位於石塘咀one-eight-one酒店既新式中菜廳 環境裝修時尚新穎 空間感十足 菜式參考傳統粵菜再作改良 加入新派概念 味道創新特別 整個用餐體驗十分滿意 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐖𝐞𝐞𝐤 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟒𝟗𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧 +𝟏𝟎% 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞.𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫· 黑毛豬叉燒 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗜𝗯é𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗮𝗿 𝘀𝗶𝘂, 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗵𝗼𝗻𝗲𝘆 ⇾ 𝟴.𝟴/𝟏𝟎 勁好食!!叉燒肉質超好 半肥瘦 脂肪分佈均勻 入口軟腍 唔會油膩😭 嗰汁偏甜一點 但口感一流~· 陳年花雕醉蜆 𝗗𝗿𝘂𝗻𝗸𝗲𝗻 𝗰𝗹𝗮𝗺𝘀, 𝗔𝗴𝗲𝗱 𝗦𝗵𝗮𝗼𝘅𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗶𝗻𝗲, 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗿𝗯𝘀 ⇾ 𝟴.𝟭/𝟏𝟎 🌟大大隻脹卜卜頗厚肉 口感嫩又滑又彈 酒味有但唔太重 花雕酒既甜味明顯 醃得好入味同時不失花蛤自身鮮味🫡· 鳳肝金錢鱔 $𝟮𝟴𝟴 ⇾ 𝟴.𝟭/𝟏𝟎 🌟 𝗚𝗼𝗹𝗱 𝗰𝗼𝗶𝗻 𝗲𝗲𝗹, 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗵𝗼𝗻𝗲𝘆, 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗽𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲𝘀 & 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀(我不吃鱔的) 但都推薦啱口味

𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫

[另外單點𝐚 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞]
· 鳳肝金錢鱔 $𝟮𝟴𝟴 ⇾ 𝟴.𝟭/𝟏𝟎 🌟
(我不吃鱔的) 但都推薦啱口味既大家食 首先呢道菜好考功夫 仿效懷舊菜金錢雞 但就以白鱔代替叉燒 用長鐵針串起白鱔、雞肝、肥豬肉 以蜜汁燒製 燒至白鱔帶有焦香 味道偏heavy 而且肥豬肉較肥膩 但附上了薄餅皮同酸菜 夾埋一齊食 更加容易入口
鳳肝金錢鱔
鳳肝金錢鱔  配pancake

𝐌𝐚𝐢𝐧
𝘼𝙡𝙡 𝙢𝙖𝙞𝙣 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙗𝙤𝙬𝙡 𝙤𝙛 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝙟𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚
· 煙燻三黃雞 ⇾ 𝟴/𝟏𝟎 🌟
𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲𝘄𝗼𝗼𝗱- 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗺𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗼𝗰𝗸 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻, 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗿𝗲𝗹𝗶𝘀𝗵 𝗾𝘂𝗶𝗻𝘁𝗲𝘁
無骨仲要好嫩滑既雞🥹佢地先用自家調味料醃一日 汆水再慢煮 令雞肉吸收哂所有滷水嘅精華 人手拆骨 啖啖肉 最後上菜前用蘋果木煙燻 做到皮脆肉嫩

· 潮式滷水牛五味 ⇾ 𝟳.𝟲/𝟏𝟎
𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮'𝘀 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗼𝗶𝗹, 𝗠𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗼𝗰𝗸 𝗯𝗲𝗲𝗳
有牛腩牛筋牛舌 本身牛味好重 配埋重花椒八角既滷水又係一道好值得試既菜式 可惜牛肉口感未夠腍~
潮式滷水牛五味

· 鹹檸檬欖菜烤鹹鮮馬友 ⇾ 𝟳.𝟳𝟴/𝟏𝟎 🌟
𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗿𝗲𝗲𝗳𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗿𝗲𝗮𝗱𝗳𝗶𝗻, 𝟯𝟬-𝘆𝗲𝗮𝗿 𝗼𝗹𝗱 𝘀𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻, 𝗣𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗼𝗹𝗶𝘃𝗲𝘀
魚肉好嫩滑 有少少骨 配上欖菜 調味好特別 重口啲 少少偏鹹 不過超級送飯的

𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞
· 薑汁啫啫芥蘭煲 𝗪𝗼𝗸-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗸𝗮𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗲𝗺𝘀, 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻𝗰𝗲 ⇾ 𝟳.𝟴/𝟏𝟎
兩個菜會推薦呢個多啲 芥蘭幾靚夠甜 用咗薑汁輕輕調味
薑汁啫啫芥蘭煲

· 自家製臘肉津白 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗧𝗶𝗮𝗻𝗷𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲, 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗰𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗺𝗲𝗮𝘁 ⇾ 𝟲/𝟏𝟎
津白煮得稍淋 幾乎入口即溶無乜咬口可言 個人麻麻地 但味道ok 就算有臘肉食落亦唔會油膩

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
· 四小碟 𝗣𝗲𝘁𝗶𝘁 𝗳𝗼𝘂𝗿𝘀 ⇾ 𝟴/𝟏𝟎 🌟
分別有花椒伯爵千層卷 紅棗鬆餅 桂花酒釀小丸子 焦糖合桃酥
好少餐廳既甜品會令我有好感 呢個混雜咗中式既元素整得唔錯👍🏻 特別係花椒伯爵嗰個 用花椒襯托伯爵撞出黎既味好特別有驚喜!!! 另外嗰三款都發揮得好好 加入新派fushion元素 有別於一般餐廳的甜品
四小碟

· 合桃費南雪配自家製雪糕𝗪𝗮𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶𝗲𝗿𝘀, 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 ⇾ 𝟳.𝟳/𝟏𝟎
當日雪糕機out of order轉了做咖啡忌廉 好在都唔錯 咖啡香濃 忌廉偏dense口感順滑 費南雪濕潤紮實 大眾甜度 可接受的
合桃費南雪配自家製雪糕

〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 𝟴/𝟏𝟎
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 𝟖.𝟐/𝟏𝟎
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 𝟴/𝟏𝟎
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 𝟖.𝟵/𝟏𝟎
𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐚𝐲𝐚
📍𝟯/𝗙, 𝗢𝗻𝗲-𝗘𝗶𝗴𝗵𝘁-𝗢𝗻𝗲 𝗛𝗼𝘁𝗲𝗹, 𝟭𝟴𝟭 𝗖𝗼𝗻𝗻𝗮𝘂𝗴𝗵𝘁 𝗥𝗼𝗮𝗱 𝗪𝗲𝘀𝘁, 𝗦𝗵𝗲𝗸 𝗧𝗼𝗻𝗴 𝗧𝘀𝘂𝗶, 𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁
鳳肝金錢鱔
鳳肝金錢鱔  配pancake
潮式滷水牛五味
2024-04-27 262 views
由於Restaurant week 嘅關係今日試吓一間位於西環嘅摩登酒店內中菜廳。餐廳裝修美輪美奐,比較似西餐格局,感覺現代又開揚,坐得舒適。Restaurant week/Brunch $388 -位Starter素菌XO凍豆腐豆腐賣相精美,一啖一口,豆味濃郁,入口冰涼,質感綿滑,味道清爽。Appetiser:芝麻龍蝦多士這蝦多士炸得鬆脆可口,表面鋪滿黑白芝麻,配上蝦膠和鬆化的多士,味道鮮味又唔油個頭膩。Main: Honey 選擇炭燒三黃雞三黃雞表皮微微燒焦,雞味濃郁,雞肉相當嫩滑可口,而且係帶骨部位,雞肉更加嫩滑,另外有兩種醬汁配搭,可以試吓唔同嘅口味。我選擇炭燒黑毛豬叉燒黑毛豬叉燒係厚切嘅,口感不錯,半肥帶瘦,口感軟滑,相當肥美又帶脂香,加上輕輕的蜜汁風味,味道甜美。Rice and noodle:煙鴨自家酸菜淮山麵這個比較似豉油王炒麵,麵條係幼的,有口感,配上少少鴨肉,甜豉油風味,唔會好油膩。Vegetables 海味啫啫通菜煲通菜煲充滿鑊氣,通菜口感嫩滑,又有海味鮮香,少少辣椒,微微的辣,香口惹味。Dessert椰子黑糯米西多士這個迷你西多士看似甜膩,但吃落味道剛剛好。西多

Starter

Vegetables
海味啫啫通菜煲

Dessert
椰子黑糯米西多士

這個迷你西多士看似甜膩,但吃落味道剛剛好。西多士炸得香脆鬆化,當中夾着軟綿綿嘅黑糯米,再加上表面甜香嘅花生醬和煉奶,奶醬風味甜到剛剛好,惹味可口又唔會炸到成口油。

2024-04-27
Lunch
位於石塘咀181酒店的 The Praya 環境時尚且充滿空間感,餐廳更展示多款藝術品,格調十足🖼️ 餐廳逢星期一至五供應lunch set,客人可自選兩道菜或三道菜🥢.2-course | Appetiser and Main CoursePrice of Main Course + $70
.3-course | Appetiser, Main and DessertPrice of Main Course + $120-.Appetiser黑毛豬叉燒 | 杞子雪耳凍豆腐超驚艷的叉燒!由西班牙伊比和亞豬製成的半肥瘦叉燒肉質超~軟腍,塗上的醬汁香甜而不膩,超好吃🐽 冰凍豆腐上層滿佈蔥、紫菜絲和雪耳,配上杞子醬汁清香微甜~.Main蔥油雞扒飯 $108 | 白胡椒湯麵 $128 風乾了兩天的三黃雞外皮非常香脆,配上調度出色的蔥油惹味非常,伴碟的太陽蛋亦煎至焦脆!🍳 湯麵麵質爽口,每口都是淡淡白胡椒香~.Dessert鬆糕包西多士 | 開心果芒果雪花酥以鬆糕包製成的西多士外脆內煙韌,配上花生醬、煉奶和焦糖牛油忌廉真的太邪惡太美味了🥹 而雪花酥亦酥脆帶淡淡芒果香氣,十分出色🥭.糯香茶化石

Price of Main Course + $70

蔥油雞扒飯 $108 | 白胡椒湯麵 $128

.Dessert
鬆糕包西多士 | 開心果芒果雪花酥

.糯香茶化石 $35/pp
茶化石是普洱熟茶的一種,加入糯米香葉煙燻而成,湯色紅濃透亮、味道帶濃郁糯香,溫和順滑的口感令人感到非常治癒🍵❤️‍🩹

Lunch
📍 The Praya📍 西環石塘咀 𝗦𝗵𝗲𝗸 𝗧𝗼𝗻𝗴 𝗧𝘀𝘂𝗶 (𝗛𝗞𝗨 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻) • One-Eight-One 酒店3樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-之前有來過《The Praya》吃晚餐(可見上一篇食評),知道他們的閒日午餐都不錯,而且價格較相宜,就決定回訪!早上跟晚上到訪是兩個感覺呢,落地大玻璃透進點點日光,可以更清楚看見外面景色在這裡享受午餐,太寫意~-《The Praya》主打新派港式中菜🇭🇰要說是中西合壁fusion菜嘛,又好像不是更像是在港式菜的基底上,再加入了港式變化的創新菜式😮好特別,也不得不佩服餐廳的創意🙌例如【西多士】這港式小吃一般用上麵包,但這裡竟然用上「鬆糕包」當主角,想不到又蠻搭呢 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)=【Weekday lunch】星期一至五(非假期)午餐時段提供a-la-carte menu,點主菜的話,可以以優惠價加配前菜跟甜品,組合成套餐⬇️主菜 • 加配前菜 (+$70)主菜 • 加配前菜和甜品 (+$120)-我們點了兩份「三道菜午餐」,絕對推薦前菜裡的【叉燒】、主菜裡的【蔥油雞扒飯】、甜品裡的【鬆糕包西多士】!!!💖-糯香茶化石
📍 The Praya
〔 Follow me! ♥︎ 〕
在這裡享受午餐,太寫意~
The Praya》主打新派港式中菜🇭🇰
要說是中西合壁fusion菜嘛,又好像不是
更像是在港式菜的基底上,再加入了港式變化的創新菜式😮
好特別,也不得不佩服餐廳的創意🙌
=
【Weekday lunch】
主菜 • 加配前菜 (+$70)
主菜 • 加配前菜和甜品 (+$120)
糯香茶化石 (茶位 每位$35)
The Praya提供不少好茶選擇🫖,如祁門紅茶茉莉鳳眼等等
這款【茶化石】是普洱的一種,加入糯香葉燻製而成,帶有糯米香
糯米平時帶來飽膩感,但帶糯米香的茶化石卻非常解膩呢
糯香茶化石
糯香茶化石
前菜 Appetizers
杞子雪耳凍豆腐
凍豆腐上放上炸雪耳、紫菜絲、香蔥等
豆腐的滑嫩加上配菜的香脆,口感豐富,好開胃~
杞子雪耳凍豆腐
黑毛豬叉燒
上次晚餐也有吃到【黑毛豬叉燒】,很impressive~
份量只有三件,看似不多,但每一件都很厚切(當然我不會介意吃更多!XD
叉燒由西班牙伊比利亞豬肉製成,入口鬆軟
外層塗上了蜜糖,帶點焦香、帶點脆口、帶點可口的甜味,好吃好吃

主菜 Main
蔥油雞扒飯 ($108)
雞扒用上三黃雞製成,大大件、啖啖肉,肉質嫩滑
雞皮好香脆、不肥膩,就連平常不吃雞皮的朋友也忍不住連皮吃了!
配上兩隻流心太陽蛋、蔥油、自家製薑蔥豉油,太滿足啦!
蔥油雞扒飯
白胡椒湯麵 ($128)
米線煙韌彈牙,口感不錯
配上豬軟骨貢丸豆卜
湯底帶胡椒味,不過個人覺得可以更濃一點

甜品 Dessert
鬆糕包西多士
港式小吃「西多士」的變奏版,用上鬆糕來取代麵包
外層帶脆,內裡軟糯,口感十分特別;味道有點像白糖糕~
淋上花生醬、煉奶,還有一勺焦糖忌廉,好邪惡!
開心果芒果雪花酥
口感時而煙韌,時而鬆化
裡面夾雜著芒果乾、開心果碎,味道好有層次
〔 Follow me! ♥︎ 〕
$300 (Lunch)
開心果芒果雪花酥
📍 The Praya📍 西環石塘咀 𝗦𝗵𝗲𝗸 𝗧𝗼𝗻𝗴 𝗧𝘀𝘂𝗶 (𝗛𝗞𝗨 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻) • One-Eight-One 酒店3樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-「Praya」意思是「海傍」~位於堅彌地城海旁附近的《The Praya》,以「Praya」來命名很恰當但不查不知道,原來「Praya」一字是專屬於殖民時期香港的詞語!《The Praya》就秉承著昔日香港特色,將傳統粵菜重新定義-位於西環181酒店的《The Praya》主打新派港式中菜裝潢摩登、具現代感,店面空間感好大景觀開揚,外望干諾道西天橋,再遠更有海景-環境舒適,服務也十分貼心有留意到我們於訂座時備註了的用餐限制,入座後再三跟我們確認也有留意到我們是來慶祝生日,在甜品碟上寫上「Happy Birthday」、為我們拍攝即影即有,更準備了手寫的生日卡送予壽星!=【DiningCity HK Restaurant Week Spring 2024 - Elite Dinner Menu ($498pp; 另加茶位))】常在社交平台上看見人分享他們的【醉蜆】,這次趁著DiningCity的menu裡也有包含這道,就
📍 The Praya
位於西環181酒店的《The Praya》主打新派港式中菜
裝潢摩登、具現代感,店面空間感好大
景觀開揚,外望干諾道西天橋,再遠更有海景
環境舒適,服務也十分貼心
有留意到我們於訂座時備註了的用餐限制,入座後再三跟我們確認
=
常在社交平台上看見人分享他們的【醉蜆】,這次趁著DiningCity的menu裡也有包含這道,就來試試了~
套餐裡的餐點都是餐廳的招牌菜式,但份量都有相應調節,是例牌的迷你版,讓食客每一款都可以嚐一點~
前菜 Appetizer
陳年花雕醉蜆
蜆肉飽滿沒沙,味道新鮮、酒味很香濃
好想為了這道的regular size再訪~
叉燒用上了西班牙伊比利亞豬肉製成
脂肪豐厚、半肥瘦的樣子,拿來做成叉燒很適合
肉質細嫩,入口很腍
下面的主菜部份會送上每位一碗白飯,但其實這道叉燒也很好下飯呢~

主菜 Main
煙燻三黃雞
雞肉十分滑嫩,就連雞胸位置都是!
入口帶淡淡煙燻香味~
鹹檸檬欖菜烤鹹鮮馬友
魚肉蠻嫩滑,而且很少骨,容易吃
鹹檸檬欖菜醬汁的配搭蠻新鮮,而且非常下飯~

時蔬 Vegetable
自家製臘肉津白
好喜歡吃津白,這裡的都很好吃,湯底清清的,不會過鹹
加入了自家製臘肉,更提味
不過略嫌煮得過軟,個人會更喜歡保留一點口感
薑汁啫啫芥蘭煲
加入了薑汁同煮,也有不少薑片,薑味不輕
不過好像不太察覺得到「啫啫」的鑊氣跟惹味,也不是用「煲」呈上,名字改為「薑汁炒芥蘭」會較為貼切🤣

甜品 Dessert
合桃費南雪配自家製雪糕
好好吃的financier!
邊皮帶脆,內裏濕潤,味道十分香
配上一球自家製咖啡味雪糕,太滿足了
四小碟
中式餐廳也有【petit fours】呢~
甜品小點包括伯爵茶蛋糕卷、紅棗小蛋糕、合桃酥、酒釀丸子
每款都很好吃,個人尤其喜歡伯爵茶卷🥰
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Other Info. : DiningCity Hong Kong Restaurant Week Spring 2024 - Elite Dinner Menu
2024-05-05 51 views
我一向好少來西環食野,但朋友話佢想舒舒服服坐低望住個景食野傾計,所以就來左呢間位於one-eight-one 181酒店內既新派中菜餐廳呢度樓底高環境好闊落,充滿空間感,裝修高級時尚之餘,帶有復古港式情懷,無論係牆上舊時香港既相片定地下既格仔磚,都同走現代風格既餐廳環境好夾呢度仲有好大既落地玻璃,可以一邊望住外面既景一邊食野真係好正中午來呢度食午餐,除左可以單點,仲可以有Lunch Set選擇◇ 2-course: 頭盤 + 主食 主食價錢 + $70◇ 3-course: 頭盤 + 主食 + 甜品主食價錢 + $120< 頭盤 >☆ 黑毛豬叉燒 $108叉燒用黑毛豬做,好厚肉但唔乾身,肥瘦岩岩好,肉質軟嫩多汁,蜜汁無蓋過肉味,仲有少少既燶邊,食起來更加惹味☆ 杞子雪耳凍豆腐 $78凍豆腐好滑溜,上面放左炸杞子,雪耳,紫菜絲同香蔥,賣相好精緻,淋上日式醬汁,口感軟嫩又有豆香,味道真係唔錯< 主食 >☆ 白胡椒湯麵 $128奶白色既胡椒湯底小小辣,但充滿胡椒香氣同味道,湯麵藏住軟腍入味既豬軟骨,麵線亦煮得剛剛好,爽口唔會好淋,連埋吸哂湯汁既豆腐卜一齊食超好

◇ 2-course: 頭盤 + 主食

☆ 黑毛豬叉燒 $108

☆ 杞子雪耳凍豆腐 $78

< 主食 >

☆ 白胡椒湯麵 $128
奶白色既胡椒湯底小小辣,但充滿胡椒香氣同味道,湯麵藏住軟腍入味既豬軟骨,麵線亦煮得剛剛好,爽口唔會好淋,連埋吸哂湯汁既豆腐卜一齊食超好味

☆ 蔥油雞扒飯 $108
雞扒煎到金黃色好香脆,肉厚嫩滑,又唔油膩,加埋兩隻太陽蛋,淋上蔥油同醬油,再將蛋黃同飯撈理來食真係好好味

< 甜品 >

☆ 鬆糕包西多士 $68
結合左西多士同鬆糕包既特色,食起來外面好酥脆,內裡就好鬆化,仲充滿住蛋香,再淋上花生醬,煉奶,牛油,焦糖漿等,雖然好邪惡但好好食

☆ 開心果芒果雪花酥 $78
雪花酥口感既酥脆又煙韌,加入芒果乾同開心果,特別好食

< 中國茶 >

☆ 糯香茶化石
係一款好有特色既中國茶,飲到一陣陣既糯米香,有消脂解膩既作用,一邊食一邊飲茶真係唔錯
2024-05-02 30 views
Happy Friday 的lunch, 就找一個好的地方吃午餐,同事特別找了位於石塘咀這家酒店內的粵菜餐廳,特色是以新派的方式呈現港式粵菜,新派之餘又保持粵菜的精髓。 餐廳設計很有當代藝術感,所以很多人都喜歡來吃飯打卡或慶祝生日,確實,望著窗外的一片海景,心情會自然好起來。星期一至五(非假期)午市套餐2道菜(前菜+主菜)· 主菜$+$703道菜(前菜+主菜+甜品)· 主菜$+$120我們選了3道菜套餐,慢慢的享受星期五的美好午餐。🌟前菜:🔺陳年花雕醉蜆這個是餐廳的招牌前菜,蜆肉鮮甜,粒粒飽滿,以紹興酒去浸,酒味不會太濃,蜆肉鮮甜,粒粒飽滿,更能帶出蜆肉的鮮甜😋🔺杞子雪耳凍豆腐凍豆腐嫩滑,豆味不會太搶,加上辣椒、杞子及雪耳等配料,漬淡又惹味同時存在,一道簡單又好吃的前菜。🌟主菜:🔺干鮮肉餅蒸飯蒸飯是香港常見的菜式,但將尋常菜式做得出色才是真手藝。師傅用上本地優質豬肉,加上蝦乾、魷魚乾等上等乾貨,剁成肉餅,味道鮮味!而口感不會太實太硬,再配上特調的豉油,有畫龍點睛之效。🔺牛𦟌撈粗蝦籽粗麵,滿滿的蝦籽鹹香味,麵質及韌爽彈,不會太淋,配上滷得入味的牛𦟌及特調豉油,非常的配,朋友大讚好吃👍🏻🌟
星期一至五(非假期)午市套餐
2道菜(前菜+主菜)· 主菜$+$70
3道菜(前菜+主菜+甜品)· 主菜$+$120
我們選了3道菜套餐,慢慢的享受星期五的美好午餐。
🌟前菜:
🔺陳年花雕醉蜆
🔺杞子雪耳凍豆腐
🌟主菜:
🔺干鮮肉餅蒸飯
🔺牛𦟌撈粗
🌟甜品
🔺鬆糕包西多士
這個不是一般的港式西多士,是以鬆糕包代替麵包炸成港式西多士,口感更加的軟綿,配香甜練奶及焦糖牛油cream同吃,香甜但不膩。
🔺開心果芒果雪花酥
雪花酥口感鬆脆煙韌,加入開心果碎及芒果肉果乾,香濃,口感層次豐富。
🌟飲品:糯香茶化石
第一次喝這種帶有糯米香的普洱茶茶化石,很特別,帶有糯米香味,喝時有淡淡的天然甜味,喝的舒服清香,而且沖泡久了也不會苦澀,好喝👍🏻
這裏區分幾個區域,中菜區外,另一邊廂則是酒吧區,還還有戶外位置,感覺又變得完全不同,而且店員的服務殷勤有禮,吃上一餐優質的午餐確實是很開心!
  • 陳年花雕醉蜆
  • 干鮮肉餅蒸飯
ℙ𝕣𝕒𝕪𝕒 - ɴᴇᴏ ᴄʜɪɴᴇsᴇ ᴄᴜɪsɪɴᴇ @ sᴀɪ ᴡᴀɴ充滿驚喜石塘咀摩登新派中菜~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~上個月生日月,女友人Send咗幾間餐廳比我揀慶生,其中包括呢間放咗係個list好耐嘅Praya,所以毫無懸念就揀咗呢間,呢餐真係非常滿意,樣樣都好好食非常啱心水,好多都比預期出色而且充滿驚喜,真心冇得彈。真係要挑剔嘅話係間餐廳有少少嘈(咁人多佢又好食,我都戥佢開心,而家我成日勁驚啲好食嘅餐廳執)😂🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟糯香茶化石 $𝟛𝟝 𝕡𝕡 (唔記得影相) ℝ𝕚𝕔𝕖 𝕊𝕔𝕖𝕟𝕥 𝔸𝕘𝕖𝕕 ℙ𝕦𝕖𝕣𝕙一嚟呢個茶已經對呢間餐廳有好嘅預感,佢係以春茶鮮葉為原料嘅普洱,再加入糯香葉薰制,入口好重糯香好清香順滑,非常解膩🌟蔥油餅 腐乳酸忌廉 $𝟙𝟚𝟠𝕊𝕠𝕦𝕣𝕕𝕠𝕦𝕘𝕙 𝕊𝕡𝕣𝕚𝕟𝕘 𝕆𝕟𝕚𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕟𝕔𝕒𝕜𝕖𝕤 ᴾᴵᶜᴷᴸᴱᴰ ᴼᴺᴵᴼᴺ ˢᴬᴸᴬᴰ, fᵁᵞᵁ ˢᴼᵁᴿ ᶜᴿᴱᴬᴹ係變奏版蔥油餅,酸種麵包整嘅非常酥脆,重點係上面醃洋蔥沙律令到成件事開胃咗,個腐乳酸忌廉都好夾,我平時唔係好食腐乳煮嘅菜式,但夾落呢度佢又整得好light所以
充滿驚喜石塘咀摩登新派中菜

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

🌟糯香茶化石 $𝟛𝟝 𝕡𝕡 (唔記得影相)
ℝ𝕚𝕔𝕖 𝕊𝕔𝕖𝕟𝕥 𝔸𝕘𝕖𝕕 ℙ𝕦𝕖𝕣𝕙

🌟蔥油餅 腐乳酸忌廉 $𝟙𝟚𝟠
係變奏版蔥油餅,酸種麵包整嘅非常酥脆,重點係上面醃洋蔥沙律令到成件事開胃咗,個腐乳酸忌廉都好夾,我平時唔係好食腐乳煮嘅菜式,但夾落呢度佢又整得好light所以好好食

🌟陳年花雕醉蜆 $𝟚𝟠𝟠
𝔻𝕣𝕦𝕟𝕜𝕖𝕟 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤
ᴬᴳᴱᴰ ˢᴴᴬᴼᵡᴵᴺᴳ ᵂᴵᴺᴱ, ᴴᴱᴿᴮˢ
冷盤,用咗好靚嘅花蛤每粒都厚肉脹卜卜,睇返佢地介紹原來蒸6-7成熟去保存肉質嫩滑再用花雕酒低温醃製6個鐘,所以口感有少少刺身感覺同埋好入味,鮮味同酒味平衡得好好

🌟魚湯粉皮炖龍躉 (魚頭$𝟠𝟠𝟠)
𝔹𝕣𝕒𝕚𝕤𝕖𝕕 𝔾𝕣𝕠𝕦𝕡𝕖𝕣 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕊𝕠𝕦𝕡
ᴾᴼᵀᴬᵀᴼ ᴺᴼᴼᴰᴸᴱˢ, ᴮᴱᴬᴺ ᶜᵁᴿᴰ
當日冇晒魚頭,所以用咗龍躉肉去整,但係都非常出色,個魚湯係奶白色好重魚味但好清又唔腥,魚肉嫩滑,飲落好舒服同順滑,好暖心嘅湯,同埋我好鍾意食粉皮,再加分

🌟黑毛豬叉燒 $𝟚𝟘𝟠
ℂ𝕙𝕒𝕣𝕘𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕔𝕠 ℙ𝕠𝕣𝕜 ℂ𝕙𝕒𝕣 𝕊𝕚𝕦
ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴴᴼᴺᴱᵞ
用咗伊比利亞黑毛豬,入口非常軟腍,冇筋冇肥膏,外層焦香夾蜜味,呢個係我心目中嘅100分叉燒

🌟煙燻三黃雞 $𝟜𝟚𝟠
𝔸𝕡𝕡𝕝𝕖𝕨𝕠𝕠𝕕 𝕤𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕞𝕒𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕤𝕥𝕠𝕔𝕜 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟
本身好鍾意食煙燻嘅菜式,呢道用上蘋果木煙燻非常之香,我覺得佢出色之處係Yon嘅滷水料好靚個皮好好味,雞肉非常之嫩滑,失敗之處係我自己,啲雞食晒先至見到配果兩個醬我冇試到😂

啲Cocktail 嚟到,又係比預期出色,我覺得就算唔嚟食飯都要嚟飲嘢,叫咗三杯都好味(其中有杯唔記得名所以冇介紹)

🌟生命之花 $𝟙𝟚𝟘
𝔽𝕝𝕠𝕨𝕖𝕣 𝕠𝕗 𝕃𝕚𝕗𝕖
ᴾᴱᴿfᵁᴹᴱ ᵀᴿᴱᴱˢ ᴳᴵᴺ, ᴴᴬᵂᵀᴴᴼᴿᴺ, ᴮᴸᵁᴱᴮᴱᴿᴿᵞ, ᵞᵁᶻᵁ, ᴹᴬᴿᴵᴳᴼᴸᴰ ᴴᴼᴺᴱᵞ
本身係貪佢個様靚,但味道都好出色,係清甜清香

🌟太妃鴛鴦 $𝟙𝟘𝟘
𝕐𝕦𝕖𝕟𝕐𝕖𝕦𝕟𝕘 𝔹𝕒𝕟𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
ᴿᴵᶜᴱ ˢᶜᴱᴺᵀ ᴬᴳᴱᴰ ᴾᵁᴱᴿᴴ ᴵᴺfᵁˢᴱᴰ ᵂᴴᴵˢᴷᵞ, ᴷᴬᴴᴸᵁᴬ, ᴱˢᴾᴿᴱˢˢᴼ, ᶜᴬᴿᴬᴹᴱᴸᴵᶻᴱᴰ ᴮᴬᴺᴬᴺᴬ ᶜᴿᴱᴬᴹ
本身我係諗住叫呢杯,但係貪樣靚叫咗生命之花,呢杯我會覺得係最好味嘅,aged米香普洱加Whisky、Kahula 、咖啡、焦糖香蕉Cream,全部都係我鍾意嘅嘢,同埋我係好鍾意食Banoffee所以下次嚟我一定會再叫呢杯

🌟法式薄餅 $𝟙𝟘𝟠
𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 & 𝕊𝕠𝕦𝕣 ℂ𝕣𝕖𝕡𝕖
ˢᵂᴱᴱᵀ & ˢᴼᵁᴿ ᶜᴿᴱᴾᴱ, ᶜᴬᴿᴬᴹᴱᴸᴵᶻᴱᴰ ᴼᴿᴬᴺᴳᴱ, ᴾᴼᴿᴷ ᴶᴱᴿᴷᵞ
個人感情分,我鍾意食crepe,焦糖橙加豬肉乾有幾夾

🌟薑汁番薯蛋卷 $𝟡𝟠
𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠& 𝔾𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕊𝕨𝕚𝕤𝕤 ℝ𝕠𝕝𝕝
ᴴᴼᵁˢᴱᴹᴬᴰᴱ ᶜᴿᴱᴬᴹ ᶜᴴᴱᴱˢᴱ ᴵᶜᴱ ᶜᴿᴱᴬᴹ
呢個直頭係一碗番薯糖水,還原喺個瑞士卷度,唔會好甜同膩

Dinner
Celebration
Birthday
2024-04-28 28 views
西營盤同香港大學嗰邊開咗好多新餐廳,之前都有留意位於石塘咀181酒店嘅The Praya,餐廳主打新派港式中菜 ‘Modern Hong Kong’,幾鍾意佢嘅裝修同格調,以木系為主,中西薈萃帶點古典味,而且設有落地大玻璃,環境好開陽有空間感而且職員嘅服務態度都好好同坐得舒服,even lunch 都坐到差唔多成四點先走佢哋有2 courses/ 3 courses lunch 選擇2-course | Appetiser and Main Course | Price of Main Course + $703-course | Appetiser, Main and Dessert | Price of Main Course + $120杞子雪耳凍豆腐 冰凍豆腐上面鋪滿咗蔥、紫菜絲同炸雪耳絲,豆腐嘅滑嫩加上配菜嘅香脆,幾中意呢個口感,同整體好refreshing陳年花雕醉蜆 蜆肉新鮮,質素好好而且肉質飽滿,佢嘅酒香唔算好濃,反而係日本味醂汁嘅味道比較出/濃,原來咁樣夾都幾好味,不過唯一喺嗰日d蜆有少少沙有啲美中不足干鮮肉餅蒸飯 肉餅飯上面放咗好多炸魚仔,配埋熱辣辣嘅肉餅同倒上帶有

干鮮肉餅蒸飯 肉餅飯上面放咗好多炸魚仔,配埋熱辣辣嘅肉餅同倒上帶有豬油嘅豉油一齊食,整體配搭都幾夾同提升咗肉餅飯嘅油香味
牛腱撈粗 牛腱都算大塊而且肥瘦均勻,同樣地都加咗d帶有油份嘅豉油一齊撈,甜甜地同幾香口
鬆糕包西多士 呢個係港式小食西多士嘅變奏版,用左鬆糕代替麵包,外層炸得香脆,內裏軟腍,淋上花生醬、煉奶同埋旁邊嘅焦糖忌廉,非常濃味
開心果芒果雪花酥 雪花酥有好多種口感,呢隻係嗰種比較酥脆似餅乾嘅口感,裏面有芒果乾同開心果乾,層次豐富味道亦濃郁
朋友book 咗呢間餐廳同我慶祝生日🎂💕,一共4人。我哋4個女仔叫咗3個前菜,一個飯,以為一定唔夠飽,諗住食住之後再叫,點知最後食唔晒添,性價比真係幾高。第一個係 杞子雪耳凍豆腐 ❤️❤️❤️🤍🤍 $78 幾好食嘅,但唔會話好有特色,唔係太食到雪耳,感覺試一次就可以!第二個前菜 陳年花雕醉蜆 ❤️❤️❤️❤️❤️ $288我諗係餐廳signature 嚟,因為基本上個個都會叫。係冷盤嚟,好食,蜆肉好飽滿,嫩滑多汁,又鮮甜,朋友個個大讚。值得一試!下次去都會再叫。第三個前菜 鳳肝金錢膳 ❤️❤️❤️❤️🤍$288 呢個前菜分量好大! 係令我哋飽嘅主因🤣。第一次試呢道菜,好特別,都幾好食,每舊有3層,有雞肝,肉,同埋膳,4個人每人食到兩舊左右。膳味唔係好出,俾雞肝個味掩蓋。有薄餅俾你食包住。食2舊都飽飽哋🤣🤣最後一個主菜 煙燻三皇雞菜飯 ❤️❤️❤️❤️❤️ $468極度推薦! 好好食!三黃雞好嫩滑,個飯本身就咁食都已經好有味,啲雞味深透左入去,亦都有啲菇同埋菜,重點係仲有好多飯焦。4個人差唔多每人食到兩碗半!性價比高多人聚會必叫!下次會再去食,今次因為食完呢啲已經好飽,冇機會嗌甜品,因為本身朋友仲準備咗蛋糕,下次一定會叫

第一個係 杞子雪耳凍豆腐 ❤️❤️❤️🤍🤍 $78

第二個前菜 陳年花雕醉蜆 ❤️❤️❤️❤️❤️ $288

第三個前菜 鳳肝金錢膳 ❤️❤️❤️❤️🤍$288

呢個前菜分量好大! 係令我哋飽嘅主因🤣。

4個人差唔多每人食到兩碗半!性價比高
多人聚會必叫!

下次會再去食,今次因為食完呢啲已經好飽,冇機會嗌甜品,因為本身朋友仲準備咗蛋糕,下次一定會叫佢哋甜品試下!
  • 陳年花雕醉蜆
  • 煙燻三黃雞煲仔菜飯
在One-Eight-One酒店的新派中菜,之前晚餐和家人來過不錯,這次再來試一下午餐,價錢比想像中相宜,亦看到遠處海景,味道還不錯𓂃-𓌈˒˒ Set Lunch2-course •頭盤+主食• :主食價錢+$703-course •頭盤+主食+甜品• :主食價錢+$120-·前菜𓐍口水豬蹄卷𓐍杞子雪耳凍豆腐·主食𓐍蔥油雞扒飯($108)雞扒皮好脆,配2隻流心太陽蛋,很好下飯。𓐍海鮮喇沙麵($128)-·甜品𓐍鬆糕包西多士𓐍開心果芒果雪花酥-𓐍糯香茶化石 $35/位味道特別有糯米香。

𓌈˒˒ Set Lunch
2-course •頭盤+主食• :主食價錢+$70
·前菜
𓐍口水豬蹄卷
𓐍杞子雪耳凍豆腐

·主食
𓐍蔥油雞扒飯($108)
雞扒皮好脆,配2隻流心太陽蛋,很好下飯。
𓐍海鮮喇沙麵($128)
·甜品
𓐍鬆糕包西多士
𓐍開心果芒果雪花酥
𓐍糯香茶化石 $35/位
味道特別有糯米香。
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈西環高級中菜廳✨環境別緻適合慶祝早前襯住香港餐廳週試左一直有興趣的中菜廳,優惠價比原價更抵食😋。餐廳位於西環石塘咀的one-eight-one酒店內~環境以大地色設計為主,座位之間非常寬敞,用上落地玻璃可以觀望到城景,整個感覺十分舒適。當天也有不少家庭聚會,慶生呢!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Restaurant Week Spring Edition $498 pre person 前菜是黑毛豬叉燒和陳年花雕醉蜆,叉燒3大塊,每件都肥瘦相間,口感軟腍又入味。另外的醉蜆也高質,蜆肉脹卜卜,肉質爽彈,花雕酒味香濃,有提鮮作用👍🏻。主菜有燒馬友、滷水牛五味或三黃雞選擇,我們選擇了後者。經過蘋果木煙燻的三黃雞味道更為香口,肉質juicy雞皮有淡淡醬油香~配以薑蔥油及酸辣蒜醬,雞味突出我覺得單吃都美味🥰,值得一讚係已預先去骨,可以大口享用,滿足!另外蔬菜方面推薦自家製臘肉津白,津白煮得軟腍入口,入口即溶的口感🤩,臘肉脂肪比例高,邪惡度MAX!!湯頭全是精華,充滿臘肉香又不會過鹹,配飯相當之美味🤤。最後甜品以合桃費南雪及四水碟作結,四小碟分別是桂花酒釀雙丸子、紅棗鬆

西環高級中菜廳✨環境別緻適合慶祝

當天也有不少家庭聚會,慶生呢!
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

主菜有燒馬友、滷水牛五味或三黃雞選擇,我們選擇了後者。

湯頭全是精華,充滿臘肉香又不會過鹹,配飯相當之美味🤤。

最後甜品以合桃費南雪及四水碟作結,四小碟分別是桂花酒釀雙丸子、紅棗鬆餅、花椒伯爵茶卷、焦糖曲奇,
最特別一定是花椒伯爵茶卷,味道又甜又麻。
合桃費南雪外脆內濕潤,富有合桃香🤤配上咖啡味雪糕,咖啡味好濃郁,
估唔到中菜廳都食到高質法式甜品,好有驚喜❣️
2024-03-24 66 views
One-Eight-One酒店內有間新派中菜廳,環境寬敞優雅之餘,落地玻璃亦令空間感及採光度提升,係度用餐確係令人放鬆又舒適😌《Set Lunch》2-course(頭盤+主食):主食價錢+$703-course (頭盤+主食+甜品):主食價錢+$120.【頭盤】🥢黑毛豬叉燒選用Ibérico黑毛豬,肉質甘香且肥瘦均稱,入口軟腍帶點彈性,蜜汁甜甜地好滋味😌🥢杞子雪耳凍豆腐豆腐好滑溜,與紫菜絲、蔥粒及杞子配自家製醬汁同食,refreshing又帶口感😌【主食】🥢蔥油雞扒飯($108)雞扒以醃料醃過再風乾,炸完後即使後來凍咗,都仍然保持外脆內juicy,入口啖啖肉好高質;蔥油係餐廳自家調配,再配2隻流心太陽蛋,下飯確係一流😌🥢白胡椒湯麵($128)豬軟骨好腍又入味,米線亦彈牙爽身,最正係以原粒白胡椒磨碎後再煮成白胡椒湯底,白胡椒味道好香,係整碗麵食靈魂所在😌【甜品】🥢鬆糕包西多士 口感有別一般西多士,配同自家製花生醬、煉奶等同食,花生醬味道特別香且濃郁,入口鬆化且帶彈性,雖然飽足後先食會覺得有點膩,但亦令人忍不住想再食😌🥢開心果芒果雪花酥 雪花酥混入開心果及芒果,顏色及層次分明,口感酥脆且

《Set Lunch》
2-course(頭盤+主食):主食價錢+$70
3-course (頭盤+主食+甜品):主食價錢+$120
【頭盤】
🥢黑毛豬叉燒

🥢杞子雪耳凍豆腐

【主食】
🥢蔥油雞扒飯($108)

🥢白胡椒湯麵($128)

甜品
🥢鬆糕包西多士

🥢開心果芒果雪花酥
雪花酥混入開心果及芒果,顏色及層次分明,口感酥脆且軟糯煙靭,有淡淡開心果香😌

【中國茶】
🥢糯香茶化石($35/位)
初嚐呢款普洱茶,味道非常特別,入口帶陣陣糯米香,可解膩消滯😌
2024-03-24 458 views
位於西環酒店內既中菜餐廳,結合中西美食及酒吧,菜式創新又有特色~採用落地玻璃設計採光度十足,環境寬敞舒適☺️✨ Weekday Set Lunch✧ 2 courses | Appetizer & Main (Main +$70) ✧✧ 3 courses | Appetizer, Main & Dessert (Main +$120) ✧❀ 口水豬蹄卷 🐷薄片豬蹄卷食落好爽口,以黑醬油、蒜及四川青花椒等調味,帶微微麻辣香氣,鹹酸惹味☺️❀ 杞子雪耳凍豆腐 🥢凍豆腐質感滑溜亦重豆香✨ 表面灑上紫菜、蔥花、杞子及炸雪耳,香脆又夠晒開胃🥰❀ 大蝦喇沙 ($128) 🍜喇沙湯底味道鮮香濃郁,帶微辣口感😍 每條麵條掛滿醬汁,配以大蝦、魚片頭、豆卜及溏心蛋等配料,豐富又足料👍🏻❀ 蔥油雞扒飯 ($108) 🐥三黃雞雞扒外皮煎得香脆,肉質柔嫩彈牙又多汁😍 太陽蛋邊位煎至焦脆,入口充滿濃厚蛋香,飯粒混合蛋汁及蔥油醬汁食特別滋味😚❀ 鬆糕包西多士 🍞好邪惡既甜品💕 西多士香脆又鬆軟,散發陣陣蛋香~表面淋上花生醬及煉奶,旁邊更有海鹽焦糖牛油醬,鹹甜交集更可口❀ 開心果芒果雪花酥 🥢香甜酥脆既雪花酥, 加入芒

✨ Weekday Set Lunch
(Main +$120) ✧

❀ 口水豬蹄卷 🐷

❀ 杞子雪耳凍豆腐 🥢

❀ 大蝦喇沙 ($128) 🍜

❀ 蔥油雞扒飯 ($108) 🐥

❀ 鬆糕包西多士 🍞

❀ 開心果芒果雪花酥 🥢
香甜酥脆既雪花酥, 加入芒果乾及開心果粒,增添清新感覺,層次更加豐富☺️

❀ 糯香茶化石 🫖
入口順滑香醇,滲出陣陣糯米香氣,清新解膩
2024-03-23 61 views
於2024年3月23日晚餐。由上年開張,就一直存在我想去的名單之內。見到很多朋友、食評家一一推薦,因此對它期望很高。適逢今次 #thediningcity有限定菜單,就馬上訂了座。位於西環One Eight One酒店3樓,地方很開揚,參照包偉浩斯主義,風格簡潔,配上奈良美智的兩幅畫像及少許室內植物,添有年青活力感。冷盤 陳年花雕醉蜆🍶一個熱門主打前菜,四隻蜆肉身大隻,花雕酒味不重,較為甜,因此不會蓋過蜆的味道,令它更爽甜,可惜其中一隻有少少沙。前菜 黑毛豬叉燒🐷採用德國黑毛豬,肥瘦分明,厚切的叉燒每片都有焦邊,入口鬆軟,帶有香甜蜜味。主菜 潮州滷水牛五味🐄牛五味有蝴蝶腩、坑腩、牛筋、牛舌、蘿蔔。滷水味甜份較高,不算很重花椒八角香氣,牛香味都挺出,最愛牛筋的口感黏韌。主菜 鹹檸檬鹹菜烤鹹鮮馬友🐟廚師先把馬友煎了,再淋上醬汁。雖然菜名有兩個「鹹」字,亦有很多醬汁在魚之上 ,可是味道並不強烈,甚至在這道菜上起不到任何作用。馬友去了骨,也算厚肉,搭配點點清香的檸檬味,但同時比較期望它會有更豐富的味道。蔬菜 自家製臘肉津白🥬上等的食材,湯汁也清甜,可是菜被煮得過時,我會形容為80歲婆婆都可以輕
於2024年3月23日晚餐。

冷盤 陳年花雕醉蜆🍶

前菜 黑毛豬叉燒🐷

主菜 潮州滷水牛五味🐄

主菜 鹹檸檬鹹菜烤鹹鮮馬友🐟

蔬菜 自家製臘肉津白🥬
上等的食材,湯汁也清甜,可是菜被煮得過時,我會形容為80歲婆婆都可以輕鬆吃到,不用咀嚼就可呑食。

蔬菜 薑汁啫啫芥蘭煲🫚
薑味重,每條芥蘭頭都吸了味,炒到剛好,有鑊氣,被我男朋友讚口不絕。

甜品 梳桃費南雪配咖啡雪糕☕️
費南雪真材實料,烤得外脆內軟,還有完整的核桃粒,香氣撲鼻,加上自家製的咖啡味雪糕,香濃後有餘韻,苦澀味的雪糕配上糕點的甜,平衡味道。

甜品 四小碟4️⃣
賣相精緻,有桂花酒釀小丸子、焦糖曲奇、紅棗泥糕、和最有驚喜的花椒伯爵茶蛋捲。帶點麻香,口感細膩,像中式版的Lady M。

整個晚餐的觀感,略點失望,有點油膩,且幾碟菜的味道和網上寫的有參差。

不過必須一讚,侍應們的招待和回饋都很好,例如因為餐廳內有植物,所以被蚊子叮了,侍應們得知後,馬上提我準備了噴霧和驅小蟲子的薰包;也有為我和男朋友手寫了卡和拍寶麗來;在結帳時Klimt更細心聆聽我們的意見。

-可酒店免費泊車兩小時
-茶葉是高質的