2024-04-02 196 views
今日經過長沙灣元州街呢間燒肉店, 餐廳主打一人燒肉,每張枱都有燒肉爐,我和朋友一起面對面坐,但因為燒肉爐只係適合一人燒。我燒的時候,朋友就要等一等。爐肉爐為網面爐不易痴底。我點了五花牛肉,可以選套餐,有泡菜、紫菜湯及白飯,餐廳富有檸檬水冰凍解渴任飲,整體味道不錯,性價比高!
之前都同爹哋食過好多次呢間日式自助燒肉,一人一爐自己燒,由於價錢算親民,新開張時次次都要排隊😏但而家唔知係唔係因為開返關,個個都去旅行,就少咗人去食啦。咁啱同爹哋喺長沙灣做完嘢,就順路去食啦。一坐低服務侍應就埋嚟介紹有新產品推出,就係相片嘅九牛,爹哋同我都覺得可以叫一個嚟試吓。九牛 故名思意就係有9種牛唔同部位嘅肉,每種兩片,可以當二中餐食😝佢其中有牛脷、封門柳、肉眼、西冷、牛胸腹、牛板腱⋯總之總有一個部位啱你食,我自己就最鍾意封門柳,爹哋都話我識食😛呢個九牛餐 佢話係期間限定,而且每日亦限出10份,價錢就$148,ok啦~
但而家唔知係唔係因為開返關,個個都去旅行,就少咗人去食啦。
咁啱同爹哋喺長沙灣做完嘢,就順路去食啦。

• 九牛盛合
2K
2023-11-06 926 views
Dinner @ Yakiniku やき肉 ~平靚正的日式燒烤 , 哪處尋?有!"Yakiniku やき肉" 就位於深水埗元州街 ~Yakiniku やき肉 , 是日式單人燒烤 , 主打牛肉 , 並以肉類的重量計算, 吃多吃少由你話事,豐儉由人 ~我點的是牛板腱 & 牛舌 套餐:除了牛板腱和牛舌之外,還附上 味噌湯、泡菜、白飯 ~肉質來說 , 大家應該知道 , 這個價錢不會是高級貨 , 但勝在性價比高,貨真教實,牛肉的品質也是過得去的,平平地又想食日式燒烤過下癔,肯定係來這間 ~本篇完 ~
Dinner @ Yakiniku やき肉 ~

平靚正的日式燒烤 , 哪處尋?
有!"Yakiniku やき肉" 就位於深水埗元州街 ~

本篇完 ~
2023-07-12 2034 views
【深水埗區】【やき肉】我之前食過呢間喺西環嘅分店,覺得幾好食,一直都想同女同事去,只可惜根本唔會有呢個機會,就帶住半點哀愁,自己一個走咗入去。用 ipad 先叫咗個 $138 嘅「牛舌+牛脖子肉+牛五花SET(300g)」,應該係抵食夾大份嘅。個餐啲肉應該係一早切好擺喺度等人叫,不過揀咗「鹽燒」味道都可以。而呢三款肉正正常常,個餐裡面仲有一碟仔枝豆、白飯同湯,性價比係 okay 嘅,細食啲可能咁就可以。但係大家都明,我喎,我就梗係仲會叫嘢食。兩款五花係 $19 嘅「牛腹五花(100g)」同 $27 嘅「豬五花(100g)」,後者揀咗鹽燒,質素都係可以嘅。跟住到 $27 嘅「雞腿肉(100g)」,用汁燒,我都幾期待嘅一款,結果冇令我失望,食落都幾嫩滑,係咪因為我燒得好?跟住到 $49 嘅汁燒「牛蔥蔥(100g)」,上次食好好食原來係因為浣紗娘捲得好,今次自己整到一塌糊塗,都好食嘅。加咗 $6 要隻「生雞蛋(日本蛋)」撈飯同 $10 要罐「烏龍茶」飲,夾埋總共 $276,咁多嘢食嚟講係幾抵嘅。。。(地址:深水埗元州街146號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #

(地址:深水埗元州街146號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #深水埗 #南昌 #長沙灣 #やき肉 #Yakiniku #牛舌 #牛脖子肉 #牛五花 #枝豆 #牛蔥蔥 #牛腹五花 #雞腿肉 #豬五花 #生雞蛋 #日本蛋 #烏龍茶 #1am1079 #1ambackup
2023-06-26 1121 views
間吾時都會同朋友或者自己一個黎食 性價比實在太高 可以因自己既食量去選擇夜晚8半去食吾洗排隊 自己今次total叫左3樣100g吾同既肉(牛五花 豬五花 牛腱板)配埋飯 再加杯細既啤酒 平平地食真係好抵食
2023-06-23
  • 牛五花
  • 牛舌
Intro: 深水埗同長沙灣交界真係有唔少平得黎又好食嘅餐廳,而呢次食下晝就見到有一間食一人燒肉,價錢仲好平民,最平100g可以50蚊內交易,建議大家試下150g肉,都只係貴少少;而呢次就揀左豬同雞嘅混合肉~ ___________________🍽 豬五花+雞腿肉💰 58(150g)⭐️ 8/10✍🏻 150g同100g嘅價錢都係差4蚊,緊係叫多50g;✍🏻 爐嘅火力都好夠,建議用中火燒,好快就燒熟有得食;✍🏻 雖然雞腿肉需要燒熟嘅時間比較耐,但剪得較細粒比較容易熟,肉質幾滑唔鞋口;✍🏻 豬五花肉偏厚但好快就燒得熟,瘦肉同肥肉嘅比例為六四;✍🏻 定食包飯、湯、泡菜,而有幾種嘅燒肉汁做沾燒肉嘅選擇;___________________🏠 Yakiniku やき肉📍 深水埗元州街146號地舖⭐️ 8/10___________________
Intro:
🍽 豬五花+雞腿肉
💰 58(150g)⭐️ 8/10
✍🏻 150g同100g嘅價錢都係差4蚊,緊係叫多50g;
✍🏻 爐嘅火力都好夠,建議用中火燒,好快就燒熟有得食;
✍🏻 豬五花肉偏厚但好快就燒得熟,瘦肉同肥肉嘅比例為六四;
✍🏻 定食包飯、湯、泡菜,而有幾種嘅燒肉汁做沾燒肉嘅選擇;
🏠 Yakiniku やき肉
📍 深水埗元州街146號地舖
⭐️ 8/10
2023-03-27 1186 views
今日叫了個牛蔥花,但係餐牌既相同實物差好遠,肥牛似兩塊剪開4份甘,超薄。湯係公仔面既味精粉充出嚟,泡菜係觀頭泡菜。唔好食。飯又硬屈屈,失望。最後係食到泡菜撈飯。
2023-02-24 1203 views
今晚係長沙灣做完野朋友帶我來呢間燒肉店食,見到有條排隊龍,就諗係咪好好食呢?好彩都唔算排得太耐,就安排入座有鈎掛袋,自己點餐,都幾方便我叫了一個豬五花100g 再額外加一個優惠價既牛腹五花19蚊上菜都幾快,餐已包一碗飯,泡菜同湯之後就開始燒,有多種醬料揀。個人覺得牛腹五花完全無味,唔知係咪我燒得太熟,但一熟我已拎起,但都幾難咬朋友分享了他的牛腱俾我,都係一樣無牛味同好Q豬五花算好少少,有豬既味道可能見多人排隊,期待較高,但嚴格來説,一般般
今晚係長沙灣做完野
朋友帶我來呢間燒肉店食,見到有條排隊龍,就諗係咪好好食呢?
好彩都唔算排得太耐,就安排入座
有鈎掛袋,自己點餐,都幾方便
上菜都幾快,餐已包一碗飯,泡菜同湯
之後就開始燒,有多種醬料揀。
朋友分享了他的牛腱俾我,都係一樣無牛味同好Q
豬五花算好少少,有豬既味道
可能見多人排隊,期待較高,但嚴格來説,一般般
2023-01-10 1400 views
呢間個人獨立燒肉店又真係幾過癮,一人一爐,唔使怕孤獨。因為Lunch唔想食咁貴,所以叫咗個燒肉Set A要了100g的豬五花,$46,個Set仲包一碗飯、一碗紫菜湯同埋一小碗辣泡菜,另外再追加一份特價$19的牛腹五花。燒到有格仔網紋都米話唔過癮。整體味道都OK,我就覺得豬五花好味過牛腹五花,雖然兩個都多肥肉。另外想講佢有好多款醬料比你點d肉,包括蒜蓉、醬油、檸檬、味噌及韓國辣醬,另外仲有鹽,我試咗檸檬同蒜蓉,與其話佢係醬不如話佢係汁更加貼切,佢個檸檬汁同d燒肉都幾夾。

燒到有格仔網紋都米話唔過癮。

今日天氣得返13度,作為毒撚嘅我今日去黃金圍爐取暖,行到咁上下餓餓哋,突然想食肉肉🍖一個人去食牛角好柒,個個成雙成對,我又得返一條毒撚過聖誕,點頂呀經過呢間一人燒肉店,就膽粗粗去試吓,須知日本有好多比毒撚一個人食飯嘅餐廳,但香港就好小餐廳裡面幾乾淨,有張面壁長枱,獨立地間開咗一個個爐,好方便,我就即刻坐低咗裡面用iPad 落單,我叫咗個400g 雞腿餐,唔洗5分鐘已經送到💫個餐除咗比你揀肉嘅份量,仲可以揀燒汁/鹽燒,小食可以揀泡菜/枝豆,好滿足枱面亦有哂唔同嘅醬汁,啱哂食得重口味嘅朋友個爐啲火唔夠平均,雖然教到🔥🔥🔥,啲雞腿個芯都有啲難熟但肉質鮮嫩,$94真係無得輸性價比高,可以翻啄🌞整體: 9/10

枱面亦有哂唔同嘅醬汁,啱哂食得重口味嘅朋友

個爐啲火唔夠平均,雖然教到🔥🔥🔥,啲雞腿個芯都有啲難熟
但肉質鮮嫩,$94真係無得輸

性價比高,可以翻啄🌞

整體: 9/10
雞腿肉餐400g
2022-12-17
$94 (Lunch)
雞腿肉餐400g
  • 大盛燒肉set
2022-11-18 1019 views
呢間燒肉店真係我食過最平嘅一間,雖然平,但係質素一啲都唔差,叫一個餐都係$46起。如果想再平啲,可以叫一盤$19嘅牛腹五花再加一碗飯,都淨係要$27!再加一盤都只係$46,真係超抵!
2022-11-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$46 (Tea)
2022-10-23 948 views
やき肉深水埗高質日式燒肉店_______________________今次小編宵夜黎到深水埗日式燒肉店~叫了牛Set (牛舌,牛脖,牛五花) $138,重量級豪華肉Set (牛五花,豬五花,雞腿肉) $128,牛葱葱 $69。肉質鮮美。環境相對上比較迫,但亦都冇阻外烤肉嘅樂趣🥰🥰感覺好有日本烤肉店的氣氛。
やき肉

深水埗高質日式燒肉店

_______________________

2022-10-15 734 views
之前都幫襯過其他連鎖式一人燒肉店,不過一般都要排長龍。假日6點左右咁岩路過又發現一間,難得唔洗排隊,一於入去試下。今次叫左2個餐。既然有幫襯同類食店既經驗,就難免一路食一路會有比較。😂肉可以按自己食量分配,不過飯就係定量。跟餐泡菜/枝豆如果分量可以多啲就更好。款式都比較多。不過跟餐既肉切等比較厚,有點難燒。再追加19蚊既牛腹五花反而係薄切,好食!未夠7點食完埋單,出面而經出現一條小人龍,所以店員已經好有禮貌咁,準備所以野幫你埋單😎尚算親民既價錢,店員態度都唔錯,有機會都會再試

今次叫左2個餐。

既然有幫襯同類食店既經驗,就難免一路食一路會有比較。😂

款式都比較多。
不過跟餐既肉切等比較厚,有點難燒。
再追加19蚊既牛腹五花反而係薄切,好食!

尚算親民既價錢,店員態度都唔錯,有機會都會再試

2022-10-15
2022-09-20 832 views
$138 有三種肉,又有飯湯泡菜都幾抵,不過五花腩唔係太啱我,牛舌就勁正,下次單點要多份先👍服務方面店員都幾細心,有教你點落單,主動拎紙比你放口罩,同埋話你知下面有位放隨身物品

特盛燒肉set
2022-09-19
特盛燒肉set
  • 牛舌
2022-06-07 2233 views
一個人食燒肉,一個字"爽"一直覺得食燒肉是很個人的事,一個人原來都可以盡興,多個人還沒多高興!我想食牛舌,牛肉,你又戒牛。仲之一個人想食幾多叫幾多,想食邊款叫邊款,按重量去叫,想專攻某類肉又得,食多食小,隨心所欲這間餐廳一定能滿足"獨食"之樂牛,豬,雞肉類選擇,可按自己喜好選不同部份,然後按g計重量下單,輕食,重食,分100g,150g,200g,300g隨你食量去下單用架上電腦屏幕自助下單一人一爐,架上有多款調味醬汁,有檸檬味凍水,紙巾,放在枱上以自助形式取用,餐具在櫃統内,非常方便牛五花,豬五花,雞腿肉套餐300g ~$94有昆布湯,泡菜,白飯一碗肉質不錯,放上酱汁隨碟上,食肉獸急不及待要啟動了,味道比預期好爐火力也非常均勻,每片肉薄片放在網上燒,幾分鐘內必熟泡菜
一個人食燒肉,一個字"爽"

這間餐廳一定能滿足"獨食"之樂

牛,豬,雞肉類選擇,可按自己喜好選不同部份,
然後按g計重量下單,輕食,重食,
分100g,150g,200g,300g
隨你食量去下單

用架上電腦屏幕自助下單

一人一爐,架上有多款調味醬汁,有檸檬味凍水,
紙巾,放在枱上以自助形式取用,餐具在櫃統内,
非常方便

牛五花,豬五花,雞腿肉套餐300g ~$94
有昆布湯,泡菜,白飯一碗

爐火力也非常均勻,每片肉薄片放在網上燒,
幾分鐘內必熟

泡菜
$94 (Lunch)