2017-03-20 1113 views
同男友慶祝生日,揀選了主題別致嘅凡高餐廳,希望可以增添我地嘅藝術氣息,做吓偽文青😆。歐陸式小食分別係渣芝士同埋蝦煙三文魚卷。炸芝士夠香脆,三文魚卷入面亦都係包住芝士,兩款都合我口味忌廉湯柔滑,忌廉味比菇味重。洋蔥湯有別於一般法式洋蔥湯做法,沒有芝士,沒有焗過,單純以洋蔥、蔬菜和高湯熬製而成,甚有自家風味。香煎法國鵝肝$108,鵝肝厚切,橫切面比法包還要大,底下有去油膩感的鮮菠蘿,賣相精緻,味道不錯,鵝肝表面若再煎焦點相信油香會更為突出。炭燒美國頂級prime牛肉眼$408,一上碟,陣陣炭燒香氣傳來,牛油舖面頓時溶化在牛扒上,睇見都流晒口水。我將中間肥膏部份先切走,再逐啖肉品嚐,肉汁多而鬆軟味濃,配菜薯仔以香草牛油煮過。Spaghetti Carbonara $108,加$68轉餐有湯、飲品和甜品。意粉有嚼勁,掛起蛋汁好不邪惡,配料份量夠,味道不錯。意式芝士餅,賣相精美,小小一件不會過於飽滯,口感偏似蛋糕般鬆軟。奶凍質地軟滑,芒果醬的微酸配上香濃的奶味很夾。眼見餐廳環境清靜舒適,旁邊數枱都是一男一女的組合,大家都很享受自成一角不被打擾,能夠專注地談天,品嚐菜式,是一個寧靜慶祝的好地方。
炸芝士
蝦煙三文魚卷
忌廉湯
羅宋湯
香煎法國鵝肝
炭燒美國頂級prime牛肉眼
Spaghetti Carbonara
意式芝士餅
奶凍質地軟滑,芒果醬的微酸配上香濃的奶味很夾。
奶凍
2017-03-12