2024-03-13 226 views
📍霜月居酒屋佐敦白加士街127號地舖佐敦不嬲都多美食,呢間居酒屋開左幾個月,雖然店鋪面積唔算好大,但食物種類同選擇都幾多,而且食物質素都幾有驚喜😝好岩同朋友黎飲返杯!🍣霜月刺身五點盛 $238有五款刺身,有三文魚、油甘魚、甜蝦、帶子同埋魷魚,全部都好新鮮,三文魚仲好肥美🤤係厚切黎架,油脂滿滿。🍶清酒煮大蜆 $88呢個大推!大蜆粒粒都脹卜卜😍 清酒味唔會過濃 ,而且份量唔小,好抵食!🍚鰻魚炒飯 $138呢個cp值極高,本身個飯夠味得黎唔會太咸,食鰻魚炒飯最怕就係啲鰻魚汁,加埋個炒飯會變得好咸😖但呢個真係啱啱好,每一啖飯都可以食到鰻魚🤪小食🔘 炸墨魚咀 $58🔘 明太子玉子燒  $48🔘 酒盗芝士  $68小食方面選擇都有好多,而有明太子嘅嘢我係一定會叫😙玉子燒熱辣辣,蛋香味濃,配埋明太子真係好夾!另外酒盗芝士好有驚喜,真係好岩下酒!酒盜其實係一種醃漬物,主要係用魚內臟。點解會叫酒盜係因為真係好岩下酒,會令人忍唔住飲完一杯又一杯🍻串燒🍢🔘 日本提燈串 $48🔘 厚燒仙苔牛舌 $48🔘 焦糖菠蘿 $53串燒方面叫咗呢幾款嚟試吓,香港其實比較少地方可以食到提燈串,而我自己都係第一次食🥳幾特別,
📍霜月居酒屋

串燒🍢
🔘 日本提燈串 $48
🔘 厚燒仙苔牛舌 $48
🔘 焦糖菠蘿 $53

串燒方面叫咗呢幾款嚟試吓,香港其實比較少地方可以食到提燈串,而我自己都係第一次食🥳幾特別,大家可以試吓!厚燒仙苔牛舌十分厚,而且有嚼勁又唔韌。另外佢個菠蘿係鋪咗一層堂再用火槍燒到照焦香,所以食落會有薄薄一層焦糖🍍食咗咁多串燒,用嚟解膩就prefect池啦!

加$98仲有生啤任飲呀,黑啤白啤都可以任飲架🍻酒鬼食串燒岩哂!
2024-03-05
  • 🍶清酒煮大蜆