2019-12-26 345 views
今晚因要獨自食晚飯,心想不如去食夀司啦!行入金馬倫道見到平時打排長龍的「十和田總本店」不用排隊,便馬上走入去光顧。店內是用電子餐點,只要用手機描ㄧ下 QR Code 便可入到餐牌內點選食物。我首先點了碗鯛魚湯,奶白色的湯,魚味濃郁鮮甜,作為首度菜,可暖暖胃,増加食慾。再來便點了三色丼,三色丼包括有 : 香葱呑拿魚腩蓉丼、海膽丼、蟹膏蟹肉丼。全部用小小的碗來盛載著,好精緻,賣相十分吸引。香葱呑拿魚腩蓉丼,大大堆的呑拿魚腩蓉舖在壽司飯上,用木匙羹潷起放入口, 棉蜜肥美感覺,充滿住口腔。海膽丼,ㄧ點腥味也沒有,還有陣陣的海水味和鮮甜味湧出,令人覺得食唔停。蟹膏蟹肉丼,膏香真係齒甲留香,再併上鮮甜的蟹肉,口感ㄧ流,妙極!牡丹蝦夀司,晶瑩剔透大大隻,食落鮮甜黏口,十分好食。青瓜細卷,捲得結實,青瓜爽脆清甜,放在撈入赤醋的壽司米內,用脆卜卜紫菜包成,贊!!

鯛魚湯

三色丼

香葱吞拿魚腩蓉丼

海膽丼

蟹膏蟹肉丼

牡丹蝦夀司,晶瑩剔透大大隻,食落鮮甜黏口,十分好食。
牡丹蝦

青瓜細卷