今日約咗朋友係觀塘區食lunch, 朋友介紹咗一間係工廈既西餐廳,佢話呢度雖然唔算平價,但肯定物超所值一入到去就已經好驚訝竟然佔地咁大,簡單目測都有過百個位,而且檯與檯之間都好鬆動,走動時完全唔使擔心餐廳既燈光幾柔和,有浪漫既感覺,天花吊掛著不少如繁星的燈飾,牆身有不少歐式花窗磚,如果夜晚黎同伴侶食晚餐都會好有情調頭先講到係度食午餐需要走動,原因係因為佢有一個自助吧,當中包括超過十款既沙律、餐湯同埋餐包沙律包括常見生既蔬菜,例如羽衣甘藍、紫椰菜、沙律菜等等,另外我本身唔太好生既菜,都有灼熟咗既西蘭花、椰菜花同白豆角可以揀,啱哂成班人黎開餐。每款沙律都有用單獨既蓋遮住,確保衛生安全。如果將其中兩款沙律轉做生果,就可以令呢餐錦上添花今日餐湯係甘荀湯,飲落甜甜地,相當開胃。而餐包亦有兩款選擇,有蜜糖餐包同黑芝麻餐包,黑芝麻餐包都比較少見,食落好香黑芝麻味,很推薦。旁邊的沙律醬汁同toppings都各有3,4款,可以自由炮製好多唔同組合出去拎完野就見到order既主菜已經啱啱上檯,速度好快。再望一望周圍,已經全場爆滿,好彩早咗過黎十分鐘,如果唔係都要排隊車打芝士牛肉漢堡 $118 8/10bu

沙律

車打芝士牛肉漢堡 $118 8/10
burger塊漢堡扒有炭燒味,好厚身,完全無牛肉羶味,有一大塊芝士之餘,仲有非一般出面食到既炒洋蔥,裏面加左乾蔥頭,食個burger好似去左食BBQ咁惹味
車打芝士牛肉漢堡

酸瓜分開原條上,成個配搭都高級咗咁,一啖burger再加一啖pickle令到食起嚟好有美式風情。

泰式燒美國春雞 $138 7.5/10
聞下就已經有好多泰國香料既味道,香茅同青檸葉味都好誘人,雞髀位既肉好滑嫩,雞胸位就會柴咗小小,呢個時候就可以點旁邊既泰式甜酸醬,入口會順咗。下面配菜係薯蓉,都有香草翠玉瓜攪埋一齊,食落唔會好飽肚。
泰式燒美國春雞

意粉 $18 8.5/10
因為擔心唔夠飽,所以加多咗份side dish一齊分,黎到就有意外驚喜。意粉好香,唔係普通煮意粉,而係炒意粉,落咗菠菜同蒜蓉去炒,好有某大連鎖餐廳既香蒜肉絲意粉既視感。炒意粉比較硬身,咬落好有口感,嗖嗖聲就已經不自覺食咗好多,份量直頭有其他餐廳既2倍,唔好輕易挑戰,以免浪費食物。
心太軟 8.5/10
心太軟配左雲尼拿雪糕,雪糕底下有啲朱古力餅碎,口感份外加分,心太軟無過熟,流心朱古力味都好夠,作為午餐甜品serve得都好豐富。
心太軟

Tiramisu 7/10
黎到差d以為係盒子蛋糕,食落比較多cream,雖然咖啡味都好足,但係都覺得過甜,要食埋隔離既伴碟小生果去酸一酸個人。
Tiramisu
2021-04-07
$200 (Lunch)
沙律
車打芝士牛肉漢堡