焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2017-10-13 2110 views
唔知有冇人會好似我咁? 有時係香港悶悶地都想搵下d新攪作, 好想去返轉日本旅行, 可惜既人宜家學習困身, 真係未必可以抽到幾日時間去下旅行... 只好得閒睇返d旅行相, 望梅止渴. 適逄男朋友就快生日了~ 又大一歲了! 有時都唔知可以簡d咩特別少少既餐廳, 經朋友介紹下黎到呢間超有超有超有日本氣氛既居酒屋~呢間店真係好多人幫襯, 雖然係平日晚, 不過客人總是滿滿的, 見到有客人走左之後冇耐又有人放低, 都幾多人食~居酒屋價錢唔算好貴, 由其係係尖沙咀黎講~~ 個人可接受的, 難怪有咁多人喇!同男朋友簡左一陣就點左2個刺身同浜燒刺身五盛 $280好多呀! 好大件呀! 超厚呀! 雖然話係2-3人前, 不過真係好多~~~ 對於刺身廚師一d都唔菇寒, 每一款都切到大大件差不多over 1.5cm既厚度, 拖羅唔算係d好肥美既部分, 不過每一款都好新鮮的(呢個價錢當然唔會係d好靚既位置, 不過真心係好味!) 特別一提係帶子, 係新鮮既帶子!! 真係好鮮甜嫁, 海膽唔會腥腥的~~不過如果可以加幾塊紫菜既就更好了^^食完呢個都真係幾飽肚下龍神號 $158望苟以為係刺身? 冇咁簡單, 係內有乾坤~入面
同男朋友簡左一陣就點左2個刺身同浜燒
刺身五盛 $280

食完呢個都真係幾飽肚下

龍神號 $158
望苟以為係刺身? 冇咁簡單, 係內有乾坤~入面其實係放左sushi係入面嫁!

龍神號
唔係d咩普普通通既青瓜卷, 蟹柳卷, 入面既係海膽sushi! 小妹真係好中意食海膽~ 雖然唔係刺身, 不過海膽既甜味同飯包埋一齊, 真係唔錯嫁! 不知不覺我食左好多舊..... 真係好正
蟹味噌甲羅燒 & 南瓜蟹肉甲羅燒
食完頭盤就去到食日既重頭戲~~~『浜燒』
蟹味噌甲羅燒  & 南瓜蟹肉甲羅燒 $68(各)
必食必食必食!!!!!!!!!! 可以用呢個價錢食到蟹膏蓋真係好抵食! 呢度既浜燒係唔使自己郁手嫁! 職員會幫客人處理好晒所有既食材同放上枱上, 真係好似懶人餐咁, 不過咁一定會keep到一個好既質素, 唔會因為over cook而影響食物既味道~

蟹味噌甲羅燒 & 南瓜蟹肉甲羅燒
呢個真係好正! 超正! 超級正!! 蟹膏味超級香~濃~無~比! 入口就是滿滿既蟹膏香, 真係超邪惡呀!!!!!
每人一個好似有d唔係好夠食~ 好想再叫多個

松葉蟹膏帆立貝燒 & 海膽帆立貝燒 $85
呢個都有+蟹膏嫁! 而另一款就係加左海膽, 因為呢款加左其他配菜係入面, 所以食落個人覺得甲羅燒既蟹膏味較重, 呢個就比較多d層次~~~帆立貝大大粒富有彈牙口感

烏賊磯燒 $75
好食呀! 呢個係好好食嫁! 職員燒呢個烏賊真係燒得恰到好處! 完全唔會好乾身, 食落好有水份的, 軟軟但不失原有既烏賊口感, 質感依舊帶點彈牙嫁! 同埋佢地加左d燒汁落去燒, 鮮甜之餘味道仲帶有點燒汁既焦香味!!!!!! 呢個真係必食推介!!!!!

最後就介紹鮑魚喇~~~其實自己覺得自己真係好殘忍, 因為鮑魚真係好新鮮, 放左上去網度不停咁係度郁.... 日本來源既新鮮鮑魚唔同香港果d品種, 海水因為比香港干淨所以顏色都較為有光澤, 而且size都幾大隻~yummy!
呢度既食料真係新鮮到不得了!
白桃梳打好香桃味但唔會過份甜, 都係推介之一

呢度既環境真係好有特色的!!! 真係好似去左日本既感覺, 今晚真係食得好開心呢!!!!
2017-10-10
  • 蟹味噌甲羅燒