2010-11-02 57 views
當日下午已和老公講好要去這間店鋪用晚膳。為了避免過長等位時間,於是乎六點左右到達。當然,雖然只是黃昏六時,但對一間人氣店鋪來說當然已有一堆人在等候。幸好,我們只是兩位,等了未夠20分鐘左右就有位了。因為太早用膳關係,所以先叫兩個頭盤 – 冰鎮涼瓜與原味水晶肉。冰鎮涼瓜- 出奇地好爽,沒有苦味,只有少許甘味,非常好味。原味水晶肉 – 咸甜適中,非常好味,老實說自己一定整唔到。再黎就主菜,蟹粉小籠包、糯米燒賣與油炸排骨湯面。蟹粉小籠包 – 係皮薄多汁就唔駛多講,真係第二間都未必試得到,好香既蟹粉味…令我二話不說,粒聲唔出咁連食三件。糯米燒賣 – 唔知點解,總覺得係台北既糯米燒賣係好食好多,所以…下次都會叫第二樣。油炸排骨湯面 – 排骨炸得好鬆脆,係咸左少少但配個湯面黎食又啱啱好。最後梗係要甜品啦,水果西米露同荔芋西米露。兩款西米露都勁多西米,荔芋西米露出奇地的荔芋好香,好滑,值得推介。

冰鎮涼瓜- 出奇地好爽,沒有苦味,只有少許甘味,非常好味。
原味水晶肉 – 咸甜適中,非常好味,老實說自己一定整唔到。
再黎就主菜,蟹粉小籠包、糯米燒賣與油炸排骨湯面。
冰鎮涼瓜
水果西米露
荔芋西米露
2010-10-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
冰鎮涼瓜
原味水晶肉