2017-03-21 393 views
跟朋友兩個月無見面,決定搵一間樓上Cafe邊食邊傾,Openrice發現呢間喺高氏大廈既Cafe,初頭無為意個名,坐底左先發現原來呢個Cafe叫孖啡,個名都幾特別。餐廳裝修有點兒舊,但睇得出有好多裝飾補飛,另外一提Cafe有Wifi,唔洗密碼。餐牌晚市套餐唔算多,但飲品種類就非常多,叫野飲果陣真係r爆頭。我同朋友叫完野食之後,就打算睇下出面有咩玩,Board Games種類多,絕對足夠,Uno Deal 呢D基本既都有,由於同朋友兩個人,所以無辦法玩到Pictionary同Dixit哈哈,但如果一大班人去既話就可以玩呢D多人參與既Card Games,都係果句,由於得兩個人,所以我地玩左一陣就打算傾計等野食哈哈。好快野飲就黎左了,由於我有小小咳,所以就叫左熱飲,熱蜂蜜牛奶,呢個熱牛奶top多泡左小小,不過都算正路,但入口超香好好飲,牛奶滑,仲有淡淡蜂蜜味,飲落清清地好舒服,仲講笑同朋友話呢杯好適合佢訓前飲。朋友則點左杯士多啤梨奶昔,top比較多cream,朋友略嫌太甜,飲落陣味似韓國士多啤梨奶,如果喜歡甜士多啤梨味,係適合叫呢杯試試,但我感覺上奶昔類應該香蕉同Oreo奶昔會受大眾歡迎多
好快野飲就黎左了,由於我有小小咳,所以就叫左熱飲,熱蜂蜜牛奶,呢個熱牛奶top多泡左小小,不過都算正路,但入口超香好好飲,牛奶滑,仲有淡淡蜂蜜味,飲落清清地好舒服,仲講笑同朋友話呢杯好適合佢訓前飲。朋友則點左杯士多啤梨奶昔,top比較多cream,朋友略嫌太甜,飲落陣味似韓國士多啤梨奶,如果喜歡甜士多啤梨味,係適合叫呢杯試試,但我感覺上奶昔類應該香蕉同Oreo奶昔會受大眾歡迎多D。
熱蜂蜜牛奶
士多啤梨奶昔
之後我點既卡邦尼長通粉黎先,通常出邊都係食卡邦尼意粉,見呢到有長通粉決定試下,煙肉多,蛋黃同芝士的味道好出,比平時食既卡邦尼醬甜,但我口味本身喜歡蛋黃,所以我覺得還好,但如果唔鍾意蛋黃味,則唔好叫卡邦尼長通粉,我見隔離枱有點一個三文魚天使面,見到有小小後悔無點,不過我覺得都還好。
卡邦尼長通粉
朋友則點了黑松露意大利飯,呢個係值得高度推介,一上枱果陣黑松露超香,我食到一半都想轉食呢個,朋友話呢個意大利飯軟度好岩佢口味,佢話呢個係 "終極軟飯王" 哈哈,軟得黎黏,加上黑松露味好出,加上飯上面有小小薄片cheese,佢覺得好正。
黑松露意大利飯
食完之後我地仲有小小意猶未盡,決定兩個人share一個心太軟加雪糕,呢個甜品我覺得難得係Cafe食到呢種級數既心太軟,首先我覺得雪糕係普通雪糕無咩特別,但係心太軟個朱古力味超香,唔算好甜,食埋呢個甜品係if係為今日呢餐劃上完美既句號。
心太軟加雪糕
2017-03-20