一向好中意食蟹嘅我,今日去左尖沙咀一間專食蟹嘅中菜廳——翠林辣蟹舫♥️位於樓上舖嘅餐廳,裝修好有舊式中菜廳嘅感覺,好似回到80年代咁,幾有feel😂🦀避風塘炒蟹 ($688)一拎上嚟已經氣派非凡啱啱上菜熱到出哂煙 好明顯係即叫即整第一啖試左佢個炒蒜先我地叫左小辣 炒蒜超級惹味 送飯一流主角蟹都好出色🦀好入味蟹肉一梳梳而且顔色好白 一睇就知新鮮🥶🦀黃金流沙蝦球 ($38 只)質素真係不容置疑 呢啲功夫嘢真係呃唔到人沾上鹹蛋黃嘅炸漿調味適宜 而且厚薄啱啱好炸嘅時間拿捏非常出色 蝦嘅肉質仲好鮮嫩彈牙 完全無過火係我食過黃金蝦嘅數一數二👍🏻👍🏻👍🏻🦀古早味紅糖發糕 ($48)食完啲咁惹味重口嘅嘢當然要來個happy ending!叫左個姐姐十分推薦嘅紅糖發糕果然無令我地失望♥️勁有古早味口感好煙韌 而且紅糖調味適中唔甜感覺有啲似黃糖糕味道又有啲奶黃糕嘅質感有驚喜🥶整體雖然價格偏高但以食質素嚟講我又覺得不錯👍🏻👍🏻始終佢食材新鮮 而且烹調各方面都好出色♥️仲有!!!佢地會開到11半 仲可以包房多達6人一枱喺尖沙咀同朋友可以一齊去食😙

避風塘炒蟹

🦀避風塘炒蟹 ($688)
一拎上嚟已經氣派非凡
啱啱上菜熱到出哂煙 好明顯係即叫即整
第一啖試左佢個炒蒜先
我地叫左小辣 炒蒜超級惹味 送飯一流
主角蟹都好出色🦀好入味
蟹肉一梳梳而且顔色好白 一睇就知新鮮🥶

黃金流沙蝦球

🦀黃金流沙蝦球 ($38 只)
質素真係不容置疑 呢啲功夫嘢真係呃唔到人
沾上鹹蛋黃嘅炸漿調味適宜 而且厚薄啱啱好
炸嘅時間拿捏非常出色
蝦嘅肉質仲好鮮嫩彈牙 完全無過火
係我食過黃金蝦嘅數一數二👍🏻👍🏻👍🏻

古早味紅糖發糕

🦀古早味紅糖發糕 ($48)
食完啲咁惹味重口嘅嘢
當然要來個happy ending!
叫左個姐姐十分推薦嘅紅糖發糕
果然無令我地失望♥️勁有古早味