再訪白鬚❣️呢間算係我覺得喺西貢數一數二好食嘅食店,何況主打印尼料理更為罕有。店內環境舒服,二樓仲有梳化區,夜晚會好chill咁喺大螢幕播電影🎞️。呢日行完山,特登嚟食個靚飯,順便挨住啲豆豆梳化放鬆一下😌😌1️⃣牛骨湯飯 ($108)每碗大概有3至4嚿牛骨,亦有牛腩同蘿蔔。牛骨湯經長時間熬製,飲落唔係好濃味,而係相對清甜嘅牛肉湯😋,無味精,飲哂成碗都唔會「涸」喉。 牛肉煮得好腍身,冇用太多調味料,所以肉味更突出。最地道嘅係個自家製辣醬,咸香辣共冶一醬,個人認為唔好加落湯,而係用嚟蘸點牛腩送飯,咁就同時食同清甜牛湯+惹味牛肉!😍2️⃣印尼雞湯粉 ($72)印尼雞湯(Soto ayam)係種黃色、帶香辣嘅雞湯,地道食法除咗可加入湯粉,仲有粉絲或白色米糕(Nasi Himpit)。呢度就冇得揀米糕,但飯/麵同樣夾!湯底濃味得嚟唔會太鹹,可能為迎合港人口味,地道薑黃味被較重椰香味取代;雞肉足料亦鮮嫩,配料有蛋、芽菜、豆卜同印尼風味十足嘅蝦片🤣 加埋自家製參峇辣椒醬,幾有特色。3️⃣炸素春卷 ($23)外皮酥脆,餡料調味適中,食落清爽唔油膩👍

1️⃣牛骨湯飯 ($108)
牛骨湯飯

2️⃣印尼雞湯粉 ($72)
印尼雞湯粉

3️⃣炸素春卷 ($23)
外皮酥脆,餡料調味適中,食落清爽唔油膩👍

炸素春卷
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
牛骨湯飯
印尼雞湯粉