今次又去觀塘工廈搵食,真係有好多隱世 餐廳食極都食唔曬~😆😜,呢間係台灣人開嘅台灣料理店,餐廳有好多台灣地點嘅壁畫,好靚!😍 坐得幾舒服,食物又抵食,大家去食好西之餘,仲可以去打下卡~😝 真係有啲似去咗台灣嘅感覺~😌1. 🐮豐盛台灣牛肉麵 ($78)第一啖當然要試下個湯底,湯底好清甜又唔油膩,牛肉麵吸曬湯嘅精華,好正!😎 配料有牛肉、牛丸、貢丸,牛肉炆得好軟腍入味,牛味香濃,丸類都好爽彈,很有台灣的感覺! 😍2. 🐷鮮梅豬排滷肉飯 ($68)豬扒份量都幾多,外面炸到好香脆, 調味剛剛好,旁邊有梅子醬,俾大家點嚟食,酸酸甜甜好開胃!😋 滷肉煮得好入味,仲有辣菜脯和半隻鹵水蛋配埋一齊食,好好餸飯😝,不過我覺得滷肉嘅份量可以再多少少😂3. 炸物拼盤 ($49)呢個炸物拼盤有台灣香腸、鹽酥雞、蝦捲、 貢丸、牛丸、炸甘梅蕃薯條,好豐富!😝 特別要一讚鹽酥雞外面香脆,肉質嫩滑,炸蕃薯條旁邊配咗甘梅粉,點咗之後食落酸酸甜甜,開胃又解膩! 最啱就係同朋友開心share~😎4. 團團圓圓 ($98)呢款係新出嘅期間限定暖胃甜品,甜品名字是台灣木柵動物園的熊貓,分別叫團團和圓圓,足夠2人份,一碗是牛奶花生

1. 🐮豐盛台灣牛肉麵 ($78)

豐盛台灣牛肉麵

2. 🐷鮮梅豬排滷肉飯 ($68)

鮮梅豬排滷肉飯

3. 炸物拼盤 ($49)

炸物拼盤

4. 團團圓圓 ($98)

呢款係新出嘅期間限定暖胃甜品甜品名字是台灣木柵動物園的熊貓,分別叫團團和圓圓,足夠2人份,一碗是牛奶花生配蕃薯圓,另一碗是燒仙草配芋圓、粉圓和紅豆,我幾中意食呢碗,芋圓和粉圓口感煙韌,甜度剛剛好,呢個配搭好夾!😋👍

團團圓圓

重點嚟啦!!!!!!😆 呢個甜品會搭一份黑松露薯片!!! 呢個係老闆新研究嘅食法,我一開始都諗點解黑松露薯片要配糖水呢?!😳🤔 一啖薯片一啖糖水,黑松露薯片上面仲放咗幾片黑松露,落足本! 原來食落都幾有趣~😜

2021-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
豐盛台灣牛肉麵
鮮梅豬排滷肉飯