吸物-龍蝦味噌湯小編同朋友仔一致都覺得呢碗味噌湯十分好飲!龍蝦

❥ 晚市套餐 - 命 $788
૪ 沙律-水雲秋葵|柚子醬沙律
沙律新鮮爽口,清新口腔準備開餐😋

૪ 清酒煮蜆
蜆肉粒粒飽滿,用清酒加昆布湯去煮,令鮮味提升😉

૪ 龍蝦

૪ 銀鱈魚
魚皮煎到香脆,脆到食薄脆炸魚皮咁

૪ 南非鮑魚
鮑魚好新鮮,未熟之前仲識郁架!
肉質厚身煎到啱啱好,配埋瑤柱松葉蛋汁,爽口彈牙😆

૪ 鵝肝

૪ 牛舌芯|鹿兒島A4和牛
牛舌芯口感柔軟,肉汁豐富又香甜
5成熟嘅A4和牛,牛味濃郁多汁,肉質軟嫩🐮

૪ 炒飯

૪ 吸物-龍蝦味噌湯
小編同朋友仔一致都覺得呢碗味噌湯十分好飲!龍蝦肉做鐵板燒,加入龍蝦頭煮個味噌湯,有味噌嘅味道之餘仲好鮮甜🫶🏻

૪ 炒野菜
炒香嘅椰菜、芽菜等等,加啲白芝麻,食落香脆😊

૪ 甘味-焦糖多士|鮮奶凍
多士灑滿糖粉,煎到焦糖化,口感香脆
奶凍幼滑,奶味醇厚🤩

❥ 菠蘿可爾必思
用咗新鮮菠蘿,甜蜜菠蘿加上酸微微嘅可爾必思,幾開胃😌

2024-04-27 56 views
同一班三五知己👯‍♀️👯‍♀️去食鐵板燒….由門口到餐廳內部裝潢已經充滿日本🇯🇵的氛圍🥰🥰🥰…令你更加期待一陣間嘅美食💞💞💞餐廳入面設有兩張大型鐵板燒吧枱✨✨….staff 安排我哋圍住吧枱坐….等我哋可以近距離咁欣賞師傅的烹飪技巧🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳…望住廚師為我哋即席烹調精心準備嘅食材….由生變熟…再加以調味….啲食物嘅香氣💯💯….簡直係直奔你嘅味蕾…令你垂涎三尺呀🤤🤤🤤我哋order 咗「本」套餐….由前菜到甜品總共有11道菜🤭🤭🤭…保證你攬住個圓轆轆嘅肚走🤰🏻🤰🏻…🐾北海道帆立貝帶子配上蔬菜忌廉汁…味道鮮甜…🐾甘鯛魚皮煎得好香脆…魚肉充滿油脂香…配上甘筍汁…非常可口….😋😋😋🐾大蝦蝦肉爽口…加埋特製sauce …鮮味非常突出🦐🦐🐾 美國安格斯牛薄燒牛肉片包住蒜片🧄同蔥花….口感好豐富…🐾 黑豚薄餅黑豚薄餅最特別🥰🥰…春卷皮包住黑豚肉…經過鐵板燒整理…外脆內軟😚😚🐾美國SRF極黑和牛和牛juicy😍😍唔油膩….厚身都唔會靭….🐾炒飯蔥花雞蛋炒飯加牛肉粒…炒飯做到粒粒分明…盡顯廚師工架😚😚本來食完炒飯已經好飽🤰🏻🤰🏻… 但仲有湯、炒菜同甜品😋😋…食埋真係連第二日嘅早餐都唔使食呀😂😂😂

🐾北海道帆立貝
帶子配上蔬菜忌廉汁…味道鮮甜…

🐾甘鯛

🐾大蝦
蝦肉爽口…加埋特製sauce …鮮味非常突出🦐🦐

🐾 美國安格斯牛薄燒
牛肉片包住蒜片🧄同蔥花….口感好豐富…

🐾 黑豚薄餅

🐾美國SRF極黑和牛
和牛juicy😍😍唔油膩….厚身都唔會靭….

🐾炒飯
蔥花雞蛋炒飯加牛肉粒…炒飯做到粒粒分明…盡顯廚師工架😚😚

2024-04-25 70 views
係本命鐵板燒慶祝生日真係好難忘, 餐廳準備嘅生日碟畫功真係好勁,神還原 @hkdisneyland 嘅狐狸卡通 Linabell💗 見到隔離枱都係慶祝生日,男壽星嘅碟係小王子都畫得好靚呀✔️呢個鐵板燒真係好豐富✨HKD788 就已經有大蝦、銀雪魚、鵝肝、牛舌芯、鹿兒島和牛、炒飯、魚湯、奶凍❕惠顧滿HKD1500仲送澳洲龍蝦一隻,真係飽到上心口!每款都好鮮味好有特色, 比坊間嘅鐵板燒調味更出色。 例如鵝肝配上糖蘋果同牛油面包, 意想不到地又fresh 又香甜講真係好驚喜🤍 魚湯同飯同時上菜呢個設定好細心,非酒精飲品大大杯都只係28HKD, yummy😋😋😋