雅苑座

The Greenery
2023-09-03 2997 views
舊同事們聚餐,初頭諗住食番以前年年食收爐飯既將軍澳某酒店既自助餐,不過見佢食物質素每況越下,把心一橫,建議食豪d去遠d食雅苑座,最後大家一致栽定我呢個選擇係明智既😎🤓唔覺唔覺,原來上次食雅苑座已經係大學年代,當年都係跟朋友食,只係知道雅苑座係傳統五星級酒店餐廳😂之後都周圍食過唔同嘅自助餐,對於鍾意食龍蝦🦞既我黎講,印象比較深刻既係hotel icon, 既新鮮又任食,但下下食成千蚊都幾貴,所以有時會係一田買d冷盤過下口癮先😂今次見到雅苑座有8折,同事生日又有原個蛋糕送,一於揀佢😏見到一籮龍蝦,真係心心眼😍,食完再食,挪左幾round, 食左5隻😋佢有d有紅膏,有d冇,但全部肉質都新鮮有咬口,長腳蟹🦀️都係啖啖肉,兩項回本之選☺️每人憑碟旁張“The Greenery”卡仔可以換一份煎珍寶帶子配鮑魚(再下面有相)海鮮檔仲有好多選擇,不過冇quota試曬,只係試埋麵包蟹,不過比較之下,唔知係咁啱呢round係咁定點🤔麵包蟹肉質冇咁豐厚鮮甜烤牛扒配以三色椒醬汁,肉質鮮嫩香口,可以淺嘗烤鴨🦆基本上片一塊冇一塊😂好難得見到幾塊,味道同大眾化既烤鴨店不相伯仲,平時係主菜時顯得特別好食,而家同其他野食平

烤牛扒配以三色椒醬汁,肉質鮮嫩香口,可以淺嘗

烤鴨🦆基本上片一塊冇一塊😂好難得見到幾塊,味道同大眾化既烤鴨店不相伯仲,平時係主菜時顯得特別好食,而家同其他野食平分秋色

傳說中憑卡人手一份既煎珍寶帶子配鮑魚(各一隻),見到佢係一煲汁係到煮,唔怪得咁入味,不過老實講同罐頭鮑魚整熱係差唔多味😂都好食既

好奇貪得意食左幾串爐端燒——燒蝦🦐同紫薯🍠,味道同居酒屋差唔多

人流疏落既湯麵檔,不過其實佢d材料好有誠意,有瀬尿蝦、蜆,d牛肉睇落都雪花均勻,不過真係冇quota 叫,留畀真大胃王試食

刺身壽司🍣都係即叫即切即燒,肉質鮮嫩

甜品百花齊放,應有盡有🍮🍨🧁🍰🎂,當然仲有Hagen daze雪糕🍦而最有儀式感係佢有一個特大佢地餅店FineFoods拿破侖生日蛋糕,有興趣既食客可以排隊影相兼挪一份食,而當月生日既仲每枱有原個生日蛋糕🎂,盡顯老牌五星級酒店餐廳氣派👏🏻👍🏻之於其他甜品,相信FineFoods出品都毋須點評了😋加個三層架直頭可以自製優質英式下午茶🤣

基本上我哋成枱剩係食以上較吸引、回本菜式已經好飽,冇quota 試熱食,不過就以上食過同見到比較特別既食物而言,雅苑座既自助晚餐可謂全方位完勝,既有任食海鮮,又有刺身壽司、爐端燒、烤鴨、甜品,水準仲拍得上人地專門sell果樣菜式既餐廳,唯一可惜係冇生蠔🦪,不過都真係已經性價比高,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋
  • 凍海鮮
  • 長腳蟹