2020-11-09 89 views
最近都比較少機會食到韓國菜🤨所以喺銅鑼灣上完堂就同朋友搵咗間樓上嘅韓國餐廳,當去咗轉韓國旅行咁一解鄉愁🥲 上到嚟餐廳一打開lift門已經見到入面decorate咗好多聖誕節嘅裝飾🤩仲有一棵迷你聖誕樹🎄勁有氣氛🤣成個感覺即刻昇華咗🥳座位都好闊落唔會要客人坐到好迫我哋兩個人食都可以有張四人窗邊大枱😌一心上嚟就係想食最具韓國特色同埋最代表到韓國嘅食物之一——泡菜餅😍😍一打開Menu見到佢哋有幾個套餐都好吸引🤓不過最後驚兩個女仔食唔晒(因為見隔離枱有叫都幾大份好抵食)所以淨係叫咗一份泡菜餅,一份韓式無骨烤雞,一份炸薯條同埋兩杯飲品就算🤭不過如果有多啲男仔就可以叫埋佢哋嘅炒飯同埋麵試試👍🏻泡菜餅比我哋想像中大份同埋足料😯唔會好似其他有啲餐廳咁泡菜得少少麵粉就勁多😂除此之外,佢仲配咗一個醬汁俾我哋點🧐本身以為係普通豉油,但係食落先知原來係鹹鹹地甜甜地嘅🤨再加埋泡菜餅本身嘅辣味成個感覺竟然係好夾😭😭👍🏻之後份炸薯條嚟到都俾我哋諗嘅多同埋厚身👍🏻以為只係一個好普通嘅side dish,但係食食吓先發覺佢真係成個籃都塞滿左薯條食極都仲有咁😂😂🍟如果有朋友驚淨係叫主食唔夠,我覺得可以叫埋佢個薯條就一定夠飽

泡菜餅

之後份炸薯條嚟到都俾我哋諗嘅多同埋厚身👍🏻以為只係一個好普通嘅side dish,但係食食吓先發覺佢真係成個籃都塞滿左薯條食極都仲有咁😂😂🍟如果有朋友驚淨係叫主食唔夠,我覺得可以叫埋佢個薯條就一定夠飽🤰🏻
薯條

其實本身諗住叫炸雞🍗但係因為平時食韓國菜永遠都係叫炸雞所以今次就叫咗烤雞睇吓會唔會有啲咩分別😂果然冇令我失望🤭我哋叫嘅甜酸烤雞真係好好食,勁正😭如果大家平時食開炸雞覺得悶,我覺得嚟到呢間就可以試吓佢嘅烤雞👍🏻
韓式無骨烤雞

最後我哋叫嘅兩杯碳酸飲品都好好飲👍🏻👍🏻食咗咁多澱粉質同埋肉,飲翻杯soda drink完全可以中和翻👍🏻👍🏻overall it’s a really nice Korean restaurant in causeway bay!!🇰🇷
碳酸梳打  (X  1)