2022-03-31 117 views
今次試嘅係韓國過江龍🇰🇷 餐廳門旁嘅柑橘樹係打卡點之一,令人好似置身於韓國濟州島一樣。餐廳開12點,我地剛開冇耐就嚟到,所以人數唔多,即刻可以入座。餐廳裝修以簡約清新為主,帶俾人一種舒適放鬆嘅感覺。一打開menu就好多野想試,樣樣都啱我口味咁😆 但望到隔離枱餐點嘅份量好似都唔細,所以先叫咗兩個主菜先,打算唔夠再叫甜品💜 但最後我地連兩碟主菜都食唔哂😂 叫咗野食之後,職員就先送上一碟韓式料理必備嘅前菜--泡菜🥬 ✨前菜小食--泡菜 (附送)泡菜辣度係少辣,連我唔太食得辣嘅都食到,味道有別於傳統泡菜,竟然有少少甜甜地,我一試便愛上😍 ✨ 泡菜燉五花肉蛋包飯 $158上菜時職員用刀界開隻蛋,即時睇到內裡嫩滑流心感滿滿👍🏻 五花肉上鋪咗一層傳統味道嘅泡菜,而青瓜中間亦卷有泡菜。五花肉夠入味,烹煮時間剛好,所以肉質好稔,完全唔覺得韌。飯底係炒飯,味道較白飯更香,每口配上滑溜溜嘅蛋令口感更豐富😋 ✨韓式卡邦尼年糕 $92因為係卡邦尼,所以食落會有啲膩,雖然睇落唔係好多,但竟然食唔哂😂 卡邦尼味濃郁而家好味,係好正宗嘅味道👍🏻 韓國圓碌碌年糕最怕煮得唔夠稔,今次喜出望外,年糕咬起嚟唔會硬,煙煙韌韌好

✨前菜小食--泡菜 (附送)

泡菜燉五花肉蛋包飯

✨ 泡菜燉五花肉蛋包飯 $158

韓式卡邦尼年糕

✨韓式卡邦尼年糕 $92
因為係卡邦尼,所以食落會有啲膩,雖然睇落唔係好多,但竟然食唔哂😂 卡邦尼味濃郁而家好味,係好正宗嘅味道👍🏻 韓國圓碌碌年糕最怕煮得唔夠稔,今次喜出望外,年糕咬起嚟唔會硬,煙煙韌韌好有口感👏🏻

🔍整體感覺:無論係環境定係食物,今次都充滿驚喜😍 職員服務態度亦好友善👍🏻 雖然只係叫咗兩碟主菜,但份量真係好夠食🤰🏻 有好多想試但都食唔落喇😂 哩間一定會encore,下次再試埋其他食物🤤
2022-03-01
$120 (Lunch)
泡菜燉五花肉蛋包飯
韓式卡邦尼年糕