2023-12-02 703 views
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay📍Ichiran 一蘭拉麵仲記得10年前引起一段關注嘅一蘭拉麵,時隔咁耐唔知道仲有無咁多人去食呢?由銅鑼灣開到尖沙咀,再開到旺角。究竟係有咩本領令到佢可以一開再開?一蘭對於我嚟講係一個回憶。幾年無食,好多野都唔同了。已經唔係24小時營業,亦都再無一條長長嘅人龍。去到已經可以直接入座食。入到店舖入邊亦都有好多好多唔同了。已經再唔係有張order紙圈起自己嘅拉麵口味,全部都電子化了。洗手間嘅打卡12格廁紙都無了。拉麵到了,老朋友 濃淡 普通、油膩度 濃厚、蒜蓉 一份、麵硬度 硬 加一份一蘭醋。但已經唔係以前嘅味道了,麵嘅硬度唔係硬,湯底亦不及以前。雖然整體都唔同了,最後都把湯飲晒打卡一下碗底。不得不說,客人已經唔係好多,但兩位員工不斷不斷地進進出出。破壞咗黎一蘭唔會比打擾感覺。📍 銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I號鋪尖沙咀棉登徑8號地庫B號舖及地下入口大堂旺角洗衣街88號地下B舖
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay
📍Ichiran 一蘭拉麵