2023-05-29 143 views
📍哈豆觀塘出名多工廈,今次覓食去左一間由台灣人開既哈豆餐廳,食到正宗台灣風味;餐廳好有設計感,連牆身都畫有台灣既名勝景點,例如九份、平溪等,愈睇愈想去返轉台灣!😝🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78牛肉湯食得出好香嘅牛肉味,食落仲帶有少少辣味,份量適中,牛肉切得幾厚身,肉同筋相間👍🏻而麵嘅份量啱啱好,味道都算唔錯。成碗麵總共有三塊牛肉、花枝丸同貢丸各一粒。粒貢丸幾彈牙,咬落去個下食得出唔會成舊粉😌啲牛肉口感偏淋,偶爾食到啲筋位,幾有咬口,食得到有膠質嘅感覺🥳🥘五寶什錦醬乾拌麵 $68顧名思義就係五種食材,包括香腸、雞翅、豆腐、貢丸同花枝丸,每款各一樣,望落已經好有食慾,可以一次過試曬唔同既野食,又唔洗叫到一大枱食唔曬🤣香腸係台灣香腸,味道偏甜但外皮脆身,肉汁爆曬出黎,相當juicy!!!🤤而雞翼係有滷過,所以好入味,連肉都好有滷水既味道;而貢丸同花枝丸好彈牙!!食得出係新鮮手打既,咬落仲有一粒粒既花枝,好有口感!🤩而麵係用配埋麻辣醬加芝麻醬一齊食,撈勻之後芝麻醬味濃,一向食開重味既我表示滿足🈵️🍹哈豆鮮果茶 $52 (跟餐-$10)天氣咁熱,想叫杯凍飲但又想健康啲,即刻叫返杯鮮果茶消暑解渴,呢杯水
📍哈豆

豐盛台灣牛肉湯麵

🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78

五寶什錦醬乾拌麵

🥘五寶什錦醬乾拌麵 $68

哈豆鮮果茶

🍹哈豆鮮果茶 $52 (跟餐-$10)
天氣咁熱,想叫杯凍飲但又想健康啲,即刻叫返杯鮮果茶消暑解渴,呢杯水果茶既水果種類都多,有橙、火龍果、提子🍇、車厘茄、百香果同檸檬🍋飲落酸酸甜甜,好解渴!!!

台北三峽蜜香紅茶

🍵台北三峽蜜香紅茶 $59 (跟餐-$10)
朋友就叫左壺熱紅茶,係台灣盛產嘅蜜香紅茶,茶香味濃,帶有淡淡既茶葉香味,未飲已經知道係係好茶~😌而且好解岩岩食完主餐既油膩感😙

🍧嘎嘎脆刨冰 $99
甜品不嬲都係第二個胃,叫返個台式刨冰食~佢地近排有個名為嘎嘎脆芋頭愛花生既刨冰~一黎到完全o左,勁大碗!!!真係好有驚喜~🤤其他客人都芬芬望過黎😆刨冰主要由幾部分組合而成:嘎嘎脆雪糕筒、紅豆🫘、香芋雪糕、特濃花生奶蓋、低糖仙草糖水+黃豆粉同芋圓,材料非常多,呢碗既CP值相當高🤩芋頭味濃,好適合芋頭愛好者!😌我就最欣賞個花生奶蓋,好濃郁,花生味勁香!一碗好滿,適合3-4個人share食🤤

⭐️好味指數:8.5/10

📍哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
豐盛台灣牛肉湯麵