2024-03-11 722 views
【北區】【鋿晶館】呢排多咗經過上水,但又唔代表多咗喺上水食嘢。不過我作為一個八卦精,都會留意吓附近有咩餐廳啱自己食。而我喺上水匯就見到呢間「鋿晶館」,好似喺其他地方都見過有佢哋嘅分店,然而最令我關心嘅反而係個「鋿」字點讀,原來係讀個「常」音。呢個字可以解「磨」或者「車輪繞鐵」,都係未必咁用得著嘅字,用得呢個字睇落都似係高級中菜館。點知同真正哥去到試佢先知原來係一間經濟又實惠嘅中餐加茶記,非常有趣。首先試 $48 嘅「五香牛肚牛筋河」,濃香而不濃味,幾具質素,有啲料到。喺碗麵唔錯之下試埋飯,初初大家對呢個 $98 嘅「蒜香虎蝦蒸飯」感覺麻麻,點知一食先知好正,啲飯不但索到豉油汁味,仲有蝦嘅鮮味、蒜嘅香味同埋隱若有荷葉味,估唔到大家係秒清咗佢。其實唔止啲飯,啲蝦本身都好食,好新鮮,調埋蒜味更加惹味。試咗兩款中式嘢,試埋 $48 嘅「脆炸魚柳菠蘿包」就感受到啲茶記成份喺度喇。個包香甜軟熟,而炸魚柳亦都大大塊又熱辣辣,正。嘢飲方面我哋都係飲 $28 嘅「青檸梳打」,味道都濃香而生津解渴嘅,面頭仲有隻熊仔樣嘅冰等佢慢慢融化,咁樣二百零蚊唔貴吖。。。(地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A &

(地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #鋿晶館 #五香牛肚牛筋河 #脆炸魚柳菠蘿包 #蒜香虎蝦蒸飯 #青檸梳打 #1am1320 #1ambackup
2024-03-11
  • 脆炸魚柳菠蘿包