2013-07-21 16 views
繼台灣過江龍「咖啡弄」熱潮後, 另一全城佳話就係來自日本既拉麵連鎖店「一蘭」,由得知「一蘭」會黎香港開店以來, 心情當然興奮仲有D擔心黎香港之後質素下降,忍不住重溫當日既美味, 就搵一個星期六下午黎襯下墟啦初初到步見到個牌寫住要等90分鐘, 結果其實等60分鐘就有得食喇大致上日本有既配套, 香港都有, 係少左部自動售賣機坐低交左表既5-10分鐘之後, 侍應就送上期待已久既拉麵,簡左較硬既麵質, 兩倍辣, 濃味 & 較油膩以一款湯底, 一款叉燒打遍日本大江南北, 有實力當然無可厚非,硬身幼麵, 濃味豬骨湯底, 少少辣味, 叉燒薄左少少&細塊左少少, 所以變成左配角,其實就算無左果幾塊叉燒我都覺得OK, 因為我最鐘意食既係果隻半熟蛋一飲而盡, 得到最高無上的快樂
忍不住重溫當日既美味, 就搵一個星期六下午黎襯下墟啦

大致上日本有既配套, 香港都有, 係少左部自動售賣機
坐低交左表既5-10分鐘之後, 侍應就送上期待已久既拉麵,
簡左較硬既麵質, 兩倍辣, 濃味 & 較油膩
豚骨拉麵
一飲而盡, 得到最高無上的快樂

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
豚骨拉麵