朋友灣仔放工,喺佢公司附近搵咗間海鮮🦞西餐廳食晚飯。間餐廳有兩層,低層係外賣野飲,要行上一層先到餐廳。餐廳🍴外面嘅外牆係卡通蝦嘅設計,有好大隻蝦仔logo ,用咗藍丶白丶紅三色配搭,好colourful,果到仲有個前枱,方便book咗枱嘅客人入座。入面燈光比較昏暗,有個大bar 枱,bar 枱上放咗少少急凍海鮮,同啲調酒用具丶紅酒🍷杯等等。餐廳環境寬闊,位置比較多,有好多二丶四人枱,仲有六至八人枱,合適朋友同家庭聚會。😬果時見到一班family 叫咗成枱野食。服務員好貼心介紹咗點餐牌,我地點咗個Lobster combo $638。配檸檬🍋胡椒醬汁。點咗個蟹肉卡邦尼扁意粉$168。一杯熱嘅拿鐵(latte)$32。同一杯Hot apple 🍎 colder (果茶)$68。記得間餐廳係加一服務費的。野飲方面:Latte好順滑,而且好重奶嘅香,咖啡唔會偏酸,所以唔洗加糖都得。不過服務員好貼心咁比埋糖包你。😘而杯hot apple colder 好濃嘅檸檬酸味,而且蘋果汁味都好出,喺冬天飲杯熱嘅果茶好暖身。意粉方面:卡邦尼意粉加咗碎芝士片,所以好濃芝士味。而意粉面層有隻蛋黃同少許洋蔥碎,所

野飲方面:
Hot apple 🍎 colder
Latte

意粉方面:
卡邦尼意粉加咗碎芝士片,所以好濃芝士味。而意粉面層有隻蛋黃同少許洋蔥碎,所以要將蛋黃撈一撈啲意粉先食。撈完之後,食到好濃嘅雞蛋🥚香,而且蛋香同啲碎蟹肉好夾,再加上濃郁嘅芝士,成個口都係芝士蛋味。而意粉煮得都幾Q彈,唔會過硬同淋。
蟹肉卡邦尼扁意粉

海鮮🦞袋方面:
海鮮🦞袋隻波士頓龍蝦都算大隻,而且都幾多肉,肉質彈牙,唔會有霉味。八爪魚仔都幾多,浸咗喺檸檬胡椒醬上,入晒啲辣味,八爪魚仔都幾新鮮,但我覺得煮得唔夠淋,再淋少少比較好。海蝦份量都幾多,啲蝦都幾大隻,而且鮮香,沾到胡椒醬好juice ,而個甜栗米都入晒濃郁嘅胡椒味。
Lobster combo

價錢係中上,不過都值得一試,因為有龍蝦同唔同海鮮,係一間合適大夥兒聚餐好地方。

2019-03-14
Hot apple 🍎 colder