Restaurant: Uchi Coffee
Terms & Details:
2024-04-27 240 views
之前幫襯過屋子咖啡將軍澳分店,反而第一次吾系幫襯大圍總店,今次同朋友等咗一陣等到tatami位,充滿和風氣息🇯🇵除咗影相靚✨味道估吾到都好出色!客人可自選米飯+料理+冷配菜/熱配菜。✿ 推薦自選提案 $121💫 明太子伴飯 $28💫 咖喱豚扒 $55💫 烤明太子章魚串 $38烤明太子章魚串其實食落好似平時嘅魚肉🐟不過事實系章魚🐙食落就爽口,加埋明太子調味更香。咖喱豬扒好大份,辛口感同甜味比例均勻,日式咖喱大家都愛🍛豬扒亦脆卜卜,肉質厚實🐷明太子伴飯鹹香味十足🧡撈白飯一流🍚✿ 推薦自選提案 $118💫 茶泡飯 $28💫 醬油蛋漢堡 $52💫 木魚花玉子燒 $38茶泡飯即茶漬飯,影相影得太耐,已經浸到索曬茶😹🙊但味道依然不俗👍🏼茶香味清新解膩🫖裡面仲有飯素同紫菜絲,增添日式風味。醬油蛋漢堡肉質剛好,有埋蛋黃同日式醬油口感更豐富💛🤎唯一挑剔系木魚花玉子燒反而一般,蛋香味吾系好濃😯蛋汁尚可。✿ 桂花烏龍奶蓋茶 $45奶蓋十分出色,一飲就飲到芝士鹹香味🧀質感做到稠身吾稀水汪汪咁。桂花烏龍香氣撲鼻🫖茶底睇黎花咗吾少心思。✿ 黑糖抹茶牛乳 $45呢款飲品表面就吾系奶蓋,有奶泡令飲品變得美觀🤍黑糖比抹

✿ 推薦自選提案 $121

💫 醬油蛋漢堡 $52
💫 木魚花玉子燒 $38

✿ 桂花烏龍奶蓋茶 $45

✿ 黑糖抹茶牛乳 $45
呢款飲品表面就吾系奶蓋,有奶泡令飲品變得美觀🤍黑糖比抹茶味濃郁,如果就咁叫黑糖牛乳反而更貼切🤔抹茶系飲到底先明顯少少🤏🏼

✿ 小倉抹茶戚風 $58
抹茶戚風賣相好靚💚可惜抹茶味道並吾系想像中濃郁,亦吾夠濕潤,睇個樣真系厄到人😵
2024-03-09
$210 (Tea)
2024-04-23 232 views
「屋子」這個品牌都可以說是有點名氣,特別受年輕人歡迎,今天週末中午時間來到她們位於大圍的分店試一試。餐廳門面低調,內進後裝修主要使用木類,行簡約路線,座位大約二十多個但客滿時都會坐得比較擠擁,跟隔離檯的距離基本上是沒有甚麼距離的。假日只有單點餐牌供應,而餐牌上的食物選擇眾多,讓我「苦惱」了一會才決定到吃甚麼。焙茶奶蓋茶($45)的茶味濃郁帶苦澀,跟帶甜的奶蓋來一個平衡。主菜方面我點了一顆洋蔥豚肉煮($58)配白飯($18),都是頗受歡迎的溫配菜方面就沒有點了。主菜配有一小碟小菜,是日為木耳絲,沒有調味的。裡面真的有完整一顆洋蔥的豚肉煮樣子特別,洋蔥無論是外還是內都做得十分軟淋,充份吸收了醬汁和豚肉的味道,都幾下飯。特意地用一些醬汁伴著飯食,食得出調味直接,有醬油和不少的味淋,同時一股豬油脂味;然而再看一下那些碎碎的豬肉薄片,大概有一半都是脂肪所以不能吃,看到這些應該說是「豬腩片」的成本應該幾低,收費都頗進取。餐廳明顯是想行日系、簡約路線,可是食物質素平平,店內也沒有甚麼服務可言,這個溫度下店內也沒有甚麼冷氣的似,讓我整頓午餐直至離開都在冒汗,基本上這裡的配套都是做不到日系的感覺

2024-04-19 209 views
今日特登同🐧🐧 buddy 黎到大圍,拜訪依間文青風勁濃嘅日系餐廳❤️ 餐廳名副其實,整體造型猶如一間獨立小屋,入內樓底都幾高好有空間感,天花造型猶如獨立屋頂好有特色❤️ 屋內設計以簡約為主,採納純白木系色調,感覺舒適又和暖❤️ 🐧🐧 buddy 㨂咗個和風濃厚嘅午餐組合,包括有蕃茄奶油燉雞、大阪章魚燒配白米飯❤️ 燉雞煮得火喉啱啱好,唔會過老食落鮮嫩依舊👍 配酸酸地嘅蕃茄奶油醬勁開胃,用黎送飯好夾❤️ 章魚燒真係新鮮製起🥰 食落熱辣辣🤤 外脆內軟,中間粒章魚大粒又彈牙😚 好正👍 跟午餐仲可以加配飲品同埋甜品😍 勁豐富😚 🐧 就㨂自己最愛嘅甜品🫶 首先要咗個竹炭黑芝麻焙茶戚風👍 戚風蛋糕好鬆軟又綿滑,口感好正❤️ 食落每一啖都有超濃郁嘅黑芝麻味😚 配埋表面淋滿嘅焙茶口味奶蓋一齊食,滋味好濃郁又醇厚,勁高質👍未夠喉就㨂多個鐵觀音奶油脆脆華夫🤩 餐廳嘅華夫唔係出面常見嘅格仔款,反而有d 似蛋糕🥴❤️ 食落綿密又富彈性,蛋香滿滿,甜度控制得啱啱好🌟 配埋清清地茶香嘅奶油同埋脆卜卜嘅焦糖脆粒食,滋味極佳❤️❤️❤️

蕃茄奶油燉雞、大阪章魚燒配白米飯

竹炭黑芝麻焙茶戚風

鐵觀音奶油脆脆華夫
蕃茄奶油燉雞、大阪章魚燒配白米飯
竹炭黑芝麻焙茶戚風
鐵觀音奶油脆脆華夫
如果唔係中意pc狗絕對唔推薦食呢間,睇菜單見到咖哩飯得薯角同豆角都知CP值非常之低,但冇諗過個咖哩飯係完全唔熱,好似煮定放左係到好耐咁。而個士多啤梨三文治就中規中矩,奶油份量多左少少,食幾淡已經好油膩😅

之前食過一次覺得幾好味,今次見有PC 狗聯乘,所以再黎。12點幾黎到要排隊,1點鐘入場職員已經話PC 狗menu 得返咖喱飯同椰青水,連最想用黎打卡既PC 狗甜品都冇。心諗,明知聯乘都唔準備多d, 1點鐘就話冇晒。。。咁唯有嗌咖喱飯同普通既甜品啦。點知等上普通甜品之際,見到佢上緊PC 狗甜品比其他客 (遲黎過我地既!!!!!)咁我地即問,係咪依家有返啦,想order.佢走去問廚,然後話, 唔再出喇喎!!!勁嬲! !!如果有返既時候,你係咪可以通知聲我地(因為order 個陣有專登再問有冇),而家比我見到你地出幾碟比其他人,到我問你又話唔再出。即係由頭到尾,唔係冇晒,而係你地個廚想唔想做既問題!!!!😤😤😤冇心做聯乘,好心就唔好做啦!咁樣對客人都得既?以後唔會再幫襯!!!!!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
之前食過一次覺得幾好味,今次見有PC 狗聯乘,所以再黎。

咁唯有嗌咖喱飯同普通既甜品啦。

冇心做聯乘,好心就唔好做啦!咁樣對客人都得既?

以後唔會再幫襯!!!!!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

2024-05-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
今日係紅日,事前一次都冇去過,九點零行過門口,驟眼望唔覺有明顯寫低營業時間,上咗OpenRice望佢紅日營業時間至1030先行入去;-一開始入到去見到唔少人仲食緊,店員啱啱處理緊埋單,我就喺門口位坐底睇menu,大約睇咗5分鐘-隔離枱本身係啱啱走嘅客,所以枱面未執,有個40幾歲嘅女店員行埋嚟執枱,到佢差不多執完(分幾鐘左右),我正想趁佢未走開就問佢「我想請問係點order㗎?」佢一句好掘咁話「我哋閂咗喇喎。」結束我嘅回合。-我心諗你點解你唔行過嚟第一句就話我知?要我坐喺度做傻仔咁耐呢?同埋係完全零禮貌,唔好意思之類一句都冇…大佬我都做樓面,如果截完單再有人行入嚟,我都會第一時間同合客講聲「唔好意思截咗單」,等對方可以即刻搵其他地方食飯啦⋯⋯-咁我見OpenRice 係寫公眾假期收10:30先入嚟,我就問多句話我見OpenRice咁樣寫,佢答我「我就唔知咩OpenRice寫乜,我哋就不嬲都係9:00就截單嘅!」;語氣起哂弶,態度好掘,周圍啲食客都望住我哋我話咁佢哋應該處理一下OpenRice 上面寫嘅錯誤時間,佢直頭就話呢啲唔關佢哋事所以唔會搞,最後我黑人問號咁離開咗現場-雖然話「阻人收
佢一句好掘咁話「我哋閂咗喇喎。」結束我嘅回合。
雖然話「阻人收工尤如殺人父母」,但係不知者不罪,點解唔一開始好聲氣少少咁話我知?可能佢果日心情唔好,但都唔好咁樣發落我度吖大佬;成件事係果個女店員態度太過差我先忍唔住要打呢篇評價
希望店主/老闆睇到可以叫佢留意返自己當人仇家嘅態度,我唔係有俾錢嘅客人唔代表我下次唔會返嚟食,但咁嘅體驗我直頭會建議其他人都唔好去。
2024-05-01
Dinner
2024-04-21 210 views
喺social media見到PC狗聯乘,俾卷蛋造型吸引住,下午2點幾咁啱嚟大圍就過嚟試下,點知勁失望!落座點餐,店員告知卷蛋同窩夫都無得叫,查詢要等幾耐,佢答卷蛋要等1-2個鐘,唯有改食草莓三文治;飲品想叫香蕉奶蓋椰子水,店員回答只有香蕉熱牛奶:)等咗約10分鐘,年糕到咗,微暖流心不太膩,好味😋緊接香蕉熱牛奶到咗,打卡都要等埋三文治一齊影相啦!點知等啊等啊,一望時間原來已等左25分鐘,我向店員表示草莓三文治仲未到,店員向廚房反應話整緊。唔知係漏單定點啦,5分鐘後終於送到~影完相,開食,細細件、簡單兩片三文治,中間得cream同士多啤梨,無咩特別,唔明點解需要半個鐘時間去製作。而香蕉熱牛奶因為放咗半個鐘,已攤凍晒。由於出門有唔少人排緊隊,杯牛奶飲剩一半,店員已過嚟執嘢,又問我有冇加單。算,快快飲完去俾錢。網上宣傳話打卡有限定postcard ,點知店員話送晒,新一批未到貨。好差嘅體驗

等咗約10分鐘,年糕到咗,微暖流心不太膩,好味😋

緊接香蕉熱牛奶到咗,打卡都要等埋三文治一齊影相啦!

好差嘅體驗
2024-04-12 247 views
去左大圍探朋友,一齊去左屋子食dinner~裝修比較木系,帶點無印風,坐下傾下計都幾chill😺一人叫左一個晚餐,再散叫左個main dish share d餸食🤩ℝ𝕚𝕔𝕖:✨明太子拌飯 - 我大愛的明太子,辣辣地撈飯超正😋✨醬油蛋拌飯 - 撈均蛋汁食,蛋香味足又夠滑🍚𝕄𝕒𝕚𝕟 𝔻𝕚𝕤𝕙:✨蕃茄奶油燉雞 - 個汁好濃好滑,而且好足料,雞夠嫩滑🍲✨醬烤起司蘑菇漢堡 - 比想像中厚身多汁,啖啖肉,面頭加埋塊烤過嘅芝士,再配埋個汁超惹味🤤✨咖哩豚扒 - 炸得脆卜卜,但冇咩油膩感👍日式咖哩濃稠入味🍛𝕊𝕚𝕕𝕖 𝔻𝕚𝕤𝕙:✨柚子醋冷蕃茄 - 調味做得幾好,清新解膩~✨烤明太子章魚肉串 - 又係明太子😻章魚肉串彈牙有口感🧡𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤:✨西柚冰茶 - 感覺好refreshing 🍹✨桂花烏龍茶 - 桂花味好清香🥰𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥:✨清酒甜梨荔枝窩夫 - 呢隻waffle比較似蛋糕質地,幾實在,梨切成粒粒,賣相好靚😜整體清甜而不膩~

ℝ𝕚𝕔𝕖:
✨明太子拌飯 - 我大愛的明太子,辣辣地撈飯超正😋
✨醬油蛋拌飯 - 撈均蛋汁食,蛋香味足又夠滑🍚

𝕄𝕒𝕚𝕟 𝔻𝕚𝕤𝕙:
✨蕃茄奶油燉雞 - 個汁好濃好滑,而且好足料,雞夠嫩滑🍲

𝕊𝕚𝕕𝕖 𝔻𝕚𝕤𝕙:
✨柚子醋冷蕃茄 - 調味做得幾好,清新解膩~

✨烤明太子章魚肉串 - 又係明太子😻章魚肉串彈牙有口感🧡

𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤:
✨西柚冰茶 - 感覺好refreshing 🍹

✨桂花烏龍茶 - 桂花味好清香🥰

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥:

✨燕麥榛子舒芙蕾🥞✨購自:屋子咖啡Uchi(大圍)價錢:$60推薦度:8/10-之前去過將軍澳分店 發現甜品味道出色❤️趁放學近近地試吓大圍分店嘅甜品!-疏乎厘即叫即整熱辣辣♨️灑上燕麥片同榛子粒 香氣十足之餘 仲增加整體口感 疏乎厘外皮焗得焦脆 蛋香十足🍳 入口即溶😋味道香甜 配上1球灑上榛子粒嘅雲呢拿雪糕🍦食落有冰火二重奏嘅感覺🔥 必食推介👍🏻🤎✨烤香蕉巧克力奶油華夫🧇✨價錢:$55推薦度:7.5/10-窩夫面頭灑上大量杏仁同杏仁碎 食落有咬口 2塊焦糖香蕉灑上朱古力醬🍫味道香甜軟熟 包住1球雲呢拿雪糕🍦窩夫呈冬甩形狀 口感似雞蛋糕🍰 沾上濕潤嘅忌廉一齊食 食落唔會好乾✅💚✨二軒茶屋大福白玉華夫🧇✨價錢:$63推薦度:7/10-窩夫面頭有1塊大福 灑上抹茶粉 茶味香濃🍵食落煙煙韌韌😋回甘十足 唔會太甜 窩夫外邊烘得微脆 內裏鬆軟 2塊厚身窩夫中間包住幾粒Q彈抹茶白玉 同少量焙茶醬 個人認為焙茶醬可以多少少🤏🏻 食到尾偏乾🥲 💜✨紫芋甘栗餅🍠✨價錢:$38推薦度:7.5/10-紫芋甘栗餅外皮炸得脆身 食落外脆內軟 裏面滿滿嘅紫薯餡口感軟綿 味道香甜🍠 夾住粒粒栗子🌰食落有咬口😋💚✨四季春
✨燕麥榛子舒芙蕾🥞✨
購自:屋子咖啡Uchi(大圍)
價錢:$60
✨美式咖啡🫖✨
價錢:$43
  • 燕麥榛子梳乎厘
2024-04-04 132 views
晚上7:55分進店落單外賣,跟店員說希望45分鐘之後取餐,店員當時說落單是即做的,叫我到時直接再來買。於是我8:33分打電話去落單,他說已經截單了!!那他剛才為什麼不告訴我差不多要截單?明知45分鐘之後已經截單了(我其實是38分鐘後下單的),還叫我一會再來買?我說我是剛才進店訂單那個人,店員也沒有說句不好意思!這不知所謂的服務態度,真的差到一個點!怪不得香港很多食店都要執笠,他們應該就是下一家!!
2024-03-30 224 views
$350 食左一肚氣,伏!認真Black List! 本身想搵間Cafe Chill 下,坐低無耐。開OP 諗住睇下有咩必食,待應呀姐巳經態度麻麻催人落單。 -比人催落單無耐,就叫我地讓坐比老人家坐台,轉我地去tatami。配合左但全程屈埋隻腳係超唔好坐-我地叫左Full Set,飲品,主食,甜品-但主食未食到一半,我估食左15-20mins 左右侍應呀姐老遠,樣都見唔到,隔幾個身位咁狂叫"小姐",其實唔知佢叫緊邊個,但原來係同我地講野,巳經催我地上甜品-咁我順便唔該佢幫手斟杯水但可能因為飲水係extra service 啦,阿姐態度勁劣,其中一杯特登斟到臨界點仲要瀉-走果陣問點解要比氣客人受,例如水斟到瀉?呀姐答: 因為我覺得你好頸渴,所以斟滿啲-服務態度,極!惡!劣!聽到都激氣!-講翻食物,Menu 老闆有用心設計,裝修都係比人Chill 的感覺,有理由相信佢嘅原意唔係一間快餐趕客店。-Menu 由獨立飯類/ 冷熱烏龍麵等比人逐樣選擇,但沒圖,例如貓飯係聽都未聽過。 要研究點嗌自己想吃嘅食物真係要d 時間(當然趕客呀姐就係咁催~) -食物質素嚟講,今次叫左"貓飯" , 烏龍麵貓飯$
$350 食左一肚氣,伏!認真Black List!

我地叫左Full Set,飲品,主食,甜品
但主食未食到一半,我估食左15-20mins 左右
巳經催我地上甜品
咁我順便唔該佢幫手斟杯水
但可能因為飲水係extra service 啦,
阿姐態度勁劣,其中一杯特登斟到臨界點仲要瀉

走果陣問點解要比氣客人受,例如水斟到瀉?
呀姐答: 因為我覺得你好頸渴,所以斟滿啲
服務態度,極!惡!劣!聽到都激氣!
講翻食物,Menu 老闆有用心設計,
要研究點嗌自己想吃嘅食物真係要d 時間
(當然趕客呀姐就係咁催~)
食物質素嚟講,今次叫左"貓飯" , 烏龍麵
貓飯$25 只係一個白飯上面放一啲飯素
烏龍面就係一個普通烏龍麵$40
性價比低,但唔係快餐店收呢個價錢都明白
(雖然無叫,Menu 見到溫泉蛋收$25/隻,鑲金價)

小食木魚花玉子燒,細條到好似營養不良

主食南蠻炸雞不過不失正常味,
但packing 野都好難煮得難食

唯一係d 碗碟ok,打卡able

飲品抹茶牛乳有拉花,呢個比pass

重點來了,甜品
草莓奶油戚風蛋糕$58
戚風蛋糕質地好似普通麵包鋪雞蛋糕咁嘅質素
味道非常一般

甜梨荔枝窩夫$55
賣相其實唔錯,生果都鮮甜
不過窩夫唔係即焗,所以係淋嘅

總括黎講,呢間係文青風外表包裝的快餐店
唔好諗住慢活黎享受,食物性價比低,服務劣
真心可以唔洗試
應該唔少人聽過屋子呢間日系食堂,以前喺大圍有兩間分店,屋子空間主打輕食,屋子咖啡主打定食,而屋子空間現已結業,大家唔好摸門釘🐒小編好鐘意屋子咖啡嘅定食,推薦俾大家🤞🏻ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ 醬油蛋漢堡 / 飯素拌飯 / 北海道牛蒡丸子 / 西柚冰茶 $88 ▸ 8/10漢堡超級軟稔🥰但一啲都唔散肉汁滿滿 且醬汁恰到好處溫和入味 配醬油蛋更添一份醇厚牛蒡丸子類似炸日式魚丸🍘不過不失 呢款宜家已下架西柚冰茶清新開胃 仲飲到西柚果蓉🤩ଘ 南蠻雞唐揚 / 飯素拌飯 / 起司年糕 / 西柚冰茶 $85 ▸ 7.5/10雞唐揚同樣出色 很juicy又入味🫶🏻上面係酸酸甜甜嘅蛋沙律醬起司年糕外脆 內軟糯&爆漿😍面頭有甜醬油汁同海苔粉 冇馬虎 ♪ଘ 小倉抹茶鮮奶油布丁 +$25 ▸ 6.5/10布丁幾creamy 抹茶味道還可以 配面頭好厚一層嘅忌廉會有少許膩𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘺𝘦𝘴𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘭𝘺🏘: 大圍積信街49號安信樓地下P號舖🕘: 星期一至五 12:00-21:30星期六、日及公眾假期 11:30-22:30☎️: 26773218🚶🏻‍♀️: 大圍站A出口步行6分鐘💵

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ
醬油蛋漢堡

雞唐揚同樣出色 很juicy又入味🫶🏻
上面係酸酸甜甜嘅蛋沙律醬
起司年糕外脆 內軟糯&爆漿😍
面頭有甜醬油汁同海苔粉 冇馬虎 ♪
南蠻雞唐揚

💵: 加一服務費✔️
醬油蛋漢堡
南蠻雞唐揚
2024-03-24 86 views
//📍大圍日系料理Cafe —屋子咖啡𝙐𝙘𝙝𝙞 🍱🏡大圍都算係一個幾多Cafe嘅地方~今次黎食日本料理😆💕Lunch Set可以自選組合🤩可以選擇米飯+料理+冷熱配菜+飲品😝個人覺得午餐真係幾抵食!不過餐牌選擇實在太多🤣睇到眼花撩亂,揀咗好耐先落到單🥹𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )《Lunch Set自選組合》 $89🍚飯素拌飯呢個經典日式料理組合一定冇得輸😆下次再嚟嘅話會試吓其他口味嘅拌飯🍙而且啲飯應該係日本米🌾幾好食~🍘醬油蛋漢堡超推薦嘅料理😭😭❤️呢個真係有驚喜!首先上菜已經覺得個賣相好靚,然後食落真係食得出係手打漢堡扒,肉汁滿滿🥹再撈埋中間隻蛋黃食,真係好好味!💯🍢明太子章魚串呢個就係類似章魚餅上面加咗明太子醬🤤身為明太子fans就覺得好正!🧡🍹桂花烏龍茶(凍)《散叫》🍚飯素拌飯 $18🐙大阪章魚燒 $35呢個章魚燒都有驚喜!冇諗過擺咗咁耐食落口都仲熱🤤外脆內軟,加上裡面嘅粒粒章魚,覺得內餡仲好食過出面嗰啲小丸子😳不過我覺得加多啲醬汁可能會味道豐富啲!🍗南蠻唐揚雞 $55每舊唐揚炸雞都好大嚿,而且係新鮮炸起😳配埋蛋沙律真係好夾~🤭🍹百香果氣泡水 $40🍵二軒茶
📍大圍日系料理Cafe —屋子咖啡𝙐𝙘𝙝𝙞 🍱🏡

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

《Lunch Set自選組合》 $89

🍚飯素拌飯

🍘醬油蛋漢堡

🍢明太子章魚串

🍹桂花烏龍茶(凍)

《散叫》

🍚飯素拌飯 $18

🐙大阪章魚燒 $35

🍗南蠻唐揚雞 $55

🍹百香果氣泡水 $40

🍵二軒茶屋大福白玉華夫 $63
呢個甜品都好出色!🤤表面有一層大福(類似麻糬)覆蓋住,鋪滿左大量抹茶粉😍🍵裡面嘅華夫唔係我哋平時食嘅窩夫🧇反而似雞蛋糕,不過都好鬆軟好好食👍🏼兩層蛋糕中間夾住大量焙茶醬,裏面仲有幾粒抹茶白玉,真係超級好食!!

✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽

賣相:🌟🌟🌟🌟💫
二軒茶屋大福白玉華夫
午餐自選組合
二軒茶屋大福白玉華夫
2024-02-22 280 views
We’re here at the cozy Uchi Coffee to try out their home cooked Japanese dishes in a warm, welcoming atmosphere 🇯🇵🍃Pic 2️⃣: 醬油蛋漢堡 / 𝐇𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐠 𝐰/ 𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐄𝐠𝐠 - $52 hkd 🍳🐄 — The hamburger steak was well marinated and seasoned. Loved the creamy soy sauce egg yolk on top to bind everything together and give it a creamy smooth texture. Pic 3️⃣: 起司年糕 / 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 - $35 hkd 🧀 — Delicious side dish! The mochi was chewy and adequately filled with a rich, creamy cheese filling that was so tasty. T

— Delicious side dish! The mochi was chewy and adequately filled with a rich, creamy cheese filling that was so tasty. The drizzle of teriyaki sauce on top added a slight sweetness to contrast with the savoury flavours of the cheese.

Pic 4️⃣: 鯖魚味噌煮 / 𝐌𝐢𝐬𝐨 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐌𝐚𝐜𝐤𝐞𝐫𝐞𝐥 - $55 hkd 🐟
— The fish was flavourful and fragrant, with a rich miso taste to it. The meat was moist, flaky and soft too.

Pic 5️⃣: 明太子拌飯 / 𝐂𝐨𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 - $28 hkd 🍚
— Hard to go wrong with and the mentaiko was savoury with a distinct umami flavour to it.

Pic 6️⃣: 飯素拌飯 / 𝐅𝐮𝐫𝐢𝐤𝐚𝐤𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞 - $18 hkd 🍚
— Great accompaniment with the hamburg steak and pretty flavourful too!

Pic 7️⃣: 清酒甜梨荔枝窩夫 / 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐚𝐫 𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 - $55 hkd 🍐
— A unique flavour combination so we had to try this out! The waffle was chewy but a bit dry. The poached pears had a subtle wine aroma to it that was nicely complemented by the sweetness of the lychee.

Pic 8️⃣: 紫色地瓜舒芙蕾 / 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐘𝐚𝐦 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 - $60 hkd 🍠
— Super satisfying to look at and tasted great too! The purple yam flavour was aromatic and pretty strong. The soufflé itself was light, airy and not overly sweet.
大圍本身就勁多受歡迎嘅café,要試哂佢都唔易😆同男朋友係大圍踩完單車,就諗起咗一直想試好耐嘅屋子咖啡🤩可惜當日店舖嘅雪櫃壞咗,有好多甜品都冇😭😭當日幫襯咗佢哋嘅晚餐定食,又係自己定食自己揀❗️自由選擇[米飯/麵+料理+冷熱配菜]各項選一,另外可以再加配飲品同甜品。👦🏻の選:🍚 醬油蛋拌飯🐟 醬油燒鰻魚🍢 烤明太子章魚肉串🍹 西柚冰茶•燒鰻魚略嫌唔夠軟身,但多得有鰻魚汁搭救,唔會話好難食。至於個明太子章魚肉串冇咩特別,口感的確係幾彈牙,但整體食落就係肉丸串咁😅,明太子味又唔係好突出,麻麻地。飲品方面,男朋友揀左西柚冰茶,口味清爽,而且唔會太酸,我都忍唔到係咁偷飲😂👧🏻の選:🍚 泡菜拌飯🍖 醬烤起司蘑菇漢堡🥚 木魚花玉子燒🍵 桂花烏龍茶•最好味嘅係個漢堡😋,肉質唔會勁實,上層有烤芝士,搭配蘑菇洋蔥汁有少少甜味,用嚟送飯一流🤤玉子燒外面有少少硬身,但內裏都鬆軟嘅,上面仲淋咗d醬油同埋木魚花,平衡返玉子燒本身嘅甜味,都唔錯食~飲品方面,我就揀咗桂花烏龍茶,味道清新,桂花香味撲鼻,好易入口☺️
醬油蛋拌飯
醬油烤鰻魚