2023-12-08 600 views
銅鑼灣糖街,  自從 SugarK  開業後, 這條街又熱鬧起來.   今日唱完 K,  朋友和我去了 Kampoeng   食印尼菜.  Kampoeng 餐廳地面入口有小賣部, 有很多傳統印尼食品, 方便印尼 fans 買外賣.   餐廳設在地庫, 有獨立電梯及樓梯.餐廳內也有小賣部,  食完餐還可以買些手信回家.   餐廳面積大,  座位多, 排列整齊, 有寬闊大型卡座, 裝飾帶點印尼風味,也有特式座位, 可以自乘一角.我倆坐方桌,  桌面上有齊餐具, 抹手紙, 膠手套, 看來好衛生. 餐牌有多頁, 食品種類多,  主要印尼菜及東南亞菜.  價錢大眾化, 好吸引.   我叫了蘋果汁, 味道清新, 少甜, 天然飲品.   朋友叫了熱薑蜜, 冬天飲可滋潤保暖. 先送上  加多加多沙律, 有青豆, 椰菜, 芽菜,  雞蛋, 豆腐乾, 面上鋪滿了花生醬和沙爹醬汁, 並伴有彩色印尼炸蝦片, 炸得鬆脆.  這個沙律食材多,  惹味, 更開胃. 印尼出名小食,  煎粟米餅.   一碟三塊,  炸得非常鬆脆,  沒有油膩感.  戴上膠手套食, 真是衛生又有風味.沙嗲牛肉串燒,   串燒上檯熱辣辣
餐廳內也有小賣部,  食完餐還可以買些手信回家.
餐廳面積大,  座位多, 排列整齊,
有寬闊大型卡座, 裝飾帶點印尼風味,
也有特式座位, 可以自乘一角.
餐牌有多頁, 食品種類多,  主要印尼菜及東南亞菜.
價錢大眾化, 好吸引.
我叫了蘋果汁, 味道清新, 少甜, 天然飲品.
朋友叫了熱薑蜜, 冬天飲可滋潤保暖.
煎粟米餅
沙嗲牛肉串燒,   串燒上檯熱辣辣, 烤得微微焦香.   牛肉嫩,  沙嗲汁好香濃,  沾些非常好吃 .
沙嗲牛肉串燒
印尼燒魚,  (原條)   配有生菜, 青瓜, 及濃郁醬汁.
魚外皮燒得香脆,  夠大條, 魚肉厚又嫩滑, 少骨, 沾上濃郁醬汁, 好惹味.
印尼燒魚, (原條)
印尼醬燒雞  1/4 隻,   伴有有青豆, 青瓜, 芽菜, 紅蘿蔔絲, 生菜.
炸雞外脆內嫩,  配濃郁辣椒醬汁, 正宗印尼燒烤法, 辣椒味香料味都好突出, 伴碟還有印尼沙律,  吃得健康.
印尼醬燒雞 1/4 隻
 在繁忙的銅鑼灣區,  Kampoeng  是間價錢老實而闊落的餐廳,  抵食又好坐.
煎粟米餅
沙嗲牛肉串燒
印尼燒魚, (原條)
印尼醬燒雞 1/4 隻