因為男朋友住粉嶺偶然會過嚟上水食飯,今次呢間餐廳係自家製品牌,我一向知有間上環分店專食點心,今次入到黎先發現原來呢間反而係小菜為主,但一樣好有驚喜。———————————————🌟龍仔荷葉豉蒜帶子蒸飯 $98啲飯粒好煙韌,個水份量做得好好,令飯粒口感非常好。啲豉椒同蒜蓉嘅味道好香濃,同埋帶子都好新鮮,加上蒸飯將荷葉同豉蒜焗返入去,每啖飯感覺都非常香。.🌟牛肚牛筋湯河粉 $48份量幾足夠,牛筋煮得好腍好入味,入面仲配有幾條青菜都非常翠綠同新鮮。.🌟脆皮魚柳菠蘿包 $48呢個菠蘿包有種中式漢堡嘅感覺,菠蘿包外層又香又脆,帶有淡淡嘅甜香,入面嘅魚柳好大塊又又唔會好厚粉,但整體真係個菠蘿包面加曬分,非常推薦。.🌟抹茶奇異果 $38呢杯抹茶奇異果味道清涼怡人,抹茶味道唔會調得太濃,令奇異果嘅酸甜同抹茶更完美結合。另外有可愛嘅熊仔冰係面頭,後尾先發現原來熊仔冰都帶有少少甜味,整碎仲可以當刨冰食,好飲好食又好睇。.🔸整體評價🔸感覺呢間中菜好特別,餐廳環境到服務質素都唔似一般茶記,而且菜式同飲品都好有心,我見有d其他特飲仲有花花冰,係間連打卡需要都滿足到嘅餐廳😍可能都係因為本身佢品牌係有就職於日本東京

———————————————
🌟龍仔荷葉豉蒜帶子蒸飯 $98
🌟牛肚牛筋湯河粉 $48
🌟脆皮魚柳菠蘿包 $48
🌟抹茶奇異果 $38
🔸整體評價🔸
感覺呢間中菜好特別,餐廳環境到服務質素都唔似一般茶記,而且菜式同飲品都好有心,我見有d其他特飲仲有花花冰,係間連打卡需要都滿足到嘅餐廳😍可能都係因為本身佢品牌係有就職於日本東京富麗華多年同經驗豐富嘅師傅做主管,所以整體管理真係同一般茶記好有分別,建議大家下次都可以試試點心,都係現場即點即做嘅手作點心,下次有機會我都會試。
  • 龍仔荷葉豉椒帶子蒸飯
  • 脆皮魚柳菠蘿包