呢間在又新街的去骨海南雞店我光顧過好多次,發覺每次無論午市晚市什麼市去佢都能保持一定水準,實在不錯!👍 我每次去都吃佢的大size的去骨海南雞飯套餐($52)連湯及飲品,佢有中size 套餐平十元$42,我有問過中size 和大size 的分別,我本以為只是油飯的大小,點知阿姐答話原來雞件都份量也不同,有次我見到朋友點中size , 除了飯少一大圈,雞也少了,結論係我覺得大套餐抵食啲,同够我食😂佢的油飯做得岀色,是我喜歡的味道😋雞油滲透入飯粒雞油味濃!而且姜黃和香茅都落得很重手,薑黃粉把飯粒染得鮮黃,而且又很香的香茅味,就咁食飯都好有味,不同坊間一些海南雞飯的薑黃飯很淺色和感覺沒有味道,可能甚至有啲人鍾意食海南雞配白飯,但是我覺得海南雞就是要配薑黃飯才對味啊!我個人就係重口味😝這裏的雞油薑黃飯很合我胃口😊😋 講返佢d去骨海南雞,雖然不是超水準級,但絕對合格有餘,首先份量算闊綽,切工整齊賣相不錯,雞肉肉質鮮嫩,而且無骨啖啖肉,雞皮應該有先經冰水處理浸泡有彈性,而且不肥膩,配上三款不同口味的醬汁,包括甜醬油,薑蔥油和甜辣醬,每點一種醬汁有不同的感受,甜醬油味道較甜我不太喜歡,薑蔥油有港式味
去骨海南雞飯(大)

講返佢d去骨海南雞,雖然不是超水準級,但絕對合格有餘,首先份量算闊綽,切工整齊賣相不錯,雞肉肉質鮮嫩,而且無骨啖啖肉,雞皮應該有先經冰水處理浸泡有彈性,而且不肥膩,配上三款不同口味的醬汁,包括甜醬油,薑蔥油和甜辣醬,每點一種醬汁有不同的感受,甜醬油味道較甜我不太喜歡,薑蔥油有港式味道,和海南雞最夾都是甜辣醬,有馬拉星洲風味,微辣又夠醒胃👍😋 而且每次一坐下來佢都先送上一碗沒味精的老火南瓜粟米雞腳湯給你,冇錯次次都係呢款湯,雖然係例湯,但是我超愛飲呢碗湯,因為真係冇落味精同埋足料好味道。每次食完成個餐我都好滿足咁行出此鋪頭。我知道佢響屯門新墟都買咗間分店,等我有機會去試吓,睇吓佢嘅水準係咪可以保持到😊
————————————————————
店名:
孖寶去骨海南雞 (元朗)
環境:7/10
服務:7/10
價錢:7.5/10
食物質素: 8.5/10
整體:7.5/10
地址:
元朗又新街27號地下1號舖
2018-06-24
$52 (Lunch)
去骨海南雞飯(大)