2013-09-17 78 views
第一次接觸 Greyhound Cafe 是在泰國旅遊之時,當時與家人以自由行方式到泰國旅遊,因聞說這裡的檸檬茶的冰塊是以檸檬茶製成,而不是像其它餐廳以水製冰,此一法是為了防止冰溶解後,把檸檬茶之味道沖淡,所以才以檸檬荼製成冰塊。自從在泰國旅行之時,嘗過此檸檬茶之後,就已被這檸檬茶的特式深深吸引著。自 Greyhounh Cafe 於海運大廈開張之後,我又再一次有機會再去品嘗如此特式的檸檬茶,但當天整頓晚飯的感覺都跟泰國那邊的 Greyhound Cafe 不一樣,食物的味道及感覺都大不如前,所以我只幫襯了一次,就再沒有回此餐廳用膳。此次,再來 Greyhound Cafe, 全因老婆大人話,在家的附近又再開多了一間Greyhound Cafe, 而她是十分喜歡這餐廳的,雖然自己有點不願意,但既然老婆大人喜歡,當然就要陪她去一趟啦。我們點了雞翼,牛河,漢堡仔,牛粒,軟殼蟹,Lemon Tea Greyhound Style 及 Pink Cooler。將雞中翼切開再炸,其實就等於炸雞翼,不過呢個做法就聰明及方便得多,唔怕炸太短時間,骨位未熟就把雞肉炸乾,另外又方便客人進食,唔洗客人死咬

單骨雞翼
將雞中翼切開再炸,其實就等於炸雞翼,不過呢個做法就聰明及方便得多,唔怕炸太短時間,骨位未熟就把雞肉炸乾,另外又方便客人進食,唔洗客人死咬囒咬啲骨位部份,有時中間啲雞肉都幾考人食。叻!!!
軟殼蟹
呢隻軟殼蟹,炸得非常香口,底部的醬汁要特別留意。蟹的底部有生菜及一些醬汁墊底,生菜非常新鮮,而啲醬汁的味道亦非常有特式。我食完整隻軟殼蟹之後,還用啲生菜點啲醬汁來吃,啲醬汁真係可以同隻蟹一齊比併下,食食下有啲感覺,唔知呢碟菜式到底係隻蟹係主角呀,定係啲醬汁啦,呢啲都可能係個人口味問題,不過如果你地有叫軟殼蟹,記得一定要用啲生菜點啲醬汁試試,唔好以為只是一啲普通的生菜及醬汁。
牛肉粒
呢個牛粒都好好味,有成12粒咁多,不過我老婆大人只吃了一粒,而我個小朋友仔,又只係掛住吃晒成碟雞翼,我一個就要吃晒餘下嗰11粒牛粒啦,呢個牛粒在頂部有一些特式的醬汁跟軟殼蟹是不一樣,而底部墊住的是一片青瓜,最好的食法,就係一叉叉落去,連青瓜都叉埋上嚟一口吃光,唔好將啲肉同青瓜分開吃,又唔好把啲醬汁潑走,不過,個口就要開大啲啦,
牛肉牛丸湯粉
呢個湯米粉其實係最先上的,我初初都有啲怕,食左個粉,會飽晒,跟住嚟嗰啲野就無餵口食,原來又唔係,個粉份量唔算多,(可能我嗰日特別餓???!!!),呢個粉有4粒牛丸同幾粒牛肉粒,啲牛丸幾彈口,而啲牛粒又夠軟,個泰式湯底幾好味,而唯一要彈的,就係個湯唔係好夠熱,點講呢,其實唔係唔熱,係我喜歡吃粉麵之時,個湯底要再熱啲,咁就好好味啦。
牛肉粉配料
另外,跟呢個牛肉粉同時上台的是一個調味架,一共有四款調味料: 包括糖,魚露,辣粉及辣油,而我覺得最辣的,係黃色嗰隻辣油,你地咪睇佢黃色以為好溫馴呀,我試左小小,辣到我跳舞。
漢堡包仔
去到呢一刻我都飽左八九成啦,原本重想試一試個漢堡包仔得唔得,但個肚真係無晒位啦,要老婆大人食晒啦,自己就唯有等下一次啦。
檸檬茶及PINK COOLER
唔,飲埋呢杯檸檬茶,整個午餐就劃上一個完美的結局啦,抱住個飽飽滯滯的肚離開餐廳。
Other Info. : 好彩,我聽老婆話才會再翻去 Greyhound Cafe 試下啲食物, 亦因此才能再嘗到一頓美味的午餐,所以有時聽下老婆話都好應該的。嘿嘿嘿~~~~
2013-09-15
單骨雞翼