焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2020-10-13 936 views
傳説中餐廳只要有「水產」二字,餐廳既海鮮有一定保證,而棉登徑既街尾有間焱丸水產,主打磯燒活水產,今日我同朋友驗證一下呢個「傳説」!餐廳裝潢同一般日本食店無異,裝潢以木系為主,加上暗黃既燈光,營造出舒適放鬆嘅氛圍。- 甲羅燒我哋叫咗蟹味增同黑松露兩款味道,滿滿既蟹膏非常吸引。前者鹹度適中,完全無腥味,不失鮮甜口感。後者賣相無咩特別,但我一靠近,黑松露香味撲鼻而來,味道更加濃郁。- 刺身5盛刺身包括鯛魚、油甘魚、三文魚、帶子同海膽。油甘魚充滿魚油香氣,三文魚亦好肥美,不過海膽無論顏色同味道都比較失色。- 鮑魚殻燒鮑魚煮得恰到好處,原汁原味,口感爽口而不失鮮味。由於帶殼燒既關係,鮑魚肉不會收縮得好緊要。- 唐揚八爪魚🐙唐揚炸雞食得多,唐揚八爪魚真係第一次食,炸得金黃香脆,入面帶嚼勁。- 松葉蟹膏帆立殼燒肥美既帆立貝,加上一大羹松葉蟹膏同雜菌,材料非常豐富,鮮甜無比,好味到連汁都飲哂🥰- 海膽帆立貝燒燒既時候見到牛油逐漸溶化🤤帆立貝仍然好新鮮肥美,可惜海膽比較苦,導致整體味道變得一般。- 北海道海鮮炒飯飯炒得好乾身,入面有大量配料,包括蝦、蜆、蟹籽、食完真係飽到上心口。另外仲叫左兩杯飲品,大大

- 甲羅燒

鮑魚殻燒

- 唐揚八爪魚🐙
唐揚八爪魚

- 松葉蟹膏帆立殼燒
肥美既帆立貝,加上一大羹松葉蟹膏同雜菌,
材料非常豐富,鮮甜無比,好味到連汁都飲哂🥰
松葉蟹膏帆立殼燒

- 海膽帆立貝燒

- 北海道海鮮炒飯
北海道海鮮炒飯

另外仲叫左兩杯飲品,大大杯好爽!

整體嚟講海鮮非常新鮮,而且職員好專業,所有海鮮燒得恰到好處,所以焱丸水產通過測試🤣直至目前為止,我食過嘅XX水產都係出色!
2020-10-03
Type of Meal